Ingegroeide nagel: aan tenen of vingers
06 december 2022 
10 min. leestijd

Ingegroeide nagel: aan tenen of vingers

Een ingegroeide nagel klinkt onschuldig, maar kan voor enorm veel pijn zorgen. Als de nagel namelijk de omliggende huid ingroeit en beschadigt, kan er een ontsteking ontstaan. En een ontstoken ingegroeide nagel is onwijs gevoelig. In deze blog geef ik je tips, zodat je in no time van jouw ingegroeide nagel(s) of bent!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel is letterlijk een nagel die de omliggende huid is ingegroeid. De medische term van een ingegroeide nagel is: unguis incarnatus.

Dit kan zowel een ingegroeide teennagel als ingegroeide vingernagel zijn. Een ingegroeide teennagel komt wel aanzienlijk vaker voor. En dan met name een ingegroeide grote teennagel.

In de meeste gevallen is een ingegroeide nagel onschuldig. Maar als er sprake is van een heftige ingegroeide nagel of een ontstoken ingegroeide nagel kan dit veel ongemak geven. De nagel doet pijn, waardoor lopen en of dingen vastpakken gevoelig is.

In deze blog geef ik je tips om een ingegroeide nagel zelf te verhelpen!

ingegroeide nagel

Verschil ingroeiende en ingegroeide nagel

Vaak wordt er alleen gesproken over een ingegroeide nagel. Terwijl in veel van deze gevallen sprake is van een ingroeiende nagel. Oftewel, een nagel die nog bezig is met de huid in te groeien.

Als een nagel nog aan het ingroeien is, drukt de zijkant van de nagel in de omliggende huid. Wat voor huidafwijkingen, gevoeligheid en pijn kan zorgen. De nagelwal is nog intact en er is geen sprake van een ontsteking.

Als een nagel al ingegroeid is, drukt niet de zijkant van de nagel in de huid, maar het puntje van nagel. Hierdoor ontstaat er een verwonding aan de omliggende huid en zo ook een ontstekingsreactie.

Verschillende stadia ingegroeide nagel

Een nagel gaat verschillende fases door, voordat het daadwerkelijk een ingegroeide nagel is:

Stadium 1. Ingroeiende nagel

De huid rondom de teennagel (nagelwal) en de nagelriemen zijn rood en gezwollen. Als je op de nagel drukt is dit gevoelig, maar niet heel pijnlijk. Het gaat hierbij nog niet om een ingegroeide nagel, maar om een ingroeiende nagel.

Stadium 2. Ingegroeide nagel

De huid rondom de nagel is ook weer rood en gezwollen. Daarnaast is te zien dat de nagel relatief diep de huid ingroeit, waardoor er een ontstoken ingegroeide nagel ontstaat. Als je op de nagel drukt is dit pijnlijk. Er is nu sprake van een ingegroeide nagel.

Stadium 3. Ontstoken ingegroeide nagel

De huid rondom de nagel is rood, gezwollen en pijnlijk als je erop drukt. Ook is de ingegroeide nagel ontstoken, waarbij er pus uit de huid komt. Uiteindelijk kan er zelfs wildvlees vormen. Het gaat om een ontstoken ingegroeide nagel.

ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel herkennen

Je kunt een ingegroeide nagel herkennen aan een geïrriteerde huid rondom de nagel. De huidrand wordt roze tot rood, gezwollen en is gevoelig. Ook kunnen er kleine velletjes en wondjes te zien zijn. Wel zit er een verschil tussen de uiterlijke kenmerken van een ingegroeide teennagel en vingernagel.

1. Een ingroeiende teennagel

Een ingegroeide teennagel is een onschuldige, maar vervelende en vaak pijnlijke nagelafwijking. Je kunt een ingegroeide teennagel herkennen aan een rode en verdikte huid rondom de nagel. Maar het kan ook zo zijn dat de gehele teen rood en gezwollen is.

Daarnaast voelt een ingegroeide teennagel warm, beurs, pijnlijk en kloppend aan. Ook lopen en het dragen van schoenen kan zeer doen. Een ingegroeide teennagel vind met name plaats aan de grote teen.

2. Een ingegroeide vingernagel

In tegenstelling tot een ingroeide teennagel, komt een ingegroeide vingernagel relatief weinig voor. Maar ook deze ingegroeide nagel is pijnlijk en vervelend. Wat je ziet, is dat de huid rondom de nagelwal rood en gezwollen is. Daarnaast voelt de huid kloppend en beurs aan. En is de huid rondom de nagel vaak warmer dan de rest van de vingers.

Het vervelende aan een ingroeide vingernagel is dat het kwetsbaar is voor infecties. We pakken met onze vingers tenslotte de hele dag van alles vast. Hierdoor worden je vingers, en ook de ingroeide nagel, blootgesteld aan allerlei externe prikkels. Dit is bij ingegroeide teennagels minder snel het geval. ingegroeide nagel

Oorzaak ingegroeide nagel

Hoe een ingegroeide nagel ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel is inmiddels bekend dat er allerlei uitlokkende factoren zijn die een ingegroeide nagel kunnen veroorzaken. Zo kan een ingegroeide nagel ontstaan als de nagels te kort worden afgeknipt. Of niet recht. De nagel groeit zo makkelijker de verkeerde kant op. Bijvoorbeeld de omliggende huid in.

Hetzelfde geldt voor een kromgroeiende nagel. Ook dan groeit de nagel sneller de huid in met een ingegroeide nagel tot gevolg. Daarnaast zie je dat een ingegroeide teennagel vaak veroorzaakt wordt door het dragen van te krappe schoenen. Hierdoor komt er veel druk op de nagel te staan, waardoor de teennagel krommer groeit.

Maar bijvoorbeeld ook als je jouw teen stoot. De nagel krijgt dan een harde klap, waardoor het krommer gaat staan en de huid in groeit. Verder vergroot veel transpireren aan de handen en voeten ook het risico op een ingegroeide nagel.

Wat opvalt is dat een ingroeide teennagel vaker voorkomt bij jongvolwassenen. Mogelijk, omdat op deze leeftijd meer de voorkeur wordt gegeven aan mooi zittende schoenen dan aan lekker zittende schoenen. Ik moet zeggen dat ik hier zelf ook schuldig aan ben...

ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om een ingegroeide nagel te voorkomen. Hieronder lees je mijn tips!

  • Knip je nagels nooit rond af, maar recht. Als een soort 'blok nagels'. Niet zo mooi, maar wel praktisch!
  • Knip je nagels niet te kort af, zorg ervoor dat de nagel altijd iets boven je teen of vinger uitsteekt
  • Scheur je nagels nooit af
  • Draag niet te strakke schoenen. Met name de tenen moeten zoveel mogelijk drukvrij zijn.
  • Draag bij een ingegroeide nagel bij voorkeur zo vaak mogelijk slippers, zodat de tenen geheel drukvrij zijn.
  • Verzorg je handen en voeten met een huidvriendelijke crème, zodat je huidconditie optimaal is en minder kwetsbaar. Onderaan deze blog geef ik een aantal goede voorbeelden van hand,- en voetencrèmes.

ingegroeide nagel zelf verhelpen

Ingegroeide nagel zelf verhelpen

Een ingegroeide nagel zelf verhelpen kan op verschillende manieren. Hieronder heb ik een stappenplan gezet. Mijn advies is om de huid en nagel na iedere stap ook te ontsmetten. Bijvoorbeeld met een watje met daarop wat desinfecterende alcohol. Een ingegroeide nagel is namelijk super vatbaar voor infecties. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hieronder laat ik per stap ook zien welk 'nagel gereedschap' je hiervoor het beste kunt gebruiken. Tegenwoordig verkopen ze onderstaande producten voor ingegroeide teennagels ook in één handig nagelsetje, namelijk: deze complete set tegen ingegroeide teennagels.

Stap 1. Vuil weghalen

Probeer allereerst te kijken of er vuil onder de nagel zit. Vaak is dit namelijk het geval. Het weghalen van dit vuil geeft al een vermindering van pijn. Je kunt hiervoor het beste een speciaal nagel 'lepeltje' gebruiken. Ook wel een excavator genoemd. Haal met de bolle kant van de lepel het vuil weg.

ingegroeide nagel

Stap 2. Ingegroeide nagel vijlen

Deze stap kan een beetje gevoelig zijn, maar is wel belangrijk: het vijlen van de nagels. En in het specifiek de zijkant van de ingegroeide nagel. Door deze nagel te vijlen, verminder je de scherpe nagel puntjes en scheurtjes die de huid in groeien. En zo ook pijn. Gebruik het liefste een speciale hoekvijl:

ingegroeide nagel zelf verhelpen

Stap 3. Huid van ingegroeide nagel beschermen

Wat ook helpt is de beschadigde huid beschermen. Dit kun je doen door een klein stukje uit een gaasje te knippen. Het liefste Copoline. Maar een watje zonder pluisjes kan ook. Of gebruik speciale ingegroeide nagelpleisters.  De ervaringen met deze pleisters zijn wel heel wisselend. De ene persoon vind het heel fijn werken en de ander echt vreselijk..

Duw de nagel vervolgens met de excavator (uit stap 1) of hoekvijl (stap 2) een beetje omhoog. En leg het gaasje tussen de huid en nagel. Hiermee ontlast je de huid rondom de ingegroeide nagel, waardoor de huid beter en sneller geneest.

ingegroeide nagel

Stap 4. Nagel beugel (optioneel)

Wat je ook kunt proberen is een zogeheten nagelbeugel. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een strip/ beugeltje die op de nagel wordt gelijmd of geklemd.

De beugel lift beide zijkanten van de nagel omhoog, waardoor de nagel niet meer krom de huid ingroeit. Hierdoor ontlast je de huid en neemt de pijn af. De beugel blijft ongeveer een maand tot anderhalve maand zitten.

ingegroeide teennagel

Ontstoken ingegroeide nagel

Wat ook vaak voorkomt is een ontstoken ingegroeide nagel. Bij een ontstoken ingegroeide nagel is de huid, naast rood en gezwollen, ook heet en treedt er pus uit. In dit geval is het vooral belangrijk om infecties te voorkomen.

Dit doe je onder andere door de ontstoken ingegroeide nagel goed te ontsmetten. Wat bijvoorbeeld helpt is het maken van een badje met soda. Soda heeft een ontsmettende werking op de huid. Laat je voeten of handen hier tien tot vijftien minuten in weken. En dep de huid daarna droog. Een nadeel aan een soda badje is wel dat het je huid week maakt. En een weke huid is weer extra kwetsbaar voor beschadigingen. Draag na het badje daarom geen schoenen, maar slippers. Zodat je voeten aan de lucht drogen en er geen druk op de weke huid komt te staan.

Een nog betere manier van ontsmetten is een aantal keer per dag spoelen met een douchekop. Deze tip kreeg ik van een pedicure op Instagram. Druppel vervolgens hierna een paar druppels chloorexidine op de ontstoken nagel. Ook dit is heeft een ontsmettende werking en verkleint zo de kans op infecties.

Is jouw ingegroeide nagel erg pijnlijk, dik of komt er veel pus uit? Dan kan het fijn zijn om toch even langs de huisarts te gaan.

ingegroeide nagel soda

Ingegroeide nagel behandeling: pedicure of manicure

Ook bij een professional kun je terecht voor een ingegroeide nagel behandeling. Bijvoorbeeld een pedicure of manicure. Zij zijn gespecialiseerd in de juiste hand,- en voetverzorging. En weten werkelijk alles over je handen en voeten, waardoor ze ook de beste tips kunnen geven!

Tijdens de pedicure/manicure wordt onder andere de nagelwal vaak gereinigd en met een speciale hoekvijl gevijld. Daarnaast worden er adviezen gegeven over hoe je de handen en voeten het beste kunt verzorgen. Om zo de kans op nieuwe ingegroeide nagels te voorkomen.

Als de ingegroeide nagel erg ontstoken is of lastig te behandelen is, wordt meestal geadviseerd om een huisarts te bezoeken.

ingegroeide nagel behandeling

Goede hand,- en voetencrèmes

Ingegroeide nagels voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. In deze blog heb je al kunnen lezen wat mijn adviezen zijn om de kans op ingegroeide nagels zo klein mogelijk te maken. Maar wat ook helpt, is wat extra aandacht aan de huid van je handen en voeten te geven.

Als de huidconditie van je handen en voeten optimaal is, zal het ook minder kwetsbaar zijn voor ingegroeide nagels. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je huid sneller herstelt als er wél een nagel ingroeit. Daarom heb ik hieronder een lijstje gezet met mijn favoriete handcrèmes en voetcrèmes!

Goede handcrèmes

Beste voetencrèmes

ingegroeide nagel behandeling

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze blog over ingegroeide nagels, heb ik ook nog een aantal andere voet,- en hand gerelateerde blogs geschreven. Met daarin allerlei handige tips om het huidprobleem te verhelpen. Misschien vind je deze ook interessant!

Blogs

Productadviezen

ingegroeide teennagel


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram