Acne vulgaris: jeugdpuistjes
21 juni 2020 

Acne vulgaris: jeugdpuistjes

Heb je het gevoel dat je alles geprobeerd hebt om je acne klachten te verminderen? Maar niets helpt? Ik hoor het helaas heel vaak. Wist je dat veel acne producten puur uit commercieel oogpunt op de markt zijn gebracht? En jouw acne klachten eigenlijk alleen maar verergeren/ Maar wat moet je dan wél smeren tegen mee-eters, pukkeltjes en puistjes? Ik ben afgestudeerd huidtherapeut en ga je helpen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor acne.

productadvies acne vulgaris

Wat is acne vulgaris?

Als je last hebt van acne zijn er eigenlijk allemaal kleine huidontstekingen in de huid aanwezig. Deze ontstekingen uiten zich als puistjes en pukkeltjes. Daarnaast zijn er ook vaak mee-eters zichtbaar. De huidklacht is geheel goedaardig, maar kan wel super vervelend zijn.

Hoe ziet acne vulgaris eruit?

Acne bestaat uit puistjes, pukkeltjes en mee-eters. Soms gepaard met littekens en pigmentvlekjes. De puistjes zien er vaak uit als gele speldenknopjes. De pukkeltjes daarentegen zijn rood gekleurd. Verder kunnen de mee-eters zowel zwart als wit gekleurd zijn. Een witte mee-eter bestaat uit talg dat nog niet is blootgesteld aan de lucht. Als dit wel gebeurd kleurt de mee-eter zwart. Daarnaast kunnen er zelfs knobbels en gangetjes in de huid ontstaan. Deze vorm noem je acne conglobata. Je ziet de puistjes vooral op het gezicht, en bij jongens zitten de puistjes vaak op de kin en rug.

Oorzaak acne vulgaris

Hoe acne veroorzaakt wordt is een ingewikkeld samenspel van verschillende factoren. Ik ga proberen om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen! De pukkeltjes, puistjes en mee-eters ontstaan in de haarzakjes. Dit zijn kleine gaatjes in onze huid, met daarin talgklieren. De naam van deze klier zegt het eigenlijk. Het produceert talg. Maar hoezo zorgen deze talgklieren dan voor acne?  Nou het zit zo. In de puberteit neemt de talgproductie toe. Dit gebeurt onder invloed van een stijging in je mannelijke hormonen. Door deze toenemende talgproductie ontstaat er bovenaan de klier een soort blokkade. Het talg kan als het ware niet meer naar buiten treden, omdat er iets voor zit. Hierdoor ontstaat een verstopping van talg en afgeschilferde huidcellen.

Wanneer een verstopping ontstaat noem je dit een witte mee-eter. Je herkent ze aan de witte puntjes op je huid. Ze lijken een beetje op gerstekorrels en gistpuistjes. Als deze witte mee-eter in aanraking komt met de lucht, oxideert het talg. De mee-eter kleurt hierdoor zwart. Deze herken je als zwarte puntjes in de huid. Als er hierna geen ontsteking van de mee-eters optreedt wordt deze vorm ‘acne comedonica‘ genoemd.

Als er wel een ontsteking optreedt noem je het acne vulgaris. Bacteriën vinden het heerlijk om in een talgklier verstopping te zitten. Als het p. acnes bacterie daarin zit, beschadigt het de wand van de verstopping. Op een gegeven moment wordt de druk van het talg tegen deze wand zo hoog, dat de wand breekt. Met als gevolg dat het talg en de ontstekingscellen in het omliggende weefsel terecht komen. Je huid herkent dit niet en gaat hierop reageren met een ontsteking. Dit uit zich als puistjes en pukkeltjes. En dus acne.

acne vulgaris

Acne triggers

Daarnaast zijn er nog andere factoren die acne triggeren. Bijvoorbeeld heet douchen en uitdrogende cosmetica. Beide drogen je huid uit. Als reactie gaat je huid meer talg gaat aanmaken. En meer talg betekent natuurlijk sneller verstoppingen. Op de Sproet Instagram pagina lees je welke producten je beter niet kunt smeren! Verder kan het helpen een zijde kussensloop te gebruiken en het regelmatig te verwisselen. Het klinkt gek, maar op je kussensloop zitten heel veel bacteriën. Deze bacteriën kunnen weer zorgen voor ontstekingen. Het beste is een zijde kussensloop. Ook vragen veel mensen zich af of hun voeding invloed heeft op de acne klachten. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat zuivel acne klachten kan beïnvloeden. Net als teveel suiker eten. Wil je graag weten of jouw voeding effect heeft op je puistjes en pukkeltjes? Probeer dan bijvoorbeeld 2 weken geen zuivel te eten. Zie je een verbetering? Dan is de kans groot dat voeding wel degelijk invloed heeft op jouw acne.

Acne behandeling

Wat kun je zelf doen tegen acne klachten?

Veel mensen vinden de puistjes en pukkeltjes erg storend. Je ziet ze tenslotte iedere keer als je in de spiegel kijkt. Maar wat kun je zelf aan acne doen? Er zijn meerdere mogelijkheden om je acne klachten te verminderen. Waaronder het kritisch bekijken van je cosmetica producten.

Stap 1. Reinigen – ochtend en avond

 • Deze reinigingslotion voor de normale tot droge huid met huidvriendelijk reinigende ingrediënten
 • Deze reiniger voor de normale tot vette huid met huidvriendelijk reinigende ingrediënten

Stap 2. Exfoliëren – avond 

Stap 3. Verzorgen – ochtend en avond

 • Deze crème voor de normale tot droge huid, met kalmerende en beschermende ingrediënten
 • Deze crème voor de normale tot vette huid, met kalmerende en beschermende ingrediënten

Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij acne vulgaris? Lees dan mijn gratis productadvies voor acne. Heb je veel acne littekens? Dan zou ik echt starten met dermarolling. Het lijkt een beetje op microneedling met een dermapen. Het verschil is dat een dermapen verticale gaatjes in je huid maakt en een dermaroller voor thuis horizontale sneetjes. Bij beide technieken gaat je huid de sneetjes of gaatjes op vullen met nieuwe huid. Hierdoor verminderen je littekentjes. De dermaroller mag je zelf thuis uitvoeren.

 

Wat kan een professional doen tegen acne? 

Een huidtherapeut kan helpen om de acne klachten te verminderen. Onder andere door een dieptereiniging. De huidtherapeut prikt een minuscuul naaldje in de plekjes. Vervolgens drukt ze het overtallige talg met gepaste druk uit het puistje of pukkeltje. Vaak gebeurd dit in combinatie met een chemische peeling. Hierbij wordt de oppervlakkige bovenste huidlaag op een gecontroleerde manier ‘verbrand’. Je kunt de huid ook zelf thuis peelen met een product waarin een lagere concentratie fruitzuur zit. Hierdoor zal je merken dat je minder snel mee-eters en puistjes krijgt!

Naast de huidtherapeut kan een arts ook helpen. Afhankelijk van jouw acne beeld kan een dermatoloog/huisarts onderstaand stappenplan voorschrijven.

 • Stap 1. Benzoylperoxide
  Allereerst wordt gestart met benzoylperoxide. Dit kun je zelf, zonder recept, bij een drogist kopen. Bijvoorbeeld deze crème met benzoylperoxide. Gebruikt het ook rondom het puistje. Onderga je ook een peeling? Stom dan vijf dagen voor en na de peeling met benzoylperoxide. Ook zou ik benzoylperoxide niet tegelijkertijd gebruiken met een exfoliant. Benzoylperoxide mag namelijk niet op de beschadigde huid worden aangebracht. Fruitzuren beschadigen je huid natuurlijk. Gebruik bijvoorbeeld de ene avond benzoylperoxide en de andere avond je fruitzuur.
 • Stap 2 Lokale antibiotica
  Lokaal betekent dat je de antibiotica op de huid zelf aanbrengt, dus niet in slikt. Voorbeelden van lokale antibiotica tegen acne zijn: erythromycine en clindamycine.
 • Stap 3. Systematische antibiotica
  Als lokale antibiotica niet voldoende werkt kan de huisarts systemisch antibiotica voorschrijven. Systematisch betekent dat de antibiotica inneemt, en dus niet opsmeert. Voorbeelden van systematische antibiotica zijn: minocycline, tetracycline, doxycycline, erythromycine of claritromycine.
 • Stap 4. Roaccutane kuur
  Als bovenstaande opties niet het gewenste effect geven kan de huisarts adviseren om Isotretinoïne (Roaccutane) te gaan gebruiken. Dit is een zeer effectief medicijn tegen acne. Roacucutane heeft vooral een ontstekingsremmend en uitdrogend effect. Het brengt helaas wel veel vervelende bijwerkingen met zich mee. Want omdat je het medicijn slikt, werkt het niet alleen op de acne huid, maar op je hele huid.

Acne behandeling vergoed?

Het kan zo zijn dat je acne behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Een acne behandeling vergoeding is echter nooit opgenomen in de basis verzekering. Je moet dus aanvullend verzekerd zijn wil je in aanmerking komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. En niet alle zorgverzekeraars zijn hier hetzelfde in. Benieuwd of jouw acne behandeling vergoed wordt? Hier vind je een overzicht waarin per zorgverzekeraar staat of de acne behandeling vergoed wordt en hoe hoog deze vergoeding dan is.

Lees hier nog meer acne tips.

 

 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging!
arrow_drop_up arrow_drop_down