Knalrode wangen, zonder enige inspanning? Waarschijnlijk heb je last van couperose. Hierbij zijn er paars, blauwe en rood gesprongen adertjes in het gezicht te zien. Van een afstand ziet dit eruit als rode wangen. Niets ergs, maar vaak wel super storend. Je kunt de gesprongen vaatjes helaas zelf niet verwijderen. Wel kan een huid professioneel de vaatjes verminderen. En kun je zelf klachten verminderen door de juiste huid producten te smeren. Maar wat smeer je? Je leest het allemaal in deze blog!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor couperose.
Wat is couperose?
Couperose is de medische term voor gesprongen adertjes in het gezicht. Vooral mensen ouder dan 30 jaar hebben er last van. Daarnaast hebben de meeste mensen met couperose een licht huidtype. De huidklacht is niets om je zorgen te maken. Maar de rode gezichtshuid kan cosmetisch wel storend zijn.
Hoe ziet couperose eruit?
Bij deze huidklacht zijn er zowel rode als paars-blauwe bloedvaatjes in het gezicht te zien. De gesprongen adertjes zitten vooral op de wangen, neus en kin. Mensen vinden dit vaak erg storend, omdat de roodheid in het gezicht constant aanwezig is.
Maar naast het uiterlijke beeld, zijn er ook nog andere klachten. Zo voelt de huid vaak droog, branderig en trekkerig aan. Sommige ervaren zelfs tintelingen of jeuk.
Couperose of rosacea
Couperose wordt vaak verward met een andere huidklacht. Namelijk, rosacea. Op zich is dit logisch. Bij beide huidproblemen is tenslotte sprake van roodheid in het gezicht. Een groot verschil tussen rosacea (foto 1) en couperose (foto 2). is dat bij rosacea sprake is van een ontsteking van de huid. Dit is bij couperose niet zo.
Bij rosacea zijn daarom, naast de gesprongen vaatjes, ook puistjes en pukkeltjes te zien. Bij couperose zie je deze onzuiverheden niet. Maar let wel op! Couperose kan zich uiteindelijk manifesteren in rosacea.
Oorzaak couperose
Veel mensen vragen zich af hoe de gesprongen adertjes ontstaan zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige kunnen er zelf niet zoveel aan doen. Couperose kan namelijk erfelijk bepaald zijn. Heeft je moeder, zusje of tante ook last van couperose? Dan is de kans groot dat jij de couperose klachten hebt overgeërfd.
Naast erfelijkheid is ook de zon een grote boosdoener. De zon verwarmd de vaatjes op, waardoor ze kapot springen. Als je je huid niet genoeg beschermd tegen de zon, kan dit leiden tot couperose.
Ook blootstelling aan wisselende temperaturen kan leiden tot gesprongen bloedvaatjes. Bijvoorbeeld wanneer je vaak naar de sauna gaat of heel heet doucht. Verder hebben mensen met een lichte huid en mensen die roken een verhoogd risico op couperose.
Hetzelfde geldt voor mensen die gebruik maken van corticosteroïden en/of regelmatig alcohol drinken. Alcohol verwijd namelijk de bloedvaatjes tijdelijk. Hierdoor is de kans groter dat ze springen.
Couperose behandeling
Helaas kun je de gesprongen vaatjes niet zelf verwijderen. Wel kun je de juiste huid producten smeren, om zo roodheden en een branderig gevoel te verminderen. En natuurlijk: verergering van de klachten voorkomen. Hieronder lees je mijn couperose tips!
Vermijd irriterende cosmetica
Wat ik allereerst aanraad is even streng naar je cosmetica producten te kijken. Welke producten gebruik je allemaal voor je huid? Veel cosmetica, kunnen ondanks hun mooie beloftes, juist voor huidklachten zorgen.
Benieuwd welke producten je beter niet kunt opsmeren? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hier plaats ik regelmatig merken die ik zou vermijden, omdat ze je huid conditie verslechteren.
Oké, maar wat dan wel? Hieronder heb ik per stap een aantal goede voorbeelden gezet bij couperose:
Milde reiniger
- Deze CeraVe reiniger - droge huid
- Deze Zarqa reiniger - vette of onzuivere huid
Kalmerende dag,- en nachtcrème
- Deze La Roche Posay crème - gevoelige huid
- Deze Eucerin kalmerende crème - normale tot droge huid
- Deze Eucerin Demopure Hydra crème - normale tot vette huid
Camouflage producten
- Deze huidvriendelijk Clinique foundation - normale tot droge huid
- Deze camouflerende crème met groen pigment
Of bekijk hier mijn complete productadvies voor couperose.
Bescherm je huid tegen de zon
En dan, het belangrijkste: bescherm je huid heel goed tegen de zon! Zo voorkom je verdere schade. Smeer minimaal een factor 30, het liefste 50. En smeer de zonnebrandcrème om de twee uur. Gebruik altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème die niet uitdroogt. Om verergering van de klachten te voorkomen. Hieronder heb ik twee goede zonnebrand voorbeelden gezet:
- Deze Biodermal zonnebrand sensitive -normale tot droge couperose huid
- Deze Biodermal zonnefluïd sensitive - normale tot vette couperose huid
Of bekijk hier mijn complete zonnebrand advies voor lichaam en gezicht!
Vermijd uitlokkende couperose triggers
Naast de juiste cosmetica producten dien je ook zoveel mogelijk uitlokkende factoren te vermijden. Hieronder geef ik een aantal tips:
- Probeer zo min mogelijk hete dranken te drinken. Dit verwijd de bloedvaten namelijk.
- Probeer zo min mogelijk pittig voedsel te eten. Ook dit heeft een verwijdend effect op de bloedvaatjes.
- Vermijd zoveel mogelijk parfum, alcohol en plantaardige ingrediënten in je cosmetica producten. Deze ingrediënten hebben namelijk een irriterend effect op de huid. Hierdoor beschadigd je huid barrière. Dit heeft als gevolg dat je huid nóg kwetsbaarder is voor invloeden van buitenaf.
- Vermijd vakanties met extreme kou en/of extreem warme temperaturen. Een wisseling van temperaturen heeft een negatief effect op de couperose klachten. Kies een liever een vakantieland er tussen in.
- Neem lauwe douches.
- Probeer te stoppen met roken.
- Vermijd producten met veel histamine erin. Wil je graag weten welk voedsel veel histamine bevat? Lees dan deze lijst met histamine-rijke voeding.
Couperose behandeling door een professional
Je kunt bij een huidtherapeut terecht voor een couperose behandeling. Hierna zullen de gesprongen vaatjes zo goed als weg zijn! Er zijn verschillende soorten behandelmethodes die de huidtherapeut kan toepassen. Hieronder heb ik de meest voorkomende therapieën gezet die worden ingezet als couperose behandeling.
Lasertherapie couperose
Een huidtherapeut kan de gesprongen adertjes/ vaatjes verminderen door middel van lasertherapie. Hierbij worden de vaatjes met gecontroleerd laserlicht dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen. De huid zal aanzienlijk minder rood zijn.
Electrocoagulatie couperose
Naast lasertherapie kan de huidtherapeut er ook voor kiezen om de vaatjes dicht te branden met elektrocoagulatie. Wat is electrocoagulatie? Het klinkt ingewikkelder dan de naam is. De huidtherapeut brengt een klein naaldje in het gesprongen bloedvaatje. Vervolgens geeft het naaldje gecontroleerd stroom af. Deze stroom zet zich om in hitte. Het bloed in het gesprongen vaatjes warmt op en brand dicht.
Camouflage therapie couperose
Klinken lasertherapie en elektrocoagulatie je te pijnlijk? Dan kan je ook bij de huidtherapeut terecht voor camouflagetherapie. De naam zegt het eigenlijk al. Met deze therapie wordt de huid gecamoufleerd. Deze therapie moet niet worden vergeleken met een foundation of concealer. Je camoufleert de huid met speciaal, huidvriendelijk, camouflage materiaal.
De huidtherapeut mengt verschillende kleuren om precies jouw huidskleur na te maken. Daarnaast is de therapie ook nog eens waterbestendig. Een groot nadeel aan deze therapie is wel dat het natuurlijk maar tijdelijk is.
Maar, aan ieder nadeel zit weer een voordeel. De therapie is niet pijnlijk en een stuk goedkoper dan lasertherapie.