Skincare routine
22 juli 2023 
8 min. leestijd

Skincare routine

Een fijne skincare routine vinden, die je elke dag kan volgen, is lastig. Zeker nu het aanbod aan verschillende cosmetica merken zo groot is. Daarom heb ik voor verschillende huidtypes en huidproblemen een productadvies op maat geschreven. Dit is eigenlijk een soort complete skincare routine met daarin mijn favoriete producten. In deze blog laat ik er een aantal zien! 

Skincare routine passend bij jouw huid

Een skincare routine is eigenlijk een soort stappenplan waarin verschillende producten achtereenvolgens gebruikt worden. Met als doel: het verzorgen van de huid of aanpakken van bepaalde huidproblemen.

Volgens sommige websites en cosmetica merken bestaat een goede skincare routine uit oneindig stappen. Zeker voor de Koreaanse skincare routines kun je een dagdeel uitrekken... Toch vind ik dit zelf altijd een beetje overdreven. Een goede skincare routine hoeft wat mij betreft helemaal niet zo lang te zijn.

Wel zijn een aantal producten wat mij betreft onmisbaar. Ook maakt het uit in welke volgorde je deze producten gebruikt. Onderaan deze blog laat ik een aantal fijne routines zien die je zou kunnen volgen! In deze adviezen neem ik al mijn beste skincare merken en beste skincare producten mee.

skincare routine

Stappen uit skincare routine

Het is natuurlijk helemaal aan jou hoeveel producten je gebruikt, welke skincare producten je gebruikt en in welke volgorde. De adviezen op mijn website bestaan vaak uit vijf stappen. Meestal begin je met het meest vloeibare product (reiniger en serum) en bouw je dit op tot het product met de dikste textuur (dagcrème en zonnebrand). Hieronder leg ik iedere stap even kort uit. Liever meteen naar de skincare routines? Scrol dan even verder!

Stap 1. Reinigen

Een belangrijke stap in een huidverzorgingsroutine is wat mij betreft reinigen. Een goede reiniger haalt namelijk make-up resten, overtollig talg en vuil dat zich gedurende de dag heeft opgebouwd van je huid. Na het reinigen is je huid goed voorbereid op andere producten uit je routine.

Ik zou je gezicht elke dag reinigen. Spoel ook altijd even na met water om de laatste restjes vuil te verwijderen. Als je huid wat droger is zou ik één keer per dag reinigen met een reiniger ('s avonds) en één keer gewoon met water. Is je huid wat vetter? Dan kan het wel fijn zijn om zowel 's ochtends als 's avonds een reiniger te gebruiken. Misschien vind je dit interessant: Beste gezichtsreinigers.

skincare routine

Stap 2. Exfoliëren (optioneel)

Een stap dat nog niet altijd standaard wordt meegenomen in een huidverzorgingsroutine is exfoliëren met een exfoliant. Toch zie ik dit wel als een belangrijke stap. Zeker als je last hebt van specifieke huidklachten.

Een exfoliant haalt namelijk de dode huidcellen van je huid en stimuleert zo een gezonde en meer stralende huid. Bovendien kan een exfoliant met salicylzuur ook mee eters, onzuiverheden en overtollig talg aanpakken. Als je huid wat vetter en/of onzuiver is zou ik daarom gaan voor een exfoliant met salicylzuur. 

De droge huid en/of verouderde huid heeft juist weer baat bij het gebruik van een exfoliant met glycolzuur. Een exfoliant gebruik je maximaal één keer per dag en bij voorkeur in de avond. Mijn advies aan de droge huid is om een exfoliant maximaal vier keer per week te gebruiken.

skincare routine

Stap 3. Serum (optioneel)

Stap 3, of stap 2 als je geen exfoliant gebruikt, is het verzorgen van je huid. Hiervoor kun je alleen een gezichtscrème gebruiken, maar ook eerst een serum aanbrengen. Dit is wat mij betreft echter niet noodzakelijk. Een goede gezichtscrème is voldoende.

Toch kan het soms wel fijn zijn om eerst een serum aan te brengen. Zeker als jouw huid wat extra verzorging nodig heeft. Serums zijn namelijk wat geconcentreerder en kunnen bovendien dieper de huid indringen. Daarnaast zijn serums in staat om stoffen uit je gezichtscrème dieper de huid in te nemen. Wat natuurlijk ook een voordeel is! Misschien vind je dit interessant: Beste serums.

skincare routine

Stap 4. Gezichtscrème

Ook het smeren van een goede gezichtscrème (dagcrème en nachtcrème) is belangrijk. Zowel 's ochtends als 's avonds. Kies hierin bij voorkeur voor een gezichtscrème dat ingrediënten bevat dat past bij jouw huid. Zo heeft een droge huid baat bij het smeren van een rijke gezichtscrème dat zowel hydraterende als beschermende ingrediënten bevat.

En de vette huid juist weer een lichte gezichtscrème met zowel verzorgende als talg regulerende stoffen. Is je huid op bepaalde plekken erg vet? Dan kun je op deze plekken eventueel ook je gezichtscrème vervangen voor een toner. Een goede toner voelt namelijk licht aan en bevat ook genoeg actieve ingrediënten. Misschien vind je dit interessant: Beste toners.

skincare routine

Stap 5. Zonbescherming

In zowel de zomer,- als wintermaanden is het belangrijk om ook een goede zonnebrandcrème aan je routine toe te voegen. Zolang het licht is, schijnt namelijk de zon. En zonnestralen beschadigen de gezonde huid, zodra je onbeschermd de zon in gaat.

Wanneer je je huid dagelijks insmeert met zonnebrand, zal je dit later echt gaan merken. Huidveroudering wordt namelijk voor een groot deel veroorzaakt door uv straling. Zonnebrand wordt daarom als vitaal belang gezien om je huid te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. En zo ook tegen vroegtijdige veroudering. Misschien vind je dit interessant: Beste zonnebrand.

skincare routine

Stap 6. Make up

Als je make up gebruikt is dat over het algemeen de laatste stap uit je huidverzorgingsroutine. Ook je foundation smeer je, in de regel, nadat je je gezichtscrème en zonnebrand hebt aangebracht. In de zomer is dit overigens vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe breng je om de twee uur een zonnebrand aan als je ook make up op hebt? In mijn blog 'Zonnebrand en make up' geef ik mijn tips!

Verder zou ik ook kritisch naar de formuleringen van je make up producten kijken. Ook make up kan de conditie van je huid namelijk verslechteren. En dat is zonde. Vooral wanneer je milde en effectieve huidverzorging producten smeert. Misschien vind je dit interessant: Make up gevoelige huid.

skincare routine

Skincare routine normale huid

Als je niet per se last hebt van specifieke huidproblemen en je huid ook niet per se uitgesproken vet of droog is, kan het lastig zijn om een dagelijkse skincare routine te vinden dat bij jouw huid past. Veel cosmetica producten richten zich namelijk wél op specifieke huidtypes.

Daarom heb ik hieronder een een skincare avondroutine en skincare ochtendroutine gezet voor de 'normale huid'. Alle producten bevatten hoge concentratie werkzame ingrediënten en zijn vrij van parfum, alcohol en andere stoffen die de huid kunnen irriteren. Dit maakt de routine geschikt voor uiteenlopende huidtypes!

Skincare ochtendroutine

Skincare avondroutine

skincare routine

Skincare routine normale tot droge huid

Als je een normale tot droge huid hebt, is het vooral belangrijk om voor producten te gaan die hydrateren, maar ook stoffen die je huidbarrière versterken. Een sterkere huidbarriere verliest namelijk minder water, waardoor de huid automatisch minder droog wordt.

Ook kan het fijn zijn om een exfoliant toe te voegen aan je routine, omdat deze dode huidcellen verwijdert. Je huid wordt zachter, gladder en gezonder. Bovendien dringen de actieve ingrediënten uit je andere producten zo ook beter de huid binnen en verminderen droogte schilfertjes. In mijn productadvies voor de normale tot droge huid lees je welke skincare producten ik adviseer.

skincare routine

Skincare routine normale tot vette huid

Als je een normale tot wat vettere huid hebt, is het fijn om goed naar zowel de samenstelling als textuur van het product te kijken. De voorkeur gaat hierbij uit naar een frisse reiniger, snel intrekkend serum en niet vette dagcrème. De producten moeten vooral niet vet of plakkerig aanvoelen.

Daarnaast kan het ook helpen om producten te kiezen met matterende en talg regulerende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: niacinamide, vitamine C, silica en salicylzuur. Een exfoliant met salicylzuur kan wat mij betreft daarom niet ontbreken in deze routine.

Benieuwd welke producten ik aan de wat vettere huid adviseer? Je leest het in mijn productadvies voor de normale tot vette huid. Deze producten zijn overigens ook geschikt voor de gecombineerde huid.

skincare routine

Skincare routine gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, is het vooral belangrijk om voor producten te gaan die mild geformuleerd zijn en je huidbarrière versterken. Wanneer je huidbarrière namelijk sterker is, zal je huid ook minder snel reageren op externe factoren. Denk aan: kou, de wind of zelfs cosmetica producten.

Het vinden van de juiste producten voor de gevoelige huid is lastig. Je wilt tenslotte voor producten gaan die mild zijn, maar tegelijkertijd wel iets voor de huid doen. Daarom kan het helpen om hydraterende, kalmerende én herstellende ingrediënten te smeren. In mijn productadvies voor de gevoelige huid lees je mijn stappenplan!

skincare routine

Skincare routine verouderde huid

Als er wat tekenen van huidveroudering zichtbaar zijn, zoals fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken, zou ik vooral focussen op het smeren van antioxidanten. Deze stoffen beschermen je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zo ook tegen vroegtijdige huidveroudering.

De beste skincare routine voor de wat rijpere huid bestaat wat mij betreft in ieder geval uit een goede reiniger, serum met antioxidanten, gezichtscrème met antioxidanten, exfoliant met glycolzuur én zonnebrand. In mijn gratis productadvies tegen huidveroudering vind je een stappenplan!

skincare routine

Andere skincare routines

In totaal staan er op dit moment vijftig skincare routines online. Gericht op vijftig verschillende huidtypes en specifieke behoeften. Hieronder vind je er nog een aantal. Of ga naar mijn overzicht met alle productadviezen om een skincare routine voor jouw huid te vinden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram