Polymorfe lichteruptie: zonneallergie uitslag
6 mei 2021 

Polymorfe lichteruptie: zonneallergie uitslag

Een lekker middagje strand gepakt. Kom je thuis, zit je huid onder de rode, jeukende huiduitslag. Het kan zijn dat dit zonneallergie uitslag is. Een huiduitslag die vaak ontstaat als je huid na lange tijd opeens weer wordt blootgesteld aan de zon. Je hoeft niet eens lang in de zon te zitten om de zonneallergie uitslag te krijgen. Maar wat is het precies? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Je leest het hier! 

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is zonneallergie?

Ik denk dat iedereen wel een beetje weet wat zonneallergie betekent. Je huid reageert dan overgevoelig op stralingen van de zon. Dit wordt ook wel dermatosis solaris genoemd. Of polyforme lichteruptie. Polyform betekent eigenlijk gewoon dat de uitslag zich op verschillende manieren uit. Dus bijvoorbeeld zowel roodheid, vlekjes als bultjes en blaasjes. En eruptie betekent uitslag. Het is dus een zonneallergie uitslag met verschillende huid symptomen.

Zonneallergie moet niet verward worden met een foto-toxische huidreactie. En ook niet met fotoallergisch contacteczeem. Bij deze twee vormen van zonnenuitslag wordt de uitslag namelijk veroorzaakt door een stof die reageert op zonlicht. Het is dus een samenspel van zonlicht en nog iets anders. Bijvoorbeeld het smeren van medicijnen die in combinatie met zonlicht een zonnenuitslag geven. Bij zonneallergie is dit niet het geval. Dan reageert je lichaam puur op het zonlicht zelf. Vaak is dit op de uva straling.

Hoe ziet zonneallergie eruit?

Als je last hebt van zonneallergie verschijnen er allerlei rode, jeukende, vlekken en bultjes op je huid. Dit zit op plekken die zijn blootgesteld aan de zon. Vaak zit de zonneallergie daarom op de hals, de onderarmen, onderbenen en nek. Soms zie je ook nog wat blaasjes en schilfertjes op de huid zitten. Maar het belangrijkste kenmerk is toch wel de jeuk. Dit maakt de uitslag extra vervelend. Wat zonneallergie uitslag ook vervelend maakt is dat het zich verder kan uitbreiden. Naar plekken die helemaal niet zijn blootgesteld aan de zon.

Daarnaast ontstaat de zonneallergie vaak heel plotseling. Het kan zelfs zo zijn dat je altijd zonder problemen in de zon hebt gezeten, en toch opeens last krijgt van een jeukende uitslag. Met name de eerste zonnestralen zijn hierbij een boosdoener. Bijvoorbeeld als je in de winter op vakantie gaat naar een warm land. Of als het lente wordt. En je na een lange tijd weer op een terrasje in de zon kan zitten. Je huid is niet meer gewend aan deze zonnestralen en reageert hier daarom sneller overgevoelig op. Daar komt ook het fenomeen ‘lente-oren’ vandaan. Bij lente-oren zitten de rode, jeukende, vlekken en bultjes op en achter de ogen.

Je moet een zonneallergie trouwens niet verwarren met zonverbranding. Ze kunnen erg op elkaar lijken, omdat er bij beide uitslagen een rode huid ontstaat. Soms gepaard met blaasjes. Maar er zijn een paar belangrijke verschillen om beide huidklachten te onderscheiden. Een belangrijk verschil is dat een zonneallergie kan ontstaan als je maar kort in de zon hebt gezeten. Voor zonverbranding moet je over het algemeen wat langer in de zon zitten om wat aan je huid te merken. Daarnaast kan iedereen last krijgen van een zonneallergie. Ook als je altijd zonder problemen in de zon hebt gezeten. Bij zonverbranding weet je vaak van jezelf of je wel of niet snel verbrand. Een ander belangrijk verschil is dat jeuk bij zonneallergie vooral op voorgrond staat. Terwijl het bij zonverbranding vooral pijn is. Bij zonverbranding kun je je ook nog eens erg ziek voelen. Dit is bij zonneallergie niet zo.

Zonneallergie kind

Bij kindjes zit de zonneallergie vaak alleen op of achter de oren (de lente-oren). Met name jongens hebben hier in het voorjaar last van. Als je kindje last heeft van zonneallergie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zon even gemeden wordt. Verder kan het fijn zijn om de huid te koelen met natte handdoeken. Wat je ik afraad is het smeren van aftersun. Vaak zitten er namelijk irriterende ingrediënten in aftersun producten. Denk aan menthol of alcohol. Deze ingrediënten geven een tintelend effect, maar dat tintelende effect is puur een teken van irritatie. Omdat deze ingrediënten heel agressief zijn. Liever niet dus! Wat je wél kunt doen is je kind in een bad met zemelen doen. Zemelen hebben namelijk een kalmerend en jeukstillend effect op de huid. Een goed voorbeeld is dit product met zemelen.

Oorzaak zonneallergie

Zonneallergie ontstaat door zowel zonlicht als zonnebank licht. Zelfs als je niet direct in de zon hebt gezeten kun je last krijgen van zonneallergie. De uitslag wordt namelijk veroorzaakt door zowel uvb als uva licht veroorzaakt. En van uva licht is bekend dat het door glas kan dringen. Bijvoorbeeld door je autoraam. Of door de ramen van je huis. Het vreemde is ook nog dat zonneallergie vaak pas laat optreedt. Je kunt het krijgen een paar uur nadat je strand bent afgelopen. Maar ook pas na vijf dagen! Verder heb met name mensen met een wat lichter huidtype, licht haar en lichte ogen een grotere kans op het krijgen van uitslag door de zon.

Daarnaast kun je ook huiduitslag krijgen door een combinatie van zonlicht en een lichtgevoelige factor. Dan heb je geen zonneallergie. Maar een foto-toxische reactie. Dit betekent dat je huid overgevoelig reageert door de combinatie van een lichtgevoelige stof en zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan medicatie die je huid lichtgevoelig maakt. Als: doxycycline, roaccutane, tetracycline en vitamine A. Of aan cosmetica producten met lichtgevoelige ingrediënten, als: parfum, alcohol,  glycolzuur en saliczylzuur. Bij deze vorm van zon uitslag staat vooral pijn op de voorgrond. De uitslag zelf lijkt erg op zonverbranding.

Het kan ook nog zo zijn dat je reageert op een stof in combinatie met zonlicht, waar anderen niet op reageren. Dus op een stof die over het algemeen niet lichtgevoelig is, maar bij jou wel een overgevoeligheidsreactie geeft. Je noemt het dan geen foto-toxische reactie, maar fotoallergische contacteczeem. Hierbij staat vooral jeuk op de voorgrond. De uitslag lijkt zelf op eczeem.

Behandeling

Wat kun je zelf doen tegen zonneallergie?

Helaas heeft je lichaam bij zonneallergie een allergie ontwikkelt voor uv straling. De kans dat je opnieuw last krijgt van een zonneallergie is daarom groot. Je kunt je huid hiermee een handje helpen door de zon zoveel mogelijk te vermijden. Maar ik snap dat dit niet de meest fijne oplossing is. Wat je daarom ook kunt doen is het zonnen opbouwen. Ga bijvoorbeeld eerst een halfuur in de zon. De volgende dag een uur en bouw dit zo verder op.

Heb je toch last van de zonneallergie? Maak je geen zorgen! De jeukende uitslag trekt meestal binnen een aantal dagen vanzelf weer weg als je uit de zon blijft. Om de zonneallergie in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om je goed tegen de zon te beschermen. Smeer wel altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème, en vermijd zonnebrandcrèmes met noten. Hieronder heb ik een paar fijne zonnebrandcrèmes gezet:

Heb je last van jeukende bultjes en blaasjes op je huid? Dan kan het smeren van zinkoxide helpen. Dit remt namelijk de jeuk. Een fijn voorbeeld is deze huidvriendelijke zinkzalf.

arrow_drop_up arrow_drop_down