Eikenprocessierups bultjes: wat te doen?
22 juni 2020 
5 min. leestijd

Eikenprocessierups bultjes: wat te doen?

Jeuk, een branderige gevoel, roodheid. Allemaal klachten die veroorzaakt kunnen worden door een heel vervelend beestje: de processierups. Tegenwoordig horen we er steeds meer over. Maar wat zijn eikenprocessierupsen eigenlijk? In deze blog vertel ik je meer over: eikenprocessierups uitslag herkennen, processierups bultjes voorkomen, wat is een eikenprocessierups eigenlijk en geef ik antwoord op de vraag: eikenprocessierups uitslag, wat te doen?!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor eikenprocessierups bultjes.


Wat is een eikenprocessierups?

In feite zijn het de baby’tjes van eikenprocessierups vlinder. Dit klinkt misschien schattig, maar ze zijn alles behalve dat. De eikenprocessierupsen bevatten namelijk duizenden brandhaartjes. Als deze haartjes op onze huid terecht komen kan het voor flink wat klachten zorgen.

Vooral in de warme maanden, mei tot september, zijn de rupsen in grote aantallen aanwezig. En dit is extra vervelend, omdat we dan zelf vaak wat koeler gekleed zijn. En de eikenprocessierups dus sneller voor huidklachten kan zorgen.

eikenprocessierups uitslag herkennen

Eikenprocessierups herkennen

Je kunt een eikenprocessierups herkennen aan de relatief lange haartjes die de rups bevat. Dit zijn de brandharen en de grote boosdoener van eikenprocessierups uitslag bij mensen. De rups zelf is verder wat bruiner tot zwart van kleur.

Ik vind de eikenprocessierups er zelf niet per se heel fijn uit zien. Dit werd er ook niet beter op toen ik op zoek ging naar een eikenprocessierups foto voor in deze blog. Maar ik heb de minst ellendige foto uitgezocht...

eikenprocessierups

Eikenprocessierups uitslag herkennen

Als je denkt dat je last hebt van eikenprocessierups bultjes is het allereerst natuurlijk belangrijk om te achterhalen of de huid uitslag echt door de eikenprocessierups komt. Maar hoe kun je eikenprocessierups uitslag herkennen?

Dit is niet zo heel makkelijk. De klachten van processierups bultjes kunnen namelijk ook erg lijken op hooikoorts – en astma klachten. Zo krijgen mensen vaak las van een lopende neus, kriebelende keel, gaan ze hoesten en voelen ze zich benauwd. Daarnaast worden de ogen vaak rood en dik, en wordt het lastiger om te slikken.

Maar naast klachten aan de ogen en slijmvliezen, blijft ook de huid niet gespaard. De haartjes van de eikenprocessierups zorgen namelijk voor een vervelende huiduitslag. Er ontstaan processierups bultjes die rood, roze van kleur zijn en vaak extreem jeuken. De huid voelt branderig aan.

De eikenprocessierups bultjes zitten aan de binnenkant van je armen, hals, borst, rug en buik. Wat ook opvalt is dat de processierups bultjes allemaal op elkaar lijken. Vaak wordt de huiduitslag daarom vergeleken met schurft, muggenbulten, brandneteluitslag of andere insectenbeten.

afbeelding uitslag eikenprocessierups

Eikenprocessierups klachten

Hieronder heb ik alle eikenprocessierups klachten nog even op een rijtje gezet hoe je eikenprocessierups uitslag herkennen

eikenprocessierups bultjes

Ik heb last van eikenprocessierups uitslag: wat te doen?

Heel leuk en interessant om te weten wat eikenprocessierups bultjes zijn, maar hoe behandel je ze? Ik krijg van de mensen om mij heen vaak te vraag “ik heb processierups eikenprocessierups uitslag, wat te doen?”.  Hieronder lees je mijn tips bij eikenprocessierups uitslag!

Niet krabben maar wrijven

Het beste is om niet aan de processierups bultjes en blaasjes te krabben. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar krabben maakt de klachten alleen maar erger. Je kunt beter over de huid wrijven. Of, als de eikenprocessierups bultjes jeuk ondragelijk is, krabben met een speciale anti-krabhandschoen.

Eikenprocessierups haartjes verwijderen

Daarnaast is het van belang om de haartjes te verwijderen. Dit kun je doen met een stuk plakband. Plak dit op je huid en trek het af. De haartjes zullen aan het plakband blijven zitten.

Koud föhnen

Als je dit gedaan hebt, kun je de uitslag van de processierups verlichten door middel van een föhn. Zet je föhn op de koude stand en blaas hiermee op je huid. Dit klinkt misschien gek, maar het helpt echt! Ook is het heel belangrijk om zoveel mogelijk kleding op 60 graden te wassen. Hiermee verdwijnen de haartjes van de processierups.

eikenprocessierups uitslag

Eikenprocessierups uitslag crème tegen de jeuk

Daarnaast zijn er verschillende crèmes en gels die de huiduitslag kunnen verlichten. Heb je vooral last van de eikenprocessierups jeuk? Dan zou ik een crème of zalf met zinkoxide smeren.

Zinkoxide remt namelijk de jeuk, droogt blaasjes in en legt een soort beschermlaag over de huid, waardoor de huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf. Ingrediënten die de jeuk ook snel verlichten zijn: Polidocanol en Avenanthramide. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

Eikenprocessierups uitslag gel tegen de pijn

Doen de eikenprocessierups bultjes vooral pijn? Dan zou ik een verkoelende gel smeren. Bijvoorbeeld een gel op basis van aloe vera. Leg het product een paar uur in de koelkast en smeer het daarna op de eikenprocessierups uitslag. Het werkt heerlijk verkoelend! Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Benieuwd welke producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn gratis productadvies voor eikenprocessierups bultjes.

eikenprocessierups bultjes

Naar de huisarts met eikenprocessierupsbultjes?

Zijn de klachten heel erg en worden ze niet minder door de verlichtende crèmes? Dan is het misschien verstandig om je huisarts te bezoeken. Hij/zij kan een farmaceutische crème voorschrijven. Ik ben hier zelf minder fan van, maar hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

Lidocaïne-levomenthol gel

Van lidocaïne is bekend dat het de huid een beetje gevoelloos maakt. Hierdoor voel je de uitslag minder. Verder heeft levomenthol een verkoelend effect op je huid. Deze combinatie is daarom een goede symptomen bestrijder van de eikenprocessierups uitslag. Smeer het niet te lang, want menthol irriteert je huid. Ik adviseer het daarom niet langer dan een week te smeren.

Lidocaïne crème of Lidocaïnezalf

Naast de hierboven genoemde combinatie van lidocaïne en levomenthol gel is lidocaïne ook afzonderlijk verkrijgbaar. De crème of zalf heeft dan alleen een gevoelloos effect. Niet verkoelend.

afbeelding uitslag eikenprocessierups

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor eikenprocessierups bultjes kreeg ik de volgende tips:

  • Meteen afdouchen, zodat alle haartjes verdwijnen
  • Je benen en armen scheren, zodat de haartjes minder snel blijven hangen aan je huid
  • Een bad met zemelen nemen

eikenprocessierups

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram