Droge lippen: velletjes, schilfertjes en irritatie
04 januari 2024 
10 min. leestijd

Droge lippen: velletjes, schilfertjes en irritatie

Ik denk dat er veel mensen zijn die standaard een Labello in hun tas hebben zitten. Maar waarom zou je droge lippen jarenlang moeten insmeren met een lippenbalsem? Je zou toch denken dat een lippenbalsem deze droogheid na een tijdje smeren wegneemt? Helaas werkt het in de praktijk vaak anders. Veel lippenbalsems drogen je lippen uit, waardoor je blijft smeren en verslaafd raakt aan je lippenbalsem. Gelukkig bestaan er ook lippenbalsems, waarmee je wél van je droge lippen afkomt! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies tegen droge lippen.


Wat zijn droge lippen?

De definitie van droge lippen is, in tegenstelling tot veel andere huidaandoeningen, denk ik niet zo lastig. Er is sprake van uitgedroogde lippen, waardoor je lippen droog en schraal aanvoelen. Maar er ook droog en schraal uitzien. Zo hebben veel mensen last van kloofjes, schilfertjes en barstjes. Daarnaast voelen droge lippen trekkerig, branderig en pijnlijk aan.

De huidklacht is geheel onschuldig en bovendien niet besmettelijk. Ook is er in de meeste gevallen geen sprake van een onderliggend probleem. Tenzij er sprake is van lip lip eczeem als gevolg van overmatig likken aan de lippen. Maar daar vertel ik later in deze blog over.

Ondanks dat het dus niet om ernstige huidklacht gaat, kunnen droge lippen wel erg vervelend zijn. Daarom deel ik in deze blog onder andere mijn tips tegen droge lippen. Ben je vooral benieuwd welke lippenbalsem je het beste kunt smeren bij droge, gebarsten lippen? Scrol dan eventjes naar beneden! Onderaan deze blog vertel ik namelijk welke vijf stappen je kunt nemen om droge lippen te verminderen.

droge lippen

Hoe zien droge lippen eruit?

Droge lippen voelen niet alleen vervelend aan, ze vertonen ook bepaalde uiterlijke symptomen. Zo herken je droge lippen aan: klein droge schilfertjes, velletjes en/of kloofjes. Ook hebben veel mensen last van schrale lippen. Die ruw en hobbelig aanvoelen wanneer je er met je vinger overheen wrijft.

Verder is het glanzende aspect bij droge lippen niet meer zichtbaar. Je lippen zien er wat 'doffer' uit. Daarnaast gaan droge lippen automatisch meestal gepaard met gevoelige lippen, waardoor je lippen snel branderig of tintelend aanvoelen wanneer je iets eet of drinkt.

Maar bijvoorbeeld ook sneller rood kleuren of droger worden wanneer ze worden blootgesteld aan bepaalde weersomstandigheden. Denk aan: droge lucht, extreem warm weer, extreem koud weer of een koude wind.

Wat verder opvalt is dat er bij droge lippen ook vaak sprake is van geïrriteerde mondhoeken. Je ziet dan niet alleen gebarsten lippen, maar ook gescheurde mondhoeken. Het vervelende aan gescheurde mondhoeken is dat ze zeer doen tijdens het praten of eten. Bovendien kunnen gescheurde mondhoeken gemakkelijk verder scheuren, wanneer de huid op spanning komt te staan.

droge lippen

Symptomen van (extreem) droge lippen

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van droge lippen op een rijtje gezet:

 • Uitgedroogde lippen
 • Schrale lippen
 • Gevoelige lippen
 • Gebarsten lippen
 • Losse velletjes
 • Roodheid
 • Ruwe lippen
 • Kapotte lippen
 • Rondom de lippen wondjes
 • Droge mondhoeken
 • Schilfering
 • Pijnlijke lippen
 • Gebrek aan glans
 • Soms ook een droge mond

droge lippen

Droge lippen oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je lippen uitdrogen. Dit verschilt per persoon, maar ook per levensstijl. Zo zijn er bepaalde omgevingsfactoren, waar je voor een deel zelf invloed op hebt, die je lippen uitdrogen. Hieronder lees je een aantal factoren die droge lippen veroorzaken:

1. Dunne huid van de lippen

De huid van je lippen is erg dun. Dit zorgt ervoor dat water sneller uit je lippen verdampt, waardoor ze makkelijker uitdrogen. Bovendien zorgt deze relatief dunne bovenste huidlaag, zonder pigment, ook voor een minder goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan: uv straling, droge lucht, speeksel, zout eten, pittig eten of het weer. Ook dit maakt je lippen kwetsbaar voor uitdroging.

2. Ontbreken van talgklieren

Verder zitten er weinig tot geen talgklieren in je lippen. Talgklieren scheiden, zoals de naam al zegt, talg uit, waardoor je huid goed vet wordt gehouden en niet droog aanvoelt. In je lippen is er dus geen sprake van een talgproductie, waardoor je lippen dit stukje aan natuurlijke hydratatie missen.

3. Blootstelling aan koud weer

Ook koud weer en koude wind kunnen droge lippen veroorzaken. In je lippen zitten namelijk bloedvaatjes die verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van vocht naar je lippen. Om je lippen zo goed gehydrateerd te houden. In de wintermaanden is het kouder, waardoor je bloedvaatjes vernauwen. Er wordt hierdoor minder vocht naar je lippen vervoerd. Dit is ook de reden waarom we in de winter sneller last krijgen van droge lippen.

4. Achterblijven van tandpasta resten

Wat ook een oorzaak van droge lippen kan zijn is je tandpasta. Een tandpasta is vrij agressief voor je huid en lippen. Er zitten doorgaans allerlei verfrissende stoffen in, als: menthol, eucalyptus en mint. Voor je mond fijn. Het zorgt tenslotte voor een frisse adem. Voor je lippen en mondhoeken helaas wat minder prettig.

Het kan daarom verstandig te zijn om van tandpasta te wisselen. Ook raad ik altijd aan om na het tandenpoetsen je mond goed af te spoelen, zodat je zeker weet dat er geen tandpasta resten zijn achtergebleven op je lippen, mondhoeken of de huid rondom je mond.

droge lippen

Verschil droge lippen en lipeczeem

Je moet droge lippen trouwens niet verwarren met lip eczeem. Een verschil tussen lipeczeem en droge lippen is dat er bij eczeem sprake is van een ontstekingsreactie en bij droge lippen niet. Daarom staan roodheid en irritatie op de voorgrond bij lipeczeem. Terwijl het bij droge lippen met name schilfertjes en schrale lippen zijn die opvallen.

Maar niet alleen de lippen zijn aangedaan. Ook de huid daaromheen is vaak rood en geïrriteerd. Andere lip eczeem symptomen zijn: jeuk, korstjes, schilfertjes, rode lippen, rode huid rondom de lippen, pijnlijke lippen, zwelling en andere eczeem klachten op en rondom de lippen. Lip eczeem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder leg ik de belangrijkste oorzaken uit!

Lip eczeem door irriterende stoffen

In héél veel lippenbalsem zitten irriterende stoffen. Denk aan: menthol, munt, pepermunt, limoen, parfum. Maar ook natuurlijke ingrediënten en natuurlijke oliën, als: lavendel, tea tree olie en sinaasappel olie. Deze stoffen doen eigenlijk het tegenoverstelde als wat ze beloven. Namelijk, je lippen irriteren in plaats van verzorgen.

Helaas kan langdurige irritatie voor lip lik eczeem zorgen. Je noemt het dan ook wel irritatief contacteczeem. Vaak is je lippenbalsem hierin de grote boosdoener, waardoor het vermijden van deze lippenbalsem de huidklacht meestal ook weer snel vermindert.

droge lippen

Lip eczeem door een allergie

Wat ook kan gebeuren, is dat je lichaam een allergie heeft ontwikkeld op een bepaalde stof. Er is dus geen sprake van irritatie, maar echt om een allergische reactie. Je noemt deze vorm van lip eczeem ook wel allergisch contacteczeem.

Het is vooral belangrijk om de stof, waar je allergisch op reageert, niet meer te smeren. Vaak gaat het om een stof uit je lippenbalsem, lippenstift of lipgloss. Of in enkele gevallen een stof uit je tandpasta. Was je lippen daarom 's avonds altijd even af met water, zodat je alle tandpasta of make up resten van je lippen verwijderd.

eczeem op lip

Lip eczeem door speeksel

Wist je dat je lipeczeem ook zelf kunt veroorzaken? Een veelvoorkomende oorzaak van lipeczeem is namelijk speeksel. Je noemt deze vorm daarom ook wel Het Liplik Syndroom. Hierbij is overmatig aan je lippen likken de grote boosdoener. Of eigenlijk het speeksel dat achterblijft op je lippen. Speeksel verdampt namelijk en hierbij neemt het ook vocht uit je lippen mee, waardoor je lippen uitdrogen.

Bovendien bevat speeksel allerlei enzymen die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, waardoor de huid rondom de lippen rood kleurt. Andere liplik eczeem symptomen zijn: droge lippen met een rode rand, schilfertjes op lippen, kloofjes rondom lippen en pijnlijke lippen. Later kunnen de lipranden zelfs donkerder kleuren. Je ziet deze huidklacht vooral bij kinderen ontstaan. Wanneer zij stoppen met het likken aan de mond zullen ook de klachten gelukkig weer afnemen.

lip eczeem

Droge lippen tips

Vermijd ruimtes met een lage luchtvochtigheid, omdat droge lucht ervoor zorgt dat het water in je lippen sneller verdampt. Kleed je in de winter daarom ook liever wat warmer aan, zodat de verwarming wat lager kan. En zet af en toe de ramen eventjes tegen elkaar open om uitdroging van je lippen en huid zoveel mogelijk te voorkomen. Bij ernstige droge lippen en/of een droge huid kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.

In de zomermaanden is het verder belangrijk om niet te lang in een ruimte met een koude airco te zijn. Ook dit zorgt namelijk voor een lage luchtvochtigheid en zo voor droge lucht en kapotte lippen. Hetzelfde geldt voor uv straling. Door blootstelling aan uv straling verdampt het water sneller uit je lippen, waardoor je ook last kunt krijgen van droge lippen. Het smeren van een lippenbalsem in de zomer, kan daarom zeker helpen.

Verder is het belangrijk om niet aan je lippen te likken, niet aan velletjes te zitten en niet teveel aan je lippen te likken. Smeer je lippen regelmatig in met een voedende lippenbalsem en drink voldoende water. Het liefste twee liter per dag. Niet omdat water je lippen hydrateert, maar omdat het de kans op een droge mond verkleint. Je voelt zo ook minder snel de behoefte om aan je lippen te likken.

droge lippen tips

Behandeling droge lippen: wat te doen tegen droge lippen?

Het hebben van droge lippen is niet ernstigs, maar kan wel erg vervelend zijn. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de klachten te verminderen. Het beste is natuurlijk om droge lippen helemaal te voorkomen. En jouw droge lippen oorzaak te achterhalen, zodat je deze trigger voortaan kunt vermijden. Maar ik denk dat de meeste mensen die deze blog lezen, helaas al last hebt van droge, schrale lippen. Daarom heb ik hieronder een aantal handige droge lippen tips gezet!

Stap 1. Oorzaak droge lippen achterhalen

Als je lippen droog aanvoelen is het allereerst belangrijk om te kijken of je de oorzaak van jouw droge lippen kunt achterhalen. Smeer je op dit moment een lippenbalsem? Dan is de kans groot dat dit een mogelijk oorzaak is. Hetzelfde geldt voor het gebruik van lippen scrubs en zogeheten lip plumpers.

Ook kan je tandpasta irriterende stoffen bevatten die je lippen uitdrogen. Probeer je tandpasta daarom te vervangen voor een tandpasta zonder menthol. En kijk of de klachten hierdoor verminderen!

goede lippenbalsem

Stap 2. Smeer een goede lippenbalsem

Maar wat helpt dan wél tegen droge lippen? Je kunt met een vochtinbrengende lippenbalsem helaas geen vocht in je lippen brengen. Dat kan met een crème trouwens ook niet. Ook al claimen veel merken dit wel.

Wat je wél kunt doen is het vochtverlies in je lippen zoveel mogelijk tegen gaan. Bijvoorbeeld door de huid van je lippen goed vet te houden met een voedende lippenbalsem. Ingrediënten die je graag terug ziet in een lippenbalsem zijn: shea butter, bees wax en panthenol. Hieronder heb ik mijn drie favorieten lippenbalsems gezet. Zowel met als zonder uv bescherming.

Benieuwd welke lippenbalsems nog meer goed helpen tegen droge lippen? Lees dan mijn gratis productadvies tegen droge lippen. Of bekijk mijn top 7 Beste lippenbalsems.

droge lippen

Stap 3. Vermijd slechte lippenbalsems

Wat je vooral niet moet doen is een lippenbalsem smeren met allerlei irriterende ingrediënten. Op de lippenbalsem staan dan vaak claims als ‘geeft een verkoelend effect‘ of ‘geeft een tintelend effect‘. Beide effecten zijn een teken van huidirritatie en wil je dus juist niet. Vaak bevatten dit soort lippenbalsems ingrediënten als: menthol, eucalyptus en mint. Hieronder vind je een lijstje met lippenbalsem en een recente Instagram post met daarin goede en 'slechte' lippenbalsems.

droge lippen tips

Stap 4. Gebruik liever geen lip plumpers

Verder raad ik het ook af om producten te gebruiken die zogenaamd zorgen voor vollere lippen. Je noemt ze ook wel 'lip plumpers'. In deze producten zitten ingrediënten die je lippen dusdanig irriteren dat ze gaan zwellen. Zo hebben ze in deze Too Faced Lipgloss peper-extract gedaan, waardoor je lippen als gevolg van irritatie gaan opzwellen. Bizar toch?

Stap 5. Gebruik liever geen lip scrub

Ook zie ik steeds meer zogeheten lippen scrubs voorbij komen. Maar dat raad ik echt af! Scrubben is veel te agressief voor de dunne huid van de lippen. Op korte termijn haal je inderdaad dode huidcellen en velletjes van je lippen, waardoor ze misschien lekker zacht aanvoelen.

Maar op lange termijn beschadig je de conditie van je lippen alleen maar, waardoor de velletjes en schilfertjes blijven terug komen. Gebruik daarom liever geen Etos lip scrub, Lush lip scrub, Kruidvat lip scrub etc! Je maakt de conditie van je lippen alleen maar slechter.

lip scrub

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram