Vitamine C voor de huid
22 september 2022 

Vitamine C voor de huid

Op Instagram krijg ik regelmatig de vraag of ik een goed vitamine C serum ken. Die het liefste ook een beetje betaalbaar is en ook nog wat andere effectieve stoffen bevat. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hetzelfde geldt voor goede vitamine C supplementen. Ook hierin zitten grote verschillen. Toch vond ik een aantal goede voorbeelden!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is goed voor verschillende dingen. Zo verbetert vitamine C je weerstand en draagt het bij aan een normaal energieniveau. Maar het ondersteunt bijvoorbeeld ook de aanmaak van collageen, waardoor vitamine C een positief effect heeft op je zenuwstelsel, bloedvaten, botten en natuurlijk je huid.

Alsof dat nog niet genoeg is, stimuleert vitamine C ook de opname van ijzer uit voedsel én is het een krachtig antioxidant. Die je cellen beschermt tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen). Op die manier beschermt vitamine C je huid en lichaam dus tegen veroudering.

vitamine C

Wat doet vitamine C voor de huid?

Maar wat doet vitamine C nou eigenlijk? Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbaar antioxidant. Kortgezegd, beschermen antioxidanten je cellen tegen schadelijke invloeden van binnenuit en buitenaf. Deze schade aan je cellen zorgt helaas voor veroudering.

Om die reden is vitamine C voor de huid zo effectief. Het antioxidant is namelijk in staat om deze schade te beperken en zo ook het huidverouderingsproces te vertragen. Denk aan rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping. Op die manier creëert het smeren van vitamine C een heldere, stralende en egaler gepigmenteerde huid. huid.

Maar dit is niet het enige wat vitamine C voor de huid doet. Het vitamine speelt ook een belangrijke rol in onze collageenproductie. Collageen is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Door deze productie te stimuleren, wordt de huid steviger. Niet gek is daarom ook dat iedereen naar de collageen drankjes grijpt.

vitamine C

Kantekeningen aan vitamine C

Helaas is vitamine C een lastig ingrediënt. Het reageert bijvoorbeeld snel op licht en zuurstof. En verliest daarom snel haar werking. Vitamine C in potjes werkt daarom niet. Maar ook in luchtdichte pompjes, en tubes kan het ingrediënt haar werking verliezen.

Het is namelijk zo dat vitamine C wateroplosbaar is. Dit betekent dat e werking van vitamine C in een crème op waterbasis dus ook snel vermindert. Gelukkig hebben veel cosmetica hier tegenwoordig iets op gevonden, namelijk: vitamine C derivaten. Voorbeelden van Vitamine C derivaten zijn: magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid en sodium ascorbyl phosphate.

Makkelijk gezegd zijn vitamine C derivaten gewoon vormen van vitamine C waaraan een extra stukje aan vast geplakt zit. Om zo de stabiliteit van vitamine C te vergroten. Hierdoor zorgt het vitamine minder snel voor irritaties en, misschien wel nog belangijker, verliest het minder snel haar werking als gevolg van licht.

Ik zou daarom eerder kiezen voor een vitamine C crème of serum waaraan vitamine C derivaten zijn toegevoegd in plaats van pure vitamine C.

vitamine C

Vitamine C crème

Ik ben allereerst opzoek gegaan naar een vitamine C crème. Die in ieder geval aan de volgende eisen voldeed: vrij van parfum, geurstoffen, uitdrogende alcohol en andere irriterende stoffen.

Ook wilde ik dat de crème voldoende vitamine C bevatte, het liefste ook nog andere effectieve stoffen én dat het product luchtdicht verpakt zat. Uiteindelijk heb ik twee vitamine C crèmes gevonden. Hieronder lees je welke!

1. Olay vitamine C crème

De Olay 7 in 1 parfumvrije dagcrème heb ik twee jaar geleden ontdekt. En tot de dag van vandaag smeer ik deze crème nog regelmatig. Het is namelijk een relatief goedkope crème voor de hoge hoeveelheid werkzame stoffen die de crème bevat.

Zo bevat de crème een hoge concentratie vitamine C-derivaat (Sodium Ascorbyl Phosphate), vitamine E en niacinamide. Daarnaast zitten er ook nog allerlei andere verzorgende stoffen in, waaronder: glycerine, dimethicone, panthenol en camilla extract.

olay 7 in 1 dagcreme

2. Vitamine C crème

Ook deze Paula's Choice crème is een goede optie als je op zoek bent naar een vitamine C crème. Net als de Olay crème hierboven bevat de crème namelijk vitamine C. Er is gebruik gemaakt van: Ascorbyl Glucoside. Een derivaat van vitamine C. Ik zou altijd proberen om voor een vitamine C-derivaat te gaan, omdat deze vormen van vitamine C wat stabieler zijn.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere effectieve stoffen aan de crème toegevoegd. Zo zit er in de Paula's Choice crème zoethoutwortel extract, vitamine E, vitamine A, niacinamide, kiwi extract, arganolie en resveratrol. Maar ook nog een mooi lijstje hydraterende stoffen en een SPF.


vitamine C creme

3. Paula's Choice Vitamine C crème

Deze vitamine C crème van Paula's Choice is vrij nieuw, maar echt een aanrader! Het is officieel een nachtcrème, maar dit is meer een commercieel dingetje. Je kunt een nachtcrème ook prima overdag smeren. En vise versa. Vooral als een crème zoveel werkzame stoffen bevat als deze creme kan het zeker door als dagcrème.

Zo bestaat de Paula's Choice vitamine C crème uit 5% vitamine C (3-O-Ethyl Ascorbic Acid). Ook weer een derivaat van vitamine C. Vitamine C versterkt de huid, werkt licht blekend op pigmentvlekjes, stimuleert de collageen productie en beschermt tegen huid verouderende processen.

Maar naast vitamine C bevat de crème ook nog een hoge concentratie hexapeptide-5. Dit peptide maakt de huid steviger en veerkrachtiger. Daarnaast zorgt het ervoor dat het water in je huid beter wordt vastgehouden, waardoor de stof ook hydraterend werkt.

En alsof dit nog niet genoeg was bevat de vitamine C creme ook nog allerlei andere verzorgende stoffen, waaronder: glycerine, propanediol, zonnebloemolie, sojaboonolie, butelyne glycol en rijstolie.

Kortom, een effectieve vitamine C crème voor vrijwel ieder huidtype, maar met name de wat rijpere huid.

Paula's Choice C5 Super Boost nachtcreme

4. Kukui olie

Als je zelf al een fijne dagcrème gebruikt, maar hier toch wat extra vitamine C aan wilt toevoegen, kun je eventueel een 100% natuurlijke olie door je crème mengen. Veel natuurlijke oliën bevatten van nature namelijk al antioxidanten, waaronder ook vitamine C.

Een goed voorbeeld is deze Kukui olie. Het bevat van nature een hoge concentratie vitamine A, C en E. Ik meng zelf altijd één druppel kukui olie door mijn crème. Je smeert op deze manier meer antioxidanten. Maar ook meer hydraterende oliën, waardoor je huid zachter en minder droog aanvoelt. Een win-win dus!

vitamine C

Vitamine C serum

Ben je op zoek naar een vitamine C serum? Ook hiervan heb ik een aantal goede voorbeelden gevonden! In de regel smeer je een serum op vóórdat je je crème aanbrengt.

Een apart serum voor je ogen is naar mijn mening niet nodig. Als het goed is, is je serum namelijk mild genoeg om ook op de huid onder je ogen te smeren. Hieronder heb ik drie vitamine C serums gezet!

1. Paula's Choice vitamine C serum

Waarschijnlijk heb je dit Paula's Choice serum wel eens voorbij zien komen op mijn website of Instagram. Het komt namelijk inmiddels in vrij veel van mijn productadviezen voor. De reden hiervoor is de hoge concentratie antioxidanten die het serum bevat.

Zo bevat het Paula's Choice serum een hoge concentratie vitamine C. Maar ook een hoge concentratie vitamine E. Dit vitamine versterkt de werking van vitamine C. En zie je daarom graag terug in een vitamine C crème of serum.

Daarnaast bevat het serum ook nog een behoorlijk rijtje andere antioxidanten, waaronder: niacinamide, groene thee extract, vitamine A, olijfolie, tocotrienols, bearberry extract en raspberry seed oil. En nog wat verzorgende stoffen, als: dimethicone, bisabolol en cyclopentasiloxane. Kortom, zeker het proberen waard!

paula's choice serum

2. The Inkey List vitamine C serum

Ook dit vitamine C serum van The Inkey list kan ik adviseren. Het serum bevat 15% pure L-ascorbinezuur. Een ander woord voor vitamine C. Daarnaast is ook dit serum vrij van uitdrogende alcohol en puur parfum.

Wel zit er een klein beetje benzyl alcohol in. Dit is een geurstof. De concentratie van deze geurstof is erg laag. maar als je een gevoelige huid hebt die snel op cosmetica reageert, zou ik voor één van de andere serums uit dit rijtje gaan.

Het is zelf zo dat het serum bijna geen ingrediënten bevat. De formulering bestaat namelijk uit maar vijf ingrediënten, waaronder vitamine C, conserveringsmiddelen en dimehticone. Een hydraterend ingrediënt die zowel geschikt is voor de droge huid als vette huid.

the inkey list vitamine C

3. Hanskin Vitamine C serum

Het merk Hanskin ken ik nog niet zo lang. Toevallig zat de Hanskin hyaluronzuur Essence laatst in een pr pakketje die ik kreeg. En toen ben ik mij een beetje gaan verdiepen in dit cosmetica merk, waaronder ook in het Hanskin vitamine C serum.

Het vitamine C serum van Hanskin bevat 10% vitamine C. Daarnaast zijn er ook andere effectieve ingrediënten aan toegevoegd, als: vitamine E, niacinamide en glycerine. Het serum is wel wat prijziger, maar zeker aan te raden!

vitamine C serum

Vitamine C tabletten

Naast het smeren van vitamine C crèmes en serum, kun je vitamine C natuurlijk ook slikken. Bijvoorbeeld in de vorm van vitamine C tabletten. Het is belangrijk dat deze vitamine C tabletten wel een werkzame concentratie vitamine C bevatten. Wat minder vanzelf sprekend is dan je zou denken.

Je kunt namelijk behoorlijk genept worden als het gaat om vitamine C tabletten. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine C supplementen slikken, die in werkelijkheid vooral bestaan uit vulstoffen (suiker), zoetstoffen en kleurstoffen.

Zelf slik ik iedere dag ook een aantal supplementen, waaronder vitamine C tabletten. Ik gebruik deze vitamine C tabletten van Goldea Health, omdat ik weet dat hier 1000 mg vitamine C per capsule in zit. En, omdat ik ook goede ervaringen heb met hun astaxanthine supplementen.

vitamine C

Welke vitamine C voor de huid: dit liever niet

Hieronder heb ik een lijstje gezet van vitamine C crèmes en serum die ik persoonlijk afraad. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld, omdat de concentratie vitamine C te laag is, het product verkeerd verpakt zit of omdat er irriterende stoffen aan zijn toegevoegd.

vitamine C

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast goede vitamine C serums, dook ik ook in de ingrediëntenlijsten van veel andere serums. Benieuwd naar deze blogs? Je vindt ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram