Eikenprocessierups bultjes: wat te doen?
22 juni 2020 

Eikenprocessierups bultjes: wat te doen?

Jeuk, een branderige gevoel, roodheid. Allemaal klachten die veroorzaakt kunnen worden door een heel vervelend beestje: de processierups. Tegenwoordig horen we er steeds meer over. Maar wat zijn eikenprocessierupsen eigenlijk? In deze blog leg ik je uit wat een eikenprocessierups is, of je uitslag door deze rups komt en hoe je de processierups uitslag op je huid moet behandelen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor eikenprocessierups bultjes.

productadvies eikenprocessierups bultjes

Wat is een eikenprocessierups?

In feite zijn het de baby’tjes van eikenprocessierups vlinder. Dit klinkt misschien schattig, maar ze zijn alles behalve dat. De eikenprocessierupsen bevatten namelijk duizenden brandhaartjes. Als deze haartjes op onze huid terecht komen kan het voor flink wat klachten zorgen. Vooral in de warme maanden, mei tot september, zijn de rupsen in grote aantallen aanwezig.

Heb ik eikenprocessierups bultjes?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of de huid uitslag van de eikenprocessierups komt. De klachten lijken namelijk erg op hooikoorts – en astma klachten. Zo krijgen mensen vaak las van een lopende neus, kriebelende keel, gaan ze hoesten en voelen ze zich benauwd. Daarnaast worden de ogen vaak rood en dik, en wordt het lastiger om te slikken. Naast klachten aan de ogen en slijmvliezen blijft ook de huid niet gespaard. De haartjes zorgen voor een vervelende huiduitslag. Er ontstaan eikenprocessierups bultjes die rood, roze van kleur zijn en vaak extreem jeuken. De huid voelt branderig aan. De eikenprocessierups bultjes zitten aan de binnenkant van je armen, hals, borst, rug en buik. Wat ook opvalt is dat de bultjes allemaal op elkaar lijken. Vaak wordt de huiduitslag daarom vergeleken met schurft of muggenbulten.

Ik heb last van eikenprocessierups uitslag: wat te doen?

Heel leuk en interessant om te weten wat een eikenprocessierups bultjes zijn, maar hoe behandel je dit? Ik krijg van de mensen om mij heen vaak te vraag “ik heb processierups eikenprocessierups uitslag, wat nu te doen?”. 

Het beste is om niet aan de bultjes en blaasjes de krabben. Daarnaast is het van belang om de haartjes te verwijderen. Dit kun je doen met een stuk plakband. Plak dit op je huid en trek het af. De haartjes zullen aan het plakband blijven zitten. Als je dit gedaan hebt kun je de uitslag van de processierups verlichten door middel van een föhn. Zet je föhn op de koude stand en blaas hiermee op je huid. Dit klinkt misschien gek, maar het helpt echt! Ook is het heel belangrijk om zoveel mogelijk kleding op 60 graden te wassen. Hiermee verdwijnen de haartjes van de processierups.

Daarnaast zijn er verschillende crèmes en gels die de huiduitslag kunnen verlichten. Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet:

Benieuwd welke producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn gratis productadvies voor eikenprocessierups bultjes.

 

Wat kan een huisarts doen tegen eikenprocessierupsbultjes?

Zijn de klachten heel erg en worden ze niet minder door de verlichtende crèmes? Dan is het misschien verstandig om je huisarts te bezoeken. Hij/zij kan een farmaceutische crème voorschrijven. Ik ben hier zelf minder fan van, maar hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

  • Lidocaïne-levomenthol gel. Deze gel is alleen bij de apotheek verkrijgbaar. Van lidocaïne is bekend dat het de huid een beetje gevoelloos maakt. Hierdoor voel je de uitslag minder. Verder heeft levomenthol een verkoelend effect op je huid. Deze combinatie is daarom een goede symptomen bestrijder van de eikenprocessierups uitslag. Smeer het niet te lang, want menthol irriteert je huid. Ik adviseer het daarom niet langer dan een week te smeren.
  • Lidocaïnecreme of Lidocaïnezalf: Naast de hierboven genoemde combinatie van lidocaïne en levomenthol gel is lidocaïne ook afzonderlijk verkrijgbaar. De crème of zalf heeft dan alleen een gevoelloos effect. Niet verkoelend.
  • Corticosteroïden zalf: dit kan helpen tegen de eikenprocessierups uitslag, omdat het tegen huidontstekingen werkt.

Als de klachten erger worden kan je ook proberen hooikoorts tabletjes in te nemen. Deze pillen werken tegen allergische reacties.

arrow_drop_up arrow_drop_down