Zonnebrand en make-up, wat is de juiste volgorde?
23 maart 2022 

Zonnebrand en make-up, wat is de juiste volgorde?

Een struggle onder veel make-up dragers in de zomer is: hoe smeer ik zonnebrand zonder mijn make-up te verpesten? En smeer je zonnebrand voor of na je make-up? Allemaal logische vragen. Maar het antwoord hierop is vaak minder makkelijk. De combinatie zonnebrand en make-up zal nooit echt ideaal worden. Maar er zijn weldegelijk dingen die je kunt proberen om het wat makkelijker te maken. Hieronder vertel ik je welke. Daarnaast geef ik ook een aantal voorbeelden van goede zonnebrand zonder troep!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder of klink linksboven in het scherm op de inhoudsopgave!


Heb je geen zin of tijd om de hele blog te lezen? Hieronder lees je een samenvatting van deze blog.

  • Is een foundation met SPF smeren voldoende? Helaas niet. Smeer vooral in de zomer óók een zonnebrand
  • Smeer je zonnebrand voor of na je make-up? Ervoor! Dus eerst je dagcrème, dan je zonnebrand, dan je make-up
  • Hoe werkt het bijsmeren van zonnebrand? Als je bijsmeert, moet je de zonnebrand natuurlijk wel over je make-up aanbrengen. Hoe ik het doe is, ik breng een beetje zonnebrand op mijn voorhoofd, kin, neus en wangen aan. En dep dit met een beauty blender in mijn huid. Vervolgens kun je je blush of bronzer een beetje bijwerken. Mits je dit gebruikt natuurlijk. En voilà! Niemand die het ziet.
  • En een zonnebrand in spray vorm? Ik ben hier zelf niet zo'n fan van, omdat dit vaak zonnebrand is met chemische filters. Ik ben meer voorstander van het smeren van fysische filters. Dit zijn de filters die een (vervelende) witte waas afgeven. 
  • Hoe kom ik aan zonnebrand zonder troep? Ik heb mijn favoriete zonnebrand zonder troep voor zowel lichaam als gezicht op een rijtje gezet. Je leest het advies hier: gratis zonnebrand productadvies.

Het makkelijkste is natuurlijk om een foundation te smeren, waar al een zonnefactor in zit. Op die manier hoef je je gezicht niet meer in te smeren met een aparte zonnebrandcrème. Toch? Helaas zit het toch iets anders. 

Een foundation bevat vaak maar een lage factor. Meestal gaat het om factor 15 tot 30. Hiervan smeer je uiteindelijk maar de halve factor. Of zelfs minder, omdat je een foundation over het algemeen minder dik aanbrengt dan een zonnebrand.

Daarnaast zijn de gebruikte zonnefilters in foundations vaak twijfelachtig. Over het algemeen worden niet de meest effectieve zonnefilters toegevoegd, want dit maakt de foundation alleen duurder. 

Het kan natuurlijk geen kwaad om een foundation te smeren waar effectieve zonnefilters aan zijn toegevoegd. Maar smeer bij voorkeur hier ook nog een aparte zonnebrand overheen. Op die manier bescherm je je huid effectief tegen zonschade. En zo ook tegen: zonverbranding, vervellen en natuurlijk huidveroudering. 

foundation met SPF

En nu de grote vraag: smeer je zonnebrand voor of na je make-up op? Als je 's ochtends je make-up aanbrengt, is het handig om ook meteen een zonnebrand te smeren. Zo bescherm je je huid meteen tegen uv-licht. Een straling die niet alleen schadelijk is als je buiten loopt. Maar ook als je binnen achter een raam zit. 

Maar welke volgorde kun je dan het beste aanhouden? Smeer je je zonnebrand over je make-up? Of juist eronder? Mijn advies is om eerst je zonnebrandcrème te smeren en daarna pas je make-up aan te brengen. 

Dit, omdat de zonnebrandcrème dan beter blijft zitten. Als je het namelijk over je foundation aanbrengt, is de 'ondergrond' van de zonnebrandcrème je foundation. En niet je huid. Een foundation is in de regel vetter dan je huid, waardoor de zonnebrandcrème ook minder makkelijk zal blijven zitten. 

Ik denk dat de meeste van ons eerst starten met het smeren van een dagcrème. Laat deze even intrekken tot het niet meer plakkerig aanvoelt. Smeer vervolgens je zonnebrand op. Na ongeveer tien minuten is je zonnebrandcrème voldoende ingetrokken. En kun je je make-up brengen.

zonnebrand

Oké, maar hoe zit het dan met het bijsmeren van je zonnebrand? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ben je met één keer smeren niet de hele dag beschermt. Regelmatig bijsmeren is hiervoor nodig. Mits je natuurlijk weet dat je de hele dag binnen zit. En je je niet dichtbij een raam bevindt. Dan hoef je niet per se bij te smeren. 

Je huid wordt tenslotte ook niet blootgesteld aan zonlicht. Maar als je veel buiten bent, zou ik  dit wel doen. In de zomermaanden het liefste om de twee uur. En in de bewolkte, koudere, maanden om de vier uur. 

Nu hoor ik je denken, moet ik mijn foundation er dan weer afhalen? Dat zou het meest ideaal zijn, maar niet realistisch. Wat ik zelf altijd doe is, zodra ik weet dat ik naar buiten ga of moet gaan auto rijden, smeer ik mijn zonnebrandcrème opnieuw op. 

Een halfuur voordat ik de deur uit ga. Ik breng een beetje aan op mijn wangen, kin, neus en voorhoofd. En dep dit als het waren mijn huid in. In plaats van wrijvend of roterend, zoals ik in de ochtend doe. Meestal gebruik ik een beauty blender om mee te deppen. 

Op die manier blijft mijn foundation redelijk goed zitten. En als dit niet het geval is, smeer ik een beetje foundation bij. Daarnaast heb ik mijn blush standaard in mijn tas zitten om bij te poederen als dit nodig is. 

zonnebrand voor gezicht

Wat helemaal ideaal zou zijn, is als je zonnebrand over je make-up kunt sprayen. Net als je met een setting spray doet. Helaas zijn zonnebrand sprays niet de meest huidvriendelijke en effectieve opties. 

Allereerst is het lastig om te controleren hoeveel van de zonnebrandspray ook daadwerkelijk op je huid terecht komt. Een groot deel vervliegt in de lucht. Dit is bij een zonnebrandcrème makkelijker te controleren. Daarbij kan het inademen van een zonnebrand spray schadelijk zijn. 

Verder zijn veel zonnebrandspray doorzichtig. Dit betekent dat er chemische zonnefilters zijn gebruikt. En studies hebben laten zien dat deze chemische filters vaak minder goed beschermen tegen zonlicht dan fysische zonnefilters. Die juist een witte waas achterlaten. Verder staan chemische zonnefilters meer bekend om het uitlokken van huidreacties dan fysische zonnefilters. 

goede zonnebrandcreme

Chemische zonnefilters

Chemische zonnefilters laten uv-straling eerst je huid binnen. En maken het hierna via een chemische reactie onschadelijk. Voorbeelden van chemische zonnefilters zijn: Homosalate, Octisalate, Octocrylene, Oxybenzone. Mijn voorkeur heeft daarom niet om chemische zonnefilters te gebruiken, omdat de straling toch je huid in dringt. Met uitzondering van het zonnefilter: Tinosorb. Dit filter bevat koolstof en is daarom officieel een chemisch zonnefilter, maar heeft ook goede fysische eigenschappen. 

Fysische zonnefilters

Fysische zonnefilters daarentegen, leggen een soort beschermlaag over je huid heen. Op deze manier weerkaatsen de zonnefilters de zonnestralen weg van je huid. Mijn voorkeur gaat uit naar het smeren van fysische zonnefilters. Voorbeelden van fysische zonnefilters zijn: zinkoxide en titaniumdioxide. 

Kortom, gebruik liever een zonnebrand lotion of crème in plaats van een zonnebrand spray of zonnebrandolie.

zonnebrand en make up

Als je op een zonnige vakantie bestemming bent, is het vaak een iets ander verhaal. Meestal wordt je huid dan veel regelmatiger en langer blootgesteld aan de zon. De regel 'ik smeer een halfuur voordat ik naar buiten ga mijn zonnebrand bij' gaat dan meestal niet op. Je bent tenslotte veel meer buiten en zou, als je het écht goed wilt doen, om de twee uur moeten smeren. 

Dit klinkt als een hele uitdaging. Toch denk ik dat het smeren van zonnebrand op vakantie makkelijker gaat dan thuis. Vele van ons zullen minder make-up dragen als ze in de zon liggen, waardoor het bijsmeren van zonnebrand geen probleem is. 

Draag je wel make-up als je op vakantie bent en/of in de zon gaat liggen? En wil je niet om de twee uur smeren? Dan kan het helpen om een hoed of pet te dragen. En zoveel mogelijk met je gezicht onder een parasol te zitten. Op die manier kun je je gezicht ook om de drie a vier uur bijsmeren. Maar het beste is natuurlijk om het wel om de twee uur te doen! 

zonnebrand

Nu je weet hoe je je zonnebrandcrème het beste kunt combineren met make-up, is het natuurlijk goed om ook te weten welke zonnebrand je dan het beste kunt smeren. 

Hieronder vind je een lijstje van zonnebrand zonder troep. Alle producten bevatten effectieve fysische zonnefilters en zijn vrij van irriterende, problematische ingrediënten:

Lees hier: mijn complete productadvies over huidvriendelijke zonnebrandcrèmes voor gezicht en lichaam.

zonnebrand zonder troep

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram