Beste zonnebrand tegen zonneallergie
07 mei 2024 
10 min. leestijd

Beste zonnebrand tegen zonneallergie

Een goede zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schadelijke uv stralen. Maar niet iedere zonnebrand biedt ook bescherming tegen zonneallergie (polymorfe lichteruptie). Sterker nog, er zijn genoeg zonnebrandcrèmes die allergische reacties, en zo de jeukende uitslag, uitlokken. Meestal gaat het dan om zonnebrand met lichtgevoelige stoffen. In deze 'Beste zonnebrand tegen zonneallergie' top 4, laat ik voorbeelden zien van huidvriendelijke zonnebrandcrèmes!

Samenvatting beste zonnebrand tegen zonneallergie

Als je snel last hebt van zonneallergie is het goed om (ook) kritisch naar de ingrediëntenlijst van je zonnebrand te kijken. Het kan namelijk zo zijn dat je zonnebrand de allergische reactie uitlokt. Dit kunnen zowel de zonnefilters zijn als de overige ingrediënten in de formule. Hieronder vind je mijn top vier beste zonnebrandcrèmes bij zonneallergie. Allemaal geschikt voor lichaam en gezicht en voor zowel volwassenen als kinderen!

beste zonnebrand tegen zonneallergie

Welke zonnebrand bij zonneallergie?

Voor eigenlijk ieder huidtype geldt: ga het liefste voor een zonnebrand dat vrij is van geurstoffen, parfum en/of een hoge concentratie alcohol. Ook is het belangrijk dat de zonnebrand je huid goed beschermt tegen uv straling doormiddel van huidvriendelijke filters (uva en uvb bescherming) met een hoge factor. Dit kunnen zowel fysische (minerale) zonnefilters zijn als chemische zonnefilters.

Mits het om huidvriendelijke en stabiele filters gaat natuurlijk! Wel is het zo dat minerale filters een iets lagere reactie op allergische reacties geven dan chemische zonnefilters. Om die reden heeft zonnebrandcrème met minerale filters vaak de voorkeur bij speciale 'zonneallergie zonnebrand'. Een nadeel aan minerale filters is alleen dat ze vaak een witte waas achterlaten en vrije radicalen vormen na contact met zonlicht.

 Dit zijn huid beschadigende stofjes. Daarom gaat mijn persoonlijke voorkeur toch vaker uit naar huidvriendelijke chemische filters. Tenzij je dus weet dat zelfs huidvriendelijk geformuleerde zonnebrandcrèmes (zonder parfum, zonder geurstoffen en met huidvriendelijke chemische filters) bij jou voor een allergische reactie zorgen. Dan kun je wél beter voor minerale filters gaan.

Onderaan deze blog heb ik een lijstje met huidvriendelijke chemische filters gezet. Je zou kunnen checken of deze in je huidige zonnebrand zitten. Is dit het geval en heb je alsnog last van zonneallergie? Dan passen minerale filters beter bij jouw huidtype. In mijn 'Beste zonnebrand tegen zonneallergie top 4' staan zowel voorbeelden van zonnebrandcrèmes met chemische als minerale filters.

Fagron zonnebrand (beste zonnebrand allergie)

Als je op zoek bent naar de beste zonnebrand tegen zonneallergie en van jezelf weet dat je snel op zonnebrandcrèmes reageert, is deze zonnebrandzalf van Fagron een goede optie! Zeker wanneer je een droge huid hebt, is deze zonnebrand fijn, want het gaat om een zalf in plaats van crème structuur.

Dit heeft als grote voordeel dat het vochtverlies uit je huid minimaliseert en zo ook de kans op een droge huid. Bovendien voelt de zalf lekker zacht aan op je huid. Wat extra fijn is voor de gevoelige huid. Verder bevat de zonnebrand alleen minerale filters. Namelijk zinkoxide en titaniumdioxide, die non-nano zijn.

Zoals ik hierboven ook al aangaf zijn dit fijne zonnefilters als je vaker last hebt gehad van zonneallergie en/of je snel reageert op zonnebrandcrèmes. Een nadeel is wel dat ze snel een witte waas achterlaten, maar de toevoeging van oliën zorgt ervoor dat deze witte waas vermindert. Verder is de zonnebrand vrij van parfum en geschikt voor mensen met een (wol)vetalcohol allergie! Ook jonge kinderen.

beste zonnebrand tegen zonneallergie

Tiny Todd zonnebrandcreme voor zonneallergie

Ook de Tiny Todd zonnebrand is een goede keuze voor de allergie gevoelige huid en/of eczeem klachten. Wel moet ik hierbij even zeggen dat het om een vrij dure zonnebrandcrème gaat. Maar het is wel een hele goede en vooral milde zonnebrand, waardoor ik het toch graag als tip wil meegegeven. Wel zou ik deze zonnebrand vooral kopen bij heftige zonneallergie. Of wanneer niets lijkt te werken.

Deze natuurlijke zonnebrand is namelijk speciaal ontwikkeld voor kinderen met eczeem klachten. Maar hierdoor ook heel geschikt voor mensen (jonge kinderen en volwassenen) met een zonneallergie. Het bevat bijvoorbeeld een hele hoge concentratie haverolie. Haver staat erom bekend de huid te kalmeren, eventuele ontstekingen te remmen, roodheid te verminderen en jeuk te remmen.

Maar er zijn nog meer effectieve stoffen toegevoegd, waaronder: sesamolie, shea butter en verschillende antioxidanten. Ze hydrateren en voeden je huid, maar zorgen er ook voor dat de zonnebrand een goede bescherming biedt tegen huidveroudering. Verder zorgt de lotion structuur ervoor dat de zonnebrand goed uitsmeert en lekker zacht aanvoelt.

Om de witte waas van de minerale zonnefilters te minimaliseren zijn er veel oliën aan de zonnebrand toegevoegd. Verder zijn ook microplastics, palmolie en geurstoffen weggelaten. Wat het niet alleen een huidvriendelijke keuze maakt, maar ook een milieuvriendelijke keuze!

beste zonnebrand tegen zonneallergie

Avene zonnebrandcrème voor zonneallergie

Ook de Avène zonnebrand verdient zeker een plek in deze 'Beste zonnebrand tegen zonneallergie' top 4. Het gaat om een zonnebrand dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met een gevoelige huid. Hiervoor zijn geen minerale zonnefilters, maar chemische zonnefilters gebruikt. Maar wel chemische filters waarvan studies hebben aangetoond dat ze zelden huidreacties veroorzaken.

Het gaat namelijk om de filters: Triasorb, Tinosorb S en Octyltriazone. Samen vormen ze een hoge bescherming tegen uva en uvb stralen. Naast deze zonnefilters bevat de zonnebrand ook voedende ingrediënten. Ze helpen je huid goed gehydrateerd te houden en beschermen tegen uitdroging. Wat vooral belangrijk is bij gevoelige huidtypes die vatbaarder zijn voor zonneallergie.

Een ander voordeel aan deze zonnebrand is dat het vrij is van geurstoffen en etherische oliën. Verder is de textuur van de zonnebrand ook prettig. Ik vind het totaal niet vettig of plakkerig. Kortom, ook weer een fijne zonnebrand optie als je op zoek bent naar de beste zonnebrand tegen zonneallergie!

beste zonnebrand tegen zonneallergie

Biodermal zonnelotion voor zonneallergie

Deze Biodermal zonnebrand lotion wordt verkocht als zonnebrandcreme tegen zonneallergie. En als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, ben ik het hier ook zeker mee eens. Althans, een zonneallergie kun je natuurlijk nooit volledig voorkomen, maar je kunt de kans op een zonneallergie wel aanzienlijk verkleinen door een huidvriendelijk zonnebrandmiddel te smeren!

De formule van deze zonnebrand is erg mild. Het is bijvoorbeeld vrij van geurstoffen, vrij van parfum, vrij van uitdrogende alcoholsoorten en vrij van filters die bekend staan om het uitlokken van huid reacties. Wat de zonnebrand wel bevat zijn huidvriendelijke zonnefilters, als: Ethylhexyl Triazone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine.

Ze beschermen je lichaam en gezicht tegen UVA en UVB-stralen en zo ook tegen de schadelijke effecten van de zon. Daarnaast zijn er nog een aantal antioxidanten toegevoegd, als: vitamine E en panthenol. Ze helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het voorkomen van huidbeschadiging door de zon. De toevoeging van glycerine, diglycerine en allantoïne zorgen verder voor hydraterende eigenschappen.

Wat ik ook een groot voordeel aan deze zonnebrand vind is de lichte en niet-vette textuur. Het gaat namelijk om een lotion zonnebrand, geen crème. Dit is qua structuur wat dunner en vloeibaarder, waardoor het makkelijker uitsmeert en niet zwaar aanvoelt. Kortom, een goede zonnebrand die je huid beschermt tegen zowel zonlicht als de kans op allergische reacties. Geschikt voor lichaam en gezicht.

beste zonnebrand tegen zonneallergie

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie is er sprake van een abnormale reactie van het immuunsysteem na blootstelling aan de zon. Hoewel deze reactie technisch gezien geen allergische reactie is, wordt het wel vaak (zonne)allergie genoemd. Hierin verwijst zonneallergie naar verschillende huidreacties, maar de meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie.

Bij polymorfe lichteruptie veroorzaakt blootstelling aan de zon voor vervelende huidklachten, als: jeuk, roodheid, rode bultjes, vlekken, een geïrriteerde huid en blaren op delen van de huid die zijn blootgesteld aan de zon. Deze roodheid is heftiger dan wanneer je verbrand door de zon bent. Ook ontstaat deze uitslag bij normale blootstelling aan de zon en/of wanneer je uv bescherming draagt.

De jeukende uitslag verschijnt vooral op delen van je huid die zijn blootgesteld aan de zon. Maar wat zonneallergie ingewikkeld maakt, is dat de uitslag zich ook kan verspreiden naar delen van de huid die helemaal niet (direct) zijn blootgesteld aan de zon. Deze uitbreiding kan het gevolg zijn van de reactie van de huid op zonnestralen.

Bij zonneallergie is het vooral belangrijk om je huid te beschermen tegen blootstelling aan zonlicht, het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF, niet te lang in de zon blijven, het liefste zoveel mogelijk lange mouwen dragen en vooral geen cosmetica smeren met daarin lichtgevoelige stoffen die de jeukende uitslag juist uitlokken.

zonnebrandcreme voor zonneallergie

Oorzaak huid zonneallergie

Het ontstaan van zonneallergie (polymorfe lichteruptie) kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg, eerdere blootstelling aan zonlicht en een verstoord immuunsysteem. Je immuunsysteem reageert vervolgens op bepaalde componenten van de zon, vaak uv straling, en dat kan weer leiden tot ontstekingen en huidreacties.

Vaak gebeurt dit heel plotseling. Dus je hebt het ene moment een 'gezonde' huid en het andere moment zit je onder de rode bultjes, vlekjes en vaak blaren. Ook kan zonneallergie ontstaan wanneer je normaal gesproken helemaal geen last hebt van huidproblemen in de zon. En zowel door directe blootstelling aan uv straling als indirecte blootstelling aan uv straling. Bijvoorbeeld via een raam.

Verder is opvallend dat zonneallergie vooral optreedt tijdens de eerste zonnestralen van het jaar, dus wanneer het lente wordt. Je huid is niet meer gewend aan uv stralen en reageert hierop. Deze overgevoeligheidsreactie treedt sneller op bij een lichte huid dan een donkere huid, omdat je huid dan over het algemeen wat gevoeliger is voor de effecten van uv straling.

zonnebrandcreme voor zonneallergie

Allergische reactie zon

Hoewel de term zonneallergie vaak wordt gebruikt, is het belangrijk om te weten dat het eigenlijk niet om een 'echte' allergische reactie gaat. Het is meer een abnormale reactie van de huid op blootstelling aan zonlicht. Wat uiteindelijk zorgt voor vergelijkbare symptomen als bij een allergische reactie.

Bij een echte allergische reactie ziet je immuunsysteem een bepaald allergeen aan als iets schadelijks en reageert hierop door antilichamen aan te maken om het allergeen te bestrijden. Dit kan zorgen voor symptomen als jeuk, zwelling, blaasjes, huiduitslag en ademhalingsproblemen. Ook is je huid vaak gevoelig bij aanraking. Vergelijkbaar met verbranding van je huid.

Bij zonneallergie daarentegen reageert het immuunsysteem niet op een bepaald allergeen, maar op blootstelling aan de zon. Hoewel het mechanisme anders is dan bij een 'echte' allergie, zijn de symptomen van zonneallergie wel vergelijkbaar. Je krijgt ook last van roodheid, jeuk, bultjes en huiduitslag. Het kan dus bij iedereen voorkomen. Ook als je er nooit eerder last van hebt gehad.

zonnebrandcreme voor zonneallergie

Zonnebrand zonneallergie

Als je last hebt van zonneallergie, kan dit dus ook komen door de zonnebrand die je gebruikt. Meestal gaat het om bepaalde lichtgevoelige stoffen in zonnebrand, maar het kan ook komen door de gebruikte zonnefilters.

Zonneallergie door citrusoliën

Geurstoffen afgeleid van citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen, limoen en grapefruit, hebben ook lichtgevoelige eigenschappen. Bij blootstelling aan de zon kan er een reactie ontstaan, waardoor je last kunt krijgen van zonneallergie. Deze citrusoliën irriteren de huid overigens ook zonder blootstelling aan de zon.

Zonneallergie door lavendelolie

Lavendelolie is een veelgebruikte geurstof in cosmetica vanwege de kalmerende en ontspannende eigenschappen. Maar bij blootstelling aan de zon heeft lavendelolie ook veel nadelen. Zo kan het vrije radicalen gaan vormen. En deze stofjes hebben een huid beschadigend effect op je huid, waardoor de huid ouder wordt. Niet echt handig om in cosmetica te stoppen dus!

Zonneallergie door coumarine

Coumarine is een natuurlijk voorkomende geurstof met een zoete, hooiachtige geur en wordt vaak gebruikt in parfums en cosmetica. Helaas kan een zonnebrandcrème met deze geurstof symptomen van zonneallergie veroorzaken. En bovendien de algehele gevoeligheid van je huid vergroten.

Zonneallergie door Sint janskruid

Als je Sint-janskruid op je huid aanbrengt en vervolgens wordt blootgesteld aan zonlicht, bestaat het risico van een fototoxische reactie. Sint-janskruid bevat bepaalde verbindingen, zoals hypericine en hyperforine, die fotosensitiviteit kunnen veroorzaken bij blootstelling aan UV-straling.

Zonneallergie door zonnefilters

Ondanks dat er hele goede en vooral huidvriendelijke chemische zonnefilters zijn, is er van een aantal chemische zonnefilters bekend dat ze overgevoeligheidsreacties of zelfs zonneallergie kunnen uitlokken. Voorbeelden zijn: Homomenthyl Salicylate, Benzophenone-3, Benzophenone-4 en Octocrylene. Chemische filters die dit vrijwel niet doen, en je daarom graag terugziet komen in je zonnebrandcrèmes, zijn: Tinosorb S, Tinosorb S en Uvinul A Plus.

zonnebrandcreme voor zonneallergie

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste zonnebrand tegen zonneallergie' top 4, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete huidverzorgingsproducten. Hieronder vind je een paar voorbeelden. Of bekijk alle blogs op deze pagina: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram