chemische peeling

Chemische peeling

Meer lezen

Wat is een chemische peeling

Een chemische peeling is een zuur die als het waren de bovenste huidlaag verwijdert. Hierdoor worden dode huidcellen van de huid verwijderd en komt het herstelproces van de huid versneld op gang. Met als gevolg: een nieuwere, egaler gepigmenteerde, stralendere huid. 

Soorten peelings

Er zijn verschillende soorten peelings. Deze kun je indelen naar diepte. Namelijk: een oppervlakkige peeling, middel diepe peeling en diepe peeling.


1. Oppervlakkige peelings

Met deze peelings wordt afschilfering en weefselsterfte van de hoornlaag bereikt. Deze peelings helpen bij het verminderen van: fijne rimpeltjes, pigmentvlekken, acne en acne littekens, melasma in de oppervlakkige huidlaag, ingegroeide haren en andere kleurverschillen in de huid. Voorbeelden van oppervlakkige peelings zijn:

- TCA peeling: bevat 10-20% trichloorazijnzuur.

- Pumpkin peeling: bevat glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, pompoenextracten.

- Glycolzuur peeling: bevat 30-50% glycolzuur.

- Salicylzuur peeling: bevat salicylzuur.


2. Midden-diepe peelings

Met deze peelings wordt destructie tot de diepere huid bereikt. Deze peelings helpen bij het verminderen van lichte tot matige zon schade, actinische keratosen, melasma en atrofische littekens. Voorbeelden van middel diepe peelings zijn:

- TCA peeling: bevat 35% - 50% trichloorazijnzuur. 

- Glycolzuur peeling: bevat 70% glycolzuur. 

- Jessner peeling: bevat melkzuur, salicylzuur en resorcinol. 

- Fenol peeling: bevat 88% fenol.


3. Diepe peelings

Deze worden niet door een huidtherapeut toegepast.


Peeling voor thuis

Naast bovengenoemde peelingen kun je je huid ook thuis 'peelen'. Natuurlijk wel met een lagere concentratie dan de chemische peelingen die worden gebruikt in klinieken. Een thuis peeling, oftewel exfoliant, is eigenlijk onmisbaar in je huidverzorgingsroutine. Ik raad het ook in bijna al mijn productadviezen aan. Een exfoliant zorgt er eigenlijk voor dat de dode huidcellen van je bovenste huidlaag eraf weken. Dit versnelt je cel deling, waardoor je huid eerder en regelmatiger vernieuwt.

Daarnaast is het zo dat je producten beter worden opgenomen als je een gebruik maakt van een exfoliant. Je hebt als het ware de bovenste laag eraf gehaald, waardoor de opvolgende producten beter kunnen indringen. Heb je een vet huidtype? Kies dan voor een exfoliant met salicylzuur. Juist een drogere huid? Kies dan voor een exfoliant met glycolzuur. Let wel op. Heb je last van couperose, rosacea of acne, en heb je een droge huid? Dan adviseer ik alsnog op salicylzuur te gebruiken. En dus niet glycolzuur. Dit is omdat salicylzuur minder snel irritatie geeft.

Indicaties chemische peeling

Contra indicaties chemische peeling

Een peeling mag niet gegeven worden wanneer sprake is van:

  1. Koortslip
  2. Actief eczeem
  3. Een gebruinde huid door de zon
  4. Wanneer je gebruikt maakt van Isotretinoïne (Roaccutane)
  5. Wanneer je korter dan een jaar geleden roaccutane gebruikt hebt. 
  6. Huidkanker 
  7. Als je je niet lekker voelt
  8. Koorts

Behandeluitvoering chemische peeling

Allereerst wordt de huid gereinigd, zodat het huidoppervlakte schoon is en de peeling zo dieper in de huid kan doordringen. Vervolgens worden eventueel aanwezige onzuiverheden uit gereinigd. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke behandelplan. Hierna wordt de peeling aangebracht. Hoelang de peeling op de huid wordt aangebracht is onder anderen afhankelijk van de gegeven peeling en de concentratie. Een hogere concentratie mag bijvoorbeeld over het algemeen minder lang op de huid worden aangebracht dan een lage concentratie. Daarnaast wordt natuurlijk ook gekeken hoe je huid op de peeling reageert. Sommige mensen kunnen het zuur langer volhouden, omdat er pas later een reactie optreedt. Dit verschilt per huidtype en per persoon.

Behandelduur en frequentie

Iedere behandeling zal ongeveer 30 tot 60 minuten in beslag nemen. De behandeling wordt ongeveer tussen de vier a 6 weken uitgevoerd. Dit wordt in totaal ongeveer 6 tot 8 keer herhaald.

Huidreactie chemische peeling

Hoe de huid reageert is afhankelijk van uw huidtype en de soort peeling is gegeven. Over het algemeen is het zo dat hoe dieper de inwerk diepte van de peeling is, hoe heftiger de huid zal reageren. Eigenlijk zijn er vier hoofdreacties te zien: 

1. Roodheid: dit betekent dat doorbloeding in de oppervlakkige huidlaag is bereikt.
2. Grijs/witte plekjes: is een oppervlakkige huidreactie, ook wel epidermolyse genoemd. Deze reactie geeft aan dat de verbindingen tussen de huidcellen verbroken zijn. 

3. IJsachtige witte kleur: dit betekent dat er een reactie in de lederhuid is verkregen. Dit wil je vooral bereiken bij het behandelen van littekentjes.

4. Schilfering: De dode huidcellen zullen van de huid gaan afschilferen.

Chemische peeling ervaringen

Wanneer ik bij anderen, of mijzelf, een peeling uitvoer hoor ik vooral dat de huid branderig en jeukerig aanvoelt. Je kan het gevoel eigenlijk vergelijken met brandnetel bultjes. Gelukkig gaat het bij een peeling wat sneller weg. Zodra de peeling wordt geneutraliseerd neemt de jeuk en het branderige gevoel af. Verder kan het soms hinderlijn zijn dat je de dagen erna vervelt. Maarja, wie mooi wilt zijn... 

Behandelresultaat chemische peeling

Wanneer het behandeltraject is afgesloten zal de huid er egaler, frisser en stralender uit zien. Ook zal je huid meer vocht vasthouden en gladder aanvoelen. Daarnaast wordt de kans op verstoppingen verkleind, omdat de dode huidcellen van de huid verwijderd zijn. Verder worden fijne huidlijntjes minder zichtbaar.

Behandelduur en Frequentie

Afhankelijk van het te behandelen oppervlakte, en de soort peeling die gegeven wordt, zullen er gemiddeld 4 tot 6 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Hoeveel weken er tussen iedere behandeling zit hangt af van de gegeven peeling. Bij sommige peelings is het gewenst om er maar één week tussen te laten zitten (TCA peeling), maar bij andere peelings juist 4 tot 6 weken (glycolzuur en salicylzuur peelings). 

Nazorg adviezen

Tijdens het hele behandeltraject, en 6 weken na het behandeltraject, moet je echt een zonnebrandcrème smeren. Minimaal factor 30. Een goed voorbeeld is deze zonnebrand van Biodermal in SPF 30 of 50

Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer je wel aan de korstjes zit, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. Als de korstjes jeuken kunt je er een zalf of crème opsmeren. Smeer geen irriterende cosmetica stoffen op je huid.

Ook is het belangrijk om je kussen hoes de avond na de behandeling te verschonen. Je huid is oppervlakkig verwond, en daarom gevoeliger voor vervuiling. Daarom moet je ook zo min mogelijk met je handen aan je huid zitten. Verdere adviezen en tips omtrent de behandeling worden gegeven tijdens het intake gesprek met je therapeut. 

Risico’s en complicaties chemische peeling

Een peeling is een veilige behandelingsmethode, mits het door een professioneel therapeut uitgevoerd wordt. Bij een professional hoef je niet bang te zijn dat de chemische peeling mislukt. Mijn advies is daarom om een peeling altijd door een huidtherapeut of dermatoloog te laten doen. Toch zijn er ook bij een huidtherapeut of dermatoloog risico's.

Mislukte chemische peeling 

Maar wat als de chemische peeling wél mislukt? Ik heb dit zelf in de praktijk nog nooit mee gemaakt, maar er zijn een aantal dingen die ik kan bedenken met een mislukte chemische peeling. Namelijk een allergische reactie. Je kan namelijk allergisch zijn voor de stof in de peeling. Dit komt echter zelden voor. De meeste huidtherapeuten checken dit van te voren door een klein beetje van de peeling onder je oor aan te brengen. Op die manier kunnen ze zien hoe je huid op de stof reageert.

Een andere 'mislukking' die ik kan bedenken zijn pigmentverschillen. Hier ben je echter vooral zelf verantwoordelijk voor. Je moet na de peeling tenminste 4 weken echt niet in de zon gaan. En als je toch naar buiten moet, smeer dan minimaal SPF 50. Je huid is extreem gevoelig voor zonlicht en pigmentverschuivingen. Het zou zonde zijn als je het behandelresultaat verpest door in de zon te gaan.. 

Verder zijn er nog andere complicaties, die wel vaker voorkomen. Zo kan je huid kan na de behandeling nog branderig en geïrriteerd aanvoelen. Je kunt de huid eventueel nog koelen met een koude doek. Ook kan de huid  na de behandeling licht opzwellen, er kunnen blaasjes ontstaan en/of korstjes. Dit is niet zorgwekkend, en zal in een aantal dagen weer verdwenen zijn. Belangrijk is om hier niet aan te zitten en te wachten tot de huid vanuit haar zelf zal genezen.

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.