Winterjeuk: een droge, jeukende huid
16 september 2021 

Winterjeuk: een droge, jeukende huid

Heb je in de winter last van een slechte huid? Je bent niet de enige! De droge, maar vooral koude wintermaanden, zijn voor je huid geen pretje. Je huid wordt droger, roder en kan onwijs gaan jeuken. Deze winterjeuk treedt op zodra het buiten kouder wordt. Maar wat kun je hieraan doen? In deze blog vertel ik hoe je de droge winterjeuk tegen kunt gaan!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is winterjeuk

De naam zegt het eigenlijk al: jeuk in de winter. Je kunt natuurlijk het hele jaar jeuk hebben. Maar vaak is er dan iets anders aan de hand. Denk aan muggenbulten jeuk, eikenprocessierups bultjes of bijvoorbeeld allergisch contacteczeem. Winterjeuk heeft een hele specifieke oorzaak. Namelijk temperatuurverschillen. Vandaar ook de naam winterjeuk. Met name mensen met een gevoelig huidtype krijgen snel last van winterjeuk.

Hoe ziet winterjeuk eruit?

Winterjeuk voel je natuurlijk vooral zitten. Toch zie je de winterjeuk ook wel zitten. Je huid is vaak rood, schilferig en schraal. Er kunnen zelfs eczeem klachten optreden. Wist je bijvoorbeeld dat nummulair eczeem een uiting van winterjeuk is? Je ziet dan allemaal muntvormige, schilferende, rode plekken op de huid zitten.

Winterjeuk kan over het hele lichaam voorkomen, maar wordt vooral gezien op de armen, bovenrug en benen. Als de winterjeuk op je benen zit noem je dit ook wel winterbenen

rode bultjes benen

Oorzaak winterjeuk

Binnen zetten we de verwarming hoger. En buiten wordt het juist weer kouder. Dat is precies wat winterjeuk triggert. Je huid wordt namelijk constant blootgesteld aan temperatuurverschillen. Eerst lekker warm, dan weer super koud. En dat kan je huid niet altijd even goed herstellen. Als je jouw verwarming hoger zet, wordt de lucht in het huis namelijk droger. Deze droogte zorgt er vervolgens voor dat water in je huid sneller verdampt, waardoor je huid droger wordt. 

Vervolgens gaan we naar buiten waar we worden blootgesteld aan extreme kou. En ook deze lage temperaturen zorgen voor een lage luchtvochtigheid. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze combinatie voor je huid niet echt lekker uitpakt. De uitdroging zorgt er namelijk voor dat je beschermlaagje ook minder goed werkt. 

Je afweersysteem wilt dit herstellen en laat hierdoor ontstekingscellen en histamine vrij. Dit geeft vaak die enorme jeukklachten. Je gaat krabben, waardoor er nóg meer jeuk ontstaat. Op die manier wordt de conditie van je huid eigenlijk steeds slechter.. 

Behandeling winterjeuk

De hele winter niet buiten komen en je verwarming uit zetten,  zou de winterjeuk klachten verhelpen maar is natuurlijk geen oplossing. Wat je wel kunt doen is je iets warmer aankleden, zodat de verwarming binnen wat lager gezet kan worden. Op die manier voorkom je dat de luchtvochtigheid in huis te laag wordt. 

Wat je ook kunt doen is een luchtbevochtiger in huis zetten. Dat helpt erg goed! Het houdt namelijk de lichtvochtigheid in huis op peil, waardoor je huid niet sneller uitdroogt en je minder snel last krijgt van winterjeuk. Daarnaast is een goede luchtvochtigheid ook beter voor je planten, meubels en eventueel dieren.

Wil je het echt goed doen? Dan kun je ook kiezen voor een luchtbevochtiger én luchtreiniger in één. Zoals deze luchtbevochtiger bijvoorbeeld. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis precies goed is. En zuivert tegelijkertijd de lucht om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met name als je een gevoelig huidtype hebt, zal dit echt verschil geven. 

Daarnaast kunnen cosmetica producten ook helpen om jeuk klachten te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld producten smeren die een verkoelend effect geven. Vermijd hierbij wel producten met menthol, alcohol en pepermunt. Deze ingrediënten geven ook een verkoelend effect, maar puur doordat ze je huid irriteren. Kies bijvoorbeeld liever voor deze gel met aloë vera. Of deze crème met anti-histaminica

Wil je ook meer weten over de verzorging van een droge huid? Dan is mijn productadvies voor de normale tot droge lichaamshuid misschien interessant om even te bekijken! Hierin staan voorbeelden van producten die ik adviseer als je last hebt van een droge huid. 

Droge huid vaseline

Droge huid? Vaseline! Dat is wat ik vaak om me heen hoor. En hier sluit ik me bij aan. Wat vaseline namelijk kan doen is een soort huid barrière functie namaken. Het heeft een vettige structuur met een afdekkend effect. Eigenlijk legt het dus een soort laagje over je huid heen, waardoor je een nieuwe barrière functie krijgt. De huid is hierdoor weer beter in staat  om vocht en andere belangrijke stoffen vast te houden. Let wel goed op welke vaseline je koopt! Het liefste zo puur mogelijk. Fijne voorbeelden zijn, deze pot vaseline of deze tube vaseline met cetomacrogol. 


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!
arrow_drop_up arrow_drop_down