Acne comedonica: mee-eters
29 april 2022 

Acne comedonica: mee-eters

Er zijn heel veel verschillende soorten acne. En we zitten op geen één soort te wachten. Want opeens zitten ze er. En hoe kom je er in vredesnaam weer vanaf? Volgens veel cosmetica merken hoef je maar een crèmetje of serumpje te smeren en je bent er weer vanaf. Maar in werkelijkheid gaat het vaak wat lastiger. In de blog vertel ik je meer over de acne vorm: Acne Comedonica. En geef ik je mijn tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is Acne Comedonica?

De medische term Acne Comedonica is afgeleid van de naam: comedonen. Wat staat voor mee-eters. Acne Comedonica is namelijk een vorm van acne, waarbij je met name last hebt van mee-eters. Zowel open mee-eters als gesloten mee-eters. Er zijn vrijwel geen pukkeltjes en puistjes te zien. Zoals bij acne vulgaris en acne tarda wel het geval is.

De ernst van Acne Comedonica kan erg verschillen. Zo kan de ene persoon maar een paar mee-eters hebben. En de ander wel honderden. Verder kunnen de mee-eters overal op het lichaam voorkomen. Maar je ziet de huidklacht vooral op het gezicht, de rug en de borst.

acne comedonica

Hoe ziet Acne Comedonica eruit?

Bij Acne Comedonica zie je dus vooral mee-eters zitten. Het zijn verstoppingen van de talgklier uitgangen. Dit zijn de uitgangen die van je talgklier uitlopen in je porie. Om zo talg en vuil uit te scheiden naar buiten.

Bij acne comedonica gaat het meestal om kleine verstoppingen. Desondanks voel je de verstoppingen wel vaak goed zitten. Mensen beschrijven het als een ruwe huid. Die bobbelig en niet egaal aanvoelt. Daarnaast zie je het reliëf van deze verstoppingen ook zitten.

Bij Acne Comedonica zie je twee verschillende soorten mee-eters: gesloten mee-eters en open mee-eters.

1. Gesloten witte mee-eter

Gesloten mee-eters herken je aan witte puntjes op de huid. Je noemt het daarom ook wel een witte mee eter of whiteheads. Het zijn verstoppingen van de uitvoergangen van je talgklieren. De gesloten witte mee-eter kan uiteindelijk veranderen in een open, zwarte, mee-eter.

mee eter verwijderen youtube

2. Open zwarte mee eter

Open mee-eters daarentegen herken je juist aan zwarte puntjes op de huid. Het gaat ook hierbij om verstoppingen van je poriën. Alleen dit keer is er ook contact geweest met de buitenlucht, waardoor de verstopping is gaan oxideren. Door deze reactie is de verstopping zwart geworden. En dit zie jij als kleine zwarte puntjes in de huid. Een open mee-eters kan uiteindelijk veranderen in een puistje.

acne comedonica

Wat is een mee eter?

Maar wat is een mee eter eigenlijk precies? Het gaat dus om een verstopping van talg. Wat begint als een wit pukkeltje of wit puntje in de huid. Dit noem je ook wel een gesloten witte mee eter. Deze verstopping bestaat uit talg, vuil en dode huidcellen.

Uiteindelijk zal deze verstopping groter worden en rekt de porie iets uit. Ook kan de verstopping op een gegeven moment in contact komen met de lucht. En zo ook met zuurstof. Hierdoor ontstaat er een reactie in de huid. De verstopping gaat oxideren en kleurt zwart. Op die manier ontstaat de zwarte, open, mee-eter.

Als de verstopping van de zwarte mee-eter groter wordt, kan de druk tegen de poriewand té hoog worden. Met als gevolg dat de wand kapot scheurt. Hierdoor komt de verstopping van talg in het omliggende weefsel. En dat zie je lichaam als iets vreemds, waardoor er een ontstekingsreactie wordt aangemaakt. Wat jij vervolgens ziet als een puistje.

acne comedonica

Oorzaak Acne Comedonica

Er zijn verschillende dingen die Acne Comedonica kunnen triggeren. Met name een verhoogde talgproductie en een afsluiting van de talgklieren zijn hierin de grote boosdoeners.

1. Acne Comedonica door toename talgproductie

De grootste oorzaak van Acne Comedonica is een toenemende talgproductie, waardoor de afvoer en aanvoer van talg verstoord raakt. En er verstoppingen ontstaan. Maar hoezo neemt je talgproductie plotseling toe? Dit kan onder andere komen door een stijging van de hoeveelheid mannelijke hormonen in je bloed. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de puberteit.

Maar het kan ook komen door het smeren van agressieve cosmetica producten. Vaak gaat het dan om producten die je huid uitdrogen. Meestal als gevolg van een hoge concentratie alcohol. Je huid droogt hierdoor uit en gaat als reactie op deze uitdroging je talgproductie verhogen. Om zo de uitdroging te compenseren.

Het kromme hieraan is, dat het juist met name de anti-acne producten zijn die deze hoge concentratie alcohol bevatten. Dit komt, omdat de uitdroging op korte termijn zorgt voor een uitdroging van je pukkeltjes en puistjes. De consument denkt: hé het werkt. Maar op lange termijn verergert het dus juist je klachten, omdat de talgproductie verhoogd. En verstoppingen toenemen.

Om deze reden hebben mensen met mee-eters veel baat bij het smeren van een exfoliant met salicylzuur. Onder het kopje 'Mee-eter behandeling' vertel ik je hier meer over.

witte mee eter

2. Acne Comedonica door afsluiting van talgklieren

Een toenemende talgproductie zorgt dus voor een verstoring van de aan en afvoer van talg. Maar ook een blokkade van de talgklier uitgang kan dit evenwicht verstoren. Het talg kan dan namelijk niet goed de porie meer uittreden, waardoor er een verstopping ontstaat.

Dit gebeurt ook als je verkeerde cosmetica producten smeert. Maar dan niet per se uitdrogende cosmetica, maar meer producten die je poriën afsluiten.

Maar ook een dikke hoornlaag, met teveel dode huidcellen, kan je talgklieren afsluiten. Het talg kan niet goed je porie uittreden, waardoor er een kleine verstopping ontstaat. Dit noem je ook wel een micro comedonen. Maar talg productie blijft natuurlijk gewoon doorgaan. Het gevolg? De verstopping wordt steeds groter en er zal een mee-eter ontstaan.

Om deze reden helpt het om een crème met ureum te smeren als je last hebt van mee-eters. Ureum weekt dode huidcellen namelijk los, waardoor de kans op een afsluiting van de talgklieren vermindert.

mee eter behandeling

Mee-eter behandeling

Maar nu het belangrijkste: de mee-eter behandeling. Je kunt dit meestal gewoon zelf doen. Door de juiste huidproducten te smeren. En vooral de slechte producten te laten staan.

Ben je benieuwd welke merken je beter niet kunt gebruiken? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier deel ik regelmatig voorbeelden van producten die je beter kunt laten staan!

Het beste is om in ieder geval ook een exfoliant met salicylzuur aan je verzorgingsroutine toe te voegen. Dit zuurtje heeft namelijk de eigenschap om overtollig talg op te lossen. Zowel op het huidoppervlakte als in je porie. Op die manier vermindert het mee-eters. Je gebruikt een exfoliant altijd 's avonds na het reinigen van je gezicht en vóór het aanbrengen van je crème. Je spoelt het dus niet af.

Maar naast een goed exfoliant, is het ook belangrijk om een goede reiniger en crème te gebruiken. Daarom heb ik hieronder per stap een aantal effectieve voorbeelden gezet.

Mee-eter behandeling

Stap 1. Goede reiniger tegen mee-eters

Stap 2. Goed exfoliant tegen mee-eters

Stap 3. Goede crème tegen mee-eters

Ben je benieuwd wat nog meer geschikte producten zijn? Lees dan mijn gratis productadvies voor acne. Dit zijn namelijk ook goede producten om te gebruiken als je last hebt van mee-eters (acne comedonica).

mee eter behandeling

Mee eter verwijderen YouTube

Op YouTube vind je allerlei video's over hoe je het beste mee-eters kunt verwijderen. Hieronder heb ik het eerste video resultaat gezet wanneer je je 'mee-eters verwijderen' op YouTube intypt. Stuk voor stuk zou ik al deze methodes af raden. Hieronder vertel ik je, welke je beter kunt overslaan.


Mee-eter verwijderen met een vacuüm porie reiniger

Een porie reiniger is echt een no go. Wat een poriezuiger zou doen, is je poriën letterlijk leeg zuigen. Maar wat het in werkelijkheid doet is allemaal huidschade aanrichten. Het zuigt namelijk behoorlijk hard. Hierdoor kunnen er gesprongen bloedvaatjes ontstaan, wondjes en ook irritatie. Dit laatste zorgt er ook meteen voor dat acne klachten juist verergeren.

Daarnaast is het niet zo dat het netjes allemaal mee-eters uit je poriën opzuigt. Veel vuil wat je in de "Mee-eter verwijderen" YouTube filmpje ziet, is talg. Wat van je huid af gezogen wordt. Dit zijn gezonde vetten die je huid nodig heeft. Kortom, gebruik liever geen poriezuigers!

Video: Met een porie reiniger je mee eter verwijderen, YouTube account van Bibi Breiman

mee eter verwijderen youtube

Mee-eter verwijderen met neusstrips

En dan de bekende mee-eter neusstrips. Ook die zou ik echt niet gebruiken. Het idee is dat je de neusstrip op je neus plakt en er volgens weer aftrekt. Het zou dan vol mee-eters zitten. Maar niets is minder waar. Veel puntjes die je op de strip ziet zitten zijn gewoon talg puntjes. Niet per se mee-eters.

Daarnaast trekken de strips veel meer mee dan dat. Het is zo hardnekkig dat het ook allerlei gezonde stoffen meeneemt. Denk aan gezonde huidcellen, vetten en oliën. Om die reden adviseer ik om geen neusstrips te gebruiken.

Video: Met een neusstrip je mee eter verwijderen, YouTube account Beautygloss

mee eter verwijderen youtube

Mee eter verwijderen met een mee eter lepel

Waarschijnlijk heb je een mee eter lepel wel eens voorbij zien komen. Deze mee eter behandeling is gelukkig een stuk huidvriendelijker dan de opties hierboven. Wat je doet is, je plaats de ring van de mee eter lepel rondom de mee eter die je wilt verwijderen. Vervolgens druk je de spatel de huid in. De verstopping zal op die manier naar boven worden gedrukt.

Met deze mee eter behandeling beschadig je de huid niet. Het is vaak zelfs huidvriendelijker dan wanneer je de mee eter met je vingers uitdrukt. Zeker het proberen waard dus!

mee eter verwijderen youtube

Mee eter verwijderen met een spatel scrubber

Je hebt ook nog zo iets als een mee eter spatel scrubber. Wat letterlijk inhoudt dat je met een soort botte spatel over je huid schaaft. Om zo je poriën leeg te drukken. Op de YouTube video's zie je dat er na het schaven allemaal vuil op de spatel zit. Dit zouden dan zogenaamd je verstoppingen zijn, maar dit is helaas niet het geval.

Met de spatel haal je namelijk ook allemaal gezonde stoffen en cellen van je huid. En dat is juist wat je niet moet doen. Gebruik daarom ook liever geen spatel scrubber.

Video: Met schraper mee eter verwijderen, YouTube account Brandi Hollis

mee eter verwijderen youtube

Conclusie Acne Comedonica

Kort samengevat is acne comedonica dus een huidklacht, waarbij gesloten en open mee-eters op de voorgrond staan. Het wordt gezien als een milde vorm van acne. Die over het algemeen goed te behandelen is. Hierin is het niet verstande om aan de slag te gaan met porie reinigers, mee-eter neusstrips, zogeheten mee-eter scrubbers en andere 'mee-eter verwijderen' YouTube filmpjes.

Je kunt Acne Comedonica beter behandelen met de juiste huidproducten, waaronder een milde reiniger, een exfoliant met salicylzuur en een goede dagcrème.

Af te raden manieren van mee-eters verwijderen YouTube

Hieronder heb ik twee video's gezet van bekende YouTubers/ influencers, die je beter niet kunt nadoen!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram