arrow_drop_up arrow_drop_down
Hypostatisch eczeem: rode uitslag op de onderbenen
3 oktober 2020 

Hypostatisch eczeem: rode uitslag op de onderbenen

Pijnlijke, droge, rode onderbenen met schilfertjes en korstjes. Een super vervelende, maar veel voorkomende huiduitslag. De uitslag is niet besmettelijk, maar kan wel heel vervelend zijn. Vooral vrouwen hebben hier last van. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je eraan kunt doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor hypostatisch eczeem.

productadvies hypostatisch eczeem

Wat is hypostatisch eczeem?

Hypostatisch eczeem is een niet-besmettelijke rode huiduitslag op de onderbenen. Bij deze huidklacht staan rode plekken met vocht uitreding op de voorgrond.

Hoe ziet hypostatisch eczeem eruit?

Bij hypostatisch eczeem hebben mensen last van rode onderbenen. De roodheid ontstaat doordat er allemaal rode tot vuurrode eczeem plekken op de huid zitten. Bij sommige mensen lijkt het eczeem meer op rode vlekken op de onderbenen. Vaak vloeien de roden vlekken op de onderbenen samen, waardoor het lijkt alsof het hele onderbeen rood is. Op de eczeem plekken zie je allerlei schilfertjes en korstjes zitten. Daarnaast zien de plekken er ook vaak nat uit. Dit komt omdat er vocht uit de huid treedt. Het eczeem ziet er pijnlijk uit en doet vaak ook zeer. Als je kijkt naar de vrouw-man verdeling zijn het vooral de vrouwen die last hebben van hypostatisch eczeem.

Oorzaak hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is het gevolg van een onderliggend probleem. Namelijk een verhoogde druk in de been aderen. Een verhoogde druk in deze aderen noem je veneuze hypertensie. Vaak is deze verhoogde druk een gevolg van CVI.

Wat is CVI?

Deze afkorting staat voor chronische veneuze insufficiëntie. Oftewel het chronisch te kort schieten van de aderen. Door deze tekortschieting gaan er allerlei dingen in de aderen ‘mis’. Ik ga het je proberen uit te leggen! Je aderen bevatten allemaal kleppen. Deze kleppen gaan open als het bloed vanuit je benen naar boven wordt gepompt. En ook weer dicht om te voorkomen dat het gepompte bloed weer terug naar beneden stroomt. Deze pompbeweging ontstaat als je loopt en je kuitspieren aanspant. Als de kleppen van je aderen niet goed meer werken, kan het bloed dus niet meer voldoende uit je benen worden gepompt. De druk in de aderen blijft hierdoor te hoog. Zowel als je stilt staat als wanneer je loopt. De druk in de aderen bij mensen met CVI is ongeveer even hoor als bij mensen zonder CVI klachten. Maar als je gaat lopen, hoort deze druk in de aderen af te nemen. Bij mensen met CVI gebeurd dit niet, omdat de kleppen niet goed meer werken. Hierdoor ontstaan er allerlei huidklachten, als:

  • Spataderen: er blijft zoveel bloed achter in de aderen dat ze te veel uitrekken en uiteindelijk kapot springen.
  • Oedeem: naast het bloed blijft er ook vocht achter in de benen. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping in je benen en worden ze dik.
  • Bruine verkleuringen: dit noem je ook wel hemosiderose. De benen kleuren bruin. Dit komt doordat de druk in je aderen zo erg stijfgt, dat ook je rode bloedplaatjes uit je bloedvaten treden. Deze bloedvaatjes bevatten hemosiderine. Hemosiderine is geel tot bruin van kleur en bevat ijzer. Dit ijzer pigment komt dan in je huid terecht en geeft een bruine kleur af.
  • Rood met witte verkleuring: dit noem je ook wel atrofie blanche. Door de combinatie van een groepje bloedvaatjes die lek zijn, en bloedvaatjes die helemaal kapot zijn. Hierdoor ontstaan er rode (lekkende vaatjes) met witte (gesneuvelde vaatjes) plekken in je huid.

En natuurlijk hypostatisch eczeem, wat zich uit in droge rode vlekken op de onderbenen. Naast al deze huidklachten krijgt meer dan 50% van de mensen met hypostatisch eczeem ook last van een contactallergie. Een contactallergie betekent dat je huid een allergie heeft ontwikkeld als je lichaam in contact komt met een bepaalde stof. Vaak smeren mensen met eczeem allerlei zalven en crèmes. Bij hypostatisch eczeem is de huid erg fragiel en kwetsbaar. Je kunt je misschien wel voorstellen dat schadelijke stoffer hierdoor veel dieper in de huid kunnen dringen. Hierdoor is je huid ook extra gevoelig voor het ontwikkelen van een allergie.

Behandeling hypotstatisch eczeem

Wat kan je zelf aan hypostatisch doen?

Het is vooral belangrijk dat het onderliggende probleem wordt aangepakt: de CVI klachten. Oftewel het probleem in de bloedsomloop. Het is belangrijk dat het vocht wordt afgevoerd, zodat er geen vochtophoping in de onderbenen achterblijft. Dit kun je doen door middel van ambulante compressie therapie. Oftewel het geven van compressie in combinatie met beweging. Begin eerst met het zwachtelen van de benen. Met de zwachtels zorg je dat het vocht in je benen afneemt. Is de maximale vocht reductie bereikt? Stap dan over op het dragen van therapeutisch elastische kousen om dit resultaat te behouden. Een oedeem therapeut kan de therapeutisch elastische kousen aanmeten en ze op maat bestellen. Daarnaast kun je de elastische kousen, in lagere druk, ook zelf bestellen. Een goed voorbeeld zijn deze elastische steunkousen.

Daarnaast moet je ook echt voorkomen dat je huid verder uitdroogt. Gebruik daarom geen zeep of badschuim, maar liever een huidvriendelijke bad & douche olie. Daarnaast is het belangrijk om de rode uitslag op de onderbenen na het douchen meteen in te smeren met een neutrale crème of zalf of een goeie hydraterende crème met beschermende ingrediënten. Is je huid erg rood en pijnlijk? Dan kun je de uitslag op de onderbenen ook insmeren met een effectieve (brand)wonden crème. Een litteken of brandwondencrème heeft namelijk een herstellend effect op de huid. Ze verminderen pijn, jeuk en de roodheid. Dit is wat jouw onderbenen nodig hebben!

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huid in je huid te verhogen. Droge lucht verergerd namelijk eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen laag. Als het buiten koud is zetten we de verwarming namelijk aan en dit verlaagt de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten, maar ook met een luchtbevochtiger. Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen.

Wat kan een professioneel aan hypostatisch eczeem doen?

Een dermatoloog kan hulp bieden. Welke hulp dit is hangt af van het type hypostatisch eczeem:

  • Droge plekken: dit type hypostatisch eczeem behandeld een arts vaak met corticosteroïden (klasse 2 tot 3). Corticosteroïden zijn hormoonzalven die op de huid een ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast remt het ook de jeuk. Het brengt je huid eigenlijk een soort van tot rust. Hierdoor nemen de ontstekingsverschijnselen af, zoals: roodheid, schilfertjes, warmte en pijn.
  • Natte plekken: dit type hypostatisch eczeem behandeld een arts vaak met paraffine gazen. Deze paraffine gazen worden op de eczeem plekken gelegd en vervolgens wordt het onderbeen ingezwachteld. Hierdoor wordt de druk in de aderen vergroot, en het bloed omhoog gepompt. De vocht uitreding in de onderbenen zal hierdoor verminderen. Als de maximale vochtvermindering met de zwachtels is behaald, dient dit resultaat behouden te worden door middel van therapeutisch elastische steunkousen. Deze kan een huidtherapeute aanmeten. De elastische kousen helpen je onderbenen met het omhoog pompen van vocht en bloed. Zodat dit niet achterblijft in de onderbenen.