Beste skincare merken
10 oktober 2023 
12 min. leestijd

Beste skincare merken

De cosmetica merken poppen als paddenstoelen uit de grond. En ieder merk belooft de beste te zijn. Dit maakt het soms lastig om door de veelbelovende marketing claims heen te prikken. Bovendien is een groot deel van deze skincare merken helemaal niet zo goed als dat ze beloven. Benieuwd welke merken ik op dit moment het beste vind? Lees dan hieronder mijn top 10 beste skincare merken!

Huid verzorgen met skincare en make up

Op de Sproet website en Sproet Instagrampagina adviseer ik regelmatig producten van uiteenlopende merken. Eigenlijk bestaat geen één advies uit producten van hetzelfde merk. Dit komt vooral omdat ik van ieder merk graag het beste product pak.

Zo zijn bepaalde merken goed in het ontwikkelen van huidvriendelijke zonnebrandcrèmes. Terwijl andere merken juist weer uitblinken in het aanbieden van effectieve anti-age crèmes. En waarom zou je al je producten van hetzelfde skincare merk kopen? Als je ook van ieder merk de 'parels' kunt pakken.

Althans dat is hoe ik erin sta. Zo gebruik ik zelf op dit moment een cleanser van Drs Leenarts, serum van Paula's Choice, moisturizer van CeraVe, zonnebrand van Biodermal en bodylotion van La Roche Posay. Maar ik wissel ze wel ook regelmatig. Vandaar dat je ook zoveel verschillende skincare merken tegenkomt in mijn huidverzorging adviezen!

beste skincare merken

Mijn top 10 beste skincare merken

Inmiddels schrijf ik al drie jaar lang productadviezen. Dit zijn een soort skincare routines, waarin ik stap voor stap beschrijf welke producten ik zou gebruiken. Bij dat specifieke huidtype. Deze adviezen probeer ik regelmatig te updaten, omdat ik elke maand wel nieuwe merken leer kennen. Wel zijn er een aantal skincare merken die veel terugkomen.

Maar het is niet zo dat ik álle producten van deze merken aanraad. Van vrijwel iedere cosmetica merk zijn er namelijk ook producten die ik niet zou smeren. En ik merk dat hier soms wat onduidelijkheid over is. Wat ik overigens goed begrijp, want als je twintig producten van een bepaald skincare merk ziet staan, is het logisch dat je er vanuit gaat dat de andere twintig producten ook het proberen waard zijn.

Om hier wat meer duidelijkheid in te scheppen heb ik van mijn top 10 beste skincare merken een review online gezet. Hierin ga ik dieper in op het merk zelf, maar ook op de verschillende producten. En welke ik hiervan wel en niet zou smeren. Hieronder lees je er meer over!

beste skincare merken

ZARQA - beste skincare merken

Een cosmetica merk dat regelmatig voorkomt in mijn adviezen is ZARQA. Dit is een Nederlands cosmetica merk met de focus op natuurlijke producten. Speciaal voor de gevoelige huid. Zo zijn alle ZARQA producten parfumvrij, geurstofvrij en vrij van microplastics.

Wat ZARQA ook zo geschikt maakt voor de wat gevoeligere en droge huid, is het feit dat ze dode zee mineralen gebruiken. Deze mineralen hebben een helend en huidbarrière herstellend effect op de huid. Ook bevat vrijwel ieder product een mooi lijstje aan hydraterende stoffen. Wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.

We; zijn de concentraties actieve ingrediënten soms wat lager in vergelijking tot andere merken uit mijn adviezen. Dit maakt de productlijnen extra geschikt voor de gevoelige huid die snel op cosmetica reageert, omdat de kans op een reactie nu kleiner is. Mijn favoriete ZARQA producten zijn: de Clear Skin reiniger, de Nutritive dagcrème en de ZARQA deo roller. In mijn uitgebreide ZARQA review laat ik meer fijne producten zien!

beste skincare merken

SMPL Skincare - beste skincare merken

Een ander natuurlijke cosmetica merk waar ik groot fan van ben is SMPL Skincare. Een merk dat ik overigens nog helemaal niet zo lang ken. Het vind het een klein beetje vergelijkbaar met ZARQA. Het maakt namelijk ook weer gebruik van milde ingrediëntenlijsten, veel hydraterende stoffen en is bovendien ook weer 100% natuurlijk.

Maar wat SMPL skincare met name zo uniek maakt is het feit dat de producten multifunctioneel zijn. En daar ben ik groot voorstander van! Je kunt een bodycrème namelijk ook prima op je gezicht gebruiken. Net als dat je een oogcrème ook op je lippen kunt smeren. En daar speelt het merk goed op in door producten voor verschillende doeleinden te ontwikkelen.

Mijn favoriete SMPL producten zijn: de SMPL dagcrème, de SMPL zonnebrand en de SMPL cleanser. Ze bevatten veel effectieve stoffen, zijn heel mild en hebben een fijne textuur. Benieuwd wat ik van de overige SMPL skincare producten vind? Lees dan mijn SMPL skincare review.

beste skincare merken

Paula's Choice - beste skincare merken

Een merk waar ik ook groot fan van ben is Paula's Choice. Dit komt met name door de vele actieve stoffen die aan de producten worden toegevoegd. Daarnaast bestaat het assortiment uit allerlei verschillende producten. Van reinigers en toners tot serums, exfolianten en zelfs make up.

Je kunt er vrijwel alles kopen. Met de belofte: een gezondere en meer stralende huid. Hierin ligt de focus vooral op het preventief aanpakken van huidproblemen. Het overgrote deel van het assortiment bestaat namelijk uit producten die gericht zijn op anti-aging.

Ze bevatten hoge concentraties antioxidanten, als: retinol, vitamine C en niacnamide. Die je huid verzorgen en beschermen tegen verouderende invloeden van buitenaf. Maar ook voor huidproblemen, als: mee eters,, acne, grove poriën en rosacea vind je hoogstwaarschijnlijk een geschikt product.

Wel zou ik vooral gaan voor een Paula's Choice serum, exfoliant of crème en minder snel voor een product met SPF. Over de zonnefilters van dit merk ben ik namelijk minder enthousiast. Mijn favoriete producten, zijn: deze Recovery nachtcrème, dit recovery serum en dit BHA exfoliant. Benieuwd wat ik van de overige Paula's Choice beauty producten vind? Lees dan mijn Paula's Choice review.

beste skincare merken

CeraVe - beste skincare merken

Ook CeraVe komt veel voor in mijn adviezen. Het merk wordt gezien als één van de beste betaalbare beauty producten op de markt. Zo scoorde je hun best verkochte crème vorig jaar voor 'maar' twaalf euro. Wel merk ik dat de producten, nu ze steeds populairder worden, ook steeds duurder worden.

Wat kenmerkend is aan CeraVe is dat ieder product ceramiden bevat. Ceramiden kun je eigenlijk zien als een soort cement. Ze zorgen ervoor dat de huidcellen in je bovenste huidlaag goed bij elkaar blijven liggen, waardoor je huidbarrière minder kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Maar ook voor het verdampen van water van binnenuit.

De stof hyaluronzuur komt ook veel terug in de ingrediëntenlijsen. Dit maakt de producten van CeraVe ook zo geschikt voor de droge huid. Maar ook voor huidproblemen, als: acne, psoriasis, een jeukende huid en keratosis pilaris heeft het merk passende producten.

Mijn favoriete CeraVe producten, zijn: de CeraVe Facial moisturizing lotion en de CeraVe Hydrating cleanser. Benieuwd wat ik van de overige CeraVe producten vind? Lees dan mijn uitgebreide Cerave review!

beste skincare merken

La Roche Posay - beste skincare merken

Met dit merk heb ik een soort haat-liefde relatie. Ongeveer de helft van het productaanbod vind ik namelijk heel goed en staat ook in mijn eigen badkamer kastjes. En de andere helft zou ik laten staan, omdat ik écht niet achter de formuleringen sta.

Het Franse cosmeticamerk zou nauw samenwerken met dermatologen en zich focussen op medische doeleinden. Iedere productlijn richt zich namelijk op een specifieke huidklacht. Denk aan: puistjes, eczeem, couperose en rosacea.

Met name de productlijnen 'Toleriane', 'Cicaplast' en 'Lipikar' zien er wat mij betreft goed uit. Ze zijn namelijk vrij van parfum, vrij van alcohol en zitten vol met verzorgende stoffen. Mijn favoriete La Roche Posay producten zijn daarom ook: de Cicaplast handcrème, Lipikar balsem en Cicaplast lippenbalsem.

Daarnaast biedt La Roche Posay naast huidverzorging ook make-up aan. Ook weer speciaal gericht op de gevoelige huid. Wel moet ik zeggen dat ik een groot deel van de La Roche Posay make up niet zo huidvriendelijk vind en daarom ook niet zou gebruiken. In deze La Roche Posay review vertel ik meer over dit merk!

beste skincare merken

Tiny Todd - beste skincare merken

De kans is groot dat je dit cosmetica merk nog niet kent: Tiny Todd. Het merk focust zich namelijk niet op het uitgeven van grote marketingbudgetten, maar wel op de kwaliteit van de producten. Deze zijn namelijk super mild en vooral heel effectief. Bovendien is het cosmetica merk helemaal parfumvrij, 100% natuurlijk én vrij van microplastics.

Tiny Todd richt zich specifiek richt op de (eczeem) gevoelige babyhuid. Het merk is namelijk opgericht door ouders van twee kindjes met eczeem. En omdat geen één product leek te werken, hebben zij een aantal jaar geleden het heft in eigen handen genomen. Door zelf een product te ontwikkelen. Namelijk de Tiny Todd havercrème. Een eczeem crème speciaal ontwikkeld voor de gevoelige baby huid.

Maar je kunt de crème ook zeker gebruiken als je geen eczeem klachten hebt. Het product bestaat namelijk uit haver extract en dit heeft veel meer voordelen dan alleen eczeem klachten remmen. Het extract hydrateert, verzacht, kalmeert én beschermt. Sinds kort zijn er twee producten aan het Tiny Todd assortiment toegevoegd: een zonnebrand en douchegel. Beide ook weer heel huidvriendelijk! Lees mijn complete Tiny Todd review hier.

beste skincare merken

Drs Leenarts - beste skincare merken

Net als het merk hierboven focuste ook Drs Leenarts zich in eerste instantie op de baby,- en kinderhuid. Maar tegenwoordig kan vrijwel iedereen slagen in de Drs Leenarts webshop. Van een moisturizer en cleanser tot baby billencrème en zonnebrand. Het staat er allemaal tussen!

Al deze producten zijn vrij van parfum, uitdrogende alcohol en andere stoffen die voor irritatie kunnen zorgen. Dit maakt het ook weer een geschikt cosmetica merk voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast zijn de producten wat mij betreft goed betaalbaar. Zeker gezien de mooie ingrediënten die ze bevatten.

Mijn persoonlijke Drs Leenarts favorieten zijn: de Drs Leenarts Suncare, Drs Leenarts dag en nachtcrème en de baby bergzalf. Benieuwd wat ik van de overige Drs Leenarts producten vind? Lees dan mijn uitgebreide Drs Leenarts review. 

beste skincare merken

Eucerin - beste skincare merken

Net als het het cosmetica merk La Roche Posay, zou ik van het Eucerin assortiment ongeveer de helft wel gebruiken en de andere helft niet. Eucerin heeft een sterke focus op wetenschappelijke en dermatologische expertise, maar van veel producten kan ik me niet voorstellen dat een dermatoloog ze echt zou adviseren.

De producten zijn het ontworpen om de gezondheid van de huid te bevorderen en huidproblemen aan te pakken. Althans dat is natuurlijk de belofte. Toch verwacht ik dat sommige producten juist voor nieuwe problemen kunnen zorgen. Zo bevatten veel reinigers voor de acne huid hoge concentraties sulfaten. En de 'hydraterende' hyaluronzuur serums vooral veel alcohol.

Maar er zijn ook goede Eucerin producten! Met name de productlijnen 'AtopiControl' en 'Urearepair' komen deze beloftes na. In mijn Eucerin review ga ik dieper in op een aantal producten.

beste skincare merken

Drunk Elephant - beste skincare merken

Een merk dat niet zo vaak in mijn adviezen voorbij komt, maar ik wel echt zie als één van de beste beauty skincare merken, is Drunk Elephant. Het merk vind ik een beetje vergelijkbaar met Paula's Choice. De producten bestaan namelijk ook uit enorm veel verschillende actieve ingrediënten. In hoge en vooral werkzame concentraties.

Daarnaast ligt de focus bij dit merk ook weer erg op anti aging. Zowel bestaande tekenen van huidveroudering als de huid er preventief tegen beschermen. Bijvoorbeeld dit vitamine C serum. Of de Drunk Elephant polypeptide crème. Ook is ieder Drunk Elephant product vrij van etherische oliën, uitdrogende alcohol, geurstoffen en SLS. Allemaal pluspunten dus!

Toch vind je dus maar weinig Drunk Elephant terugkomen in mijn adviezen en dat komt vooral vanwege de prijs. Er hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje aan en ik wil mijn adviezen toegankelijk houden van iedereen. Paula's Choice is wat mij betreft al duur genoeg.. Lees hier mijn uitgebreide Drunk Elephant review.

beste skincare merken

Bepanthen - Beste skincare merken

Ook Bepanthen komt regelmatig voor in mijn website adviezen. Niet zo zeer in mijn productadviezen over specifieke huidtypes en huidklachten, als: anti aging, acne of roodheid. Maar wel in mijn adviezen over wat meer medische huidklachten. Denk aan: een wondje, litteken of andere huidbeschadiging. Het is tenslotte geen beauty merk, maar wel een goed betaalbaar merk om de huid te herstellen.

Ik vind het daarom ook niet per se één van beste skincare merken, maar meer één van de beste merken als je huid beschadigd is. Toch zit er wel één product tussen dat ik ook als gezicht verzorging adviseer, namelijk: deze droge & gevoelige huid crème. Officieel is dit een bodycreme, maar het kan ook prima als gezichtscreme gebruikt worden.

De ingrediëntenlijst ziet er namelijk super goed uit.  Zo bevat de crème een hoge concentratie niacinamide, vitamine C, hyaluronzuur én panthenol. Het maakt je huid lekker zacht en beschermt bovendien tegen veroudering. In deze Bepanthen review laat ik zien welke producten ik nog meer adviseer (en welke niet).

beste skincare merken

Overige merken: The Ordinary, Olay en Biodermal

Er zijn ook merken die wel veel voorkomen in mijn adviezen, maar wel maar een aantal specifieke producten van dat desbetreffende merk. Dit geldt bijvoorbeeld voor The Ordinary, Olay en Biodermal. Uit het assortiment van deze drie merken vind ik namelijk maar een paar producten goed.

Cosmetica van Biodermal

Zo staat in vrijwel ieder productadvies een zonnebrandcrème van Biodermal. Met name deze sensitive zonnebrandcrème van Biodermal komt erg veel voor. Het zit vol met krachtige zonnefilters en heeft een fijne, niet vette textuur. Ik gebruik het zelf al jaren en ben super tevreden. Maar veel overige Biodermal producten vind ik er minder goed uit zien.

beste skincaremerken

Cosmetica van Olay

Hetzelfde geldt voor het cosmetica merk Olay. Dit merk verkoopt twee producten met een mooie ingrediëntenlijst, namelijk: de Olay 7 in 1 moisturizer en Olay verstevigende oogcrème. Beide zonder parfum en met behoorlijk wat actieve ingrediënten. De Olay moisturizer staat zelfs in meer dan de helft van mijn productadviezen. Maar verder zou ik geen Olay cosmetica aanraden, omdat de producten óf verpakt zitten in potjes óf parfum/alcohol bevatten.

beste skincare

Cosmetica van The Ordinary

The Ordinary is een wat complexer verhaal. Ik vind dat dit merk zeker een aantal goede producten verkoopt. Zonder parfum, zonder alcohol en mét actieve stoffen. Bijvoorbeeld deze The Ordinary NMF moisturizer. Of deze The Ordinary squalene cleanser. Bovendien is het merk ook goed betaalbaar. H

et lastige is alleen dat het merk ook vaak gebruik maakt van oplossingen. Op de verpakking staat dit aangeduid als 'solutions'. Er staat dan bijvoorbeeld 'The Ordinary 2% niacinamide solution'. Dit betekent dat het product een 2% bevat van niacinamide opgelost in water. Niet 2% pure niacinamide. En dit vind ik een beetje misleidend. Je weet dan nooit of het product een werkzame concentratie bevat. In mijn The Ordinary review ga ik hier dieper op in.

the ordinary review

Misschien vind je dit ook interessant!

Hieronder vind je een aantal lijsten met daarin mijn favoriete producten van een specifieke productcategorie:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Marisa
Door

Marisa

op 11 Oct 2023

Hoi! Ik mis het merk Loveli. Ik vind zelf hun producten erg fijn omdat ze troepvrij zijn. Ik gebruik zelf de deo, dagcrème en face mist. Ik ben benieuwd wat jij vind van dit merk! Groetjes Marisa

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 11 Oct 2023

Hi Marisa, dankjewel voor je reactie! De reden dat er geen Loveli producten in mijn adviezen staan, komt met name omdat het merk parfum/ geurstoffen gebruikt. En deze stoffen kunnen de huid irriteren. Ik vermijd ze daarom liever!

Bianca
Door

Bianca

op 11 Oct 2023

Wat een fijne en duidelijke lijst

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 18 Oct 2023

Wat een lieve reactie, dankjewel!

Wendy
Door

Wendy

op 12 Oct 2023

Hoihoi, ik ben benieuwd naar je mening over de producten van obagi en dan mn de medical lijn.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 13 Oct 2023

Hi! Ik ben niet bekend met de producten van Obagi, maar heb even een aantal ingrediëntenlijsten uit de Medical lijn bekeken. Deze zien er op zich goed uit (op foaming gel en producten met SPF na). Maar voor die prijzen vind ik de formuleringen zelf eigenlijk niet spannend genoeg... De concentraties actieve ingrediënten in veel Paula's Choice producten zijn bijvoorbeeld hoger!

Boukje
Door

Boukje

op 18 Oct 2023

Een mooi en duidelijk verhaal! Bedankt. Zouden producten van nybf ook in je favorieten kunnen staan?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 18 Oct 2023

Graag gedaan! Ja zeker weten. Ik heb de producten van NYBF nog niet zo lang geleden ontdekt en uitgeprobeerd, maar ben heel tevreden. De producten zijn mild, maar bevatten wel veel actieve ingrediënten. Wat mij betreft dus zeker het proberen waard!

Saskia
Door

Saskia

op 25 Oct 2023

Ik zou graag je mening weten over Madara. Heb het pas ontdekt en tevreden tot nu toe, ook omdat het vrij is van microplastics. En betaalbaarder dan Ringana, dat gebruikte ik eerst, ook heel tevreden maar erg prijzig omdat het verse producten zijn.

Bloem
Door

Bloem

op 15 Apr 2024

Hallo, Zou je ook iets kunnen vertellen over de skincare producten van het merk Environ?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 16 Apr 2024

Hi Bloem, het overgrote deel van de Environ producten ziet er qua formulering goed uit!

Bia
Door

Bia

op 08 May 2024

Wat ‘n fijne informatieve website heb jij zeg! Ik heb van mijn huidtherapeut een aantal producten gekocht. Mesoestetic: light water antiaging veil 50+ en couperend cream. En 2 serums van Medik8: Pure C15 en B5. Wat vind jij van deze merken/producten?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 13 May 2024

Hi Bia, dankjewel voor je lieve berichtje! Ik kan de ingrediëntenlijsten van de Mesoestetic producten niet vinden, maar de Medik8 producten wel. Ik zou het C15 serum niet smeren vanwege de geurstoffen (lavendelolie, sinaasappelolie, linalool), maar het B5 serum wel. Deze heb ik zelf ook een tijdje gebruikt!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram