Bepanthen review
26 april 2022 
8 min. leestijd

Bepanthen review

Bepanthen zal bij veel mensen wel eens in een badkamerkastje hebben gestaan. Maar niet bij mij. Maar waarom? Geen idee... Misschien door de vele reclames die me sceptisch maken over de effectiviteit van de producten. Het zijn namelijk juist vaak de merken met een groot marketing budget, die je beter niet kunt opsmeren. Denk bijvoorbeeld aan Chanel, Vichy en Lancome. Maar twee weken geleden ben ik me toch wat meer gaan verdiepen in het merk. En inmiddels staan er al drie Bepanthen producten in huis waar ik enthousiast over ben!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik linksboven in het scherm op de inhoudsopgave.


Bepanthen review

Zelf kende ik Bepanthen vooral van hun Bepanthen baby huidverzorgingsproducten. Ik dacht in eerste instantie ook dat hier hun focus lag. Maar toen ik mij meer in het merk ging verdiepen, zag ik dat dit niet het geval is.

Ze bieden producten aan voor vrijwel iedere leeftijd. Jong, oud, medisch (Bepanthen eczeem lijn), cosmetisch (Bepanthen tattoo lijn).  Maar het merk is wel heel specifiek gericht op een beperkt aantal huidtypes.

Zo bestaat het productaanbod van Bepanthen op dit moment, maar uit negen producten. Wat vrij bijzonder is voor een cosmetica merk. Maar niet fout of slecht is. Alle producten zijn gericht op verschillende huidklachten:

bepanthen tattoo

Bepanthen baby zalf

De Bepanthen droge huid lijn bestaat uit vier verschillende producten, waaronder de Bepanthen baby zalf. Een zalf die speciaal is ontwikkeld om de kwetsbare baby huid te beschermen, te verzorgen en te ondersteunen. Bijvoorbeeld als je baby last van huiduitslag heeft.

Maar ook op de beschadigde volwassen huid kun je deze Bepanthen zalf smeren. Bijvoorbeeld op schaafwondjes, droge plekken en droge lippen. Of voor de mama's die borstvoeding geven. En last hebben van schrale tepels en tepelkloven. Dan kan deze zalf ook zeker verlichting geven.

De Bepanthen zalf bestaat namelijk uit allerlei vettige, huidherstellende, stoffen, als: lanoline, amandelolie, paraffine en dexpanthenol. Kortom, een huidvriendelijke, beschermende, zalf. Die zeker goed is om te smeren op de beschadigde en kwetsbare (baby) huid.

Waar ik het zelf niet voor zou gebruiken is bij smetplekken (luiereczeem). Dit wordt wel door het merk geadviseerd. Maar als jij of je kindje last heeft van smetplekken, kun je beter een indrogend product gebruiken. Geen vette zalf. Een goed voorbeeld is deze zinkoxide crème.

bepanthen baby

Bepanthen zalf

Naast de Bepanthen baby zalf, verkoopt het merk ook nog deze Bepanthen beschermende zalf. Een intensief vettende zalf. Om op droge, schrale, plekken te smeren. Net als de Bepanthen zalf hierboven, bestaat het product uit allerlei hydraterende en huidherstellende ingrediënten. Waaronder: lanoline, paraffinum, vaseline, dexpanthenol en amandelolie.

De zalf is vrij van irriterende ingrediënten, smeert makkelijk uit en heeft geen geur. Dit laatste is heel belangrijk, omdat je beter geen parfum of geurstoffen op de beschadigde huid kunt smeren. Dit zorgt alleen maar voor irritatie en meer huidproblemen.

Ik kan daarom ook deze Bepanthen zalf aanraden als je last hebt van droge of schrale plekjes op de huid. Beide Bepanthen zalven lijken erg op elkaar, dus het maakt niet uit welk product je kiest. Ze zijn vrijwel gelijk.


bepanthen zalf

Bepanthen crème

Naast de Bepanthen zalven verkoopt het merk ook deze Bepanthen crème. Een crème is minder vet dan een zalf. En daarom een fijne optie voor de droge gezichtshuid. Of als je bijvoorbeeld last hebt van droge handen. Die wil je niet insmeren met een té vet product.

De hele Bepanthen droge lijn bevat het ingrediënt: dexpanthenol. Zo ook deze Bepanthen crème. In een concentratie van 5%. Dexpanthenol is afkomstig van vitamine B5. Je noemt dexpanthenol daarom ook wel pro-vitamine B5. Het ingrediënt heeft meerdere positieve eigenschappen op de huid. Zo werkt de stof hydraterend, omdat het vocht beter in je huid vasthoudt. Daarnaast werkt dexpanthenol huid herstellend, kalmerend en ontstekingsremmend.

Een erg fijn ingrediënt om terug te zien op de ingrediëntenlijst van je cosmetica product als je het mij vraagt!


bepanthen creme

Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème

Van deze Bepanthen crème ben ik echt grooooot fan. Ik smeer het nu twee weken. Op zowel mijn lichaam als gezicht. En kan de crème aan iedereen aanraden. Ik was al jaren fan van de La Roche Posay lichaamsbalsem. Vanwege de hoge concentratie shea butter en niaciamide. Maar toen ik de formulering van de Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème tegenkwam ben ik overgestapt.

Niet, omdat ik de La Roche Posay balsem niet meer goed vind. Maar, puur omdat ik de structuur van de Bepanthen crème fijner vind smeren in de warme, zomermaanden. Een crème voelt qua structuur natuurlijk veel lichter dan een balsem. Dit maakt de Bepanthen crème ook een fijn product voor je gezicht.

Verder bevat de crème van Bepanthen ongeveer dezelfde ingrediënten als de La Roche Posay balsem. Waaronder: glycerine, olijfolie, panthenol, shea butter, niacinamide en vitamine E. Niet alleen de textuur maakt het daarom een fijn product voor zowel je lichaam als je gezicht. Maar ook de formulering. De ingrediënten beschermen je huid namelijk tegen huidveroudering.

Kortom, een goede crème voor de droge gezichtshuid en lichaamshuid.

bepanthen tattoo

Bepanthen lotion

Naast de Bepanthen zalf en crème hierboven, verkoopt het merk ook nog deze Bepanthen Lotion. Het verschil tussen een lotion en een crème, is dat een crème zowel water als vet bevat. En een lotion vooral water. Een zalf daarentegen bevat vooral vet.

Een lotion is in de regel dus vloeibaarder, dunner en makkelijker uit te smeren dan crèmes en zalven. Dit maakt een lotion een prettiger product voor mensen die niet specifiek last hebben van een huidprobleem. Maar meer op zoek zijn naar een product om de huid te verzorgen.

Wat ik wel jammer vind aan de Bepanthen lotion is dat er propelyne glycol aan is toegevoegd. Dit ingrediënt kan huidirritaties uitlokken en smeer je daarom liever niet op. Wat er ook in zit is parfum. Ik raad het smeren van producten met parfum af, omdat parfum nul positieve eigenschappen op de huid heeft.

Het enige wat parfum eigenlijk doet, is de huid irriteren en de kans op vervelende huidproblemen vergroten. Zoals bijvoorbeeld eczeem. Super zonde dat ze deze twee ingrediënten hebben toegevoegd, want de lotion bevat ook veel effectieve ingrediënten. Waaronder: allantoïne, ureum, panthenol en vaseline. Jammer!

bepanthen lotion

Bepanthen tattoo

De Bepanthen tattoo zalf focust zich, zoals de naam al zegt, op tatoeage nazorg. Het is een huidherstellende zalf. Die je kunt smeren na het zetten van een tatoeage. Met als doel de beschadigde huid te herstellen. Volgens het merk zelf is de Bepanthen Tattoo zalf het meest gebruikte tattoo nazorg product van Nederland. Maar is deze hype rondom de Bepanthen tattoo zalf terecht?

Ik denk het wel! De Bepanthen Tattoo bevat namelijk allerlei herstellende stoffen. Zo bestaat de zalf vooral uit wolvet. Ook wel lanoline genoemd. Het is een vettige stof die bijdraagt aan een betere wondgenezing. Om die reden wordt het ook veel gesmeerd tegen tepelkloven.

Verder zitten er nog allerlei andere verzorgende stoffen in, als: paraffine, bijenwas en dexpanthenol. Dit laatste ingrediënt stond ook al hoog in de ingrediëntenlijst van de Bepanthen (baby) zalf en crème. Het viel mij zelfs op dat de formulering van de Bepanthen Tattoo zalf vrijwel identiek is met de Bepanthen (baby) zalf.

Zowel de Bepanthen Tattoo als baby zalf zijn daarom geschikte producten om te smeren op je tatoeage. Om zo het huidherstel te ondersteunen.

bepanthen tattoo

Bepanthen handcrème

De Bepanthen handcrème is speciaal ontwikkeld voor schrale, ruwe en droge handen. Het product bevat een aantal effectieve ingrediënten die dit effect zeker kunnen waarmaken. Zoals panthenol en dimethicone. Maar verder zie ik weinig werkzame ingrediënten terugkomen in de ingrediëntenlijst. Wat ik ook zie, zijn de ingrediënten parfum en propelyne. Twee stoffen die je in mijn ogen beter niet kunt smeren, omdat ze huidirritaties en zelfs huidallergieën kunnen uitlokken.

Ben je wel op zoek naar een goede handcrème tegen droge handen? Dan kan ik deze La Roche Posay handcrème echt aanraden. Het zit vol herstellende en hydraterende ingrediënten, als: niacinamide, shea butter, glycerine en dimethicone. Of lees hier mijn complete en gratis productadvies voor de droge handen.

bepanthen handcreme

Bepanthen eczeem crème

Ook de Bepanthen eczeem crème is razend populair. Je ziet het product regelmatig voorbij komen op tv. En ook online wordt het regelmatig angeprezen door verschillende Instagram accounts. Maar is de Bepanthen eczeem crème echt zo goed? Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik dat de Bepanthen crème vrij is van parfum, geurstoffen en uitdrogende alcohol. Dus dat begint goed!

Wat ik verder zie, is dat de crème allerlei verzorgende ingrediënten bevat. Als: glycerine, olijfolie, panthenol, shea butter en moerasbloemolie. Het zijn ingrediënten die met name bijdragen aan het verbeteren van de huidhydratatie, het soepeler maken van de huid en het versterken van de huid barrière. Wat ik wel mis zijn kalmerende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld haverextract.

Als je last hebt van ernstig eczeem, of op dit moment eczeem opvlammingen hebt, zou ik voor een eczeem crème met haver gaan. Maar als je eczeem wat rustiger is, is dit zeker een goede crème om als onderhoud te smeren. Dit geeft het merk zelf trouwens ook aan. Ze adviseren de Bepanthen crème aan bij mild tot matig eczeem.

bepanthen eczeem crème


Ben je benieuwd welke cosmetica merken ik nog meer aan,- of afraad? Bekijk dan mijn andere cosmetica reviewsproductadviezen, beste skincare merken of volg de Sproet Instagrampagina. Hier publiceer ik regelmatig reviews over verschillende merken!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram