Nagelriemen: ontstoken, gescheurd of droog
19 april 2022 

Nagelriemen: ontstoken, gescheurd of droog

Tijdens je huidverzorgingsroutine denk je waarschijnlijk niet meteen aan de verzorging van je nagelriemen. Toch kan ook dit stukje huid af en toe wat extra aandacht gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van gescheurde, droge of zelfs ontstoken nagelriemen. Vaak worden dan de bekende nagelriemduwers te voorschijn gehaald. Of een nagelriem schaartje. Maar dit kun je beter overslaan. In deze blog leg ik je uit waarom je dit beter niet kunt gebruiken. En natuurlijk, hoe je je nagelriemel wél kunt verzorgen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Rondom je nagels zitten je nagelriemen. Het is een dun en doorzichtig stukje huid. Met een behoorlijk belangrijke functie. Ze beschermen je nagels namelijk tegen schadelijke bacteriën en schimmels van buitenaf.

De meeste van ons zullen niet zo vaak met hun nagelriemen bezig zijn. Maar er zijn ook mensen die er juist veel last van hebben. Vooral als je ook droge handen hebt, ontstaan er vaak problemen aan de nagelriemen. Zo kunnen je nagelriemen ontstoken raken, stuk gaan, hard worden of uitdrogen.

Het kan daarom fijn zijn om af en toe ook wat aandacht te besteden aan de het verzorgen van je nagelriemen. Maar hoe verzorg je je nagelriemen? Ik leg het je uit!

nagelriemen

Heb je pijnlijke nagelriemen? Dan kan het zijn dat je last hebt ontstoken nagelriemen. Je noemt deze nagelriem ontsteking ook wel Paronychia. Het kan op alle leeftijden voorkomen en is in de meeste gevallen gewoon onschuldig.

Ontstoken nagelriemen ontstaan vaak door het te kort afknippen of afbijten van de nagels. Hierdoor ontstaan er namelijk wondjes aan de zijkanten van je nagels. En dit zijn makkelijke openingen voor bacteriën en schimmels om zo je huid in te dringen.

Ook een splinter rondom de nagel kan de ontsteking veroorzaken. Daarnaast zijn met name mensen die een nat beroep uitvoeren, kwetsbaar voor ontstoken nagelriemen. Met natte beroepen wordt bedoeld dat je werkzaamheden verricht, waarbij je veel werkt met water. Zoals kappers, horeca medewerkekers en verpleegkundigen.

Ook kindjes die duimen hebben een verhoogd risico op nagelriem ontstekingen. Dit komt, omdat duimen je nagelriemen week maakt, waardoor ze sneller scheuren. Maar ook, omdat je tanden je nagelriemen tijdens het duimen kunnen beschadigen. sneller met je tangen

Als je nagelriemen ontstoken zijn, herken je dit aan de volgende symptomen:

 • Rode nagelriemen
 • Pus uit nagelriemen
 • Gezwollen nagelriemen
 • Pijnlijke nagelriemen
 • Bloedende nagelriemen
 • Kloppend gevoel van de nagel
 • Verkleuring van de nagel
 • Ruwe, bobbelige nagel

nagelriemen ontstoken

Acute en chronische nagelriem ontsteking

Je hebt twee soorten nagelriem ontstekingen. Een acute nagelriem ontsteking en een chronische nagelriem ontsteking. Bij de acute vorm treden er plotseling en snel klachten op. Deze acute nagelriem ontsteking wordt vaak veroorzaakt door het staphylococcus aureus bacterie.

Bij de chronische vorm treedt de nagelriem ontsteking juist weer heel langzaam op. En duurt het genezingsproces vaak wel één tot twee maanden. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door het Pseudomonas aeruginosa bacterie of de Candida Albicans schimmel. De chronische vorm kan blijvende schade aan de nagel veroorzaken. Zo kun je een bruine of gele nagel krijgen. Ook kan de nagel ruw en bobbelig aanvoelen.

Als je nagelriemen ontstoken zijn is het meestal niet nodig om ze te behandelen. De ontsteking geneest in het grootste deel van de gevallen namelijk gewoon vanzelf. Blijf je lang lasthouden van de ontsteking? Of doet de nagelriem ontsteking veel pijn? Dan kan een huisarts eventueel een schimmel of bacteriedodend middel voorschrijven.

nagelriemen verzorgen

Als je last hebt van je nagelriemen, is het natuurlijk belangrijk om je nagelriemen te verzorgen. Maar ook als je geen last hebt van je nagelriemen is het verstandig om af en toe wat aandacht aan te nagels en nagelriemen te besteden. Op die manier voorkom je namelijk problemen, als: verharde nagelriemen, gescheurde nagelriemen of ontstoken nagelriemen.

Maar wat hoe kun je je nagelriemen verzorgen? En wat kun je bijvoorbeeld juist beter niet doen? Hieronder lees je mijn tips!

Nagelriem schaartje

De naam zegt het eigenlijk al. Met een nagelriem schaartje knip je je nagelriemen af. Vaak wordt een nagelriem schaartje gebruikt als de nagelriemen gescheurd zijn. Je voelt dan namelijk kleine velletjes zitten en dat kan vervelend zijn.

Maar wist je dat je beter geen nagelriem schaartje kunnen gebruiken? Nagelriemen knippen kan namelijk voor problemen zorgen. Je nagelriemen hebben een belangrijke functie. Namelijk, je nagels beschermen tegen bacteriën en schimmels. Als je je nagelriemen knipt, ontstaan er openingen rondom je nagels.

Dit maakt je huid vatbaarder voor infecties en ontstekingen. Knip daarom liever niet je nagelriemen met een nagelriem schaartje!

nagelriem schaartje

Nagelriemduwer

En een nagelriemduwer dan? Heeft dat wel zin? Een nagelriemduwer is eigenlijk een soort minuscuul spateltje. Vaak gemaakt van metaal. Waarmee je gemakkelijk je nagelriemen terug kunt duwen.

Vaak wordt gedacht dat het terug duwen van je nagels je nagels sneller laat groeien. Maar dit is een fabeltje. Sterker nog, ik raad een nagelriemduwer zelfs af. Bij het terug duwen van je nagels, maak je namelijk de proximale nagelplooi los. Dit is de huidplooi aan de onderkant van je nagel.

Als je dit los maakt, kunnen schimmels en bacteriën makkelijker en sneller naar binnentreden. Waardoor je ook weer sneller last kunt krijgen van ontstoken nagelriemen. En dit wil je natuurlijk voorkomen.

nagelriemduwer

Nagelriem crème

Wat ik wél adviseer, is je nagelriemen verzorgen doormiddel van een crème of zalf. Met daarin genoeg beschermende en herstellende ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld de ingrediënten: niacinamide, ceramides, glycerine, petrolatum en zoethoutextract. Deze ingrediënten versterken de conditie van je huid. En zo ook de barrière functie van je nagelriemen.

Je hoeft hiervoor geen speciale 'nagelriem crème' te smeren. Je kunt ook prima een goede bodylotion, lippenbalsem of handcrème gebruiken. Mits deze natuurlijk huidvriendelijk geformuleerd is en genoeg herstellende en beschermende ingrediënten bevat.

Voorbeelden van goede nagelriem crèmes

Hieronder heb ik daarom een lijstje gezet van goede producten die je ook als nagelriem crème of nagelriem zalf kunt gebruiken!

 • Deze La Roche Posay balsem: bevat shea butter en panthenol. Een fijne balsem voor je nagelriemen, maar ook als je last hebt van droge lippen of droge plekjes op je lichaam is dit een goed product om te smeren.
 • Deze Bepanthen body crème: bevat de effectieve ingrediënten: shea butter, dimethicone, niacinamide en glycerine. Het is een fijne balsem voor zowel droge handen, droge benen of ter verzorging van je nagelriemen.
 • Deze La Roche Posay handcrème: bevat de werkzame ingrediënten: niacinamide, glycerine en shea butter. De crème werkt goed tegen droge handen en zo ook ter verzorging van je nagelriemen.
 • Deze Dadi'Oil nagelriem oliezit boordevol verzorgende stoffen, waaronder: Avocado-olie, Extra virgin olijfolie, Jojoba-olie, Oleocanthal, Vitamine E. Een fijne nagelriem olie dus!

nagelriemen verzorgen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram