Rosacea: rode wangen, pukkeltjes en gesprongen adertjes
13 juni 2020 

Rosacea: rode wangen, pukkeltjes en gesprongen adertjes

Constant rode wangen hebben. Ook wanneer je je helemaal niet hebt ingespannen. Vaak ook nog gepaard met kleine pukkeltjes en puistjes. Geen één volwassenen zit hier op te wachten. Toch komt rosacea onder 30 tot 50 jarigen vaak voor. Hormonen spelen hierin een grote rol. Verder zijn er nog andere oorzaken die de klachten kunnen verergeren, namelijk: pittig eten, hete dranken de zon, sporten, verkeerde cosmetica producten, parfum, zeep, alcohol. Een juiste huidverzorging en eventueel hulp van een huidprofessional kan de klachten verminderen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor rosacea.

productadvies rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een vervelende en storende huidklacht, waar helaas veel mensen last van hebben. De oorzaak achter de rode wangen is een chronische huidontsteking. Het staphylococcus aureus bacterie speelt hierin een grote rol. De huidaandoening wordt vooral bij vrouwen gezien. In het specifiek vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Dit komt, omdat rosacea voor een deel veroorzaakt wordt door je hormonen.

Hoe ziet rosacea eruit?

Rosacea zit op het hele gezicht, maar je ziet het vooral op de wangen. Naast de gesprongen adertjes zijn er ook onzuiverheden zichtbaar. Van een afstandje kunnen de wangen er vuurrood uit zien. Eigenlijk heb je constant last van rode wangen, zonder je intensief in te spannen. Naast de wangen kunnen de gesprongen adertjes en pukkeltjes ook op je neus zitten. Ze noemen dit ook wel een rosacea neus. De medische term voor een ernstige ‘rosacea neus’ is rhinophyma. De neus is dan rood, dik en bobbelig. Ook zijn er grove poriën op te zien. Het komt voornamelijk voor bij mannen. Veel mensen denken dat een rosacea neus het gevolg is van overmatig alcohol gebruik. Daarom wordt rhinophyma ook wel drankneus genoemd. Dit is echter niet helemaal waar. Rhinophyma is een eindstadia van rosacea. Het heeft daarom dezelfde oorzaak als de huidziekte rosacea. Wel is het natuurlijk zo dat alcohol rosacea klachten kan verergeren.

Naast huidproblemen hebben veel mensen met rosacea ook klachten aan de ogen. Net als bij de huid, is er dan sprake van een ontsteking:

 • Oogleden: de oogleden kunnen ontstoken zijn. De oogleden zijn dan rood en dik. Vaak zijn er ook schilfertjes te zien. Als de oogleden ontstoken zijn, geven de ogen ook vaak klachten. De ogen zijn dan vaak dik en rood, en voelen jeukerig aan.
 • Ogen: het oog zelf kan ontstoken zijn. Dit is vooral te herkennen aan roodheid van de oog. Daarnaast is er vaak ook pus en slijm te zien.
 • Hoornvlies: ook het hoornvlies kan ontstoken zijn. Het oog doet dan extreem pijn. De pijn wordt erger wanneer je in het licht kijkt. Daarnaast zul je alles slechter gaan zien. Deze vorm van ontsteking is ernstig. Raadpleeg meteen een dokter.

Rosacea en couperose

Vaak wordt rosacea door elkaar gehaald met een ander huidprobleem, namelijk: couperose. Op zich logisch. Op het eerste gezicht is bij beide huidproblemen sprake van roodheid in het gezicht. Toch is er één groot verschil. Bij rosacea zijn er namelijk ook pukkeltjes en puistjes aanwezig. Dit is bij couperose niet het geval. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat couperose een ‘symptoom’ van rosacea is. Alleen zijn er bij roscaea ook acne gerelateerde klachten aanwezig.

Rosacea en acne

Omdat er ook puistjes en pukkeltjes zichtbaar zijn is het belangrijk om rosacea ook niet in te verwarren met acne. Het belangrijkste verschil tussen rosacea en acne is dat bij acne ook sprake is van mee-eters. Bij rosacea zul je nooit mee-eters zien. Daarnaast begint acne meestal op jonge leeftijd. Rosacea wordt vooral na het 30ste levensjaar gezien.

Oorzaak rosacea

Bij rosacea is er sprake van een huidontsteking. Deze ontsteking zorgt dat de bloedvaatjes in het gezicht verwijden, waardoor deze adertjes zichtbaar worden. De huidklacht komt voornamelijk voor bij vrouwen. In het specifiek bij vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Hierbij spelen hormonen een rol. Daarom wordt rosacea ook veel gezien bij vrouwen die in hun menopauze zitten.
Wat waarschijnlijk ook een rol speelt in rosacea klachten is de aanwezigheid van mijten. Geen zorgen, dit klinkt viezer dan het is. Deze mijten zitten namelijk in iedereen zijn/haar haarzakjes en talgklieren. We merken hier eigenlijk niets van. Tot dat de mijten onder bepaalde omstandigheden voor vervelende huidklachten kunnen zorgen. Onderzoekers hebben aangetoond dat deze mijten, voornamelijk de demodex en folliculorum  mijten, in grotere aantallen aanwezig zijn bij mensen met rosacea klachten. De vraag is nu waarom? Het antwoord hierop is helaas lastig en nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we inmiddels dat de mijten houden van een beschadigde huid die zich minder goed kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit is bij rosacea het geval. Een bijkomend nadeel van deze mijten is dat zij bacteriën bij zich dragen. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat er ontstekingsreacties ontstaan op de huid en bloedvaatjes.
Daarnaast zijn er verschillende factoren die de aandoening kunnen triggeren. Hieronder heb ik de meest voorkomende factoren gezet.

1. Dieet en rosacea

Bijna iedereen kent het wel. Je eet een pittig pepertje en krijgt opeens een enorme opvlieger. Dat is bij mensen met rosacea nog veel erger. Pittig (gekruid) eten zorgt namelijk voor verwijding van de bloedvaatjes en zo voor opvlammingen. Ook voedsel met veel histamine verergert de klachten. Histamine is een hormoonachtig stofje, dat van nature ook in ons lichaam voor komt. Een groot nadeel van histamine is dat het een verwijdend effect heeft op je bloedvaatjes. Extra vervelend voor mensen met rosacea klachten dus. Nieuwsgierig welke producten een hoog histamine gehalte heeft? Zie dan de lijst met histamine rijk voedsel. Daarnaast lijken producten met een hoog probiotica gehalte een rol te spelen bij rosacea. Probiotica zit vooral in zuivelproducten als kaas en yoghurt.

Naast pittig en warm eten, speelt drank ook een belangrijke rol. Heel lekker zo’n kopje koffie of thee in je pauze, maar helaas niet bevorderend voor je rosacea klachten. Het zorgt namelijk voor een verwijding van de bloedvaatjes in je gezicht. Net als het drinken van een glas alcohol. Een rosacea dieet zou dus eigenlijk zijn, het vermijden van:

 • Heet eten en drinken
 • Histamine-rijk eten en drinken
 • Probiotica-rijk eten en drinken
 • Pittig gekruid eten

2. Rosacea en zon

De zon is een grote boosdoener bij rosacea. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat je huidbarrière beschadigd. Dit maakt je huid kwetsbaarder voor rosacea. Daarnaast zorgt de zon voor opwarming van de vaatjes en dus ook uitzetting. Je rosacea klachten zullen daarom in de zon erger worden. Ook droogt de zon je huid uit. Smeer je daarom altijd goed in. Let hierbij wel op welke zonnebrandcrème je gebruikt. Heel veel merken drogen je huid onnodig uit. Gebruik daarom altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème.

3. Rosacea en cosmetica

Wat ik allereerst aanraad is even streng naar je cosmetica producten te kijken. Welke producten gebruik je allemaal voor je huid? Veel cosmetica, kunnen ondanks hun mooie beloftes, juist voor huidklachten zorgen. Veel cosmetica bevat namelijk irriterende ingrediënten. Denk hierbij aan: parfum, alcohol, menthol. Deze ingrediënten zou iedereen eigenlijk moeten vermijden. Maar mensen met rosacea al helemaal. Bij de rosacea huid is de huid barrière namelijk verslechterd en daarom gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Verkeerd cosmetica gebruik zorgt zo voor irritatie van de huid, met als gevolg meer pukkeltjes, puistjes, roodheid en een branderig gevoel. Lekker laten staan dus! Benieuwd welke producten wél effectief kunnen worden ingezet tegen rosacea klachten? Lees dan mijn gratis productadvies voor rosacea. In dit advies vind je onder andere een kalmerende crème en een exfoliant om de puistjes te verminderen. Daarnaast geef ik op de instagram-pagina van sproetonline iedere week een voorbeeld van een crème of cosmetica merk die je beter kunt laten staan.

4. Rosacea en medicijnen

Ook medicijnen kunnen een verwijdend effect hebben op de bloedvaatjes in je gezicht. Enkele voorbeelden hiervan zijn: capsaïcine, corticosteroïden, doxorubicine, interferon, nifedipine, rifampicine, vancomycine. Maar ook corticosteroïden kunnen rosacea klachten verergeren. Voorbeelden zijn: hydrocortison of triamcinolon. Het aparte is dat deze medicijnen eerst juist voor een vernauwing van de bloedvaatjes zorgt. Hierdoor kleurt de huid minder rood. Dat klinkt misschien als muziek in de oren, maar dat is het zeker niet. Na stoppen met het gebruik van deze corticosteroïden zal de roodheid meteen weer terug komen. En dit keer veel erger. Daarnaast is het zo dat langdurig gebruik van corticosteroïden kan leiden tot acne.

5. Rosacea en je omgevingstemperatuur

In de zomer ervaren de meeste mensen een verbetering van hun rosacea klachten. In de winter juist een verergering. Dit heeft ermee te maken dat de huid in de winter opeens wordt blootgesteld aan strenge koude temperaturen. Andersom kan dit natuurlijk ook gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat naar een warm land. De huid wordt opeens blootgesteld aan zeer hete temperaturen. Deze overgang van warm naar kou, en kou naar warm, heeft een verwijdend effect op de bloedvaatjes. Dit verergerd de klachten. Is het je wel eens opgevallen dat je klachten verergeren na het nemen van een hete douche? Ook dit heeft te maken met de plotselinge overgang van temperatuur. Net als hete sauna’s en/of stoombaden.

Rosacea behandeling

Wat kun je zelf doen tegen de rode wangen en pukkeltjes?

Rosacea is een chronische ontsteking van de huid. Helaas kan het daarom nooit volledig verdwijnen. Maar goed nieuws: je kunt de klachten zelf aanzienlijk verminderen! In eerste instantie dienen de uitlokkende factoren zoveel mogelijk vermeden te worden. Zo is het belangrijk om hete dranken (koffie, thee) te vermijden. Net als pittig eten, alcohol, een hete douche, en producten met veel histamine. 

Verder is de juiste huidverzorging erg belangrijk. Cosmetica producten met zeep, alcohol, plantaardige ingrediënten en menthol kunnen beter vermeden worden. Deze producten irriteren de huid onnodig. Ook is het beter om niet te heet te douchen, geen sauna’s of stoombaden te bezoeken, en niet té intensief sporten. Al deze activiteiten leiden namelijk tot een verhoogde verwijding van de bloedvaatjes. En zo tot een verergering van de klachten.

Ook het bezoeken van extreem koude of juist warme vakantie landen wordt afgeraden. Kies bij voorkeur een vakantieland met een wat gemiddelde temperatuur. Want ook temperatuur verschillen verergeren rosacea klachten. Een laatste factor is: de zon. De zon is een grote boosdoener voor mensen met rosacea klachten. Zonlicht is schadelijk voor onze beschermlaag. Maar ook kan zonlicht onze bloedvaatjes laten springen. Smeer je huid daarom altijd in met een factor van minimaal 30, het liefste 50. En doe dit om de twee uur. Gebruik altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème.

Wat kan een professioneel doen tegen de rode wangen?

Bij rosacea is er sprake van een ontsteking aan de huid. Een dermatoloog of huisarts kan hulp bieden door een lokale antibiotica voor te schrijven. Voorbeelden zijn: Metronidazolcreme, Azelaïnezuur créme, Metronidazoltabletten of Tetracyclinetabletten of Tretinoïne (Vitamine A).

Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst helpen door verschillende huidtherapeutische behandelingen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het acne aspect van de klachten, en de roodheid.

Het acne aspect (puistjes en pukkeltjes) kan de huidtherapeut behandelen door middel van:

 • Acne behandeling rosacea: De huidtherapeut prikt een miniscuul naaldje in de plekjes. Vervolgens drukt ze het overtallige talg met gepaste druk uit het puistje of pukkeltje. Deze behandeling kan een beetje pijn doen, maar dan krijg je er wel wat voor terug.

 • Chemische peeling bij rosacae: Een chemische peeling is eigenlijk een zuur. Dit zuur brengt de huidtherapeut op de huid aan. Hiermee wordt de oppervlakkige bovenste huidlaag op een gecontroleerde manier verbrand. Met verbranding wordt geen vuur bedoeld. De chemische reactie noem je verbranding. Let wel op! Het is beter om de huid eerst zelf thuis te behandelen met goeie huidverzorgingsproducten. Werkt dit niet voldoende? Overweeg dan pas de chemische peeling. Een peeling kan namelijk best agressief zijn voor je huid. Helemaal voor mensen met rosacea klachten. Je kunt bijvoorbeeld eerst de huid zelf thuis peelen met een product waarin een lagere concentratie fruitzuur zit.

De roodheid kan de huidtherapeut behandelen door middel van:

 • Lasertherapie bij rosacea: met lasertherapie worden de zichtbare bloedvaatjes verbrand door middel van laserlicht. De huidtherapeut zet het l Hierbij worden de zichtbare vaatjes met gecontroleerd laserlicht dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen.
 • Elektrocoagulatie bij rosacea: bij een elektrocoagulatie behandeling worden de vaatjes op basis van stroom verhit en vernietigd. De huidtherapeut schuift een miniscuul naaldje in het gesprongen adertje en zet hier vervolgens stroom op. Het uiteinde van dit naaldje verhit, waardoor het bloedvat stolt en vernietigd.
arrow_drop_up arrow_drop_down