Jeukende benen
11 oktober 2022 
7 min. leestijd

Jeukende benen

Het hebben van jeukende benen klinkt niet als iets ernstigs. Meestal is dit ook zo, maar dit neemt niet weg dat jeukende benen wel heel vervelend kunnen zijn. Maar kan de oorzaak zijn van jeukende benen. En, misschien wel nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? Ik vertel het je allemaal in deze blog. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn jeukende benen?

Ik wil bijna zeggen 'je hebt jeukende benen én je hebt jeukende benen'. Er zit namelijk weldegelijk een verschil tussen de verschillende vormen van jeukende benen. En dan met name de ernst en mate waarin iemand er last van heeft.

Zo kan het voorkomen dat je een keertje last hebt van jeukende benen na het scheren of na het douchen. Maar het kan ook zo zijn dat de jeukende benen worden veroorzaakt door een onderliggende huidziekte. En je er chronisch last van hebt. Denk bijvoorbeeld aan eczeem of psoriasis aan de benen.

In deze blog focus ik vooral op jeukende benen die niet het gevolg zijn van een huidziekte. Heb je wel last van een jeukende huidaandoening? Op mijn productadvies pagina geef ik per huidprobleem gratis cosmetica tips!

Symptomen jeukende benen

Naast de jeuk, zorgen jeukende benen ook voor verschillende huidklachten, zoals:

 • Rode benen
 • Droogte lijntjes
 • Schrale benen
 • Bultjes op benen
 • Krabwondjes
 • Schilferige benen
 • Rode vlekken benen

jeukende benen

Oorzaak jeukende benen

Jeukende benen kunnen dus door verschillende factoren veroorzaakt worden. Maar waar het bijna altijd om gaat, is: een beschadigde huid barrière. Tijdelijk of voor langere tijd.

Je huidbarrière dient als een soort beschermlaag voor alle huidlagen eronder. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als deze huidbarrière laag beschadigd is, prikkels van buitenaf sneller voor problemen zorgen dan wanneer de huidbarrière laag intact is.

Een verminderde huidbarrière functie zorgt namelijk voor het sneller verdampen van water uit je huid. En zo ook voor een drogere huid. Daarnaast reageert een verminderde huid barrière ook sneller op contact met bepaalde stoffen en voorwerpen. Zo kan een crème opeens gaan prikken. En kleding opeens kriebelen.

Eigenlijk is het zo, hoe droger je huid, hoe sneller je huid reageert op invloeden van buitenaf. En hoe sneller je last krijgt van een jeukende huid. Maar welke factoren zorgen nou precies voor een droge huid? En zo ook voor jeukende benen? Bekende triggers van jeukende benen zijn:

 • Jeukende benen na scheren
 • Jeukende benen na douchen
 • Jeukende benen na wandelen
 • Jeukende benen in winter
 • Jeukende onderbenen suikerziekte

jeukende benen

Jeukende benen na douchen

Als je doucht, komt je huid in contact met water en doucheproducten. Beide kunnen een oorzaak zijn van jeukende benen na douchen. Heet douchen tast namelijk je vetlaagje aan, waardoor je benen droger worden en zo gaan jeuken.

En ook douche producten zijn vaak een grote boosdoener als het gaat om jeukende benen na het douchen. Veel was-gels bevatten namelijk sulfaten. Dit zijn agressieve was stoffen die je bovenste huidlaag aantasten. En zo ook weer voor uitdroging en jeukende benen zorgen.

Daarnaast is het zo dat veel doucheproducten ingrediënten bevatten die je huid irriteren. En zo voor jeuk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan verfrissende douche gels met pepermunt, eucalyptus of mint. Stuk voor stuk stoffen die je huid onwijs irriteren en zo voor jeukende benen na het douchen zorgen.

jeukende benen na douchen

Jeukende benen na scheren

Naast heet douche water en irriterende douche gels, kan ook je scheermesje een rol spelen in jeukende benen na het douchen. Op veel scheermesjes, met name voor vrouwen, zit namelijk een zeepblokje. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Gillette scheermesjes. Of de Estrid scheermesjes die nu door allerlei influencers worden aangeprezen op Instagram.

Het zeepblokje zorgt ervoor dat het scheermesje makkelijker over je huid glijdt. Dit is ook zo, maar dit zeepblokje heeft ook een aantal nadelen. Zoals de naam al zegt bestaat een zeepblokje uit zeep. Dit is niet de meest huidvriendelijke stof. Sterker nog, het is een agressieve was stof die ook weer je bovenste vetlaag aantast. Wat zorgt voor uitdroging en zo voor jeukende benen na scheren.

Maar niet alleen je scheermesje is verantwoordelijke voor deze jeuk. Ook scheerschuim kan jeukende benen na het scheren triggeren. Net als douche gels bevat scheerschuim namelijk vaak irriterende stoffen, zoals parfum of gedenatuurde alcohol. Zelfs scheerschuim speciaal voor 'de intieme zone' zit vaak vol met troep. En kan bij vrouwen, ongemerkt, voor allerlei 'vaginaal gedoe' zorgen. En dus ook voor jeukende benen na het scheren. Bekijk hier mijn favoriete scheermesjes.

jeukende benen na scheren

Jeukende benen wandelen

Misschien herken je jezelf hier wel in: je hebt een lekkere avond wandeling gemaakt, maar zodra je thuis komt beginnen je benen te jeuken. Vaak zijn jeukende benen na het wandelen het gevolg van een overgang van kou naar warm.

Hierin speelt histamine een grote rol. Histamine zit in je mestcellen. Als deze mestcellen in contact komen met een uitlokkende prikkels, zoals bijvoorbeeld de overgang van kou naar warmte, kan het histamine vrij laten. Als deze stof vrijkomt, verwijdt het je bloedvaten. En kunnen er jeukende bultjes op je benen ontstaan. Je noemt dit ook wel urticaria bulten of galbulten.

jeukende benen wandelen

Jeukende benen winter

Net als warmte kan ook kou voor jeukende benen zorgen. Dit heeft zelfs een medische naam, namelijk: winterbenen. Het koude, gure, weer droogt je huid uit. En zorgt voor schrale benen en droogte schilfertjes. Beide symptomen zorgen vervolgens weer voor jeukende benen.

Jeukende benen in de winter komen vooral voor bij ouderen, omdat de huid dunner wordt naarmate we ouder worden. En dus ook kwetsbaarder voor uitdroging van de huid en koude temperaturen. Wat zorgt voor winterbenen.

Jeukende onderbenen suikerziekte

Een andere oorzaak van jeukende onderbenen is suikerziekte. Door het relatief hoge dagelijkse urine verlies, verliest de huid ook meer vocht dan zou moeten. Met als gevolg: uitdroging van de huid. De huid barrière functie vermindert en wordt gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Waaronder ook voor jeukprikkels.

jeukende benen winter

Behandeling jeukende benen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er verschillende factoren die jeukende benen veroorzaken. Maar bij het grootste gedeelte is een droge huid eigenlijk de grote doosdoener. Wil je graag je jeukende benen verminderen? Dan zou ik onderstaande drie dingen proberen!

 • 1. De huid barrière versterken
 • 2. De jeuk remmen
 • 3. Uitlokkende triggers vermijden

1. De huid barrière versterken

Om je huid barrière te versterken, kun je een crème of lotion met barrière herstellende ingrediënten smeren. Zoals: shea butter, niacinamide, dimethicone en ureum. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van body lotions en crèmes met herstellende eigenschappen:

droge benen

2. De jeuk remmen

Als de jeuk heel hinderlijk is, kun je eventueel ook een crème of zalf smeren met jeuk remmende eigenschappen. Een goed voorbeeld is het ingrediënt zinkoxide.

Zinkoxide heeft namelijk de eigenschap om een soort beschermlaagje over je huid te leggen, waardoor je huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf. En zo ook minder snel jeukt. Daarnaast heeft zinkoxide van zichzelf ook jeukstillende en verkoelende eigenschappen op de huid.

Heb je vooral overdag last van jeukende benen? Smeer dan overdag een zinkzalf of zinkoxide crème. En 's avonds één van de barrière herstellende body lotions hierboven. Heb je vooral last van jeukende benen in de nacht? Doe het dan precies andersom: overdag de barrière herstellende body lotion. En 's avonds een zinkzalf of zinkoxide crème. Voorbeelden van goede zinkzalven en zinkoxide crèmes zijn:

creme droge huid

3. Uitlokkende triggers vermijden

Naast de juiste huidverzorging is het natuurlijk ook belangrijk om zoveel mogelijk uitlokkende triggers van jeukende benen te vermijden. Douche bijvoorbeeld liever niet te heet en gebruik huidvriendelijke douche producten onder de douche. Zoals bijvoorbeeld deze Eucerin was olie.

Daarnaast kun je jeukende benen na het scheren verminderen door huidvriendelijke scheerproducten te gebruiken. Ik kan iedereen adviseren om scheerschuim te vervangen door olijfolie. Het zorgt ervoor dat je scheermesje super makkelijk over je benen glijdt én het is heel huidvriendelijk. Wel even opletten met het in en uit de douche stappen, want het kan behoorlijk glibberig worden...

Verder zou ik ook scheermesjes gebruiken zonder zeepblokje. Zelf ben ik heel enthousiast over de Bamboozy scheermesjes. Het zijn hele scherpe mesjes, met als grote voordeel: geen scheerirritatie bultjes!

jeukende benen na scheren

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram