Winterbenen: rode bultjes benen
26 augustus 2021 
4 min. leestijd

Winterbenen: rode bultjes benen

Veel mensen herkennen zich hier denk ik wel in: zodra het weer slechter wordt, wordt de conditie van de huid dat ook. Droge lippen, schrale benen, jeuk, rode bultjes, noem maar op. Als deze huidklachten vooral op je benen zitten noem je dit ook wel winterbenen. Maar wat nu?! Je leest het in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn winterbenen?

Winterbenen, wat is dat eigenlijk? De term winterbenen wordt gebruikt voor benen waarbij de conditie van de huid verslechterd is als gevolg van kou. Door de kou ontstaan klachten, als:

winter benen

Winterbenen jeuk

Winterbenen gaat vooral om jeuk. En dan in het specifiek: winterjeuk. En als onze huid jeukt, willen we krabben. Niet krabben is natuurlijk beter, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als we vervolgens aan de huid krabben, wordt de huid roder en ontstaan er krabwondjes.

Dit maakt je huid stuk en zo weer extra vatbaar voor de koude lucht en jeukprikkels. Je zou dus kunnen zeggen dat het krabben aan de huid de winterjeuk in stand houdt.

Oorzaak winterbenen

Winterbenen is dus een vorm van winterjeuk wat zich lokaliseert op de benen. De grote boosdoener van winterbenen is de winter. Oftewel, koude en droge lucht. De bloedvaatjes reageren op de plotselinge kou door deze te vernauwen en minder bloed te vervoeren.

Vooral vrouwen krijgen snel last van van winterbenen. Waarom dit precies zo is, is nog onduidelijk. Ook ruiters krijgen vaak te maak met winterbenen. Dit komt, omdat zij zich tijdens het rijden natuurlijk langere tijd in koude temperaturen begeven. Daarnaast zijn paardrijbroeken vaak dun van stof.

Naast winterjeuk op je benen, kan de jeuk door kou ook op onder plekken ontstaan. Denk aan: wintervoeten, wintertenen, winterhanden en wintervingers.

Hoe zien winterbenen eruit?

Meestal beginnen winterbenen met rode bultjes op je benen. Als er veel rode bultjes samenvloeien, zien winterbenen er meer uit als een rode huiduitslag. De rode bultjes kunnen ook een beetje lijken op pukkeltjes.

Op een gegeven moment kunnen er zelfs blauwe plekken op je benen ontstaan. Het zijn schrale, droge blauwe plekken. Vaak met wat schilfering erop. Ook rode vlekken op de benen door kou en zwelling zijn symptomen van winterbenen.

rode bultjes benen

Winterbenen of scheerirritatie?

Veel mensen associëren de rode winterbenen bultjes met scheerirritatie, maar het is dus echt iets anders. Een groot verschil met scheerirritatie bultjes is dat de winterbenen bultjes wat dikker zijn, jeuken en ook pijn kunnen doen. Het wordt vaak ook steeds erger. In plaats van minder, zoals bij scheerirritatie.

Winterbenen of keratosis pilaris bultjes?

Je moet winterbenen ook niet verwarren met keratosis pilaris bultjes. Deze bultjes ontstaan namelijk niet door kou, maar door een overmatige afschilvering van dode huidcellen. Waardoor er verstoppingen ontstaan.

winterbenen foto

Behandeling winterbenen

Winterbenen zijn natuurlijk onschuldig. Behandelen is daarom niet nodig. Maar omdat het zoveel jeuk geeft, kan het wel zijn om er iets aan tegen te doen. Hieronder lees je mijn tips tegen winterbenen

Winterbenen voorkomen

Het beste is natuurlijk om winterbenen te voorkomen. Dit kun je doen door je huid zoveel mogelijk te bedekken als het buiten koud is. Met name het dragen van enkelsokjes en lage schoenen in combinatie met een broek, waarbij je enkels nog zichtbaar zijn bekende triggers.

Je kunt daarom beter langere sokken dragen. En deze tijdens het lopen of fietsen in de kou even wat hoger optrekken. Als je binnen bent, kun je ze weer omslaan en in je schoenen 'frommelen'. Het is misschien niet de meest charmante oplossing, maar dat zijn winterbenen ook niet...

Naast je enkels en onderbenen kan de huidklacht ook op je bovenbenen ontstaan. In dit geval kun je beter een dunne maillot of warme thermolegging onder je broek aantrekken. Dit voorkomt dat je bloedvaten 'schrikken' van de kou.

rode bultjes benen

Winterbenen insmeren

Naast het voorkomen van winterbenen is het natuurlijk ook fijn om te weten wat je moet doen als het kwaad al geschiet is. Heb je last van rode bultjes op je benen? Of misschien zelfs schrale, droge, blauwe plekken? Smeer dan een volle body cream. Met kalmerende en herstellende ingrediënten.

Voorbeelden van goede winterbenen crèmes

Hieronder heb ik een paar goede product voorbeelden gezet die je op winterbenen kunt smeren:

  • Deze Eucerin Atopic control bodylotion bestaat voor 12% uit omega vetzuren. De vetzuren maken je huid zacht en soepel. Het is daarom een fijne lotion voor als je last hebt van droge, schrale benen.
  • Deze Eucerin Urea bodylotion is ook erg fijn. Vooral als je last hebt van schilfertjes aan je benen. Het bevat namelijk een hoge concentratie ureum. Deze stof is in staat om droogte schilfers van de huid te verwijderen én de huid te hydrateren.
  • Deze La Roche Posay balsem is met name fijn voor winterbenen die gepaard gaan met veel roodheid en irritatie. De balsem bevat shea butter, panthenol en glycerine. Maar ook het ingrediënt niacinamide. Dit antioxidant hydrateert, kalmeert, beschermt en remt ontstekingen.

Een goede crème tegen jeuk en blaasjes

Heb je vooral last van de winterbenen jeuk? Of zie je blaasjes op de huid zitten? Dan zou ik deze Pannoc zinkoxide zalf smeren. Het bevat een hoge concentratie zinkoxide. Dit ingrediënt heeft een verkoelend en jeukstillend effect op de huid. Daarnaast droogt het blaasjes in.

Smeer ze lekker dik in. Het liefste 's avonds, zodat het de hele nacht kan intrekken. Volg de Sproetonline Instagram pagina voor meer tips!

body lotion benen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram