Gescheurde mondhoeken: droge schrale mondhoek
20 september 2022 

Gescheurde mondhoeken: droge schrale mondhoek

Pijn tijdens het praten, lachen en misschien zelfs tijdens het eten. Gescheurde mondhoeken kunnen best hinderlijk zijn. Het zijn tenslotte wondjes. Die ook nog eens op een ongemakkelijke plek zitten, omdat ze gemakkelijk verder scheuren. Maar ik ga je helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn gescheurde mondhoeken?

Eigenlijk zegt de naam het al: scheurtjes in je mondhoeken. Als een mondhoek scheurt, is dit een onschuldige maar vervelende huidklacht. Die veel voorkomt. Je noemt gescheurde mondhoeken ook wel de ziekte van perlèche. Of, in medische termen, cheilitis angularis.

schrale mondhoek

Gescheurde mondhoeken herkennen

Gescheurde mondhoeken kun je onder andere herkennen aan het uiterlijke beeld. Wat je namelijk ziet zijn een soort wondjes in de mondhoeken. Als je deze wondjes van dichterbij bekijkt zie je dat scheurtjes en kloofjes in de mondhoeken zitten.

Voordat de mondhoek scheurt, heb je vaak last van een schrale mondhoek. Vervolgens wordt de mondhoek droger, roder, trekkerig en zal het uiteindelijk barsten, waardoor de mondhoek scheurt.

Al deze uiterlijke veranderingen, zorgen ook voor fysieke klachten. Zo hebben veel mensen met gescheurde mondhoeken pijn tijdens het lachen, gapen en praten. Oftewel, pijnlijke mondhoeken zodra je de mond beweegt.

Maar ook bepaald eten en drinken, of koud en guur weer, kan voor pijnlijke mondhoeken zorgen. Je huid barrière werkt op deze plekken tenslotte niet meer optimaal, waardoor irriterende prikkels ook dieper de huid in kunnen dringen.

Symptomen gescheurde mondhoeken

Gescheurde mondhoeken kun je aan verschillende symptomen herkennen:

  • Mondhoekkloofjes
  • Rode mondhoeken
  • Droge mondhoeken
  • Korstjes mondhoeken
  • Scheurtjes in mondhoeken
  • Pijnlijke mondhoeken
  • Jeukende mondhoeken

gescheurde mondhoeken

Oorzaak gescheurde mondhoeken

Er zijn verschillende factoren die gescheurde mondhoeken kunnen veroorzaken. Hieronder heb ik de meest voorkomende oorzaken van gescheurde mondhoeken uitgelegd.

Gescheurde mondhoeken door speeksel

Een veel voorkomende oorzaak van gescheurde mondhoeken is speeksel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgt het likken aan droge lippen of droge mondhoeken niet voor hydratatie van de huid, maar juist voor uitdroging. Het speeksel maak een mondhoek namelijk zacht, waardoor de mondhoek scheurt.

Daarnaast zal speeksel op de huid, lippen en mondhoeken verdampen. En tijdens deze speeksel verdamping verdampt automatisch ook het water uit de huid, lippen en mondhoeken. Verder zorgen bepaalde enzymen in speeksel voor uitdroging van de huid. Dit is bijvoorbeeld de oorzaak van liplick eczeem. Lik daarom liever niet aan je mondhoeken!

Maar niet alleen likken aan de mondhoeken kan leiden tot gescheurde mondhoeken, je kunt ook van jezelf meer speeksel aanmaak hebben. Waardoor er automatisch ook meer speeksel in de mondhoeken achterblijft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ouderen die een kunstgebit dragen. Of juist bij jongeren die slapen met een nachtbeugel.

Gescheurde mondhoeken door ontstekingen

Een andere, veel voorkomende, oorzaak van gescheurde mondhoeken zijn ontstekingen. Deze ontsteking kan zowel veroorzaakt worden door een schimmel als door een bacterie. Meestal gaat het om een schimmel. Wat zich uit als pijnlijk, schilferende en jeukende mondhoeken.

Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, herken je dit vooral aan een bruin tot geel korstje. Die op de mondhoek ontstaat.

gescheurde mondhoeken

Gescheurde mondhoeken door plooien

Het klinkt een beetje gek, maar ook huidplooien (rimpels) in de mondhoeken kunnen de kans op gescheurde mondhoeken vergroten. In deze rimpeltjes blijft speeksel namelijk makkelijker hangen, waardoor de huid zachter wordt en de mondhoek scheurt. Deze rimpeltjes ontstaan bijvoorbeeld als je ouder wordt. Maar ook door roken of door het dragen van een kunstgebit.

Gescheurde mondhoeken door huidziekte

Verder kunnen gescheurde mondhoeken ook het gevolg zijn van andere, onderliggende, huidaandoeningen. Zo hebben mensen met psoriasis en eczeem bijvoorbeeld sneller last van gescheurde mondhoeken dan mensen die deze huidziekte niet hebben.

Gescheurde mondhoeken soa

Soms wordt gedacht dat gescheurde mondhoeken wijzen op een SOA, maar dit is niet het geval. Een SOA kan wel klachten op en rondom de mond geven, maar dan zit het op de lippen. Of in de mond. Niet in de mondhoeken. Het gaat dan vaak om een koortslip door het herpes virus.

schrale mondhoek

Behandeling gescheurde mondhoeken

Maar dan de grote vraag: wat kun je doen tegen gescheurde mondhoeken? Het beste is om allereerst uitlokkende triggers te vermijden. Als je bijvoorbeeld last hebt van achterblijvend speeksel in je mondhoeken, kun je de huid hier regelmatig droog deppen met een katoenen zakdoekje.

Daarnaast kan een huisarts een antischimmel crème of antibiotica zalf voorschrijven als de gescheurde mondhoeken veroorzaakt worden door een ontsteking.

Herstellende crème smeren

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, kun je een gescheurde of schrale mondhoek ook behandelen door huidherstellende ingrediënten te smeren. Denk bijvoorbeeld aan niacinamide, glycerine, vitamine C en shea butter.

Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van producten met huidherstellende eigenschappen. Om de gescheurde en schrale mondhoek te herstellen. Maar ook om het risico te verkleinen dat de mondhoek scheurt.

schrale mondhoek

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram