Droge benen: schilfertjes op benen
13 augustus 2022 
5 min. leestijd

Droge benen: schilfertjes op benen

Droge benen is natuurlijk niet iets super ergs. Maar als je mocht kiezen, dan toch liever niet. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om droge benen te verminderen. Vooral door de juiste producten te smeren. Maar wat smeer je? Ik geef je een aantal huidvriendelijke tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Droge benen

Ik denk dat ik deze huidklacht niet zo uitgebreid hoef uit te leggen. Het hebben van droge benen betekent namelijk letterlijk dat de huid van je benen wat droger is. Het hebben van een droge huid is niets ergs. En het verminderen van droge benen is meestal ook makkelijk zelf op te lossen! Bijvoorbeeld door de juiste huidproducten te smeren. En uitdrogende cosmetica te vermijden.

droge benen

Droge benen herkennen

Je kunt droge benen aan verschillende veranderingen aan de huid herkennen. Allereerst zie je vaak schilfertjes zitten. Dit noem je ook wel droogte schilfertjes. Als je hard over de huid wrijft, dwarrelen deze schilfers van je huid af. Vergelijkbaar met het vervellen van de huid. Helaas zullen ze ook net zo snel weer terugkomen.

Daarnaast zien droge benen er vaak roder uit. Als je goed kijkt zie je ook wat droogte lijntjes zitten. Als een soort vierkantjes. Een beetje vergelijkbaar met de foto hieronder.

Naast schilfertjes en roodheid, heb je ook vaak last van schrale benen. Dit voel je als je met je hand over je benen wrijft. De huid voelt ruwer aan. Als je benen heel droog zijn, kunnen ze ook gaan jeuken. Dit komt vooral, omdat je huid barrière niet meer intact is. En daarom sneller reageert op prikkels van buitenaf.

Symptomen droge benen

Kort samengevat, kun je droge benen aan de volgende symptomen herkennen:

  • Droge huid
  • Huiduitslag
  • Schrale benen
  • Rode benen
  • Schilfertjes benen
  • Droogte lijntjes benen
  • Jeukende benen

droge benen

Oorzaak droge benen

De oorzaak van droge benen is een tekort aan water in je huid. Maar hoe dit tekort aan vocht ontstaat, kan wel weer meerdere oorzaken hebben. Hieronder heb ik de belangrijkste triggers van droge benen gezet.

Droge benen door winter

In de winter wordt de luchtvochtigheid buiten lager. En deze verlaging zorgt voor een drogere huid. Daarnaast zorgen de koude temperaturen zelf ook voor een droge huid. Het gaat hierbij vooral om droge onderbenen of droge enkels, omdat deze sneller aan de buitenlucht worden blootgesteld.

Maar niet alleen buiten loop je het risico op droge benen. Ook binnen kan dit gebeuren. Alleen komt het binnen door de verwarming die we hoger zetten. Hoe hoger de verwarming, hoe lager de luchtvochtigheid. Ook dit zorgt voor een droge huid.

Droge benen door zomer

Naast droge benen in de winter, kun je ook droge benen in de zomer krijgen. Dit kan door meerdere factoren komen. Allereerst door uitdrogende zonnebrand. In héél veel zonnebrandcrèmes zit namelijk alcohol. Wat je huid onwijs uitdroogt. In mijn gratis product advies over zonnebrand geef ik je huidvriendelijkere opties. Voor zowel lichaam als gezicht!

Naast zonnebrand, zorgt ook chloor in zwembadwater en zout in zeewater voor uitdroging van de huid. En zo voor droge benen.

Droge benen door cosmetica

Ondanks dat iedere bodylotion of douche gel beloofd huidvriendelijk te zijn. En je huid te verzorgen en te hydrateren. Doet een groot deel van de producten helaas het tegenovergestelde. Namelijk: uitdrogen.

Zo zit in veel body lotions uitdrogende alcohol. Wat voor droge benen kan zorgen. En in veel douche gels zit zeep, wat de huid ontvet en dus ook uitdroogt.

body lotion

Droge benen ouder worden

Droge benen bij ouderen komt veel voor. Dit komt, omdat de kwaliteit van onze huid naarmate we ouder worden helaas afneemt. De huid wordt dunner en de huid barrière functie neemt af. Hierdoor is je huid minder goed in staat om vocht vast te houden en op te nemen. En kun je last krijgen van droge benen.

Droge benen door huidklacht

Als je last hebt van droge benen, kan dit ook het gevolg zijn van een onderliggende 'huidaandoening'. Denk bijvoorbeeld aan eczeem. Vrijwel iedere vorm van eczeem zorgt namelijk ook voor een droge huid. Zo zorgt hypostatisch eczeem bijvoorbeeld voor droge onderbenen. En atopisch eczeem voor veel droogteschilfers.

Maar ook huidaandoeningen, als psoriasis, keratosis pilaris en winterbenen gaan gepaard met onder andere een droge huid.

Droge benen zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er natuurlijk onwijs veel in je lichaam. Eén van de veranderingen kan een drogere huid zijn. En dus ook droge benen. Een droge huid tijdens je zwangerschap wordt met name veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding.

zwanger droge huid

Extreem droge benen

Heb je last van extreem droge benen? Dus dat je benen vol met huidschilfers zitten. En je huid bijna kapot gaat, omdat het zo droog is. Dan kan het ook zijn dat je last hebt van Ichthyosis. Ook wel vissenhuid of schubbenhuid genoemd, omdat het kan lijken op de 'huid' van een vis.

Het is een verzamelnaam voor allerlei erfelijke huidaandoeningen die gepaard gaan met een extreem droge huid, schilfers en een verdikking van de opperhuid. In deze blog leg ik je hier meer over uit: Ichthyosis: schubbenhuid.

Behandeling droge benen

Heb je last van droge benen? En wil je weten wat je tegen droge benen kunt doen? Ik help je graag! Hieronder lees je mijn tips.

Gebruik huidvriendelijke douche producten

Douche producten kunnen je benen onwijs uitdrogen. In veel douche gels zit namelijk alcohol en zeep. Wat je huid uitdroogt. Gelukkig zijn er ook huidvriendelijkere alternatieven. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

douche gel droge benen

Smeer een huidvriendelijke body lotion

Vrijwel ieder cosmetica merk verkoopt ook een body lotion. Met allemaal de belofte je huid weer heerlijk zacht en gehydrateerd te maken. Toch valt de ingrediëntenlijst van deze body lotions vaak tegen. En zo ook het smeer resultaat. Je kunt dan nog beter niets opsmeren. Dan een body lotion met uitdrogende en irriterende stoffen.

Gelukkig zijn er ook genoeg cosmetica merken die wél weten hoe je een verzorgende en hydraterende body lotion maakt. Hieronder geef ik je een aantal huidvriendelijke voorbeelden. Van body lotion met hydraterende, verzorgende en barrière versterkende stoffen:

body lotion benen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram