Gescheurde mondhoeken: droge schrale mondhoek
30 september 2022 
6 min. leestijd

Gescheurde mondhoeken: droge schrale mondhoek

Pijn tijdens het praten, lachen en eten. Gescheurde mondhoeken kunnen enorm vervelend zijn. Het gaat om kleine scheurtjes en kloofjes in je mondhoeken die pijn doen zodra je je mond beweegt. Bovendien zitten ze ook nog op een ongemakkelijk plek, waardoor ze gemakkelijk verder scheuren. Gelukkig zijn er producten die gescheurde mondhoeken snel genezen. In deze blog help ik je hier graag mee!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn gescheurde mondhoeken?

Eigenlijk zegt de naam het al, bij gescheurde mondhoeken zitten er letterlijk scheurtjes in je mondhoeken. Dit kan gaan om een klein scheurtje, maar ook om een diepere scheur en zelfs een ontsteking van de huid. Niets om je zorgen over te maken, maar wel ontzettend vervelend.

Als een mondhoek scheurt, voel je dit namelijk constant zitten. Als je praat, als je eet, als je gaapt. Dit voelt niet alleen pijnlijk en ongemakkelijk aan, het zorgt er ook voor dat de kapotte mondhoek lastig geneest. In deze blog vertel ik je alles over kapotte mondhoeken en hoe je deze het beste kunt behandelen!

schrale mondhoek

Gescheurde mondhoek herkennen

Gescheurde mondhoeken, ook wel perlèche of cheilitis angularis genoemd, kun je onder andere herkennen aan het uiterlijke beeld. Voordat er gescheurde mondhoeken ontstaan, is de huid droog en schraal. Ook voelen de mondhoeken trekkerig aan. Hierna ontstaan er een soort wondjes in de mondhoeken.

Als je deze wondjes van dichterbij bekijkt, zie je dat het om kleine kloofjes in de mondhoeken gaat. Uiteindelijk verandert de kleine scheur in een grotere scheur, waardoor de mondhoek kapot gaat. Dit zorgt niet alleen voor uiterlijke klachten, maar ook voor fysieke klachten. Zo doen kapotte mondhoeken pijn zodra je je mond beweegt. Denk bijvoorbeeld aan: pijn tijdens het gapen, praten en lachen.

Maar ook bepaald koud en guur weer kan pijnlijke gescheurde mondhoeken veroorzaken. Of wanneer eten of speeksel blijft hangen in de kapotte mondhoeken. Deze stoffen gaan namelijk in de scheurtjes zitten, waardoor de irriterende prikkels ook dieper de huid in kunnen dringen. Net als tandpasta resten die achterblijven.. au!

gescheurde mondhoeken

Symptomen gescheurde mondhoeken

Kapotte mondhoeken veroorzaken, naast uiterlijke symptomen, ook nog fysieke klachten. Een gescheurde mondhoek voelt namelijk behoorlijk ongemakkelijk aan tijdens het praten, gapen of eten. Hieronder heb ik alle symptomen van gescheurde mondhoeken op een rijtje gezet:

  • Kapotte mondhoeken
  • Gescheurde mondhoek
  • Mondhoek kloofjes
  • Rode mondhoeken
  • Droge mondhoeken
  • Gele korstjes mondhoeken (bacteriële infectie)
  • Scheurtjes in mondhoeken
  • Pijnlijke mondhoeken
  • Jeukende mondhoeken
  • Droge lippen
  • Soms puistjes in mondhoeken

gescheurde mondhoeken

Gescheurde mondhoeken oorzaak

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat er een gescheurde en kapotte mondhoek ontstaat. Hierin is de ene persoon wel gevoeliger voor het krijgen van een gescheurde mondhoek dan de ander. Hieronder heb ik de meest voorkomende oorzaken van gescheurde mondhoeken uitgelegd. Deze verschillende oorzaken gelden voor zowel (jonge) kinderen als volwassenen.

1. Gescheurde mondhoeken door speeksel

Een veel voorkomende oorzaak van gescheurde mondhoeken is speeksel dat in de mondhoeken achterblijft. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgt het likken aan je lippen en mondhoeken niet voor hydratatie van de huid, maar juist voor droge lippen en droge mondhoeken. Als speeksel blijft hangen in je mondhoeken, verdampt dit. En deze verdamping neemt ook het water uit je huid, lippen en mondhoeken mee. Daarnaast maakt speeksel je huid zacht, waardoor de mondhoek makkelijker scheurt.

Verder zorgen bepaalde enzymen in speeksel ook voor een droge huid. Dit is bijvoorbeeld ook de oorzaak van liplick eczeem. Lik daarom liever niet aan je mondhoeken! Daarnaast kun je ook van jezelf meer speeksel aanmaken, waardoor er automatisch meer speeksel in de mondhoeken achterblijft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ouderen die een kunstgebit dragen. Of bij mensen die slapen met een nachtbeugel. Bij beide ga je sneller en onbewust kwijlen. Dit kan kapotte mondhoeken veroorzaken.

2. Gescheurde mondhoeken door ontstekingen

Een andere, veel voorkomende, oorzaak van gescheurde mondhoeken zijn ontstekingen. Deze ontsteking kan zowel veroorzaakt worden door een schimmelinfectie als door een bacteriële infectie. Maar meestal gaat het om een schimmel.

Kapotte mondhoeken als gevolg van een schimmel infectie kun je vooral herkennen aan pijnlijke, schilferende en jeukende mondhoeken. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, herken je dit vooral aan een bruin tot geel korstje. Die op de gescheurde mondhoek verschijnt.

schrale mondhoek

3. Gescheurde mondhoeken door plooien

Het klinkt een beetje gek, maar ook huidplooien (rimpels) in de mondhoeken kunnen gescheurde mondhoeken veroorzaken. Of de kans op een kapotte mondhoeken vergroten. In deze rimpeltjes blijft speeksel namelijk makkelijker hangen, waardoor de huid zachter wordt en de mondhoek scheurt. Deze rimpeltjes ontstaan bijvoorbeeld als je ouder wordt. Maar ook door roken of door het dragen van een kunstgebit.

4. Gescheurde mondhoeken door huidziekte

Verder kunnen gescheurde mondhoeken ook het gevolg zijn van andere, onderliggende, huidaandoeningen. Zo hebben mensen met psoriasis, seborroïsch eczeem, eczeem bijvoorbeeld sneller last van gescheurde mondhoeken dan mensen die deze huidklacht niet hebben. Dit komt omdat de huidbarriere functie bij deze huidaandoeningen minder sterk is. Vocht verdampt veel sneller uit de huid, waardoor er ook sneller droge mondhoeken ontstaan. En zo kapotte mondhoeken.

5. Gescheurde mondhoek soa

Soms wordt gedacht dat gescheurde mondhoeken wijzen op een SOA. Vooral een koortslip wordt nog wel eens vergeleken met gescheurde mondhoeken. Op zich ook niet zo gek. Zowel een koortslip als gescheurde mondhoeken zijn namelijk veelvoorkomende aandoeningen die rond de mond verschijnen. Maar hoe weet je nou of je een gescheurde mondhoek of koortslip hebt? Er zijn een aantal belangrijke verschillen!

Zo veroorzaakt een SOA in de vorm van een koortslip kleine, pijnlijke blaasjes die in een groepje bij elkaar liggen. Bij gescheurde mondhoeken is er vooral sprake van een droge huid, rode mondhoeken en scheurtjes. Geen blaasjes. Een ander belangrijk verschil tussen een gescheurde mondhoek en SOA is dat een koortslip ook klachten op de lippen geeft. Niet alleen in de mondhoeken, zoals bij gescheurde mondhoeken het geval is. Lees hier meer over een koortslip door het herpes virus.

kapotte mondhoeken

Wat te doen tegen gescheurde mondhoeken?

Maar dan de grote vraag: wat kun je doen tegen gescheurde mondhoeken? Kapotte mondhoeken en kloofjes zijn onschuldig en daarom ook niets om je zorgen over te maken. Toch is mijn advies wel om iets tegen de kapotte mondhoeken te doen. Met name als ze voor pijn en jeuk zorgen. Het is hierin vooral belangrijk om uitlokkende factoren, die gescheurde mondhoeken veroorzaken, zoveel mogelijk te vermijden. En producten te smeren die de conditie van je lippen en mondhoeken verbeteren!

Uitlokkers van gescheurde mondhoeken vermijden

Allereerst is het goed om de uitlokkende triggers te vermijden. Als je bijvoorbeeld last hebt van achterblijvend speeksel in je mondhoeken, kun je de huid hier regelmatig droog deppen met een katoenen zakdoekje. Hetzelfde geldt voor tandpasta resten die achterblijven. Ook dit kan kapotte mondhoeken veroorzaken, waardoor het goed is om je mond na het tanden poesten altijd even na te spoelen met water.

Herstellende crème op kapotte mondhoeken

Kapotte mondhoeken kun je het beste insmeren met huidherstellende ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan niacinamide (vitamine B 5), glycerine, vitamine C of shea butter. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van producten met huidherstellende eigenschappen. Ze herstellen droge lippen en gescheurde mondhoeken, maar verkleinen ook het risico dat de mondhoek opnieuw scheurt. Je kun onderstaande lippen balsems dus ook op de gescheurde mondhoeken smeren en de huid rondom je lippen!

schrale mondhoek

Wanneer naar de huisarts gaan bij gescheurde mondhoeken?

In de meeste gevallen hoef je bij kapotte mondhoeken niet naar de huisarts te gaan. Met bovenstaande producten kun je kapotte mondhoeken namelijk vaak goed zelf genezen. Tenzij er sprake is van een onderliggende oorzaak die de kapotte mondhoeken in stand houdt. Dan kan een huisarts wel helpen.

Zijn je kapotte mondhoeken bijvoorbeeld het gevolg van een schimmel of bacteriële infectie? Dan kan de huisarts een anti-schimmel crème of antibiotica zalf (bij bacteriële infectie) voorschrijven. Om de infectie te bestrijden en zo de gescheurde mondhoeken te genezen. Je herkent een infectie vaak aan gele korstjes in de scheurtjes.

Worden de kapotte mondhoeken veroorzaakt door een kunstgebit dat niet goed past? Dan kan de huisarts eventueel een doorverwijzing schrijven naar de tandarts of kaakchirurg. Hij of zij kan het kunstgebit wat op hoger, waardoor de lippen meer worden opgerekt en er minder snel gescheurde mondhoeken ontstaan.

gescheurde mondhoeken


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram