Tattoo verzorging en herstel
09 juli 2022 
4 min. leestijd

Tattoo verzorging en herstel

Iedereen met een tatoeage, weet dat het na het zetten niet voorbij is. De juiste tattoo verzorging is namelijk super belangrijk voor het tattoo herstel. Maar wat kun je het beste smeren op je tattoo? En wat kun je doen tegen vervelling van je tattoo? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Tattoo zetten: wat gebeurt er in je huid?

Tijdens het zetten van een tatoeage gebeurt er van alles in je huid. De tattoo naald dringt namelijk tot diep in je huidlagen door. En dit zet allerlei processen in gang.

Eerst gaat de naald door je bovenste huidlaag heen. Deze huidlaag noem je ook wel de opperhuid. In de opperhuid vindt cel vernieuwing plaats. Dit betekent dat oude huidcellen afschilferen en plaats maken voor nieuwe huidcellen.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het niet handig is om de tattoo in deze opperhuid te zetten. De tattoo zal dan in no time vervagen. Om die reden wordt de inkt afgegeven in de huidlaag eronder. Deze huidlaag noem je de lederhuid.

tattoo nazorg

Als de inkt van de tattoonaald deze lederhuid bereikt heeft, gebeurt er iets vreemds in je huid. Je lichaam ziet de inkt namelijk als iets lichaamsvreemd aan. Een soort indringer. En wilt deze indringer zo snel mogelijk het lichaam weer uit hebben. Maar dit lukt niet, want het pigment van de tattoo inkt is veel te dik om af te voeren.

In plaats van het afvoeren van de inkt, gebeurt er daarom iets anders. Je huid gaat de inkt inkapselen. Oftewel iets om de inktdeeltjes heen doen. Als een soort beschermingsreactie. Hierdoor ontstaan er kleine inkt bolletjes in je huid.

Dit klinkt alsof het tattoo zetten is mis gegaan, maar in werkelijkheid is dit juist een reactie die je wilt zien. Door die ingekapselde inkt deeltjes blijven de getatoeëerde kleuren namelijk mooier in je huid zitten. En kun je langer genieten van je tatoeage.

tattoo verzorging

Tattoo herstel

De huid is tijdens het tatoeëren met opzet beschadigd. Niet gek is daarom ook dat je rekening moet houden met tattoo herstel. Je lichaam gaat als de beschadigde huid namelijk herstellen. Zelf merk je dit vooral als je huid de opperhuid, bovenste huidlaag, gaat helen.

Meestal ontstaat er eerst een korst op de tattoo. Dit is geheel onschuldig. Je lichaam doet dit als een soort beschermingsreactie. Om de beschadigde delen van je huid te beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen van buitenaf.

De tattoo wordt dikker en je kunt je ook een beetje ziek voelen na het zetten van de tattoo. Dit hoort er allemaal bij en is geheel onschuldig. Je lichaam is tenslotte druk bezig met herstellen. Na één week gaat je tattoo ook vaak vervellen.

Het zichtbare tattoo herstel duurt in totaal ongeveer twee tot drie weken. Hierna merk je er zelf eigenlijk weinig meer van. Maar het genezingsproces van alle huidlagen duurt zeker vier maanden tot een halfjaar. Maar dan in de huidlagen die je zelf dus niet ziet.

Tattoo vervellen

Meestal gaat je huid op de plek van de tattoo vervellen. Dit is echt volkomen normaal. En duurt ongeveer twee weken. Hierna zie je er niets meer van. De tattoo kan ook gaan jeuken hierdoor. Dit is een teken dat het tattoo herstel in volle gang is. Wondgenezing zorgt namelijk vaak voor jeuk.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je tattoo door het vervellen afschilfert. De inkt zit gelukkig in een huidlaag eronder. Die niet afschilfert.

tattoo verzorging

Tattoo verzorging

Wat het tattoo herstel kan versnellen is de juiste tattoo verzorging. Tegenwoordig staan de schrappen vol met cosmetica speciaal gericht op tattoo herstel. Denk aan tattoo zalf, tattoo crème en tattoo olie. Eigenlijk is dit meer een commercieel dingetje. Een product met huidherstellende en hydraterende ingrediënten is voldoende. Je hoeft hiervoor dus niet per se een speciaal tattoo product aan te schaffen.

Daarnaast is het belangrijk dat er niets in de crème of zalf zit wat de huid kan irriteren. Je huid is namelijk beschadigd en daardoor extra gevoelig voor irriterende stoffen.

Voorbeelden van goede tattoo zalf

Benieuwd welk product je het beste op je tattoo kunt smeren? Hieronder lees je mijn favorieten. Ze bevatten allemaal huidherstellende, hydraterende en kalmerende ingrediënten.

tattoo verzorging

Tattoo jeuk

Een veelvoorkomende huidklacht na het zetten van een tatoeage is een jeukende tatoeage. Dit komt, omdat de huid aan het herstellen is. En dit wondgenezingsproces zorgt voor jeuk. Een ingrediënt die je dan het beste kunt smeren is zinkoxide.

Deze stof heeft namelijk de eigenschap om zowel jeuk te remmen als de barrière laag van je huid te herstellen. Het legt als het ware een kunstmatig laagje over je huid heen, waardoor de jeuk afneemt en de beschadigde huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Hieronder heb ik twee goede zinkoxide zalven tegen de jeuk gezet:

tattoo verzorging


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram