Wintertenen: rode gezwollen plekken op de tenen
27 augustus 2022 
6 min. leestijd

Wintertenen: rode gezwollen plekken op de tenen

Rode tot paarse gezwollen plekken op je tenen. Je noemt het ook wel wintertenen. Maar wat zijn wintertenen precies? Wat is de oorzaak van wintertenen? En wat kun je tegen wintertenen doen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn wintertenen?

Als je last hebt van wintertenen betekent dit dat er pijnlijke, rood-paarse plekken op de tenen ontstaan. Als gevolg van kou. Je ziet de huidklacht om die reden ook vooral in de koude wintermaanden ontstaan. 

Wintertenen is een onschuldige huidafwijking, maar kan wel erg hinderlijk zijn. Met name, omdat het gepaard gaat met jeuk en pijn. 

wintertenen

Oorzaak wintertenen

Wintertenen ontstaan dus door kou. Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam, waardoor deze huiduitslag aan de tenen ontstaat? Dit heeft te maken met je bloedsomloop. En dan met name de kleine bloedvaten. 

Kleine bloedvaten

Als het buiten kouder wordt, reageren je bloedvaatjes hierop door te vernauwen. Oftewel, je bloedvaten worden smaller. Dit is een beschermingsreactie van je lichaam om de temperatuur in je lichaam goed op pijl te houden. 

Op zich een gewenste reactie dus! En normaal gesproken geeft dit ook geen problemen. De vaatvernauwing wordt dan snel weer opgevolgd door vaatverwijding. Maar bij wintertenen gebeurt dit niet. De bloedvaatjes vernauwen te lang. Wat invloed heeft op de bloedsomloop. 

Het bloed kan tenslotte minder goed door een vernauwd bloedvat lopen dan door een normaal of verwijd bloedvat. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door, waardoor er een ophoping van bloed achterblijft. Daarnaast zorgt een vernauwing van de kleine bloedvaten ook tijdelijk voor een zuurstof tekort in de huid. 

Beide factoren zorgen voor rode tot paarse pijnlijke zwellingen aan de tenen. 

wintertenen

Hoe zien wintertenen eruit?

De medische term voor wintertenen is perniones. Wat je vooral aan de tenen ziet zijn één of meerdere rode tot paarse gezwollen plekken. Eventueel gepaard met blaasjes en wondjes. 

Naast het branderige gevoel, geven de plekken ook veel jeukklachten. Dit maakt wintertenen extra vervelend. Ook kunnen de tenen pijn doen als je voeten langzaam worden opgewarmd. Bijvoorbeeld tijdens het douchen. Of als je vlak bij een verwarming gaat zitten.  

Daarnaast zie je dat wintertenen vaak gepaard gaan met wintervoeten. En ook wintertenen en winterhanden is een combinatie die je veel ziet. Dit komt, omdat de ene persoon heftiger op kou reageert dan de ander. En daarom op meerdere plekken van de huid last krijgt van huidafwijkingen door kou. 

Belangrijk om te weten is dat deze symptomen vaak pas een paar uur tot zelfs een paar dagen na blootstelling aan kou kunnen optreden.

wintertenen

Het fenomeen van Raynaud 

Een vorm van wintertenen, is het fenomeen van Raynaud. Bij dit syndroom ontstaan er namelijk ook plotseling verkleuringen aan de tenen. Of vingers. 

Als het fenomeen van Raynaud aan de tenen ontstaat, gaat het eerst om bleke tenen. Die vervolgens langzaam paars of rood kleuren. Het is met name even schrikken als er bleke verkleuringen optreden, omdat dan ook even het gevoel uit je tenen verdwijnt. Je noemt dit gevoel ook wel 'dode tenen'. 

Gelukkig verdwijnt dit gevoel weer, zodra de bleke verkleuring afneemt. Het fenomeen van Raynaud treedt als een soort aanval op. Als gevolg van kou. Maar ook roken, migraine en heftige emoties kunnen de huidklacht uitlokken.

Wintertenen symptomen

Hieronder heb ik nog even alle wintertenen symptomen op een rijtje gezet. 

  • Pijnlijk branderig gevoel aan de tenen
  • Gezwollen plekken op de tenen
  • Rode tot paarse plekken op de tenen
  • Jeuk aan de tenen
  • Koude tenen
  • Pijn bij dragen van strakke schoenen
  • Vaak gepaard met wintervoeten
  • Opgezwollen tenen

wintertenen

Wintertenen of schimmeltenen?

Omdat wintertenen veel jeukklachten geven, worden ze soms verward met een schimmelinfectie aan de tenen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide. Allereerst natuurlijk de oorzaak. Zo worden wintertenen (linker foto) veroorzaakt door kou en schimmeltenen (rechter foto) door een overgroei van schimmels.

Daarnaast staan bij wintertenen symptomen op de voorgrond als: jeukende,  licht gezwollen, paarsblauwe plekken aan de tenen. Terwijl er bij een schimmelinfectie aan de tenen vooral rode plekken met een witte schilfering te zien zijn. 

wintertenen

Behandeling wintertenen

Wintertenen zijn geheel onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf weer, zodra het warmer wordt. Behandelen is daarom niet nodig. Toch kan het fijn zijn om wel iets aan de wintertenen te doen. 

Bijvoorbeeld omdat de wintertenen veel jeuk en een pijnlijk branderig gevoel geven. Of, omdat de klachten maar blijven aanhouden. Hieronder geef ik je mijn wintertenen tips!

Wintertenen voorkomen

Het beste is natuurlijk om wintertenen te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je jouw voeten goed tegen de kou beschermt. 

Bijvoorbeeld door warme schoenen en sokken thermosokken te dragen als je naar buiten gaat. En op warme sloffen te lopen als je binnen bent. Een goed voorbeeld zijn deze thermosokken van Koelmax. En deze thermosokken van Sukats. 

Heb je koude voeten of tenen? Warm ze dan niet te snel op. Ga bijvoorbeeld niet met je voeten vlakbij een verwarming zitten en stap ook niet meteen onder een warme douche. Dit zorgt voor een te snelle overgang van kou naar warm, wat wintertenen juist kan uitlokken. 

wintertenen voorkomen

Wintertenen insmeren

Wintertenen gaan vaak gepaard met wintervoeten. Het kan daarom fijn zijn om zowel je tenen als voeten extra goed te verzorgen. Het liefste met jeukstillende en beschermende ingrediënten. Een goed voorbeeld is zinkoxide.

Zinkoxide heeft namelijk de eigenschap om een beschermlaag over je huid te leggen, waardoor je huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Waaronder kou en jeukprikkels. Daarnaast werkt zinkoxide verkoelend, jeukstillend én droogt het eventuele blaasjes en korstjes in. 

Voorbeelden van goede wintertenen crèmes 

Hieronder heb ik een paar goede product voorbeelden gezet die je op wintertenen kunt smeren. Smeer ze lekker dik in. Het liefste 's avonds, zodat het de hele nacht kan intrekken. 

Volg de Sproetonline Instagram pagina voor meer tips!                

tenen creme

Winterjeuk

Bij de huidklacht wintertenen ontstaat, net als bij winterhanden, wintervingers, wintervoeten en winterbenen, ook vaak winterjeuk. Dit is een overkoepelende term voor allerlei huidklachten die gepaard gaan met jeuk als gevolg van kou.

Als het winter wordt zetten we de verwarming vaak hoger. Terwijl het buiten juist weer kouder wordt. En dat is precies wat winterjeuk triggert. Je huid wordt constant blootgesteld aan temperatuurverschillen. Eerst lekker warm, dan weer super koud. En dat kan je huid niet altijd even goed herstellen.

Daarnaast zorgt het hoger zetten van de verwarming ook voor een droge luchtvochtigheid. En ook als we naar buiten gaan, wordt de huid blootgesteld aan extreme kou. En een lage luchtvochtigheid. Deze droogte zorgt er vervolgens voor dat het water in je huid sneller verdampt, waardoor je huid droger wordt. 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze combinatie voor je huid niet echt lekker uitpakt. De uitdroging zorgt er namelijk voor dat je beschermlaagje ook minder goed werkt. Je afweersysteem wilt dit herstellen en laat hierdoor ontstekingscellen en histamine vrij. Dit geeft vaak die enorme jeukklachten. Je gaat krabben, waardoor er nóg meer jeuk ontstaat. Op die manier wordt de conditie van je huid eigenlijk steeds slechter.. 

winterjeuk

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram