Droge lippen: velletjes, schilfertjes en irritatie
05 oktober 2021 

Droge lippen: velletjes, schilfertjes en irritatie

Ik denk dat er veel mensen zijn die altijd op pad gaan met een labello in hun tas. Wat ik ook denk is dat we allemaal wel iemand kennen die altijd zijn/ haar lippen loopt in te smeren vanwege droge lippen. Misschien doe jij dit zelf ook wel. Maar waarom zou je jarenlang je droge lippen moeten insmeren? Je zou toch denken dat je deze droogheid na een tijdje hebt ‘weg gesmeerd’. Helaas bevatten veel lip producten irriterende ingrediënten. Die je lippen dus uitdrogen in plaats van verbeteren.  Het gevolg? Je moet je lippen blijven insmeren en raakt verslaafd aan je lippenbalsem. Gelukkig bestaan er ook lippenbalsems waarmee je wél van je droge lippen afkomt! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies tegen droge lippen.

droge-lippen

Wat zijn droge lippen?

De definitie van droge lippen is denk ik niet zo lastig. Je lippen zijn droog, ruw, geïrriteerd en/of schraal. Ook hebben sommige mensen last van kloofjes en schilfertjes. Daarnaast voelen de lippen vaak trekkerig en pijnlijk aan. De huidklacht is geheel onschuldig en niet besmettelijk. Er is geen sprake van een onderliggend probleem.

Hoe zien droge lippen eruit?

Je herkent droge lippen aan de schilfertjes, velletjes en kloofjes. De lippen hebben geen glanzend aspect meer, maar voelen ruw aan. Daarnaast zijn de mondhoeken ook vaak geïrriteerd. 

droge lippen

Je moet droge lippen trouwens niet verwarren met lip eczeem. Een verschil tussen lipeczeem en droge lippen is dat er bij eczeem echt sprake is van een ontstekingsreactie. En bij droge lippen niet. Daarom staan roodheid en irritatie op de voorgrond bij lipeczeem. Van zowel de lippen als de huid rondom de lippen. Lip lik eczeem is een voorbeeld van irritatief contacteczeem. Hierbij is het overmatig likken van de lippen, oftewel speeksel, de grote boosdoener van het eczeem.

Lipeczeem

Lipeczeem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een irriterende stof (irritatief contacteczeem), door een stof waar je lichaam een allergische reactie op heeft ontwikkeld (allergisch contacteczeem) of door een aangeboren overgevoeligheid waarbij je huid snel allergisch reageert (atopisch eczeem). Maar wist je dat je lipeczeem ook zelf kunt veroorzaken? Namelijk door te likken. Je noemt deze vorm ook wel het Liplik Syndroom. Hierbij heeft iemand dusdanig vaak aan de lippen en de huid rondom de lippen gelikt dat er een ontstekingsreactie is ontstaan. De huid rondom de lippen is rood. Het lijkt een beetje op een clownsmondje. Ook zitten er op de huid rondom de lippen schilfertjes, kloofjes en korstjes. Later kunnen de lipranden zelfs donkerder kleuren. Je ziet deze vorm vaak bij kindjes. Wanneer zij stoppen met het likken van de mond zullen de klachten vanzelf afnemen.

Droge lippen oorzaak

De ‘droge lippen oorzaak’ is eigenlijk makkelijk te verklaren. De huid van je lippen is namelijk erg dun. Hierdoor verdampt het vocht makkelijker uit je lippen en verlies je dus sneller vocht. Daarnaast zorgt deze relatief dunne bovenste huidlaag, zonder pigment, ook voor een minder goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. En alsof dat nog niet genoeg was, zitten er weinig tot geen talgklieren in je lippen. Talgklieren houden je huid vet. In je lippen gebeurt dit niet, waardoor ook dit stukje hydratatie mist. Al deze factoren maken je lippen kwetsbaar.

Maar hoe houden je lippen de huidhydratatie dan op pijl? Dat doen de bloedvaatjes in je lippen. Zij vervoeren vocht naar je lippen toe. In de wintermaanden wordt het kouder. Hierdoor gaan je bloedvaatjes vernauwen, waardoor minder vocht naar je lippen kan worden gebracht. Daarom krijgen veel mensen last van droge lippen in de winter.

Wat ook een oorzaak van droge lippen kan zijn is je tandpasta. Een tandpasta is best agressief voor je huid Er zitten vaak irriterende ingrediënten in als menthol, eucalyptus en mint. Voor je mond fijn. Het geeft tenslotte een frisse adem. Voor je lippen en mondhoeken helaas wat minder fijn. Het kan daarom verstandig te zijn om van tandpasta te wisselen. Ook raad ik altijd aan om na het tandenpoetsen je mond nog af te spoelen. Om er zeker van te zijn dat er geen tandpasta resten zijn achtergebleven op je lippen, mondhoeken of de huid rondom je mond.

Behandeling droge lippen

Wat kun je zelf doen tegen droge lippen?

Wat je vooral niet moet doen is een lippenbalsem smeren met allerlei irriterende ingrediënten. Deze lipproducten herken je vooral aan claims als ‘geeft een verkoelend effect‘ of ‘geeft een tintelend effect‘. Beide effecten zijn een teken van huidirritatie en wil je dus juist NIET. Vaak bevatten deze lippenbalsems ingrediënten als: menthol, eucalyptus en mint. Verder is het ook écht af te raden om producten te gebruiken die je lippen zogenaamd voller maken. In deze producten zitten ingrediënten die je lippen dusdanig irriteren dat ze gaan zwellen. Bizar toch?! Zo hebben ze in deze Too Faced Lipgloss peper-extract gedaan. Zodat je lippen gaan opzwellen…

Ook zie ik steeds meer zogeheten lippen scrubs. Maar dat raad ik echt af. Je lippen scrubben is veel te agressief voor je lippen. Op korte termijn haal je de schilfertjes of velletjes van je lippen af waardoor het misschien fijn aanvoelt. Maar op lange termijn heb je hier niets aan omdat het lippen beschadigd en de velletjes en schilfertjes blijven terug komen.

Maar wat helpt dan wel tegen droge lippen? Je kunt met een lippenbalsem helaas geen vocht in je lippen brengen. Dat kan met een crème trouwens ook niet, ook al wordt dat vaak wel gedacht en geclaimd. Wat je wél kunt doen is het vochtverlies in je lippen zoveel mogelijk tegen gaan. Bijvoorbeeld door een vette balsem te smeren. Wat een een soort beschermlaagje over je huid heen legt. Ingrediënten die je graag terug ziet in een vette balsem zijn: shea butter, bees wax en panthenol. Bijvoorbeeld deze vette balsem met 5% panthenol en 10% shea butter. Nog beter is als hier ook nog antioxidanten aan zijn toegevoegd die je kwetsbare lippen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Benieuwd welke lippenbalsems goed voor je lippen zijn? Lees dan mijn gratis productadvies tegen droge lippen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!