Ik denk dat er veel mensen zijn die altijd op pad gaan met een labello in hun tas, omdat ze last hebben van droge lippen. Maar waarom zou je jarenlang droge lippen moeten insmeren? Je zou toch denken dat je deze droogheid na een tijdje hebt ‘weg gesmeerd’. Helaas bevatten veel lip producten irriterende ingrediënten. Die je lippen uitdrogen in plaats van verbeteren. Het gevolg? Je moet blijven smeren en raakt verslaafd aan je lippenbalsem. Gelukkig bestaan er ook lippenbalsems waarmee je wél van je droge lippen afkomt!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies tegen droge lippen.
Wat zijn droge lippen?
De definitie van droge lippen is denk ik niet zo lastig. Je lippen zijn droog, ruw, geïrriteerd en/of schraal. Ook hebben sommige mensen last van kloofjes en schilfertjes. Daarnaast voelen de lippen vaak trekkerig en pijnlijk aan. De huidklacht is geheel onschuldig en niet besmettelijk. Er is geen sprake van een onderliggend probleem.
Hoe zien droge lippen eruit?
Je herkent droge lippen aan de schilfertjes, velletjes en kloofjes. De lippen hebben geen glanzend aspect meer, maar voelen ruw aan. Daarnaast zijn de mondhoeken ook vaak geïrriteerd.
Droge lippen of lipeczeem?
Je moet droge lippen trouwens niet verwarren met lip eczeem. Een verschil tussen lipeczeem en droge lippen is dat er bij eczeem echt sprake is van een ontstekingsreactie. En bij droge lippen niet. Daarom staan roodheid en irritatie op de voorgrond bij lipeczeem.
Maar niet alleen de lippen zijn aangedaan. Ook de huid daaromheen is vaak rood en geïrriteerd. Lip eczeem symptomen zijn: jeuk, korstjes, schilfertjes, rode lippen, rode huid rondom de lippen, pijnlijke lippen, zwelling en andere eczeem klachten op, en rondom, de lippen.
Lip eczeem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder leg ik de belangrijkste triggers uit.
Lip eczeem door irriterende stoffen
In héél veel lip producten zitten irriterende stoffen. Denk aan menthol, munt, pepermunt, limoen, parfum etc. Deze stoffen doen eigenlijk het tegenoverstelde als wat ze beloven. Namelijk, de lippen irriteren in plaats van verzorgen. Helaas kan langdurige irritatie voor lip lik eczeem zorgen. Je noemt het dan ook wel irritatief contacteczeem.
Lip eczeem door een allergie
Wat ook kan gebeuren, is dat je lichaam een allergie ontwikkeld op een bepaalde stof. Vaak een stof uit een lippenbalsem, lippenstift of lipgloss. Het gaat hierbij dus niet om een irriterende of overgevoeligheidsreactie. Maar echt om een allergische reactie. Je noemt deze vorm van lip eczeem ook wel allergisch contacteczeem.
Lip eczeem door speeksel
Maar wist je dat je lipeczeem ook zelf kunt veroorzaken? Namelijk door te likken. Je noemt deze vorm daarom ook wel het Liplik Syndroom. Hierbij is het overmatig likken van de lippen, oftewel speeksel, de grote boosdoener van het eczeem.
Het likken aan de lippen heeft een ontstekingsreactie veroorzaakt, waardoor de huid rondom de lippen rood kleurt. Andere liplik eczeem symptomen zijn:
- Droge lippen met rode rand
- Schilfertjes op lippen
- Kloofjes rondom lippen
- Pijnlijke lippen
Later kunnen de lipranden zelfs donkerder kleuren. Je ziet deze vorm vaak bij kindjes. Wanneer zij stoppen met het likken van de mond zullen de klachten gelukkig ook vanzelf weer afnemen.
Droge lippen oorzaak
Je ‘droge lippen oorzaak’ is eigenlijk vrij makkelijk te verklaren. De huid van je lippen is erg dun. Hierdoor verdampt het water makkelijk uit je lippen. En verlies je dus sneller vocht. Daarnaast zorgt deze relatief dunne bovenste huidlaag, zonder pigment, ook voor een minder goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook dit maakt je lippen kwetsbaar voor uitdroging.
Geen talgklieren
En alsof dit nog niet genoeg was, zitten er ook nog eens weinig tot geen talgklieren in je lippen. Talgklieren houden je huid vet door talg uit te scheiden. In je lippen is er dus geen talgproductie, waardoor ook dit stukje hydratatie mist. Al deze factoren maken je lippen kwetsbaar.
Maar hoe houden je lippen de huidhydratatie dan op pijl? Dat doen de bloedvaatjes in je lippen. Zij vervoeren vocht naar je lippen toe. In de wintermaanden wordt het kouder. Hierdoor gaan je bloedvaatjes vernauwen, waardoor minder vocht naar je lippen kan worden gebracht. Daarom krijgen veel mensen last van droge lippen in de winter.
Tandpasta
Wat ook een oorzaak van droge lippen kan zijn is je tandpasta. Een tandpasta is best agressief voor je huid Er zitten vaak irriterende ingrediënten in als menthol, eucalyptus en mint. Voor je mond fijn. Het geeft tenslotte een frisse adem. Voor je lippen en mondhoeken helaas wat minder fijn. Het kan daarom verstandig te zijn om van tandpasta te wisselen.
Ook raad ik altijd aan om na het tandenpoetsen je mond nog af te spoelen. Om er zeker van te zijn dat er geen tandpasta resten zijn achtergebleven op je lippen, mondhoeken of de huid rondom je mond.
Behandeling droge lippen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen droge lippen. Het beste is natuurlijk om droge lippen te voorkomen. Of jouw droge lippen oorzaak te achterhalen, zodat je deze trigger(s) kunt vermijden.
Maar ik denk dat veel mensen die deze blog lezen, helaas al last hebt van droge, schrale lippen. Dus daarom hieronder een paar handige tips!
Goede lippenbalsem
Maar wat helpt dan wél tegen droge lippen? Je kunt met een lippenbalsem helaas geen vocht in je lippen brengen. Dat kan met een crème trouwens ook niet, ook al wordt dat vaak wel gedacht en geclaimd. Wat je wél kunt doen is het vochtverlies in je lippen zoveel mogelijk tegen gaan.
Bijvoorbeeld door een vette balsem te smeren. Wat een een soort beschermlaagje over je huid heen legt. Ingrediënten die je graag terug ziet in een vette balsem zijn: shea butter, bees wax en panthenol. Hieronder heb ik mijn twee favorieten lippenbalsems gezet:
- Deze vette balsem met 5% panthenol en 10% shea butter
- Deze balsem van Eucerin met dexpanthenol en vitamine E
Benieuwd welke lippenbalsems goed voor je lippen zijn? Lees dan mijn gratis productadvies tegen droge lippen. Of bekijk mijn top 7 Beste lippenbalsems.
Vermijd slechte lippenbalsems
Wat je vooral niet moet doen is een lippenbalsem smeren met allerlei irriterende ingrediënten. Deze lipproducten herken je vooral aan claims als ‘geeft een verkoelend effect‘ of ‘geeft een tintelend effect‘. Beide effecten zijn een teken van huidirritatie en wil je dus juist NIET. Vaak bevatten deze lippenbalsems ingrediënten als: menthol, eucalyptus en mint. Voorbeelden van dit soort slechte lippenbalsems heb ik hieronder gezet:
- Deze Nivea lippenbalsem
- Deze Elizabeth Arden lippenbalsem
- Deze Dermalogica lippenbalsem
- Deze La Mer lippenbalsem
- Deze Blistex lippenbalsem
- Deze Burt's Bees lippenbalsem
Lip plumper
Verder is het ook écht af te raden om producten te gebruiken die je lippen zogenaamd voller maken. Je noemt ze ook wel 'lip plumpers'. In deze producten zitten ingrediënten die je lippen dusdanig irriteren dat ze gaan zwellen. Zo hebben ze in deze Too Faced Lipgloss peper-extract gedaan. Zodat je lippen gaan opzwellen… Bizar toch?!
Lip scrub
Ook zie ik steeds meer zogeheten lippen scrubs voorbij komen. Maar dat raad ik echt af. Je lippen scrubben is veel te agressief! Op korte termijn haal je de schilfertjes of velletjes van je lippen, waardoor ze misschien lekker zacht aanvoelen.
Maar op lange termijn heb je hier niets aan, omdat het lippen beschadigd en de velletjes en schilfertjes blijven terug komen. Dus liever geen Etos lip scrub, Lush lip scrub, Kruidvat lip scrub etc! Je maakt de conditie van je lippen alleen maar slechter..