Mallorca acne: puistjes door zon
30 mei 2021 
3 min. leestijd

Mallorca acne: puistjes door zon

Acne mallorca heeft niks te maken met het eiland zelf. Het wordt zo genoemd, omdat de huidklacht veel voorkomt bij vakantiegangers. Wat je bij deze huidklacht ziet zijn allemaal kleine pukkeltjes. Super vervelend, maar gelukkig niets om je zorgen over te maken. Je kunt namelijk een aantal dingen doen om de huidklacht te voorkomen of verminderen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is mallorca acne?

Zomer acne, Mallorca acne of Acne aestivalis zijn allemaal termen voor pukkeltje door de zon. Vaak spreken mensen van puistjes door zon, omdat het lijkt op acne. Maar een typisch kenmerk van mallorca acne is juist dat geen puistjes ontstaan, maar rode pukkeltjes.

Hoe ziet mallorca acne eruit?

Eigenlijk is de naam zomeracne, of mallorca acne, dus een beetje verwarrend. De huiduitslag is tenslotte geen vorm van acne. Bij acne heeft iemand namelijk last van mee-eters, pukkeltjes, roodheden en puistjes. Bij zomeracne is dit niet zo. 

Vaak is er maar één symptoom aanwezig. En dit zijn nooit mee-eters of puistjes met een puskopje. Het gaat altijd om kleine rode pukkeltjes of bultjes. Meestal zitten de pukkeltjes op de schouders en bovenarmen. Een andere veelvoorkomende plek is in de hals en decolleté en de rug. Soms jeuken de bultjes ook.

Oorzaak mallorca acne

Het is nog niet bekend wat de pukkeltjes nou precies veroorzaakt. Wel weten we inmiddels dat de huidklacht wordt getriggerd door een aantal dingen. Zo kunnen zonnebrandcrèmes en oliën voor de huiduitslag zorgen. In de zomer smeren we deze producten (als het goed is) regelmatig op. 

Veel vaker dan je bijvoorbeeld je gezicht crème of bodylotion aanbrengt. Je huid is dit niet gewend en door de afsluiting van de huid kunnen er pukkeltjes ontstaan. Je noemt deze variant van zomeracne daarom ook wel cosmetica acne. Oftewel, pukkeltjes die ontstaan door het smeren van bepaalde cosmetica.

Het kan ook zo zijn dat je acne mallorca krijgt door een verdikking van je bovenste huidlaag. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je huid dikker wordt. Dit gebeurt heel geleidelijk. Je zult niet opeens een veel dikkere huid hebben na een dagje strand. Of een zonvakantie. 

Maar als je huid overmatig wordt blootgesteld aan de zon kan je bovenste huidlaag in korte tijd aanzienlijk dikker worden. Het gevolg? De afvoerkanaaltjes van je talgklieren raken geblokkeerd, waardoor ze verstopt raken. En er pukkeltjes ontstaan.

Daarnaast kun je natuurlijk ook last hebben van een zonneallergie. Je noemt dit ook wel polyforme lichteruptie. Dit betekent dat er een huiduitslag ontstaan met meerdere kenmerken. Bijvoorbeeld roodheid, jeuk en in dit geval dus ook pukkeltjes.

Behandeling mallorca acne

Maar hoe kom je van mallorca acne af? Het meest logische is natuurlijk niet meer in de zon gaan. Maar de meest logische optie is natuurlijk niet altijd ook de optie die we willen horen. Want ik begrijp heel goed dat je geen zin hebt om de rest van je zomer binnen te zitten. Wat je dan nog kunt doen is in ieder geval afsluitende zonnebrandcrèmes en oliën vermijden. 

Smeer huidvriendelijke zonnebrandproducten

Gebruik liever een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Die vrij is van irriterende ingrediënten en voldoende zonnefilters bevat. Een aantal goede voorbeelden zijn:

Ook het smeren van afsluitende zelfbruiners kun je beter voorkomen. Benieuwd welke zelfbruiners je wel met een gerust hart kunt smeren? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidvriendelijke zelfbruiners!

Smeer exfoliërende ingredënten

Daarnaast kun je mallorca acne ook nog voorkomen en verminderen door de kans op verstoppingen te verkleinen. Een perfect ingrediënt hiervoor is ureum. Dit ingrediënt werkt namelijk licht exfoliërend. Dit betekent dat het de dode huidcellen verweekt, waardoor je hoornlaag niet te dik wordt. En de kans op verstoppingen ook afneemt. Daarnaast is ureum ook nog hydraterend. Een win-win dus! 

Een ander effectief ingrediënt is salicylzuur. Dit werkt ook exfoliërend op de huid, en remt tegelijkertijd ontstekingen. Het maakt je huid wel wat lichtgevoeliger. Ik zou daarom adviseren om een product met salicylzuur te gebruiken als je niet meer zoveel in de zon gaat. En een product met ureum als je wel nog veel wordt blootgesteld aan zonlicht. Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet:

Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kan een huisarts een smeerbare therapie voorschrijven. Deze therapieën zijn gericht op het dunner maken van de bovenste huidlaag, zodat verstoppingen verminderen. Voorbeelden zijn: benzoylperioxide gel (ook zonder recept verkrijgbaar) en vitamine A crème.

mallorca acne

Andere vormen van acne

Naast Mallorca acne, zijn er natuurlijk meer vormen van acne. Over een aantal heb ik een blog geschreven met daarin mijn tips! Of bekijk hier: Beste acne producten

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Isabelle
Door

Isabelle

op 07 Jul 2023

Ik krijg op vakantie altijd Mallorca acne. Dus of van overmatig in de zon of van zonnebrand. (Verkeerde). Ik heb nu op aanraden biodermal gekocht sensitive die ik veel voorbij zag komen, alleen is de 30 variant ook prima? Qua ingrediënten?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 07 Jul 2023

Het vreemde is dat de SPF 30 variant het zonnefilter Butyl Methoxydibenzoylmethane bevat. Hier ben ik minder fan van. De SPF 50 bevat deze niet, daarom adviseer ik vooral deze zonnebrandcrème in mijn adviezen. Maar de SPF 30 variant ziet er verder prima uit, dus je kunt het gewoon blijven smeren hoor! Alleen zou ik de volgende keer toch voor de SPF 50 gaan. Een zonnebrand met factor 30 houdt ongeveer 97% van de zonnestralen tegen en factor 50 98%. Het verschil is in dat opzicht ook niet zo groot!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram