Hypostatisch eczeem: rode uitslag onderbenen
03 oktober 2020 
7 min. leestijd

Hypostatisch eczeem: rode uitslag onderbenen

Pijnlijke, droge, rode onderbenen met schilfertjes en korstjes. Een super vervelende, maar veel voorkomende huiduitslag. De uitslag is niet besmettelijk, maar kan wel heel vervelend zijn. Met name vrouwen hebben hier last van. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. In deze blog geef ik je mijn tips!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor hypostatisch eczeem.


Rode plek op onderbeen

Heb je een rode plek op je onderbeen? Een rode uitslag rond de kuit, scheenbeen of enkels? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van huidirritatie als reactie op een bepaalde stof (irritatief contacteczeem).

Of zelfs een allergische reactie (allergisch contacteczeem). Maar heb je meer klachten? Denk aan: vermoeide benen, spataderen, vochtophoping, een zwaar gevoel in je onderbenen? Dan is de kans groter dat je last hebt van hypostatisch eczeem.

Tip: misschien vind je dit ook interessant: het beste middel tegen eczeem!

hypostatisch eczeem

Wat is hypostatisch eczeem?

Hypostatisch eczeem is een niet-besmettelijke rode huiduitslag aan de onderbenen. Mensen beschrijven de huidklacht vaak eerst als een rode plek op het onderbeen.

Later ontstaan er meer rode plekken op het onderbeen, waarbij ook wat vocht ook het eczeem kan uittreden. Verder gaat de huidklacht gepaard met andere klachten aan de onderbenen, als oedeem en spataderen.

Hoe ziet hypostatisch eczeem eruit?

Bij hypostatisch eczeem hebben mensen last van rode onderbenen. De onderbenen kleuren rood doordat er allemaal rode tot vuurrode eczeem plekken op de huid zitten. Bij sommige mensen lijkt het eczeem meer op rode vlekken op de onderbenen.

Vaak vloeien de roden vlekken op het onderbeen samen, waardoor het lijkt alsof het hele onderbeen rood is. Op de eczeem plekken zie je verder allerlei schilfertjes en korstjes zitten. Daarnaast zien de plekken er ook vaak nat uit. Dit komt, omdat er vocht uit de huid treedt. Het eczeem ziet er pijnlijk uit en dat doet het vaak ook. Bovendien geeft de uitslag ook een branderig gevoel, wat het extra vervelend maakt.

rode plek op onderbeen

Oorzaak hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is het gevolg van een onderliggend probleem. Namelijk een verhoogde druk in je been aderen. Deze verhoogde druk noem je ook wel veneuze hypertensie. Vaak is deze verhoogde druk een gevolg van CVI.

Wat is CVI?

Deze afkorting staat voor chronische veneuze insufficiëntie. Oftewel het chronisch te kort schieten van de aderen. Door deze tekortschieting gaan er allerlei dingen ‘mis’ in de aderen. Ik ga het je op een gemakkelijke manier proberen uit te leggen!

Je aderen bevatten allemaal kleppen. Deze kleppen gaan open als het bloed vanuit je benen naar boven wordt gepompt. En ook weer dicht. Om te voorkomen dat het gepompte bloed weer terug naar beneden stroomt. Deze pompbeweging ontstaat als je jouw kuitspieren aanspant tijdens het lopen.

Maar als de kleppen in je aderen niet goed meer werken, kan het bloed dus niet meer voldoende uit je benen worden gepompt. De druk in de aderen blijft hierdoor te hoog. Zowel als je stilt staat als wanneer je loopt. Hierdoor ontstaan er allerlei huidklachten, waaronder hypostatisch eczeem. Maar ook de klachten hieronder:

Spataderen

Er blijft zoveel bloed in de aderen achter dat de aderen uitrekken en kapot springen. Op die manier ontstaan spataderen. Het zijn dus gesprongen aderen, die jij vervolgens ziet als blauwe tot paarsrode vaatjes in de huid.

spataderen

Oedeem

Naast het bloed blijft er ook vocht achter in je benen. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping in je benen. Je benen en voeten worden hierdoor dikker. Je noemt dit ook wel veneus oedeem.

Rood met witte verkleuring

Dit noem je ook wel atrofie blanche. De verkleuring ontstaat door een combinatie van een groepje lekke bloedvaatjes en bloedvaatjes die helemaal kapot zijn. Hierdoor ontstaan er rode (lekkende vaatjes) met witte (gesneuvelde vaatjes) plekken in je huid.

Bruine verkleuringen

Dit noem je ook wel hemosiderose. De benen kleuren bruin. Dit komt doordat de druk in je aderen dusdanig stijgt, dat zelfs de rode bloedplaatjes uit je bloedvaten treden. Deze bloedvaatjes bevatten hemosiderine. Hemosiderine is geel tot bruin van kleur en bevat ijzer. Het ijzer pigment komt dan in je huid terecht. En geeft een bruine kleur af.

rode uitslag onderbenen

Contact allergie door hypostatisch eczeem

Naast al deze huidklachten krijgt meer dan 50% van de mensen met hypostatisch eczeem ook last van een contactallergieEen contactallergie betekent dat je huid een allergie heeft ontwikkeld wanneer je lichaam in contact komt met een bepaalde stof.

Vaak smeren mensen met eczeem allerlei zalven en crèmes. Maar omdat de huid bij hypostatisch eczeem erg fragiel en kwetsbaar. reageert je lichaam hier ook sneller op. Schadelijke stoffen kunnen namelijk dieper de huid indringen, waardoor je sneller een allergie ontwikkelt.

hypostatisch eczeem

Behandeling hypotstatisch eczeem

Het is vooral belangrijk dat het onderliggende probleem wordt aangepakt: de CVI klachten. Oftewel het probleem in de bloedsomloop. Het is belangrijk dat het vocht goed wordt afgevoerd, zodat er geen vochtophoping in de onderbenen achterblijft.

Dit kun je doen door middel van ambulante compressie therapie. Oftewel het geven van compressie in combinatie met beweging en het smeren van de juiste stoffen.

Stap 1. Zwachtels

Begin eerst met het zwachtelen van de benen. Met de zwachtels zorg je er namelijk voor dat het vocht in je benen afneemt. Is de maximale vocht afname bereikt? Stap dan over op het dragen van therapeutisch elastische kousen. Om dit resultaat te behouden.

Stap 2. Elastische steunkousen dragen

Een oedeem therapeut kan de therapeutisch elastische kousen aanmeten en ze op maat bestellen. Daarnaast kun je de elastische kousen, in lagere druk, ook zelf bestellen. Een goed voorbeeld zijn deze elastische steunkousen.

steunkousen

Stap 3. Smeer de juiste crème of zalf

Daarnaast is het ook echt belangrijk om te voorkomen dat je huid verder uitdroogt. Gebruik daarom geen zeep of badschuim, maar liever een huidvriendelijke bad & douche olie.

Daarnaast is het belangrijk om de rode uitslag op de onderbenen na het douchen meteen in te smeren met een neutrale crèmeOf een crème die zowel hydraterende, beschermende als kalmerende ingrediënten.

Zelf ben ik echt groot fan van de Tiny Todd eczeem crème. Er worden tegenwoordig natuurlijk honderden eczeem crèmes verkocht. Die eczeem klachten allemaal zouden verbeteren. Toch valt het resultaat vaak tegen.

Maar niet bij de Tiny Todd eczeem crème. Ik heb ooit een smeeronderzoek gedaan onder een aantal Instagram volgers met eczeem. En dit resultaat was zó goed, dat ik echt van de daken wil schreeuwen om deze eczeem crème uit te proberen als je last hebt van eczeem.

tiny todd creme

Stap 4. Eventueel de luchtvochtigheid verhogen

Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Droge lucht verergerd namelijk de eczeem klachten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze huizen laag.

Als het buiten koud is zetten we de verwarming hoger. En dit verlaagt de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid kun je verhogen door bakken met water op je verwarming te zetten, maar ook met een luchtbevochtiger.

Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen vervelend voor je huid, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, oververmoeidheid, een verminderde concentratie en aandoeningen aan de luchtwegen.

luchtbevochtiger

Professionele hulp bij hypotactisch eczeem

Een dermatoloog kan hulp bieden. Welke behandeling het beste bij jouw eczeem past, hangt af van het type hypostatisch eczeem:

Droge plekken

Dit type hypostatisch eczeem behandelt een arts vaak met corticosteroïden (klasse 2 tot 3). Corticosteroïden zijn hormoonzalven die op de huid een ontstekingsremmende werking hebben. Hierdoor nemen de ontstekingsverschijnselen af, zoals: roodheid, schilfertjes, warmte en pijn.

Zelf ben ik geen fan van corticosteroïden, omdat het effect maar tijdelijk. En zodra je stopt, verergeren de klachten vaak. Ik zou daarom eerst proberen om de droge eczeem plekken te behandelen met deze Tiny Todd haver crème. 

Natte plekken

Dit type hypostatisch eczeem behandelt een arts vaak met paraffine gazen. Deze paraffine gazen worden op de eczeem plekken gelegd en vervolgens wordt het onderbeen ingezwachteld. Hierdoor wordt de druk in de aderen vergroot. En zo het bloed omhoog gepompt. De vocht uitreding in de onderbenen zal hierdoor verminderen.

Als de maximale vochtvermindering met de zwachtels is behaald, wordt dit resultaat behouden met het dragen van therapeutisch elastische steunkousen. Deze kan een huidtherapeute aanmeten. De elastische kousen helpen je onderbenen met het omhoog pompen van vocht en bloed. Zodat dit niet achterblijft in de on

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram