Astaxanthine werking en supplementen
10 juli 2023 
13 min. leestijd

Astaxanthine werking en supplementen

Astaxanthine; een verborgen schat uit de zee, tegen vroegtijdige veroudering van de huid? Zo begon het verwoord uit mijn afstudeeronderzoek vijf jaar geleden. inmiddels ben ik nog veel meer te weten gekomen of deze kleurstof en de vele voordelen die astaxanthine supplementen op onze huid hebben. In deze blog vertel ik hier graag meer over!

Samenvatting: astaxanthine blog

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen, maar wil je wel graag weten welke astaxanthine supplementen aan te raden zijn? Hieronder vind je drie voorbeelden van astaxanthine supplementen waar ik zelf goede ervaringen mee heb!

beste astaxanthine

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een natuurlijke kleurstof (carotenoïde) met een oranjeroze kleur. Je vindt het vooral in plankton en algen. Zij produceren het astaxanthine namelijk, zodra zij zichzelf willen verdedigen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Best bijzonder!

Deze zee-algen, met daarin astaxanthine, worden door allerlei zeedieren opgegeten. Denk aan: zalm, kreeft en garnalen. Die op hun beurt weer gegeten worden door ons. Via deze weg komt het in onze voedselketen terecht.

Het grappige is dat veel zeedieren hun oranjeroze kleur danken aan het eten van de kleurstof. Dit geldt trouwens niet alleen voor zeedieren. Ook flamingo´s danken hun mooie oranjeroze kleur aan het eten van zee-algen met daarin de kleurstof astaxanthine.

Maar dit is niet het enige effect dat astaxanthine op flamingo's heeft. De kleurstof beschermt flamingo's ook tegen zonlicht. Astaxanthine behoort namelijk tot één van de meest krachtige antioxidanten (vetoplosbare antioxidanten) ter wereld. En heeft zo een beschermende werking op onze cellen.

Klinkt veelbelovend dus! Maar wat is het effect van astaxanthine op mensen? En dan specifiek het effect op onze huid? Heeft het überhaupt effect? Allemaal vragen waar ik in deze blog antwoord op geef!

astaxanthine

Astaxanthine werking op de huid

Toen ik er vijf jaar geleden per toeval achter kwam dat flamingo's hun roze kleur danken aan het eten van algen met astaxanthine, en dit hun beschermingsschild is tegen zonlicht, wilde ik ook weten wat astaxanthine met onze huid doet.

Om die reden heb ik mijn bachelor scriptie destijds over astaxanthine geschreven. En dan in het specifiek het effect van astaxanthine op onze huidhydratatie, elastine productie én collageen aanmaak. In totaal heb ik vijf studies met een hoge methodologische kwaliteit opgenomen in het literatuuronderzoek.

In deze studies werd altijd gebruik gemaakt van zowel een interventiegroep dat astaxanthine ontving als een controlegroep dat een placebo-supplement ontving. Uit dit literatuuronderzoek kwamen veelbelovende conclusies! Hieronder heb ik alle voordelen van astaxanthine op een rijtje gezet. De studies uit mijn onderzoek vind je trouwens onderaan deze blog.

astaxanthine werking

1. Astaxanthine beschermt tegen oxidatieve stress

Voordat ik wat vertel over de onderzoeksresultaten uit mijn afstudeeronderzoek, wil ik eerst kort uitleggen hoe antioxidanten precies werken. Ze worden tenslotte in vrijwel iedere 'beauty' reclame genoemd. En de kans is groot dat de term 'antioxidant' ook op jouw eigen cosmetica producten staat.

Kort gezegd beschermen antioxidanten je huid tegen vrije radicalen. Dit zijn stofjes (atomen) die in de lucht zweven en schade aan onze huid kunnen aanrichten. Normaal gesproken hebben atomen elektronen, twee aan twee, om zich heen bewegen.

Maar vrije radicalen missen een elektron, waardoor ze niet meer compleet zijn. En dat willen ze wel zijn. Daarom gaan vrije radicalen op zoek naar elektronen van (nog) stabiele atomen. Atomen die dus nog wel elektronen, twee aan twee, om zich heen hebben bewegen. Deze zitten ook in je huid.

Een vrije radicaal steelt dit elektron, waardoor het weer compleet is. Dat proces van stelen zorgt voor oxidatieve stress aan je cellen en oxidatieve stress aan je cellen zorgt vervolgens weer voor huidveroudering.

Máár, gelukkig zijn daar: de antioxidanten! Zij doen eigenlijk precies het tegenovergestelde. Antioxidanten hebben namelijk juist elektronen over en kunnen deze af geven aan de vrije radicalen die elektronen missen. Dit voorkomt dat ze gestolen worden en zo ook dat er schade aan je cellen optreedt.

Op die manier beschermen antioxidanten je huid dus tegen vroegtijdige veroudering. Astaxanthine wordt gezien als één van de krachtigste antioxidanten van dit moment. Veel krachtiger dan de antioxidanten vitamine C en E bijvoorbeeld zijn.

astaxanthine werking

2. Astaxanthine verbetert de collageen productie

Naast de antioxiderende eigenschappen op onze cellen, heeft astaxanthine veel meer voordelen. Zo toonde twee van de vijf studies uit mijn onderzoek aan dat astaxanthine inname resulteerde in een significant lagere toename van rimpel-parameters in vergelijking tot de controlegroepen. En zelfs een afname van rimpel-parameters ten opzichte van de beginmeting!

3. Astaxanthine verbetert de huidhydratatie

Ook toonden vier studies aan dat astaxanthine suppletie resulteerde in een significant lagere afname van vochtigheidsparameters in vergelijking tot de controlegroepen. En een significante toename van vochtigheidsparameters in vergelijking tot de beginmeting en controlegroepen.

4. Astaxanthine verbetert mogelijk de huidelasticiteit

Het effect van astaxanthine op de huidelasticiteit was ook positief. Er werd namelijk in meerdere studies een aanzienlijke verbetering gemeten. Toch kon ik hier in mijn onderzoek geen eenduidige conclusie uittrekken, omdat er tegenstrijdige resultaten werden gemeten in de verschillende studies.

Desalniettemin waren de effecten op rimpels en huidhydratatie heel positief. Sindsdien ben ik fan van dit antioxidant en neem ik astaxanthine tot de dag van vandaag nog dagelijks in!

astaxanthine huid

Mijn astaxanthine ervaringen met astaxanthine supplementen

Er zijn behoorlijk wat astaxanthine supplementen te koop. Zelf heb ik met drie verschillende merken astaxanthine ervaringen. Namelijk: Solgar, Goldea Health en Royal Green.

Waar ik vooral op zou letten bij de aanschaf van astaxanthine supplementen is dat het 10% natuurlijke astaxanthine bevat. Maar ook dat de supplementen in ieder geval een concentratie van 4 mg astaxanthine of hoger bevatten. In de onderzoeken die ik bestudeerd heb, varieerde het gebruik van astaxanthine namelijk tussen de 4 en 12 mg. Beide doseringen resulteerden in mooie resultaten!

Hieronder lees je mijn astaxanthine ervaringen met: Astaxanthine Goldea Health, Astaxanthine Royal Green en Astaxanthine Solgar.

beste astaxanthine

1. Astaxanthine Goldea Health

De astaxanthine supplementen van Goldea Health worden geleverd in een doosje met 60 softgels. Iedere softgel bevat 8 mg astaxanthine afkomstig van haematococcus pluvialis. De rijkste bron van astaxanthine.

Naast astaxanthine bevatten de softgels ook olijfolie. Deze olie bevat veel vetzuren. Ze zijn essentieel voor een gezonde huid en kunnen zelfs worden beschouwd als één van de belangrijkste bouwstenen. Ze dragen namelijk bij aan het gladder maken, egaliseren, hydrateren en beschermen van de huid.

Op de verpakking wordt geadviseerd om twee softgels per dag in te nemen. Zelf neem ik er altijd één per dag, zodat ik er twee maanden mee kan doen. In de zomer neem ik er wel twee per dag, omdat je huid dan natuurlijk extra vatbaar is voor huidschade door de zon.

 • Merk: Goldea Health
 • Astaxanthine: 8 mg
 • Overige effectieve stoffen: olijfolie en vitamine E
 • Vrij van: vulstoffen, geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, lactose, gluten

beste astaxanthine

2. Astaxanthine Royal Green

Ik heb ook astaxanthine ervaringen met de capsules van Royal Green. Het gaat ook hierbij om astaxanthine dat is gewonnen uit de microalg Haematococcus pluvialis. Hieraan komen geen chemische processen te pas, waardoor je ervanuit kan gaan dat je de meest zuivere versie van astaxanthine binnen krijgt.

Het product bestaat uit 60 softgels met daaraan 4 mg astaxanthine toegevoegd. Daarnaast bevatten de astaxanthine suplementen ook nog 10 mg vitamine E. Een mooie toevoeging, omdat ook vitamine E antioxiderende eigenschappen heeft en de huid zo beschermt tegen veroudering.

Verder geeft Royal Green op de website aan dat alle supplementen op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden geproduceerd.

 • Merk: Astaxanthine Royal Green
 • Astaxanthine: 4 mg
 • Overige effectieve stoffen: vitamine E, saffloerolie
 • Vrij van: gluten, lactose

astaxanthine

3. Astaxanthine Solgar

Ook astaxanthine van Solgar heb ik geprobeerd. Solgar is een bekend supplementen merk dat al dik 75 jaar verschillende voedingssupplementen produceert, waaronder dus ook astaxanthine supplementen.

De Solgar astaxanthine supplementen wordt gemaakt van natuurlijk astaxanthine afkomstig van de Haematococcus pluvialis microalg. Het potje bestaat uit 30 supplementen, waarvan ieder supplement 5 mg astaxanthine bevat. Daarnaast is er ook nog zonnebloemolie aan toegevoegd. Een bron van essentiële vetzuren, die.

Verder beschrijft het merk dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmatige ingrediënten of vulstoffen. Kortom, ook dit is een goede optie als je op zoek bent naar de beste astaxanthine supplementen!

 • Merk: Astaxanthine Solgar
 • Astaxanthine: 5 mg
 • Overige effectieve stoffen: zonnebloemolie
 • Vrij van: gluten, lactose, soja, surcose

astaxanthine

Astaxanthine bijwerkingen

Zoals je aan het begin van deze blog ook al hebt kunnen lezen, danken flamingo's hun oranjeroze kleur aan het consumeren van astaxanthine. Voordat ik mijn afstudeeronderzoek begon, was ik daarom ook heel benieuwd of astaxanthine onze eigen huid roze zou kunnen maken. Gelukkig is dit niet het geval. Onderzoeken naar het effect van astaxanthine supplementen tonen geen bijwerkingen aan.

Maar dit gaat puur over het innemen van astaxanthine. Het smeren van astaxanthine is een ander verhaal. Wanneer astaxanthine namelijk in een hoge concentratie wordt opgesmeerd, kan dit leiden tot een roze verkleuring van de huid. Daarom worden hoge concentraties (gelukkig) niet vaak aangetroffen in cosmetische producten!

In lagere concentraties kan het smeren van producten met astaxanthine wel effectief zijn, omdat het een krachtig antioxidant blijft. Goed voorbeelden van cosmetica met astaxanthine zijn

astaxanthine

Waarop letten astaxanthine kopen?

 • Ik zou in ieder geval kiezen voor supplementen met een minimale concentratie van 4 mg astaxanthine.
 • Kies voor zuivere astaxanthine, zonder industriële verontreinigingen.
 • Het is het fijn als de supplementen ook nog andere stoffen bevatten. Denk aan: vitamine C, vitamine E of natuurlijke oliën.
 • Kies voor astaxanthine dat afkomstig is van de Haematococcus pluvialis alg. De hoogste concentratie astaxanthine wordt namelijk aangetroffen in deze alg.
 • Je hebt natuurlijke astaxanthine en synthetische astaxanthine. Ik zou altijd voor natuurlijke astaxanthine gaan, omdat synthetische astaxanthine wordt geproduceerd uit aardolie en veel minder effectief is.
 • Kies voor astaxanthine dat afkomstig is van gerenommeerde fabrikanten.

astaxanthine

Verschil natuurlijke en synthetische astaxanthine

Astaxanthine komt van nature voor in algen, schaaldieren en vis. Toch is niet ieder supplement dat verkocht wordt even krachtig. Zo wordt er ook steeds vaker een synthetische variant verkocht. Het belangrijkste verschil tussen natuurlijke en synthetische astaxanthine heeft te maken met de oorsprong en de productiemethode.

Synthetisch astaxanthine

Synthethisch astaxanthine heeft dezelfde chemische structuur als de natuurlijke variant, alleen wordt het kunstmatig geproduceerd. Vaak in een laboratorium uit petrochemische derivaten, zoals aceton of ethaan. En dit heeft ook gevolgen voor de eigenschappen en effectiviteit van de roze rode kleurstof.

Het antioxidant is minder zuiver, wordt volgens onderzoekers minder makkelijk opgenomen door het lichaam en bevat bovendien ook weinig andere effectieve stoffen. Stoffen die wel voorkomen in de natuurlijke vorm.

Synthetische astaxanthine kan echter nog steeds worden gebruikt in bepaalde toepassingen, zoals voedselkleurstoffen of voedingssupplementen. Zo wordt het nog wel eens toegevoegd aan gekweekte zalm om het een mooie kleur te geven. Maar dit is minder gebruikelijk.

Natuurlijke astaxanthine

Natuurlijke astaxanthine daarentegen wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene micro alg Haematococcus pluvialis. Deze alg produceert een hoge concentratie astaxanthine, wanneer deze onder stressvolle omstandigheden wordt gekweekt.

Het grote voordeel hieraan is dat deze vorm van astaxanthine ook allerlei andere effectieve stoffen bevat, zoals andere carotenoïden en vitamines. Dit maakt het een krachtiger antioxidant dan synthethisch astaxanthine.

Daarnaast bevat het hogere doseringen carotenoïde en wordt het makkelijker opgenomen door het lichaam. Ook zijn de meeste gezondheidsvoordelen, die aan astaxanthine worden toegeschreven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek met natuurlijke astaxanthine. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de natuurlijke vorm!

astaxanthine werking

Beschermt astaxanthine ook tegen uv straling?

Toen ik las dat astaxanthine flamingo's beschermt tegen de zonlicht, was mijn eerste vraag: beschermt het mensen dan ook? Ja en nee. Astaxanthine beschermt inderdaad tegen vrij radicalen, geproduceerd door zonlicht, en zo ook tegen oxidatieve stress aan je cellen.

Maar het is niet zo dat je astaxanthine kan gebruiken als vervanger van een zonnebrand of andere zonbeschermingsmaatregelen. Het is dus puur een aanvulling in het beschermen van je huid tegen de schadelijke werking van UV-straling.

astaxanthine

Welke voeding bevat astaxanthine

Natuurlijke bronnen van astaxanthine zijn te vinden in specifieke voedingsmiddelen, voornamelijk zeevruchten en microalgen. In onderstaande natuurlijke voedsel bronnen komt astaxanthine veel voor:

 • Microalgen: de belangrijkste natuurlijke bron is de microalg: Haematococcus pluvialis. Deze microalg wordt vaak gebruikt als voedingssupplement, maar ook als ingrediënt in voedingsmiddelen om de natuurlijke inname van astaxanthine te verhogen.
 • Zalm: wilde zalm is ook rijk aan astaxanthine. Het pigment is verantwoordelijk voor de roze kleur van zalm en wordt door de vis geconsumeerd wanneer zij zich voeden met de groene microalg of plankton.
 • Garnalen en krab: ook schaal- en schelpdieren zoals garnalen en krab bevatten natuurlijk astaxanthine. Dit pigment geeft ze hun kenmerkende rozerode kleur.
 • Kreeft: Kreeften bevatten ook astaxanthine in hun lichaam, wat bijdraagt aan hun opvallende rode kleur, vergelijkbaar met garnaarnalen en krab.

astaxanthine

Astaxanthine onzin of de moeite waard?

Is astaxanthine onzin of juist de moeite waard? Wat mij betreft is astaxanthine geen onzin. De vet oplosbare stof biedt een krachtige bescherming tegen schadelijke,- en huid verouderende invloeden van buitenaf. Bovendien heeft het ook een verbeterend effect op onze huidconditie. In het specifiek op onze collageen aanmaak en huidhydratatie.

Je kunt de vitamine achtige stof wat mij betreft daarom zien als het meest krachtige antioxidant van dit moment. Krachtiger dan antioxidanten die in eerste instantie altijd als meest effectief werden gezien. Denk aan: vitamine A, vitamine C, vitamine E en verwante carotenoïden.

Om die reden vind ik het innemen van astaxanthine supplementen een mooie toevoeging op je dagelijkse huidverzorgingsroutine!

astaxanthine onzin

Wat maakt astaxanthine zo goed?

In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele carotenoïden voor. Bekende voorbeelden zijn: luteïne, zeaxanthine en bèta caroteen. Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde en dat is zonde. Astaxanthine biedt namelijk een veel krachtigere bescherming dan veel andere, populaidere, carotenoïden doen.

Het onderscheidt zich van luteïne en zeaxanthine, doordat het meer hydroxylgroepen heeft. Dit is een beetje een complex verhaal, maar ik ga het zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen! De extra hydroxylgroepen stellen astaxanthine in staat om zich te binden aan zowel hydrofiele als hydrofobe weefsels. Oftewel weefsels die van water houden (hydrofiel) en weefsels die niet van water houden (hydrofoob)

Hierdoor heeft astaxanthine effect op beide soorten weefsels. Astaxanthine is zo in staat om vrije radicalen, die gevangen zitten in het membraan van cellen, over te brengen naar de waterige omgeving aan de binnenkant van de cel. Vervolgens kan het de overgedragen vrije radicalen overdragen aan wateroplosbare antioxidanten, zoals vitamine C.

Kortom, de structuur van astaxanthine stelt het in staat om vrije radicalen in verschillende soorten weefsels te neutraliseren en deze over te dragen naar wateroplosbare antioxidanten, waardoor het een veelzijdige en effectieve bescherming biedt tegen oxidatieve stress. En zo tegen vroegtijdige veroudering!

astaxanthine

Relevante bronnen

Informatie over mijn bronnen

Hieronder vind je een overzichtstabel met daarin de belangrijkste eigenschappen van de vijf studies die ik geïncludeerd heb in mijn afstudeeronderzoek.

astaxanthine onzin

FAQ Astaxanthine

Heeft astaxanthine ook gezondheidsvoordelen?

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van astaxanthine op onze gezondheid. Deze onderzoeken laten zien dat het antioxidant mogelijk beschermt tegen hart en vaatziekten, preventief kan worden ingezet tegen atherosclerose, vermoeide ogen beter herstelt, vermoeide spieren vermindert, het uithoudingsvermogen kan verbeteren, bescherming biedt aan de maag en darmen, een verbeterde doorbloeding in de haarvaten stimuleert en een afweerversterkende werking op ons immuunsysteem heeft.

Is astaxanthine gevaarlijk?

Onderzoek laat zien dat astaxanthine niet gevaarlijk is. Mits natuurlijk aan de aanbevolen dosering wordt gehouden. Daarnaast zijn er tot nu toe ook geen contra indicaties voor het antioxidant bekend.

Wat is de beste astaxanthine?

Het beste astaxanthine is wat mij betreft in ieder geval natuurlijk en zuiver. Het carotenoïde komt voor in algen en plankton. Dit is dan ook de belangrijkste en meest rijke bron. De drie voorbeelden uit mijn blog (hierboven) kunnen wat mij betreft door als 'beste astaxanthine´ supplementen.

Hoe lang mag je astaxanthine gebruiken?

Astaxanthine wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor langdurig gebruik. Er is geen specifieke tijdsbeperking vastgesteld voor het gebruik van astaxanthine. Het is een natuurlijk voorkomend pigment dat in voedingsmiddelen wordt aangetroffen en als voedingssupplement wordt gebruikt. Net als bij andere voedingssupplementen is het echter altijd raadzaam om de aanbevolen dosering te volgen.

Welke concentratie astaxanthine werkt het beste?

Ik zou voor 4 tot 12 mg astaxanthine per dag gaan, omdat deze concentraties wetenschappelijk onderzocht zijn en als effectieve dagelijkse dosering zijn beoordeeld.

Kun je astaxanthine op je huid smeren?

Je kunt astaxanthine beter niet op je huid smeren, omdat het de huid roze kan maken. Mits de concentratie hoog genoeg is. Gelukkig vind je deze concentraties niet zo snel terug in cosmetica producten!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram