Rosacea: rode wangen, pukkeltjes en gesprongen adertjes
13 juni 2020 

Rosacea: rode wangen, pukkeltjes en gesprongen adertjes

Constant rode wangen. Ook wanneer je je helemaal niet hebt ingespannen. Vaak ook nog gepaard met kleine pukkeltjes en puistjes. Geen één volwassenen zit hier op te wachten. Toch komt rosacea onder 30 tot 50 jarigen veel voor. Hormonen spelen hierin een grote rol. De juiste huidverzorgingsproducten, in combinatie met het vermijden van uitlokkende factoren, geeft vaak veel verlichting. Maar wat zijn deze triggers? En wat moet je smeren? Ik ga je helpen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor rosacea.


Wat is rosacea? 

Rosacea is een vervelende en storende chronische huidziekte. Waar veel mensen helaas last van hebben. Wat je ziet zijn uitgezette bloedvaatjes en pukkeltjes in het gezicht. De oorzaak achter deze huidklacht is een huidontsteking. Het staphylococcus aureus bacterie speelt hierin een grote rol. De huidaandoening wordt vooral bij vrouwen gezien. In het specifiek vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Dit komt, omdat rosacea voor een deel veroorzaakt wordt door je hormonen. Vaak wordt gedacht dat rosacea besmettelijk is, maar dit is absoluut niet zo! 

Chronische huidaandoening 

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening. Dit betekent dat de huidontsteking nooit helemaal zal verdwijnen. Wel kun je de uiterlijke symptomen tegenwoordig goed laten behandelen. Onderaan deze pagina lees je hier meer over. Daarnaast is het belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden, zodat het rosacea niet opvlamt. 

Hoe ziet rosacea eruit? 

Rosacea is een zichtbare huidaandoening op het gezicht. De meest aanwezige verschijnselen van rosacea zijn: uitgezette bloedvaatjes, rode bultjes, pukkeltjes en puistjes. Met name de wangen zijn aangedaan. Ze zien er vaak vuurrood uit. Als je van dichterbij de huid bekijkt, zie je dat het om gesprongen bloedvaatjes gaat. En kleine huidontstekingen. Het gaat om blijvende roodheid in het gezicht, ook al heb je je helemaal niet ingespannen. 

rosacea acne

Naast de kleine uitgezette bloedvaatjes en pukkeltjes op je wangen, kan de huidklacht ook op je neus zitten. Ze noemen dit ook wel een rosacea neus. De medische term voor een ernstige ‘rosacea neus’ is rhinophyma. De neus is dan rood, dik, bobbelig en heeft grove poriën. Veel mensen denken dat een rosacea neus het gevolg is van overmatig alcohol gebruik. Daarom wordt rhinophyma ook wel drankneus genoemd. Dit is echter niet helemaal waar. Rhinophyma is een eindstadia van rosacea. Het heeft daarom dezelfde oorzaak als de huidziekte rosacea. Wel is het natuurlijk zo dat alcohol rosacea klachten kan verergeren. rosacea foto 

Soms gaat rosacea samen met klachten aan de ogen. Net als bij de huid, is er dan sprake van een ontsteking: 

  • Oogleden: de oogleden kunnen ontstoken zijn. De oogleden zijn dan rood en dik. Vaak zijn er ook schilfertjes te zien. Als de oogleden ontstoken zijn, geven de ogen ook vaak klachten. De ogen zijn dan vaak dik en rood, en voelen jeukerig aan. 
  • Ogen: ook kan je oog ontstoken zijn. Dit is vooral te herkennen aan roodheid van de oog met pus en slijm. Daarnaast kun je ook last krijgen van doge ogen. Je ogen voelen branderig aan, zien er rood uit en je hebt snel last van tranende ogen.
  •  Hoornvlies: ook het hoornvlies kan ontstoken zijn. Het oog doet dan extreem pijn. De pijn wordt erger wanneer je in het licht kijkt. Daarnaast zal je alles slechter gaan zien. Deze vorm van ontsteking is ernstig. Raadpleeg meteen een dokter. 

Wat is rosacea acne? 

Deze naam is ontstaan, omdat je naast gesprongen vaatjes ook puistjes en pukkeltjes op de huid ziet zitten. Hierdoor lijkt rosacea ook een beetje op acne. Dit maakt de huidklacht ook zo vervelend. Je puberteit ligt namelijk al ver achter. En opeens krijg je last roodheid en ook nog acne. 

rosacea foto

Rosacea zwellingen 

Naast klachten aan de huid en ogen, zijn er nog andere verschijnselen van rosacea. Namelijk zwelling van de huid. Deze zwelling voelt zacht aan en heet oedeem. Oftewel een vochtophoping. 

Hoe ontstaat rosacea? 

Bij rosacea is er sprake van een huidontsteking. Deze ontsteking zorgt dat de bloedvaatjes in het gezicht verwijden, waardoor deze adertjes zichtbaar worden. Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen. In het specifiek bij vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Hierbij spelen hormonen een rol. Daarom wordt rosacea ook veel gezien bij vrouwen die in hun menopauze zitten. 

Wat waarschijnlijk ook een rol speelt in rosacea klachten is de aanwezigheid van de demodex mijt. Geen zorgen, dit klinkt viezer dan het is. Deze demodex mijt zit namelijk in iedereen zijn/haar haarzakjes en talgklieren. We merken hier eigenlijk niets van. Totdat de mijten onder bepaalde omstandigheden voor vervelende huidklachten kunnen zorgen. Onderzoekers hebben aangetoond dat deze mijten, voornamelijk de demodex en folliculorum mijten, in grotere aantallen aanwezig zijn bij mensen met rosacea klachten. 

De vraag is nu waarom? Het antwoord hierop is helaas lastig en nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we inmiddels dat de mijten houden van een beschadigde huid die zich minder goed kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit is bij rosacea het geval. Een bijkomend nadeel van deze mijten is dat ze bacteriën bij zich dragen. Deze bacteriën zorgen voor een ontstekingsreacties op de huid en bloedvaatjes. 

Hoe wordt rosacea behandeld? 

Wat kun je zelf doen tegen rosacea? 

Rosacea is een chronische ontsteking van de huid. Rosacea gaat dus nooit helemaal over. Het gaat gelukkig niet om een ernstige ziekte. Maar veel mensen willen er wel iets aan doen. Vooral omdat ze zich voor hun rode gezicht schamen. Of omdat ze het cosmetisch storend vinden. Het goede nieuws is: je kunt dit voor een groot deel zelf doen! In eerste instantie dienen de uitlokkende factoren zoveel mogelijk vermeden te worden. Zo is het belangrijk om hete dranken (koffie, thee) te vermijden. Net als pittig eten, sterk gekruid voedsel, alcohol, een hete douche en producten met veel histamine. Onderaan deze blog vind je een lijstje met rosacea triggers. 

Verder is de juiste huidverzorging erg belangrijk. Cosmetica producten met zeep, alcohol, plantaardige ingrediënten en menthol kunnen beter vermeden worden, omdat ze de huid irriteren. In mijn gratis productadvies voor rosacea lees je welke producten ik adviseer. 

Daarnaast kun je huidvriendelijke camouflerende cosmetica gebruiken. Die de roodheid verbergen. Een goed voorbeeld is deze corrigerende crème van Eucerin. De crème bevat een groen pigment wat de rode huid maskeert. Maar ook kalmerende ingrediënten, die de ontsteking vermindert. 

Ook is het beter om niet te heet te douchen, geen sauna’s of stoombaden te bezoeken, en niet té intensief sporten. Al deze activiteiten leiden namelijk tot een verhoogde verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes. En zo tot een verergering van de klachten. Net als het bezoeken van extreem koude of juist warme vakantie landen. Kies bij voorkeur een vakantieland met een wat gemiddelde temperatuur. Want ook temperatuur verschillen verergeren rosacea klachten. 

Een laatste factor is: de zon. De zon is een grote boosdoener voor mensen met rosacea klachten. Zonlicht is schadelijk voor onze beschermlaag. Maar ook kan zonlicht onze bloedvaatjes laten springen. Smeer je huid daarom altijd in met een hoge beschermingsfactor van minimaal 30. Het liefste zelfs 50. En doe dit om de twee uur. Gebruik altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème zoals deze. 

Wat kan een professioneel doen tegen rosacea? 

De behandeling van rosacea hangt af van de ernst. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen milde en ernstige klachten: 

Milde rosacea klachten 

Als je last hebt van milde rosacea klachten betekent dit dat er gesprongen vaatjes, pukkeltjes en puistjes op je huid zitten. Maar de opvlammingen zijn beheersbaar, er is geen sprake van oogklachten of zwellingen en de huid doet niet pijn. Dan wordt er eerst gekozen voor een uitwendige behandeling. Met een antibiotica crème of een gel. Voorbeelden zijn: Metronidazol gel en azelaïnezuur crème. Als dit de klachten niet voldoende vermindert, kan  worden overgestapt op tabletten in combinatie met het smeren van een crème of gel. 

Ernstige rosacea klachten 

Als je last hebt van ernstige rosacea klachten dan heb je naast roodheid en acne, ook last andere klachten. Als: zwelling, oogklachten, veel opvlammingen en de huid pijnlijk is. Het hele gezicht is aangedaan. Een dermatoloog of huisarts zal dan een combinatie therapie voorschrijven. Van zowel een uitwendige behandeling met Metronidazol crème en azelaïnezuur crème. Als een inwendige behandeling met: Metronidazoltabletten, Tetracyclinetabletten of Tretinoïne (Vitamine A). 

Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst helpen door verschillende huid therapeutische behandelingen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het acne aspect van de klachten en de roodheid behandelen.

  • Acne behandeling rosacea: De huidtherapeut prikt een minuscuul naaldje in de plekjes. Vervolgens drukt ze het overtallige talg met gepaste druk uit het puistje of pukkeltje. Deze behandeling kan een beetje pijn doen, maar dan krijg je er wel wat voor terug.
  • Chemische peeling: Een chemische peeling is eigenlijk een zuur. Dit zuur brengt de huidtherapeut op de huid aan. Hiermee wordt de oppervlakkige bovenste huidlaag op een gecontroleerde manier verbrand. Met verbranding wordt geen vuur bedoeld. De chemische reactie noem je verbranding. Let wel op! Het is beter om de huid eerst zelf thuis te behandelen met goede huidverzorgingsproducten. Werkt dit niet voldoende? Overweeg dan pas de chemische peeling. Een peeling kan namelijk best agressief zijn voor je huid. Helemaal voor mensen met rosacea klachten. Je kunt bijvoorbeeld eerst de huid zelf thuis peelen met een product waarin een lagere concentratie fruitzuur zit.
  • Lasertherapiemet lasertherapie worden de zichtbare bloedvaatjes verbrand door middel van laserlicht. De huidtherapeut zet het l Hierbij worden de zichtbare vaatjes met gecontroleerd laserlicht dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen. 
  • Elektrocoagulatie: bij een elektrocoagulatie behandeling worden de vaatjes op basis van stroom verhit en vernietigd. De huidtherapeut schuift een minuscuul naaldje in het gesprongen adertje en zet hier vervolgens stroom op. Het uiteinde van dit naaldje verhit, waardoor het bloedvat stolt en vernietigd. rosacea foto 

Verschil rosacea en couperose 

Vaak wordt rosacea door elkaar gehaald met een ander huidprobleem, namelijk: couperose. Op zich logisch. Op het eerste gezicht is bij beide huidproblemen sprake van roodheid in het gezicht. Toch is er één groot verschil. Bij rosacea (linker foto) zijn er namelijk ook pukkeltjes en puistjes aanwezig. Dit is bij couperose (rechter foto) niet het geval. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat couperose een ‘symptoom’ van rosacea is. Alleen zijn er bij rosacea ook acne gerelateerde klachten aanwezig. 

rosacea foto

Verschil rosacea en acne 

Omdat er ook puistjes en pukkeltjes zichtbaar zijn is het belangrijk om rosacea ook niet in te verwarren met acne. Het belangrijkste verschil tussen rosacea (linker foto) en acne (rechter foto) is dat bij acne ook sprake is van mee-eters. Bij rosacea zal je nooit mee-eters zien. Daarnaast begint acne meestal op jonge leeftijd. Rosacea wordt vooral na het 30ste levensjaar gezien. Ook worden roodheden door acne veroorzaakt door ontstekingen van de puistjes. Het gaat om een vanzelf wegtrekkende roodheid, zodra het puistje of pukkeltje verdwijnt.

rosacea acne


Rosacea triggers

Er zijn veel triggers die rosacea veroorzaken. Of de al aanwezige rosacea verergeren. Hieronder heb ik de meest voorkomende triggers gezet. Het is belangrijk om deze uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden!

1. Dieet en rosacea 

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren. Bijna iedereen kent het wel. Je eet een pittig pepertje en krijgt opeens een enorme opvlieger. Dat is bij mensen met rosacea nog veel erger. Pittig (gekruid) eten zorgt namelijk voor verwijding van de bloedvaatjes. En zo voor opvlammingen, waardoor rosacea verergert. 

Ook voedsel met veel histamine zorgt voor een verergering van klachten. Histamine is een hormoonachtig stofje, dat van nature ook in ons lichaam voor komt. Het heeft een verwijdend effect op je bloedvaten. Extra vervelend voor mensen met rosacea klachten dus. Nieuwsgierig welke recepten weinig histamine bevatten? Dan is dit kookboek handig! Daarnaast lijken producten met een hoog probiotica gehalte ook een rol te spelen bij rosacea. Probiotica zit vooral in zuivelproducten als kaas en yoghurt. 

Naast pittig en warm eten, speelt drank ook een belangrijke rol. Heel lekker zo’n kopje koffie of thee in je pauze, maar helaas niet bevorderend voor je rosacea klachten. Het zorgt namelijk voor een verwijding van de bloedvaatjes in je gezicht. Net als het drinken van een glas alcohol. 

2. Rosacea en de zon 

De zon is een grote boosdoener bij rosacea. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je huid barrière beschadigd. Dit maakt je huid kwetsbaarder voor rosacea. En als je al last hebt van rosacea zorgt het ervoor dat de aandoening verergert. Daarnaast zorgt de zon voor opwarming en uitzetting van de bloedvaatjes. Je rosacea klachten zullen daarom in de zon erger worden. Ook droogt de zon je huid uit. Smeer je daarom altijd goed in. Let hierbij wel op welke zonnebrandcrème je gebruikt. Heel veel merken drogen je huid onnodig uit. Gebruik daarom altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème

3. Rosacea en cosmetica 

Wat ik allereerst aanraad is streng naar je cosmetica producten te kijken. Veel huidverzorgingsproducten en make-up bevatten uitdrogende en irriterende ingrediënten. Die de conditie van je huid verslechteren en je huid irriteren. Denk hierbij aan: parfum, alcohol, lavendel en menthol. Dit zou iedereen moeten vermijden. Maar vooral als je last hebt van rosacea, omdat je huid barrière dan minder goed werkt. En gevoeliger is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Deze irritatie zorgt weer voor meer pukkeltjes, puistjes, roodheid en een branderige huid. Benieuwd welke producten wél effectief kunnen worden ingezet tegen rosacea klachten? Lees dan mijn gratis productadvies voor rosacea. In dit advies vind je onder andere een kalmerende crème en een exfoliant met salicylzuur om de puistjes te verminderen. Daarnaast geef ik op de Sproet online Instagrampagina iedere week een voorbeeld van een cosmetica merk die je beter kunt laten staan. 

4. Rosacea en medicijnen 

Ook vaatverwijdende middelen of medicijnen kunnen blozen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: capsaïcine, corticosteroïden, doxorubicine, interferon, nifedipine, rifampicine, vancomycine. Maar ook corticosteroïden kunnen rosacea klachten verergeren. Voorbeelden zijn: hydrocortison of triamcinolon. Het aparte is dat deze medicijnen eerst juist voor een vernauwing van de bloedvaatjes zorgt. Hierdoor kleurt de huid minder rood. Dat klinkt misschien als muziek in de oren, maar dat is het zeker niet. Na stoppen met het gebruik van deze corticosteroïden zal de roodheid meteen weer terug komen. En dit keer veel erger. Daarnaast is het zo dat langdurig gebruik van corticosteroïden kan leiden tot acne. 

5. Rosacea en je omgevingstemperatuur 

In de zomer ervaren de meeste mensen een verbetering van hun rosacea klachten. En in de winter juist een verergering. Dit heeft ermee te maken dat de huid in de winter opeens wordt blootgesteld aan strenge koude temperaturen. En dit maakt rosacea erger. Andersom kan dit natuurlijk ook gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat naar een warm land. De huid wordt opeens blootgesteld aan zeer hete temperaturen. Deze overgang van warm naar kou, en kou naar warm, heeft een verwijdend effect op de bloedvaatjes. Hierdoor kan een verergering van roodheid optreden. Is het je wel eens opgevallen dat je klachten verergeren na het nemen van een hete douche? Ook dit heeft te maken met de plotselinge overgang van temperatuur. Net als hete sauna’s en/of stoombaden. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!