Winterjeuk: een droge, jeukende huid
12 oktober 2021 
7 min. leestijd

Winterjeuk: een droge, jeukende huid

Heb je in de winter last van een slechte huid? Je bent niet de enige! De droge, maar vooral koude wintermaanden, zijn voor je huid geen pretje. Je huid wordt droger, roder en kan onwijs gaan jeuken. Winterjeuk treedt dus op zodra het buiten kouder wordt. Maar wat kun je hieraan doen? En hoe kun je winterjeuk behandelen? In deze blog vertel ik precies hoe je droge winterjeuk tegen kunt gaan!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is winterjeuk?

De naam zegt het eigenlijk al: jeuk in de winter. Je kunt natuurlijk het hele jaar jeuk hebben. Maar vaak is er dan iets anders aan de hand. Denk aan muggenbulten jeuk, een schimmelinfectie, eikenprocessierups bultjes, brandneteluitslag of bijvoorbeeld allergisch contacteczeem

Winterjeuk heeft een hele specifieke oorzaak. Namelijk temperatuurverschillen. Vandaar ook de naam winterjeuk. Wat verwijst naar het ontstaan van huidklachten wanneer het kouder wordt. Met name mensen met een gevoelig huidtype krijgen snel last van een jeukende huid in de winter.

winterjeuk

Hoe ziet winterjeuk eruit?

Winterjeuk voel je natuurlijk vooral zelf zitten, omdat het enorm jeukt. Maar je kunt de huidklacht ook zien zitten. De huid is vaak rood, schilferig en schraal. Ook kunnen er kleine, rode bultjes en blaasjes ontstaan. Je noemt dit ook wel winter jeuk bultjes.

Er kunnen zelfs eczeem klachten optreden. Wist je bijvoorbeeld dat nummulair eczeem een uiting van winterjeuk is? Je ziet dan allemaal muntvormige, schilferende, rode plekken op de huid zitten.

Een jeukende huid in de winter kan over het hele lichaam voorkomen, maar wordt vooral gezien op de armen, benen, vingers, oren en tenen. Onderaan deze blog vertel ik je hier meer over.

jeuk in de winter

Oorzaak winterjeuk

Binnen zetten we de verwarming hoger. En buiten wordt het juist weer kouder. Dat is precies wat winterjeuk triggert. Je huid wordt namelijk constant blootgesteld aan temperatuurverschillen. Eerst lekker warm, dan weer super koud. En dat kan je huid niet altijd even goed herstellen.

Als je de verwarming hoger zet, wordt de lucht in huis namelijk droger. Deze droogte zorgt er vervolgens voor dat water in je huid sneller verdampt, waardoor je huid droger wordt.

Vervolgens gaan we naar buiten waar we worden blootgesteld aan extreme kou. En ook deze lage temperaturen zorgen voor een lage luchtvochtigheid. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze combinatie voor je huid niet echt lekker uitpakt. De uitdroging zorgt er namelijk voor dat je beschermlaagje ook minder goed werkt.

Je afweersysteem wilt dit herstellen en laat hierdoor ontstekingscellen en histamine vrij. Dit geeft vaak die enorme jeukklachten. Je gaat krabben, waardoor er nóg meer jeuk ontstaat. Op die manier wordt de conditie van je huid eigenlijk steeds slechter..

winterjeuk

Behandeling winterjeuk

De hele winter niet buiten komen en je verwarming uit zetten. Het zou de winterjeuk klachten verhelpen, maar dit is natuurlijk geen oplossing. Maar hoe kun je wél winterjeuk behandelen?

Dingen die je kunt doen om winter jeuk zoveel mogelijk te beperken is: de oorzaak van winterjeuk zoveel voorkomen, de luchtvochtigheid verbeteren en de conditie van je huid te verbeteren. Hieronder lees je mijn winterjeuk tips!

1. Winterjeuk voorkomen

Het beste is natuurlijk om winterjeuk te voorkomen waar dit mogelijk is. Kleed je bijvoorbeeld iets warmer aan, zodat de verwarming binnen wat lager kan zetten. Op die manier voorkom je dat de luchtvochtigheid in huis te droog wordt. Trek liever ook geen wollen broeken aan. Ze irriteren je huid onnodig. Kies liever voor een katoenen broek. Of een broek van zijde. Om zo winter jeuk te beperken.

winterjeuk kleding

2. Luchtvochtigheid in huis verbeteren

Wat je ook kunt doen is een luchtbevochtiger in huis zetten. Dat helpt erg goed! Het houdt namelijk de luchtvochtigheid in huis op peil, waardoor je huid niet uitdroogt en je minder snel last krijgt van winterjeuk. Daarnaast is een goede luchtvochtigheid ook beter voor je planten, meubels en dieren.

Wil je het echt goed doen? Dan kun je ook kiezen voor een luchtbevochtiger én luchtreiniger in één. Zoals deze luchtbevochtiger met luchtzuivering bijvoorbeeld. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis precies goed is. En verbetert tegelijkertijd luchtkwaliteit. Met name als je een gevoelig huidtype hebt, zal dit echt verschil geven.

3. Huidconditie verbeteren

Helaas bestaat er niet zoiets als een speciale 'winterjeuk crème'. Maar er zijn weldegelijk cosmetica producten die winterjeuk kunnen verminderen. Je kunt bijvoorbeeld producten smeren die een verkoelend effect geven, zoals zinkoxide of aloe vera gel. Aloe vera gel verkoelt. En zinkoxide droogt in, vermindert jeuk én legt een soort beschermlaagje over je huid.

Ook is het belangrijk om producten te vermijden die menthol, alcohol, eucalyptus of pepermunt bevatten. Deze ingrediënten geven ook een verkoelend effect, maar puur omdat ze je huid irriteren. Kies liever voor één van de producten hieronder als 'winterjeuk crème':

winterjeuk crème

4. Droge huid vaseline

Droge huid? Vaseline! Dat is wat ik vaak om me heen hoor. En hier sluit ik me bij aan. Wat vaseline namelijk kan doen is een soort huid barrière functie namaken. Het heeft een vettige structuur met een afdekkend effect. Eigenlijk legt het dus een soort laagje over je huid heen, waardoor je een nieuwe barrière functie krijgt.

De huid is hierdoor weer beter in staat  om vocht en andere belangrijke stoffen vast te houden. Let wel goed op welke vaseline je koopt! Het liefste zo puur mogelijk. Fijne voorbeelden zijn, deze pot vaseline. Of deze tube vaseline met cetomacrogol.

Wil je ook meer weten over de verzorging van een droge huid? Dan is mijn productadvies voor de normale tot droge huid misschien interessant om even te bekijken! Hierin staan voorbeelden van producten die ik adviseer als je last hebt van een droge huid.

droge huid

Waar komt winterjeuk vaak voor?

Winterjeuk kan over het hele lichaam ontstaan. Maar waar komt winterjeuk vaak voor? Je ziet de huiduitslag vooral ontstaan op delen van de huid die direct en vaak worden blootgesteld aan de kou.

Denk bijvoorbeeld aan buiten in een korte broek trainen, waarbij winter benen ontstaan. Of in de winter fietsen zonder handschoenen, waardoor winter vingers optreden. Ze zorgen allemaal voor een jeukende huid in de winter. Hieronder vertel ik je er meer over!

Winterjeuk benen

Als de winterjeuk op je benen zit noem je dit ook wel winterbenenHet is één van de bekendste vormen van winterjeuk. Het bijzondere aan winterbenen is dat deze vorm van winter jeuk ook ontstaat als de huid niet direct wordt blootgesteld aan kou.

Zo krijgen veel wintersporters te maken met winterbenen. Je hebt de hele dag gesport in een warm pak. En vervolgens ga je lekker naar binnen waar het juist weer heerlijk warm is. Deze snelle overgang van kou naar warm kan vervolgens zorgen voor winterbenen.

winterbenen foto

Winterjeuk voeten

Winterjeuk aan de voeten, oftewel wintervoeten, is net als winterbenen een seizoensgebonden huidprobleem. Wat wordt getriggerd door koude wintermaanden. De medische term voor wintervoeten is perniones. Een huidafwijking, waarbij er rode tot paarse verkleuringen aan de huid ontstaan. Gepaard met zwelling, jeuk en pijn.

Winterjeuk tenen

Winterjeuk aan de tenen noem je ook wel wintertenen. Naast de jeuk, zien wintertenen er ook roodblauw tot paarsblauw uit. Meestal zijn niet alle tenen verkleurd, maar gaat het meer om gevlekte verkleuringen. Met gezwollen plekken. Deze zwellingen kunnen vervolgens weer zorgen voor een branderig en pijnlijk gevoel.

Winterjeuk handen

Naast winterjeuk aan je benen, zorgt de winter ook vaak voor jeukende, winterhanden. De koude lucht, droogt je handen onwijs uit. En dit gebeurt vrij snel, omdat je handen bijna nooit bedekt zijn. Behalve als je natuurlijk handschoenen draagt.

Maar verder worden je handen altijd blootgesteld aan het gure weer buiten. En de droge lucht binnen. Met als gevolg: winterjeuk aan je handen. Wat zich uit als droge, jeukende, schrale handen. Die soms ook een beetje kunnen zwellen.

winterjeuk handen

Winterjeuk vingers

Winterjeuk aan je handen gaat bijna altijd gepaard met winterjeuk aan je vingers. Ook wel wintervingers genoemd.

De kans is groot dat je hier zelf onbewust wel eens last van gehad hebt. Je hebt buiten in de koud gelopen en als je binnen je handschoenen uit doet, zie je dat je vingers wat gezwollen zijn. Als je ze vervolgens gaat wassen met heet water, beginnen je vingers onwijs te jeuken. Dat is een teken van winterjeuk aan je vingers.

Winterjeuk op andere plekken

Jeuk bij koud weer kan uiteindelijk natuurlijk overal ontstaan. Als winterjeuk op andere plekken dan de benen, tenen, handen en vingers ontstaat, gaat het vooral om:

  • Winterjeuk gezicht
  • Jeuk op rug in de winter
  • Winterjeuk oren

Winterjeuk in het gezicht ontstaat vooral wanneer je lang in de kou gelopen of gefietst hebt, waarbij het gezicht ook lange tijd aan de koude droge lucht is blootgesteld. Jeuk op de rug in de winter is vaak het gevolg van intensief bewegen. We kleden ons warmer aan als we naar buiten gaan, waardoor je sneller transpireert als je beweegt. Dit kan jeukklachten geven.

winter jeuk

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram