Vervellen: na verbranden
03 juli 2022 
7 min. leestijd

Vervellen: na verbranden

Ben je eindelijk lekker gekleurd, hangen de vellen aan je rug... Weg kleurtje en hallo jeukende huidschilfers. Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt. En dat niemand 's ochtends opstaat met het idee om eens even lekker verbranden tot de blaren op je rug staan. Toch gebeurt het wel vaak. Met als gevolg: flink vervellen. Maar hoezo vervel je eigenlijk? Vervel je altijd na verbranden? En wat kun je het beste tegen vervellen doen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Vervellen huid

Vervellen van de huid betekent eigenlijk letterlijk het loslaten van je huid. Het gaat hierbij om vervelling van je bovenste huidlaag. Je noemt deze huidlaag ook wel de opperhuid. In deze huidlaag vindt huidvernieuwing plaats.

Iedere dertig dagen schilferen je oude huidcellen af. En komen er nieuwe huidcellen voor terug. Hier merk je verder niets van. Tenzij dit huidvernieuwingsproces te snel gaat. Dan merk je het wel. In de vorm van vervellen. Vervellen kan over de hele huid voorkomen. Toch zijn er wel een aantal voorkeurslocaties:

  • Vervellen rug, met name bovenin
  • vervellen gezicht
  • Vervellen voorhoofd
  • Vervellen schouders

vervellen na verbranden

Oorzaak vervellen

De aanmaak van nieuwe huid merk je normaal gesproken niet. Tenzij het huidvernieuwingsproces dus sneller gaat dan dit zou moeten gaan. Je huid gaat afschilveren en vervellen.

Dit komt, omdat de huid niet de kans krijgt om de oude huidcellen eerst te vervangen voor nieuwe huidcellen. De oude huidcellen zijn nog helemaal niet zo oud, maar moeten opeens al plaats maken voor de nieuwe huidcellen. Ze worden er als het waren afgeduwd. En dit kan voor vervelling zorgen.

Maar hoezo verloopt dit huidvernieuwingsproces opeens zo snel, waardoor je gaat vervellen? Dit heeft vaak twee oorzaken: huidbeschadiging met opzet of huidbeschadiging zonder opzet. Hieronder leg ik beide oorzaken uit.

1. Vervelling door huid beschadiging met opzet

Er zijn verschillende huidbehandelingen die de huid bewust en gecontroleerd beschadigen. Om het huid vernieuwingsproces zo te versnellen en de huid te laten vervellen.

Denk bijvoorbeeld aan een chemische peeling of microneedling. Je huid gaat dan versneld delen, waardoor je huid gaat vervellen. Vervellen na een peeling is daarom ook normaal en een gewenste huidreactie. Het stimuleert het huidvernieuwingsproces. En dat is vaak het doel van de huidbehandeling.

2. Vervelling door huid beschadiging zonder opzet

Maar je huid kan ook onbewust beschadigen. Zonder dat je dit wilt. Denk bijvoorbeeld als je verbrand bent door de zon. Of als je je hebt gebrand aan een hete oven.

Vervellen na verbranden komt regelmatig voor. Met name verbranding door de zon. De zon is namelijk alles behalve huidvriendelijk. Het beschadigt je huid en kan zo onder andere zorgen voor het vervellen van de huid. Maar ook voor andere vormen van huidschade, als: pigmentvlekken, rimpels en huidveroudering.

vervellen

Vervellen na verbranden

Bij zonverbranding is meestal alleen je bovenste huidlaag verbrand. Oftewel, de opperhuid. Je huid wordt rood, doet pijn, voelt warm aan en er kunnen blaren ontstaan. Deze roodheid door zonverbranding trekt meestal binnen één week weer weg.

Als gevolg van deze verbranding kan er, na de roodheid, wel een nieuwe huidklacht optreden: vervellen na verbranden van de huid. Je bovenste huidlaag is door de zon beschadigd en gaat zichzelf herstellen door nieuwe huid aan te maken.

Maar je oude huidcellen zijn zich van geen kwaad bewust. En ook nog niet 'oud genoeg' om al af te schilferen. Toch moeten deze cellen plaats maken voor de gezonde, nieuwe huidcellen. Met als gevolg: het loslaten van de huid, waardoor je gaat vervellen.

Vervel je altijd na verbranden?

Nee gelukkig is het niet zo dat je altijd vervelt na verbranden. Dit heeft met name te maken met je huidtype. Maar ook in hoeverre je jouw huid tegen de zon hebt beschermt. Daarnaast is het zo dat de ene persoon sneller zal vervellen dan de ander.

vervellen rug

Vervellen: wat te doen?

Oké, maar wat te doen tegen vervellen?! Je huid is aan het vervellen en je zongebruinde kleurtje bladdert er letterlijk af. Kun je het vervellen van je huid überhaupt nog stoppen?

Helaas niet volledig. Maar wanneer vervellen na verbranding optreedt, kun je wel degelijk dingen doen om het vervellen te verminderen. En natuurlijk om verergerging te voorkomen. Onder andere door de juiste cosmetica producten te smeren.

Een goede bodylotion tegen vervellen huid

Bij het vervellen van de huid zou ik allereerst een goede bodylotion smeren. Waaraan zowel hydraterende, huidherstellende ingrediënten en kalmerende ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Op die manier help je de huid een handje met het huidvernieuwingsproces. En voorkom je dat de vervelling erger wordt. Met name bij vervelling na verbranding is het smeren van kalmerende ingrediënten belangrijk.

Hieronder heb ik vier goede voorbeelden gezet. Alle producten bevatten hoge concentraties antioxidanten, hydraterende stoffen en huid herstellende stoffen. En ook alle drie de producten zijn geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht.

wat te doen tegen vervellen

Jeuk door vervellen huid

Geeft het vervellen jeuk klachten? Dan is het belangrijk om niet aan je huid te krabben. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar hiermee voorkom je dat je huid nog meer beschadigd.

Je kunt de jeuk door het vervellen eventueel remmen door een crème of zalf met zinkoxide te smeren. Zinkoxide remt namelijk de jeuk en legt tegelijkertijd een soort beschermlaag over je huid, waardoor het sneller zal herstellen en minder kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf.

Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet als het vervellen jeuk klachten geeft:

Ben je ook nog steeds verbrand door de zon ven wil je wat verkoelends smeren? Lees dan mijn gratis aftersun advies!

vervellen

Vervellen voorkomen

Maar, hoe voorkom je vervellen? Vervellen voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar dat riedeltje kennen we inmiddels wel. Iedereen weet denk ik wel dat vervellen niet per se slim is.

En er is denk ik ook niemand die 's ochtends opstaat met het idee: vandaag ga ik eens lekker verbranden en vervellen. Het gebeurt vaak zonder dat we het door hebben.

In de toekomst kun je je huid hier extra tegen beschermen. Bijvoorbeeld door de juiste zonnebrand producten te smeren. Die de kans op vervellen verkleint. Hieronder heb ik mijn favoriete zonnebrand producten gezet:

vervellen voorkomen

Zonnebrand gezicht

Zonnebrand lichaam

Benieuwd welke zonnebrandproducten ik nog meer adviseer? Ik heb mijn favoriete zonnebrand voor gezicht en lichaam op een rijtje gezet! Je leest dit advies hier: Beste zonnebrand voor lichaam en gezicht.

vervellen na verbranden

Kun je vervellen versnellen?

Je kunt het vervellen versnellen door heel hard over de huid te wrijven, waardoor de huidschilfers snel af dwarrelen. Bijvoorbeeld, omdat je de schilfers storend vind. Of, omdat het vervellen jeuk klachten geeft.

Toch is 'vervellen versnellen' doormiddel van wrijving of scrubs geen verstandige keuze. Het beschadigt ook de gezonde huid eronder, waardoor je uiteindelijk verder van huis bent.. Daarnaast vergroot het de kans op pigmentverschuivingen.

Zit dus niet aan de velletjes. En probeer ook tijdens of na het douchen niet te hard over de huid te wrijven om vervelling te simuleren. Dep de huid liever droog.

Je kunt het beste starten met het smeren van huidherstellende en hydraterende ingrediënten. Dit zal het vervellen versnellen én er tegelijkertijd voor zorgen dat de nieuwe huid er gezonder en egaler gepigmenteerd uit zal komen te zien.

En om toch het vervellen te versnellen zou je wel een huidvriendelijke en olierijke scrub kunnen gebruiken op basis van jojoba olie balletjes. De Paula's Choice Unscrub is hier een goed voorbeeld van. Het product bevat geen harde scrubkorrels, maar zachte jojoba olie bolletjes. Ze maken de huid zachter en verwijderen overtollige schilfertjes van de vervelling.

vervellen versnellen

Kun je ook vervellen zonder reden?

Naast vervellen door verbranding, kan het ook zo zijn dat de huid wel aan het vervellen is, maar niet verbrand. Het lijkt dan soms alsof je huid aan het vervellen is zonder reden. Maar vervellen zonder reden heeft meestal toch wel een onderliggende reden.

In de meeste gevallen gaat het om een onderliggende oorzaak die de vervelling in stand houdt. De grote boosdoener hierin is: een droge huid. Zo hebben veel mensen last van benen die vervellen als gevolg van een droge huid. Of schilfers op de handenpalmen en vingers, als gevolg van droge handen.

Een ingrediënt die je dan het beste kunt smeren is ureum. Dit ingrediënt trekt namelijk vocht aan én weekt tegelijkertijd overtollige schilfers van de huid. Wat vervelling tegengaat. Zoals:

Meer product tips voor de droge huid? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor de normale tot droge huid!

huid vervellen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram