Purging huid
09 mei 2024 
7 min. leestijd

Purging huid

Heb je net een nieuw product gekocht, zit je plotseling onder de pukkeltjes. Niet echt waar je op zat te wachten... Je noemt dit ook wel purging. Het gaat om een reactie van je huid dat vaak ontstaat na gebruik van nieuwe producten. Maar wat is purging precies? Hoe ontstaat purging? En misschien wel nog belangrijker, hoe gaat purging weg? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Wat is purging huid?

De term 'purging huid' betekent dat je huid reageert op een bepaald (nieuw) product of een behandeling dat celvernieuwing stimuleert. Als gevolg hiervan kunnen onzuiverheden naar je huidoppervlak komen, waardoor je klachten juist verergeren in plaats van verbeteren. Alle verstoppingen komen als het waren de huid uit. Wat zich uit in pukkeltjes, mee eters en andere onzuiverheden in de huid.

Dit gebeurt meestal wanneer je een product gebruikt waarin krachtige ingrediënten zitten die celvernieuwing stimuleren. Oftewel stoffen die ervoor zorgen dat oude huidcellen vervangen worden voor nieuwe huidcellen. Voorbeelden van dit soort celvernieuwende stoffen zijn: alfahydroxyzuren (AHA's), bètahydroxyzuren (BHA's) en retinoïden (vitamine A).

Het zijn stoffen die je graag ziet terugkomen in je huidverzorgingsroutine, omdat het actieve werkstoffen zijn die de conditie van je huid aanzienlijk kunnen verbeteren. Celvernieuwing stimuleren heeft tenslotte als doel om een nieuwe, egalere en gladdere huid te creëren. Maar het kan dus zijn dat dit gebruik tijdelijk juist voor een onrustige huid zorgt.

Super vervelend, want je koopt nieuwe producten niet met het doel je huidconditie te verslechteren. Toch is purging een hele normale reactie van je huid. Wel moet de reactie binnen ongeveer twee weken weer overgaan en vooral niet erger worden. Anders is er waarschijnlijk geen sprake van purging, maar van irritatie of zelfs een allergische reactie op het product. Hier vertel ik later in de blog meer over!

purging huid

Hoe ziet purging eruit?

Als purging ontstaat, uit dit zich bij iedereen net weer iets anders. De symptomen zijn namelijk deels afhankelijk van je huidtype, de ernst en natuurlijke de (nieuwe) producten die je gebruikt hebt. Wel zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan je purging kunt herkennen:

Verstopte poriën

Wanneer je een nieuw product gebruikt met daarin stoffen die het afschilveren van dode huidcellen stimuleren, kan skin purging tijdelijk optreden in de vorm van meer verstopte poriën. Met name op plekken waar al mee eters zaten zie je vaak een verergering. Dit komt doordat de versnelde celvernieuwing en diepe reiniging van je poriën (vaak door een exfoliërend zuur) bestaande verstoppingen vrijmaken, waardoor ze naar je huid oppervlakte komen.

Uitbraak van pukkeltjes

Door purging kunnen ook tijdelijk meer pukkeltjes puistjes ontstaan. Dit gebeurt wanneer de verstoppingen naar boven komen en daar ontstoken raken. Je ziet dan vooral kleine rode pukkeltjes verschijnen. Niet zo snel ontstoken puistjes of knobbels, zoals bij acne vulgaris wel verschijnt. Ook verdwijnen pukkeltjes en puistjes door purging veel sneller dan bij normale acne klachten.

Roodheid en ontstekingen

Tijdens een purging-fase kan de huid roder lijken dan normaal. Vooral op plaatsen waar puistjes verschijnen. Deze roodheid kan gepaard gaan met ontsteking en gevoeligheid. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat de huid geïrriteerd aanvoelt en mogelijk zelfs pijnlijk kan zijn. Dit komt omdat het proces van celvernieuwing en het vrijmaken van verstopte poriën kan leiden tot een toename van ontstekingsreacties in de huid.

Schilfering en droogheid

Vooral bij het gebruik van producten die exfoliërende ingrediënten bevatten, zoals retinoïden, BHA's of AHA's, kan de huid schilferen en droger aanvoelen. Deze exfoliërende ingrediënten versnellen de vernieuwing van dode huidcellen, waardoor de bovenste laag van de huid sneller afschilfert dan normaal. Niet gek is daarom ook dat je last kunt krijgen van een droge huid en droogte schilfertjes. Ook voelt je huid vaak strak en ruw aan.

Verslechtering huidtextuur

Tijdens de purging-fase kan de huid er ruwer of oneffen uitzien dan normaal. Dit komt door de verhoogde celvernieuwing die plaatsvindt als reactie op het gebruik van je nieuwe huidverzorgingsproducten of behandeling. Wanneer de celvernieuwing versnelt, kunnen nieuwe cellen aan de oppervlakte komen voordat de oude dode huidcellen volledig zijn verwijderd. Dit zien wij vervolgens als een ruwe huidtextuur en oneffen huidoppervlak.

purging huid

Oorzaak skin purging

Skin purging wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van nieuwe producten of behandelingen die celvernieuwing versnellen of de poriën diep reinigen. In plaats van dat het huidprobleem verbetert, merk je dus tijdelijk een verergering. Meestal gaat het hierbij om zogeheten exfoliërende ingrediënten en/of huidvernieuwende ingrediënten. Hieronder leg ik de oorzaken van purging kort uit:

Exfoliërend zuur purging

Een veelvoorkomende oorzaak van skin purging is het gebruik van (nieuwe) huidverzorgingsproducten met daarin exfoliërende zuren. Voorbeelden zijn alfahydroxyzuren (AHA's) en bètahydroxyzuren (BHA's). Bijvoorbeeld een exfoliant met glycolzuur (AHA) of een exfoliant met salicylzuur (BHA). Deze zuren zorgen ervoor dat dode huidcellen versneld afschilveren en/of poriën worden gereinigd.

Dit losmaken van talg en dode huidcellen kan ervoor zorgen dat verstoppingen sneller naar het huid oppervlakte komen, waardoor je tijdelijk juist meer onzuiverheden krijgt. Misschien vind je dit ook interessant: Beste exfoliant.

Retinol purging

Ook retinol (vitamine A) is een bekende uitlokker van purging. Vitamine A wordt vooral gebruikt om fijne lijntjes te verminderen, acne klachten te remmen en het zichtbaar verbeteren van de huidtextuur. Maar wanneer je een (nieuw) product met vitamine A zuur erin gebruikt, kan het zijn dat er purging ontstaat.

Dit komt omdat retinoïden in staat zijn huidcellen van de onderste lagen van de huid naar de bovenste laag te brengen. Wat kan zorgen voor verstoppingen. Maar ook roodheid, schilfering en irritatie zijn bekende symptomen. Gelukkig is het tijdelijk! Misschien vind je dit ook interessant: Beste retinol serum.

Purging door diepe reiniging

Wanneer je een intensieve reinigingsbehandeling ondergaat, bijvoorbeeld een chemische peeling, kunnen verstopte poriën openen en opgehoopt talg en dode huidcellen verwijderen. Dit kan tijdelijk zorgen voor een toename van onzuiverheden terwijl de huid zichzelf reinigt.

Veranderingen in huidverzorgingsroutine

Wanneer je met een nieuw product of misschien zelfs hele nieuwe skincare routine aan de slag gaat, kan je huid hierop reageren door tijdelijk meer onzuiverheden naar het oppervlakte te brengen. Dit kan het geval zijn bij het overstappen naar producten met veel actieve ingrediënten. Of bij het opnemen van nieuwe stappen in de routine. En het gebeurt vooral bij producten met zuren en/of vitamine A. Zoals ik hierboven heb uitgelegd.

purging huid

Hoe lang duurt purging huid?

Het stomme aan purging is dat je denkt goed bezig te zijn door andere producten te kopen om bepaalde problemen aan te pakken, maar je huidconditie er juist alleen maar op achteruit lijkt te gaan. Gelukkig is purging tijdelijk! Meestal gaan de huidklachten binnen twee weken weer weg.

Als de symptomen niet iedere dag wat minder worden of zelfs lijken te verergeren binnen deze twee weken, is er waarschijnlijk geen sprake van purging. Er kan ook sprake zijn van irritatie of een allergische reactie (allergisch contacteczeem) op het nieuwe product. Hieronder vertel ik meer over het verschil tussen de term 'purging huid' en het ontstaan van een allergische reactie.

purging huid

Verschil allergische reactie en purging huid

Het onderscheid tussen een allergische reactie en een purging-reactie van de huid is belangrijk omdat de behandelingen voor beide verschillend zijn. Hieronder leg ik de belangrijkste verschillen uit!

Purging huid

Purging ontstaat doordat jouw huid in aanraking komt met een nieuw product of nieuwe behandeling. Met celvernieuwende en/of reinigende doeleinden. Bijvoorbeeld een glycolzuur of salicylzuur peeling bij een huidspecialist. Of een exfoliant met zuren. Symptomen van skin purging zijn: meer pukkeltjes, bultjes, roodheid, ontstekingen, schilfering en een verslechtering van de huidtextuur.

Purging begint meestal vaak snel na starten met het nieuwe product en duurt meestal kort. Er is geen behandeling voor. Het gaat puur om het doorzetten van de behandeling en eventueel je huidverzorging routine aanvullen met kalmerende ingrediënten. In de volgende paragraaf geef ik een aantal product tips!

Allergische reactie

Een allergische reactie gebeurt wanneer jouw immuunsysteem op een stof reageert dat jouw lichaam ziet als een 'bedreiging'. Deze reactie treedt vaak op wanneer je een product al een tijdje gebruikt. Je lichaam kan namelijk pas een allergie ontwikkelen voor een bepaalde stof, wanneer je huid meerdere keren met deze stof in aanraking is gekomen.

Dit is meteen ook een groot verschil met purging, wat ontstaat als reactie op een nieuw product. Symptomen van een allergie reactie op huidverzorgingsproducten zijn: roodheid, jeuk, zwelling, huiduitslag en branderig gevoel. In ernstige gevallen kunnen ook blaren of netelroos ontstaan. Hieronder zie je een foto van een cosmetica allergie.

allergische reactie gezicht

Wat te doen tegen purging huid?

Purging van de huid komt niet bij iedereen voor. Waarom de ene persoon er wel last van krijgt en de ander niet (ondanks gebruik van hetzelfde nieuwe product) is niet bekend. Als je purging ondervindt bij het gebruik van een nieuw product met daarin een exfoliërend zuur (melkzuur, salicylzuur, glycolzuur etc.) of vitamine A (retinol, retinal, retinylpropionaat etc.) zou ik niet direct stoppen.

Ondanks dat dit wel heel verleidelijk is, aangezien niemand zit te wachten op een huid vol mee eters, pukkeltjes en misschien zelfs puistjes. Purging is een normale reactie. Je huid moet wennen aan de actieve werkstoffen die de conditie van jouw huid uiteindelijk juist kunnen verbeteren.

Wel kun je eventueel je huidverzorgingsroutine (en make up routine) aanvullen met wat meer kalmerende stoffen. En vooral producten kiezen die goed bij jouw huid passen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet!

Reinigers

Of bekijk een overzicht van al mijn favoriete reinigers: Beste gezichtsreiniger.

Crème voor gevoelige huid

Of bekijk een overzicht van al mijn favoriete crèmes hier: Beste dagcrème & Beste nachtcrème.

wat doen tegen purging

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram