The Ordinary review
06 september 2020 
7 min. leestijd

The Ordinary review

Sinds de opkomst van Tik Tok is de populariteit rondom The Ordinary echt door het dak geschoten. Maar waarom eigenlijk? Ik gok door de hoge concentraties actieve ingrediënten die tegen relatief lage prijzen worden aangeboden. Maar is deze hype rondom The Ordinary producten nou echt terecht?  Of aangesmeerd? Ik zocht het voor je uit! Je leest hier mijn The Ordinary review.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of bekijk hier mijn Instagram over The Ordinary hier terug!

The Ordinary werkt met Solutions

Ik begreep er in eerste instantie helemaal niets van. Hoe kunnen producten met zulke hoge concentraties actieve ingrediënten, tegen deze prijzen worden aangeboden? Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit, maar achter een aantal producten heb ik inmiddels het geheim ontrafeld. Namelijk, het woordje solution dat op veel product verpakkingen vermeld staat. Bijvoorbeeld deze producten:

the ordinary review

Wat bedoeld The Ordinary met 'Solutions'?

Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je het aangegeven percentage krijgt dat op het product staat. Maar dit is niet het geval! Als er op het product aangegeven staat dat het 10% hyaluronzuur oplossing bevat. Dan krijg je dus geen 10% hyaluronzuur. Maar 10% van een oplossing waar hyaluronzuur in zit. Volg je me nog?

Hier een voorbeeld om het wat beter uit te leggen: Stel je hebt een grote bak water. Daarin druppel je een klein beetje hyaluronzuur. Je mixt dit vervolgens door elkaar. heen Wat blijft erover? Een oplossing van water en een klein beetje hyaluronzuur.

Vervolgens verdeel je deze hyaluronzuur met water oplossing over allerlei flesjes. Al die flesjes bevatten dus 10% water/hyaluronzuur oplossing. Maar niet 10% hyaluronzuur, zoals de consument denkt. De kans is zelfs groot dat er bijna geen hyaluronzuur in jouw flesje zit. Misleidend hé?

The ordinary review

The Ordinary Review: The Ordinary caffeine solution 5% + EGCG

Het Ordinary caffeine serum maakt ook gebruik van het woordje solution. Voordat ik dieper in ga op deze term, eerst even iets over cafeïne in cosmetica. In theorie heeft cafeïne een antioxiderende werking, kalmeert het je huid en vermindert het vochtophopingen.

Je zou cafeïne daarom kunnen gebruiken tegen huidklachten, als: huidveroudering, wallen, cellulite, acne, couperose en rosacae. Ook kan cafeïne in theorie tijdelijk vocht afdrijven en vetcellen afbreken. Om deze reden wordt cafeïne ook vaak toegevoegd aan oog crèmes en anti-cellulitis crèmes.

Ik zeg in theorie, omdat het in de praktijk helaas niet zo werkt. De concentratie cafeïne in crèmes is vaak zó laag, dat het werkelijk niets voor je huid kan doen. Om bijvoorbeeld echt vetcellen te kunnen afbreken, moet er zoveel cafeïne in de anti-cellulitis crème zitten dat het giftig voor je huid wordt. En je raadt het al. Dat mag en wilt een fabrikant niet doen. Dus gebruiken ze een niet-werkzame concentratie. Hetzelfde geldt voor oog crèmes.

Fabrikanten stoppen dus vaak maar een verwaarloosbare concentratie cafeïne in hun producten. Zo ook The Ordinary cafeïne solution 5% + EGCG. Wat ze bij dit flesje heel slim hebben gedaan, is het woordje solution, oftewel oplossing.

Je krijgt dus niet een flesje met 5% cafeïne, maar een flesje met 5% van een cafeïne oplossing. Welk percentage cafeïne uiteindelijk in jouw flesje terecht is gekomen, vertelt het verhaal niet. Om die reden is mijn The Ordinary review over dit product niet positief.

Mijn advies: koop geen crème met cafeïne dat in een potje zit, zorg dat de concentratie op de verpakking staat of check de ingrediëntenlijst door het in drieën te verdelen. Kijk dan of cafeïne tenminste in het eerste deel staat. En nu, tijd voor koffie! Bekijk mijn favoriete oogcrèmes hier.

the ordinary review

The Ordinary Review: The Ordinary 10% niacinamide + 1% zink

Dit serum van The Ordinary is anders dan het product hierboven. Bij dit 10% niacinamide + 1 % zink serum wordt er namelijk niet gebruik gemaakt van het woordje solution. Je kunt er dus vanuit gaan dat de gegeven concentraties ook echt in je flesje zitten. De gebruikte ingrediënten zijn daarnaast ook bewezen effectieve ingrediënten.

Zo is van het ingrediënt niacinamide bekend dat het ontstekingen remt, het tegen huidveroudering beschermt, het je huid hydrateert, het de talgproductie in balans brengt en zelfs pigmentvlekjes bleekt. Het kan daarom effectief worden ingezet tegen onder andere huidveroudering, rosacea, acne, en lentigo solaris.

Ook het ingrediënt zink, oftewel zinkoxide, heeft veel positieve eigenschappen op de huid. Het beschermt je huid, werkt verkoelend, remt jeuk klachten en heeft een indrogend effect op de huid. Met name deze laatste eigenschap maakt het ingrediënt fijn voor acne en smetplekken. Kortom, mijn The Ordinary review over dit product is positief.

the ordinary review

The Ordinary Review: The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Ook deze Natural Moisturizing Factors crème van The Ordinary is een prima optie. Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk zie ik een mooi lijstje aan hydraterende ingrediënten. Dit zijn ingrediënten die van nature ook al in onze huid voorkomen. De zogeheten Natural Moisturizing Factors. Zo bevat de crème: Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline en Threonine.

Ook zit er het hydraterende ingrediënt histidine in. Wat tevens ontstekingen remt. En het ingrediënt urea. Wat de eigenschap heeft om vocht beter in de huid vast te houden en dode huidcelletjes los te weken. Naast deze hydraterende ingrediënten bevat de crème ook het pH regulerende ingrediënt melkzuur. En het kalmerende ingrediënt allantoïne. Het enige nadeel is dat de crème geen antioxidanten bevat.

Kortom, mijn Ordinary review over The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA is zeker positief. Het is een fijne hydraterende crème, maar minder geschikt voor de verouderde huid. Daarom staat het ook in mijn blog: The Ordinary Beste producten.

The ordinary review

Mijn ervaring met The Ordinary

Ik heb niet veel ervaringen met The Ordinary, Met name omdat je voor deze prijzen, niet veel van de producten kunt verwachten. Toch maakte het me nieuwsgierig. De meeste mensen zijn tenslotte heel lovend over dit merk. Ik heb daarom zelf twee producten van The Ordinary geprobeerd. Hieronder lees je mijn ervaringen met The Ordinary en mijn eerlijke The Ordinary review!

The Ordinary review: The Ordinary 10% niacinamide + 1 % zink serum

Op beide producten staat het woordje solution, dus je weet niet precies hoe hoog de daadwerkelijke concentratie is. Toch wilde ik het graag proberen. Het niacinamide + zink serum bracht ik na het smeren van mijn exfoliant aan. Dit doe ik altijd als ik een serum gebruik, omdat dit ervoor zorgt dat de stoffen dieper je huid in dringen.

Het beet heel erg. Dit is op zich niet gek, want bekend is dat niacinamide een beetje kan prikken. Helemaal in hoge concentraties. Ik geloof daarom ook wel dat de er een werkzame concentratie in dit serum zit. Waar ik wel van schrok was de hoeveelheid pukkeltjes die ik de volgende dag op mijn gezicht aantrof 

Diezelfde avond heb ik het serum weer gebruikt, omdat ik wilde zien of het serum echt verantwoordelijk was voor die uitbraak. En ik heb wel het idee dat dit het geval was. Ik druppel het daarom niet meer direct op mijn huid, maar door mijn dagcrème. Toch denk ik niet dat ik het serum vanThe Ordinary nog een keer ga kopen.. Alternatieven die ik aanraad, zijn:

The ordinary niacinamide

The Ordinary review: The Ordinary AHA 30% BHA 2% peeling solution

Ook de AHA + BHA peeling van The Ordinary heb ik uitgeprobeerd. Vooral omdat ik hier heel sceptisch over was. En nog steeds ben trouwens. AHA staat voor glycolzuur. En BHA staat voor salicylzuur. Beide zuren verweken je bovenste huidlaag en stimuleren zo cel vernieuwing.

Ook op de verpakking van dit flesje staat weer het woord 'solution'. En bij dit product weet ik vrijwel zeker dat de aangegeven concentraties niet in het flesje zitten. Je mag namelijk helemaal geen 30% AHA aan de 'gewone consument' verkopen. Alleen aan specialisten die hiervoor zijn opgeleid. Zoals huidtherapeuten.

Deze concentraties worden namelijk in de praktijk gebruikt en na ongeveer 2-5 minuten weer geneutraliseerd met een mengsel van natriumbicarbonaat en water. Zelf voer ik ook nog regelmatig glycolzuur peelings (AHA) uit. In concentraties van 30% tot 70%. En dat bijt enorm. Sterker nog; ik kan dit niet langer dan vijf minuten op mijn huid laten zitten.

Dit was bij deze peeling van The Ordinary wel het geval. Ik vond de 'pijnbeleving' echt niet vergelijkbaar met alle andere peelings die ik gehad heb. Of bij anderen heb uitgevoerd. Welke precieze concentraties in dit serum gebruikt zijn, is mij nog een raadsel. Maar ik zou het nooit meer gebruiken. Alternatieven die ik aanraad zijn:

the ordinary review

Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt laten staan? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierop plaats ik regelmatig een ‘aangesmeerd’ story. Met daarin merken en producten die je beter niet kunt opsmeren. Liever weten welke producten je wél met een gerust hart kunt smeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen of mijn overige reviews!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram