Rode, paarse of zelfs blauwe verkleuringen op je voeten. Gepaard met zwelling, jeuk en een branderig gevoel. Het kan een teken van wintervoeten zijn. Maar wat zijn wintervoeten? Hoe ontstaan wintervoeten? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je tegen wintervoeten doen? Ik ga je helpen!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn wintervoeten?
De huidklacht wintervoeten is een seizoensgebonden huidprobleem. Het treedt namelijk vooral op tijdens de koude wintermaanden. De medische term voor deze huidklacht is perniones. Een huidafwijking, waarbij er rode tot paarse verkleuringen aan de huid ontstaan. Gepaard met zwelling, jeuk en pijn.
De huidklacht is volkomen onschuldig, maar omdat het gepaard gaat met jeuk en pijn, kan het wel erg vervelend zijn. Met name, omdat je constant op je voeten loopt en staat.
Oorzaak wintervoeten
Wintervoeten ontstaan dus door kou. Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam, waardoor deze huiduitslag aan de tenen ontstaat? De grote oorzaak ligt bij je bloedsomloop. En dan met name de kleine bloedvaten.
Kleine bloedvaten
Als het buiten kouder wordt, vernauwen je bloedvaatjes als een soort beschermingsreactie van je lichaam. Door je bloedvaatjes te versmallen, zorgt je lichaam er namelijk voor dat de lichaamstemperatuur op pijl wordt gehouden. Een goede reactie dus!
Normaal gesproken geeft deze vernauwing ook geen problemen. De vaatvernauwing wordt dan snel weer opgevolgd door vaatverwijding. Maar bij wintervoeten gebeurt dit niet. De bloedvaten blijven te lang vernauwd. Dit heeft invloed op de bloedsomloop.
Het bloed stroomt namelijk minder goed door een vernauwd bloedvat dan door een normaal of verwijd bloedvat. Met als gevolg: het achterblijven van bloed in je bloedvaten. Daarnaast zorgt deze vernauwing van bloedvaten ook voor een tijdelijk zuurstof tekort in de huid.
Beide factoren zorgen voor rode tot paarse verkleuringen aan de voeten. Gepaard met pijnlijke zwellingen.
Andere triggers van wintervoeten
Naast een geblokkeerde bloedsomloop als gevolg van kou, zijn er ook een aantal andere factoren die je bloedvaten vernauwen. En zo 'wintervoeten' kunnen veroorzaken.
Bijvoorbeeld bloedarmoede of het slikken van bloeddrukverlagende medicijnen. Maar ook het dragen van te strakke schoenen kan zorgen voor klachten die lijken op wintervoeten.
Hoe zien wintervoeten eruit?
Je herkent wintervoeten met name aan de rood, paarse tot blauwe verkleuringen die op de voeten ontstaan. Ook zijn de voeten vaak een beetje opgezet. En kunnen de tenen gaan zwellen.
Een ander bekend symptoom van wintervoeten is de jeuk. De gezwollen plekken zorgen namelijk vaak voor jeuk op de voetrug. Dit maakt wintervoeten extra vervelend. Deze klachten kunnen verergeren zodra je voeten opwarmen. Hetzelfde geldt voor strak zittende schoenen. Ook dit kan de klachten verergeren.
Daarnaast kan de zwelling zorgen voor een branderig en pijnlijk gevoel. Belangrijk om te weten is dat deze symptomen vaak pas een paar uur tot zelfs een paar dagen na blootstelling aan kou kunnen optreden.
Wintervoeten symptomen
Hieronder heb ik nog even alle symptomen van wintervoeten op een rijtje gezet.
- Gezwollen voeten
- Rode tot paarse vlekken op voeten
- Pijnlijke voeten
- Zowel wintervoeten als winterhanden
- Gezwollen plekken aan de tenen
- Jeukende voeten
Winterjeuk
Bij wintervoeten is er sprake van winterjeuk. Oftewel, jeuk dat wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Met name mensen met een gevoelig huidtype krijgen snel last van een jeukende huid in de winter.
Winterjeuk voel je natuurlijk vooral zelf zitten, omdat het enorm jeukt. Maar je kunt de huidklacht ook zien zitten. De huid is rood en schraal. Ook kunnen er kleine, rode bultjes en blaasjes ontstaan.
Winterjeuk treedt ook op bij de huidklachten: winterbenen, wintertenen, winterhanden en wintervingers.
Behandeling wintervoeten
Het hebben van wintervoeten is niets ernstigs. Ook verdwijnen klachten als jeuk en zwelling vaak vanzelf weer, zodra het buiten warmer wordt. Het is daarom ook niet nodig om wintervoeten te behandelen.
Toch kan het soms fijn zijn om wel iets op je voeten te smeren. Met name als je voeten erg jeuken, kan een goede crème verlichting geven. Hieronder geef ik je mijn wintervoeten tips!
Wintervoeten voorkomen
Het beste is om de kans op wintervoeten zoveel mogelijk te voorkomen. Die doe je onder andere door warme sokken en goed gevoerde schoenen te dragen, zodat je jouw voeten goed tegen de kou beschermt. Een goed voorbeeld zijn deze thermosokken van Koelmax. Of deze thermosokken van Sukats.
Ben je net buiten geweest en voel je dat je voeten koud zijn? Warm je voeten dan niet te snel op. Dit zorgt voor een te snelle overgang van warm naar kou, wat een trigger kan zijn voor wintervoeten.
Wintervoeten insmeren
Het smeren van de juiste cosmetica ingrediënten kan verlichting geven. Met name het ingrediënt zinkoxide is dan geschikt. Zinkoxide heeft namelijk de eigenschap om een beschermlaag over je huid te leggen, waardoor je huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Waaronder kou en jeukprikkels.
Daarnaast werkt zinkoxide verkoelend, jeukstillend én droogt het eventuele blaasjes en korstjes in. Zorg er wel voor dat je een crème of zalf smeert, waar geen irriterende stoffen aan zijn toegevoegd.
Voorbeelden van jeukstillende crèmes
Hieronder heb ik een paar goede product voorbeelden gezet die je op wintertenen kunt smeren. Smeer ze lekker dik in. Het liefste 's avonds, zodat het de hele nacht kan intrekken.
Voorbeelden van verzorgende voetencrèmes
Zijn de klachten wat minder? Dan kun je overstappen op een 'gewone' voeten crème om de huidconditie van je voeten gezond te houden. Door ingrediënten te smeren, als: shea butter, vitamine C, glycerine en ureum.
Hieronder vind je een aantal goede voorbeelden van effectieve voetencrèmes of producten die als voetencreme doorkunnen!
Volg de Sproetonline Instagram pagina voor meer tips!
Eelt onder voet
Heb je last van harde, ruwe voeten? Waarschijnlijk zit er wat eelt onder je voet. Bijna iedereen heeft een beetje eelt onder zijn/haar voeten. Maar als de eelt laag té dik is, kan dit voor klachten zorgen. Lopen kan bijvoorbeeld gevoelig worden.
Ook ontstaan er sneller blaren. En er kunnen zich likdoorns in het eelt vormen. In onderstaande blogs vertel ik je er meer over: Eelt: verharding onder de voeten Likdoorn: overmatige eeltvorming