The Ordinary Soothing and Barrier Support Serum review
25 september 2023 
6 min. leestijd

The Ordinary Soothing and Barrier Support Serum review

Het is weer tijd voor een nieuwe TikTok viraal. Dit keer is The Ordinary aan de beurt. Met hun nieuwe The Ordinary Soothing and Barrier Support Serum. Een knal roze serum dat je huidbarrière zou herstellen, hydrateren én kalmeren. Maar is dit serum ook echt de moeite waard? Je leest het in mijn Ordinary serum review hieronder! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


The Ordinary Soothing and Barrier support serum

De ene naar de andere video komt voorbij, waarbij mensen een knal roze serum van The Ordinary aanbrengen. Een super slimme marketing truc. Aangezien de kleur roze sinds de Barbie film onwijs populair is geworden. En het is toch net wat interessanter als een serum een roze kleur heeft dan een standaard kleur. Maar wat is dit roze serum nou precies? En wat doet het voor je huid?

Volgens het merk zelf is het Soothing and Barrier Support serum een multi-actief serum. Het pakt dus verschillende huidklachten aan. Zo zou het serum je huidbarriere binnen twee uur herstellen, je huidhydratatie een boost geven, roodheid verminderen, een ongelijkmatige textuur gladder maken én een trekkerig gevoel van de huid wegnemen.

Kortom, onwijs veel beloftes waar vrijwel ieder huidtype baat bij heeft. Maar ook dit is natuurlijk een slimme marketing strategie. Hoe meer een product zich focust op verschillende huidtypes, hoe makkelijker het als warme broodjes over de toonbank vliegt.

Om erachter te komen of het serum daadwerkelijk iets voor je huid kan betekenen, is het vooral belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Maar ook het roze serum uit te proberen. Benieuwd wat ik ervan vond? Je leest het in mijn Ordinary Soothing & Barrier Support serum review hieronder!

the ordinary roze serum review

Ordinary Soothing and Barrier support serum review

Op de website van The Ordinary is te lezen dat het Soothing and Barrier support serum uit verschillende vitamines, lipiden en ceramiden bestaat. Hieronder leg de belangrijkste ingrediënten even kort uit!

Galluszuurderivaten

Het roze serum van The Ordinary bevat onder andere drie vormen van galluszuur, namelijk: propylgallaat, gallylglucoside en epigallocatechin gallylglucoside. Er gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen bij het lezen van deze ingrediënten, maar ze zijn weldegelijk het smeren waard. Het gaat namelijk om antioxidanten die je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Bovendien hebben ze ook een ontstekingsremmend effect, waardoor ze een rol kunnen spelen in het verminderen van acne, rosacea en andere huidklachten die gepaard gaan met vervelende ontstekingen. Dit is denk ik ook de reden dat het merk claimt dat dit serum roodheden kan verminderen.

Centella Asiatica Phytotechnologies

Wat ook interessant is, is dat het Soothing & Barrier Support serum verbindingen van de Gotu Kola plant bevat. Beter bekend als de Centella Asiatica plant. Bepaalde stofjes uit deze plant hebben een kalmerend en huidherstellend effect op de huid, waardoor het ook kalmerend kan werken.

Vitamine B12

De eerste vraag die bij vele op kwam na het zien van dit roze serum is: hoe komt het The Ordinary serum aan haar roze kleur? Zijn er kleurstoffen toegevoegd? Gelukkig niet! Het ingrediënt dat het The Ordinary serum roze maakt is vitamine B12.

Een vitamine dat vooral veel voorkomt in dierlijke producten, zoals: rood vlees, kwark, sardientjes, makreel, zalm en mosselen. Het vitamine heeft vooral een ondersteunend effect op je huidbarriere. Zo zou het vitamine volgens studies je een droge huid verminderen en roodheden vervagen.

the ordinary Soothing & Barrier Support Serum review

Bisabolol

Een ingrediënt dat wel vaak terugkomt in huidverzorgingsproducten is bisabolol. Deze stof heeft namelijk meerdere positieve effecten op je huid. Zo kan bisabolol helpen in het verminderen van irritaties, roodheden en ontstekingen, omdat het een kalmerend effect op de huid heeft. Ook verbetert bisabolol de huidhydratie en helpt het huid beschadigingen te herstellen.

Je vindt de stof om die reden ook vaak terug in littekencrèmes en andere producten die zich richten op een mooie wondgenezing. Maar dus ook in het Soothing and Barrier support serum van The Ordinary. Daarnaast heeft ook bisabolol antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het vrije radicalen uit de lucht kan neutraliseren en zo de kans op vroegtijdige huidveroudering kan vertragen.

Niacinamide

Een ingrediënt waar ik zelf onwijs fan van ben is niacinamide. Dit antioxidant heeft namelijk super veel verschillende eigenschappen op de huid. Wat het een geschikt ingrediënt maakt voor vrijwel ieder huidtype.

Zo beschermt niacinamide tegen vroegtijdige veroudering van de huid, maar het remt ook ontstekingen, vermindert roodheden, kalmeert huidirritaties, reguleert de talg productie, herstelt de huidhydratatie én heeft een licht blekend effect op pigmentvlekjes. Een fijn ingrediënt om terug te zien in je serum dus! In het Ordinary serum is een concentratie van 2% niacinamide gebruikt.

Ceramiden

Als laatste bevat het Ordinary Soothing & Barrier support serum ook nog plantaardige ceramiden, waaronder sfingolipiden en fosfolipiden. Ceramiden vormen eigenlijk een soort beschermend schild over de huid, waardoor water veel minder snel uit de huid verdampt. Maar schadelijke stoffen ook minder gemakkelijk de huid binnen kunnen dringen. Een bekend merk dat vooral populair is geworden door de vele ceramiden is CeraVe.

the ordinary roze serum review

Hoe smeert The Ordinary Soothing and Barrier support serum?

De ingrediëntlijst van het The Ordinary Soothing & Barrier support serum ziet er dus prima uit! Maar dit is natuurlijk niet het enige waar je op let bij de aanschaf van een goed serum. Het is ook heel belangrijk hoe het serum smeert.

Hoe smeert het roze Ordinary serum?

Ik moet zeggen, toen ik het serum voor het eerst zag dacht ik: dit wordt niks. De kleur van het roze serum is namelijk zó fel, dat de kans op een roze gezicht ook aannemelijk is.  Althans dat dacht ik. Gelukkig was dit niet het geval!

Als je het roze serum van The Ordinary aanbrengt zie je aan het begin een licht roze waas. Maar naarmate je het serum verder uitsmeert, verdwijnt de roze gloed ook weer. Wel denk ik dat het serum voor mannen met een stoppeltjes baard minder fijn zal zijn, omdat ik verwacht dat je het serum dan niet goed kunt uitsmeren, waardoor het roze blijft.

Hoe smeert het roze Ordinary serum?

En dan de textuur van het serum. Deze vond ik zelf heel fijn! De textuur is namelijk vrij licht, maar tegelijkertijd wel romig genoeg om direct een zacht en gehydrateerd gevoel te geven. Ook voelt het serum totaal niet plakkerig aan en maakt het je huid niet vet. Je kunt hier overheen daarom gerust een wat vettere dagcrème aanbrengen!

the ordinary roze serum review

Conclusie The Ordinary pink serum review

Kortom, ik snap de hype rondom The Ordinary wel een beetje. Het gaat tenslotte om een serum met behoorlijk wat effectieve stoffen, voor een relatief betaalbare prijs. Helemaal als je het vergelijkt met veel andere serums met vergelijkbare ingrediëntenlijsten. De roze kleur is daarnaast natuurlijk een grappige bijkomstigheid.

Wel ben ik altijd voorzichtig met het adviseren van The Ordinary producten. Ik schreef het al eerder mijn algemene review over The Ordinary, maar dit merk maakt vaak gebruik van 'solutions'. Bijvoorbeeld The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling SolutionDit betekent dat je dus geen pure vorm van een actieve stof krijgt, maar een oplossing.

Stel je mengt AHA (glycolzuur) met water en je schenkt een beetje van deze oplossing in een flesje. Dan zit er geen 30% AHA in je flesje, maar 30% van een AHA-in-water oplossing. Een beetje misleidend dus! Op het nieuwe Soothing & Barrier support serum staat niet het woordje 'solution' vermeld, maar alsnog zou ik er niet vanuit gaan dat er hoge concentraties van de werkzame stoffen zijn toegevoegd.

Het merk vermeld namelijk dat er 2% niacinamide is gebruikt. Dit betekent automatisch dat opvolgende ingrediënten in de ingrediëntenlijst in een lagere concentratie zijn toegevoegd. En vrijwel alle werkzame stoffen, waar ik het hierboven over had, komen ná niacinamide. Oftewel, deze stoffen zijn in een concentratie lager dan 2% toegevoegd.

Desalniettemin is er 2% niacinamide gebruikt en kunnen ook ingrediënten in een concentratie van 0.5%-2% een positief effect op je huid hebben. Dit maakt het serum wat mij betreft alsnog het proberen waard, maar ik zou er niet al te veel van verwachten. Zie het vooral als een verzorgend en ondersteunend serum! Benieuwd naar mijn favoriete serums? Je leest ze in deze Top 10 Beste serums.

the ordinary roze serum review

Ben je benieuwd over welke cosmetica merken ik nog meer aan,- of afraad? Bekijk dan hier mijn andere cosmetica reviews! Of volg Sproet op Instagram. Hier publiceer ik regelmatig reviews over verschillende merken. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Nancy
Door

Nancy

op 17 Nov 2023

Hi Luus! Je leert me veel over gezichtsverzorging, dankjewel. Vraagje; verliezen de antioxidanten hun werking vanwege de verpakking in dit geval? (Het lijkt niet luchtdicht)

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 22 Nov 2023

Hi Nancy, goede vraag! Bij serums met een pipetje en smalle uitgang werkt het iets anders. Het gaat vooral om lucht dat in de verpakking komt. Dit wordt door de relatief kleine/hoge opening beperkt. Ook zorgt het pipetje ervoor dat er geen bacteriën inkomen en laat de donkerbruine verpakking het overgrote deel van het licht tegen. Wel is een luchtdicht pompje natuurlijk altijd beter!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram