Rode huid gezicht
19 oktober 2022 
7 min. leestijd

Rode huid gezicht

Niemand zit te wachten op een rood gezicht, zonder dat je je ook maar even hebt ingespannen. Toch komt roodheid in het gezicht veel voor. Het kan gaan om blijvende roodheid of roodheid dat snel weer wegtrekt. In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief mijn tips.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Rode huid gezicht

Niet iedereen die last heeft van een rode huid in het gezicht, weet waar dit vandaan komt. En dat is best vervelend, want als de oorzaak niet bekend is, is het vinden van de oplossing vaak ook wat lastiger. Met deze blog hoop ik je hiermee te helpen, zodat je beter weet hoe je de roodheid in jouw gezicht kunt verminderen!

rode huid

Roodheid in gezicht

Niet iedere vorm van roodheid in het gezicht ziet er hetzelfde huid. Zo kan een rode huid er egaal rood uit zien. Maar je kunt ook allemaal rode vlekken hebben of bloedvaatjes zien zitten. Daarnaast gaan sommige roodheden in het gezicht gepaard met meer huidklachten, zoals pukkeltjes en puistjes. Terwijl andere vormen van roodheid in het gezicht zich alleen uiten in een rode huid.

Verder kan een rode huid heel spontaan optreden en weer wegtrekken. Terwijl er ook genoeg vormen van roodheid zijn, die permanent aanwezig blijven. Vaak als gevolg van een onderliggende huidprobleem.

Hieronder heb ik een aantal vormen van huidproblemen gezet, die gepaard gaan met roodheid in het gezicht. Deze huidafwijkingen zijn tevens ook vaak de oorzaak van een rode huid. Maar daar vertel ik je in de volgende paragraaf meer over!

rode huiduitslag

Rood gezicht oorzaak

Ook de oorzaak van een rood gezicht, of een rode huid in het algemeen, kan enorm verschillen. Zo kan er sprake zijn een onderliggende huidklacht, waardoor de rode huid al langer aanwezig is. Maar ook van een tijdelijke overgevoeligheidsreactie, waardoor de roodheid in het gezicht vaak maar tijdelijk zal zijn. Hieronder lees je voorkomende oorzaken van een rode huid.

Roodheid in gezicht door gesprongen vaatjes

Allereerst, kan de roodheid in het gezicht een oorzaak zijn van gesprongen vaatjes. De bloedvaatjes zijn uitgezet en die je als het ware door je huid heen schemeren. Als er meerdere zichtbare bloedvaatjes zijn, kan dit zich uiten als een rode huiduitslag in het gezicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de huidklachten couperose en rosacea.

Ook kan er sprake zijn van algehele roodheid in het gezicht als gevolg van uitgezette bloedvaatjes. Alleen zie je deze vaatjes niet heel duidelijk zitten, waardoor het er meer uitziet alsof een wat groter gedeelte van de huid een rode kleur heeft. Je noemt dit ook wel diffuse roodheid. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld altijd last van rode wangen.

rode huid gezicht

Roodheid in gezicht door droge huid

Een rode huid kan ook ontstaan als gevolg van een droge huid. Als je huid namelijk droog is, betekent dit ook dat de huid barrière laag niet meer intact is. En dus ook niet optimaal meer werkt. Een droge huid is hierdoor veel gevoeliger voor prikkels van buitenaf, waardoor je huid sneller geïrriteerd raakt.

Deze droogheid en irritatie uit zich vervolgens in een rode huid. Of gezicht met roodheden. Daarnaast geeft een droge huid meestal ook jeukklachten, waardoor je gaat krabben en de huid nog roder wordt. Denk bijvoorbeeld aan huidproblemen, als: winterbenen en winterjeuk. Waarbij een droge en jeukende rode huiduitslag op de voorgrond staat.

rode huid

Roodheid in gezicht door inspanning

Er kan natuurlijk ook sprake zijn van roodheid die niet het gevolg is van een rode huiduitslag. Zo heeft vrijwel iedereen een rood gezicht na een intensief rondje hardlopen. Of als je bijvoorbeeld lang in een hete sauna of stoombad hebt gezeten. Maar ook een hete douche kan al zorgen voor een rode huid. Dit zijn allemaal onschuldige vormen van roodheid in het gezicht. Die over het algemeen ook weer zal wegtrekken.

Roodheid in gezicht door verbranding

Een vrij logische en verklaarbare vorm van roodheid in het gezicht is natuurlijk zonverbranding. Als je verbrand bent door de zon, uit dit zich in een rode huiduitslag met zwelling en soms zelfs blaren. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je huid letterlijk aan iets gebrand hebt. In je gezicht zal dit natuurlijk minder snel gebeuren dan bijvoorbeeld aan je handen. Maar een ongeluk met je stijltang zit in een klein hoekje..

rode huid gezicht

Roodheid in gezicht door huidtype

Ook je huidtype speelt een belangrijke rol als het gaat om een rode huid. Over het algemeen hebben mensen met een licht huidtype namelijk meer roodheden in hun gezicht dan iemand met een hoger huidtype. Op zich is dit ook wel logisch. De bloedvaten schemeren tenslotte sneller door een lichte, dunne huid. Dan door een wat donkerdere, dikke huid.

Roodheid in gezicht door ontsteking

Een veelvoorkomende vorm van een rode huid in het gezicht is roodheid door een ontstekingsreactie. Een ontsteking van de huid zorgt namelijk vrijwel altijd ook voor roodheid. Denk bijvoorbeeld aan eczeem, een cosmetica allergie, rosacea klachten en psoriasis. Maar ook infecties, zoals een schimmelinfectie en schurft, zorgen voor een rode huiduitslag als gevolg van de ontsteking.

roodheid in gezicht

Rood gezicht met branderig gevoel

Heb je last van een rood gezicht met een branderig gevoel? Dan is er meestal sprake van de huidklacht: rosacea. Bij deze huidaandoening zijn er meerdere dingen aan de hand, namelijk: roodheid in gezicht, pukkeltjes, gesprongen vaatjes en dus een branderige huid.

Dit branderige gevoel komt vooral door de ontstekingsreactie van de huid. Rosacea is namelijk een huidontsteking, waarin de detox mijt een belangrijke rol speelt. Ben je benieuwd welke producten je het beste kunt smeren als je last hebt van een rood gezicht met een branderig gevoel? Lees dan hier mijn gratis productadvies bij rosacea.

rode huid gezicht

Roodheid gezicht verminderen

Als je last hebt van een rode huid, ben je denk ik vooral benieuwd hoe je de roodheid in je gezicht kunt verminderen. Het beste is natuurlijk om te achterhalen wat een mogelijk oorzaak kan zijn. Gaat het om blijvende roodheid door een ontsteking? Of is het onschuldige roodheid die snel weer weg trekt? Als je de oorzaak weet, kun je de roodheid ook gerichter aanpakken.

Roodheid gezicht verminderen met cosmetica

Het smeren van de juiste cosmetica producten, kan een rode huiduitslag aanzienlijk verminderen. Het is hierbij vooral belangrijk dat je producten met irriterende stoffen vermijdt, omdat deze ingrediënten een rode huid juist triggeren.

Ben je benieuwd welke cosmetica merken ik bijvoorbeeld niet zou op smeren? Volg dan de Sproet Instagrampagina! Hier laat ik regelmatig producten zien die ik zou laten staan. Ben je vooral benieuwd wat je wél kunt smeren? Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van milde producten met kalmerende ingrediënten.

Milde reinigers

Kalmerende dag,- en nachtcrèmes

Camouflage producten

creme tegen roodheid

Roodheid gezicht verminderen met lasertherapie

Sommige vormen van roodheid in het gezicht kunnen verminderd worden doormiddel van lasertherapie. Een huidtherapeut kan deze behandeling uitvoeren. Er moet dan wel sprake zijn van rode huid als gevolg van gesprongen vaatjes. Doormiddel van lasertherapie worden deze vaatjes namelijk opgewarmd en vernietigd.

De behandeling is goed vol te houden. Meestal zijn er twee tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te halen.

roodheid gezicht verminderen

Roodheid gezicht verminderen met IPL

Heb je vooral last van algehele roodheid in het gezicht? Dan kan de therapeut er ook voor kiezen om de vaatjes te behandelen doormiddel van een IPL behandeling. Ook hierbij wordt gewerkt met het opwarmen van de vaatjes doormiddel van licht. Alleen dan niet vaatje voor vaatje doormiddel van een laserstraal. Maar een groter gebied tegelijk doormiddel van een brede lichtstraal.

Een IPL behandeling is minder pijnlijk dan een laser behandeling. Over het algemeen zijn er twee tot vier IPL behandeling nodig om het behandeldoel te behalen.

ipl

Roodheid gezicht verminderen met coagulatie

Naast lasertherapie en IPL, kan een huidtherapeut er ook voor kiezen om de vaatjes te behandelen doormiddel van coagulatie. Ook hierbij worden de bloedvaatjes opgewarmd en zo vernietigd. Alleen dit keer wordt er niet gebruikt gemaakt van een vaatlaser, maar van een naaldje en stroom.

Zodra er namelijk stroom op de naald gezet wordt, warmt het uiteinde van deze naald op. Net als het bloed in het bloedvat, waardoor het gaat stollen en uiteindelijk stuk zal gaan,

roodheid gezicht verminderen


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram