Winterbenen: rode bultjes benen
26 augustus 2021 

Winterbenen: rode bultjes benen

Veel mensen herkennen zich hier denk ik wel in: zodra het weer slechter wordt, wordt de conditie van de huid dat ook. Droge lippen, schrale benen, jeuk, rode bultjes, noem maar op. Als deze huidklachten vooral op je benen zitten noem je dit ook wel winterbenen. Maar wat nu?! Je leest het in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn winterbenen?

Winterbenen zijn dus eigenlijk benen waarbij de conditie van de huid verslechterd is door de kou. Door de kou ontstaan klachten als:

  • Rode bultjes benen
  • Jeukende bultjes benen
  • Rode vlekken benen
  • Droge benen
  • Schrale benen

winter benen

Oorzaak winterbenen

De grote boosdoener van winterbenen is dus: de winter. Oftewel koude en droge lucht. De bloedvaatjes reageren op de plotselinge kou door te vernauwen en minder bloed te vervoeren. Vooral vrouwen krijgen hier snel last van. Waarom dit precies zo is, is nog onduidelijk.

Ook ruiters krijgen vaak te maak met winterbenen. Dit komt omdat zij zich tijdens het rijden natuurlijk langere tijd in koude temperaturen begeven. Daarnaast zijn paardrijbroeken vaak dun van stof.

Hoe zien winterbenen eruit?

Meestal beginnen winterbenen met rode bultjes op je benen. Deze rode bultjes kunnen een beetje lijken op pukkeltjes. Op een gegeven moment kunnen er zelfs blauwe plekken op je benen ontstaan. Het zijn schrale, droge blauwe plekken. Vaak met wat schilfertjes erop.

rode bultjes benen

Veel mensen associëren de rode winterbenen bultjes met scheerirritatie, maar het is dus echt iets anders. Een groot verschil met scheerirritatie bultjes is dat de winterbenen bultjes wat dikker zijn, jeuken en ook pijn kunnen doen. Het wordt vaak ook steeds erger. In plaats van minder, zoals bij scheerirritatie.

Je moet winterbenen ook niet verwarren met keratosis pilaris bultjes. Deze bultjes ontstaan namelijk niet door kou, maar door een overmatige afschilvering van dode huidcellen. Waardoor er verstoppingen ontstaan.

Behandeling winterbenen

Winterbenen zijn natuurlijk onschuldig. Behandelen is daarom niet nodig. Maar omdat het zoveel jeuk geeft, kan het wel zijn om er iets aan tegen te doen. Hieronder lees je mijn tips tegen winterbenen

Winterbenen voorkomen

Het beste is natuurlijk om winterbenen te voorkomen. Dit kun je doen door je huid zoveel mogelijk te bedekken als het buiten koud is. Met name het dragen van enkelsokjes en lage schoenen in combinatie met een broek, waarbij je enkels nog zichtbaar zijn bekende triggers.

Je kunt daarom beter langere sokken dragen. En deze tijdens het lopen of fietsen in de kou even wat hoger optrekken. Als je binnen bent, kun je ze weer omslaan en in je schoenen 'frommelen'. Het is misschien niet de meest charmante oplossing, maar dat zijn winterbenen ook niet...

Naast je enkels en onderbenen kan de huidklacht ook op je bovenbenen ontstaan. In dit geval kun je beter een dunne maillot of warme thermolegging onder je broek aantrekken. Dit voorkomt dat je bloedvaten 'schrikken' van de kou.

rode bultjes benen

Benen insmeren

Naast het voorkomen van winterbenen is het natuurlijk ook fijn om te weten wat je moet doen als het kwaad al geschiet is. Heb je last van rode bultjes op je benen? Of misschien zelfs schrale, droge, blauwe plekken? Smeer dan een volle body cream. Met kalmerende en herstellende ingrediënten. Hieronder heb ik een paar effectieve voorbeelden gezet!

  • Deze bodylotion van Eucerin bestaat voor 12% uit omega vetzuren. De vetzuren maken je huid zachter en soepeler. Het is daarom een fijne lotion voor als je last hebt van droge, schrale benen.
  • Deze balsem van La Roche Posay bevat onder andere de werkzame ingrediënten: shea butter, panthenol, dimethicone en glycerine. Die je huid beschermen, kalmeren, herstellen en hydrateren.
  • Deze balsem van La Roche Posay is ook erg fijn. Het bevat ook weer shea butter, panthenol en glycerine. Maar ook het ingrediënt niacinamide. Dit is een antioxidant dat je huid hydrateert, kalmeert, beschermt en eventuele ontstekingen remt. Dit maakt het een fijne balsem voor als je last hebt van rode bultjes. Of een geïrriteerde, droge huid.

Smeer ze lekker dik in. Het liefste 's avonds, zodat het de hele nacht kan intrekken.

body lotion benen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram