Beste voetencrème (top 7)
17 januari 2024 
12 min. leestijd

Beste voetencrème (top 7)

Naast de verzorging van ons gezicht, kunnen onze voeten ook af en toe wat extra aandacht gebruiken. Vooral als je last hebt van specifieke huidproblemen, als: eelt, schrale hielen, kloven en/of droge voeten kan een voetencrème uitkomst bieden. Maar wat is nou de beste voetencreme? Ik zocht het uit en maakt een top 7!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting top 7 Beste voetencreme: 2024

Heb je geen tijd of zin om de hele blog door te lezen? Bekijk dan hieronder een samenvatting van mijn Beste voetencreme Top 7! Tijdens het samenstellen van deze lijst met beste voetencrèmes heb ik vooral gelet op de gebruikte ingrediënten, de smeerbaarheid, de textuur en het effect van de voetencrème. Ook heb ik producten van verschillende merken meegenomen en verschillende prijskaartjes.

beste voetencreme

1. Eucerin 10 % ureum voetencrème

Zelf vind ik deze Urea Repair crème van Eucerin de beste voetencreme voor droge voeten en een ruwe huid. De voetencrème bevat namelijk 10% ureum. Deze stof heeft twee belangrijke hoofdeigenschappen.

Allereerst, heeft ureum een licht exfoliërend werking op de huid. Dit betekent dat het dode huidcellen losweekt, waardoor het je voeten zacht maakt en eventuele schilfertjes verminderen. Verder heeft ureum ook nog de eigenschap om zich te binden met water. Dit houdt in dat ureum ook de huidhydratie van je droge voeten verbetert. Zelfs de extreem droge huid kan met ureum hersteld worden.

Kortom, heb je last van droge voeten die ruw en/of schilferig aanvoelen? Dan vind ik dit deze creme van Eucerin één van de beste voetencreme opties van dit moment. Ook geschikt voor extreem droge voeten!

beste voetencreme

2. Eucerin 30% ureum voetencreme

Heb je last van hardnekkig en pijnlijk eelt? Dan zou je ook voor een hogere concentratie ureum kunnen gaan. Bijvoorbeeld deze Eucerin crème met 30% ureum. Het maakt het eelt zachter en je voeten zo heerlijk zacht.

Een ander pluspunt aan deze crème is dat het ook nog ceramiden bevat. Deze ceramiden herstellen en versterken de barriere functie van de huid, waardoor je voeten meer vocht vasthouden en beter weerbaar zijn tegen invloeden van buitenaf. Denk aan wrijving en druk.

Verder bevat het ook nog wat andere effectieve stoffen, als: chondrus crispus extract, melkzuur, zonnebloemolie, alanine, octyldodecanol en capric triglyceride. Dit maakt het een goede voetencrème bij hardnekkig eelt.

beste voetencreme

3. CeraVe voetencreme

Net als de voetencremes hierboven is ook deze CeraVe SA voetencreme een goede optie als je op zoek bent naar de beste voetencrème bij een ruwe huid en voeten met veel eeltvorming. De voetencrème bevat namelijk de werkzame stof salicylzuur. Dit zuurtje heeft de eigenschap om de huid zachter en egaler te maken door overtollige eeltplekken te verweken.

Dit exfoliërende effect wordt versterkt door de toevoeging van ammoniumlactaat. Daarnaast bevaten de voetencrème ook nog allerlei andere effectieve stoffen die bijdragen aan gladde en zachte voeten, waaronder: ceramiden, niacinamide en hyaluronzuur. De toevoeging van niacinamide maakt het ook een fijne voetencrème voor de beschadigde huid.

Kortom, ben je op zoek naar de beste voetencreme tegen eelt? Dan is deze voetencrème van CeraVe zeker een goede optie!

beste voetencreme

4. Paula's Choice AHA lotion

Als je op zoek bent naar de beste voetencrème voor heerlijk zachte voeten, is ook deze Paula's Choice AHA body lotion echt het proberen waard. Officieel gezien is dit geen voetencrème, maar een bodylotion. Zelf kijk ik altijd naar de ingrediëntenlijst van een product. En als deze goed is voor je lichaam, kun je het ook zeker op je handen of voeten smeren.

En dat is bij deze lotion zeker het geval. Het bevat namelijk onder andere 10% glycolzuur. Net als salicylzuur heeft glycolzuur een exfoliërende werking op de huid. Het lost overtollige dode huidcellen op, waardoor je een nieuwere en zachtere huid krijgt. Smeer het ook gerust op je bovenarmen of benen, als deze wat ruwer aanvoelen!

Dit maakt de Paula's Choice crème voor mij één van de beste opties als je op zoek bent naar een goede voetencreme tegen een ruwe huid.

beste voetencreme

5. Drs Leenarts crème

Ook deze voetencrème van Drs Leenarts kan zeker door als 'beste voetencrème'. Wat deze crème onder andere zo effectief maakt, is de toevoeging van ureum. Deze concentratie ureum is wel iets lager dan de eerste ureum crème van Eucerin uit dit lijstje. Namelijk 5%, waardoor het naar mijn mening de beste voetencrème is voor een huid dat droog en ruw aanvoelt. Zonder al te veel eeltvorming.

Naast ureum bevat de crème ook nog andere effectieve stoffen, waaronder: cetearyl alcohol, glycerine en shea butter. Maar wat ik met name een mooie aanvulling vind is de toevoeging van niacinamide. Een krachtig antioxidant dat de huid onder andere hydrateert, beschermt tegen veroudering en zachter maakt.

Het gaat om een niet vette formule dat toch een intensieve verzorging van je voeten biedt. Dit maakt  de Drs Leenarts voetencrème een goede optie als je op zoek bent naar de beste voetencreme tegen droge voeten. Maar gebruik het ook gerust op je handen!

beste voetencreme

6. Drs Leenarts eeltcrème

Ben je op zoek naar de beste voetencrème om eelt onder je voeten te verminderen? Dan is deze eeltcrème van Drs Leenarts een goede optie!  Het gaat namelijk om een speciale eeltcrème dat maar liefst 30% ureum bevat. Zoals ik hierboven ook al aangaf heeft ureum zowel hydraterende als exfoliërende eigenschappen op de huid, waardoor het je voeten lekker zacht maakt.

Wat deze voetencrème extra effectief maakt is de toevoeging van glycolzuur. Ook dit zuurtje heeft exfoliërende eigenschappen op de huid, waardoor dode huidcellen zoals eelt sneller afschilveren. Daarnaast zijn er ook aan deze crème allerlei verzorgende stoffen toegevoegd, als: glycerine, glyceryl stearate, cetearyl alcohol en niacinamide.

Kortom, ben je op zoek naar de beste voetencrème tegen eelt? Dan is deze Drs Leenarts voetencrème ook het proberen waard. Wel vind ik de textuur van deze crème vrij vet. Ik zou het om die reden ook alleen 's avonds smeren, want je houdt 'glibberige' voeten.

beste voetencreme

7. Bepanthen voetencrème

Heb je niet per se last van huidproblemen aan je voeten? Maar ben je wel op zoek naar een crème om je voeten af en toe te verzorgen en minder droog te maken? Dan is deze Bepanthen crème een fijne optie!

De crème bevat namelijk allerlei effectieve stoffen, waaronder: shea butter, glycerine en paraffine. Ze hydrateren je huid, maken de huid zacht en beschermen tegen huidproblemen. Je kunt het ook gerust op andere droge plekjes op het lichaam of gezicht gebruiken. Denk aan: droge lippen. droge handen of een ruwe huid.

Kortom, een fijne basis voetencreme voor als je jouw voeten af en toe wat extra aandacht wilt geven.

beste voetcreme

Wat is een voetencreme?

Een voetencreme is speciaal ontwikkeld om de huid van je voeten te verzorgen. De meeste voetencrèmes hebben daarom de eigenschap om de huid te hydrateren en te verzachten. Dit komt, omdat de voeten snel droog en ruw worden als gevolg van druk en wrijving. Waar onze voeten iedere dag mee te maken krijgen.

Maar er zijn ook voetencrèmes die zich specifiek richten op bepaalde voetproblemen. Denk aan: eelt, hielkloven, blaren, gebarsten voeten, overbelaste voeten en vermoeide voeten.

Het wordt door sommige professionals aangeraden om een voetencrème als een product voor dagelijks gebruik te zien. Zelf denk ik hier anders over. De juiste voetverzorging is natuurlijk altijd belangrijk, maar ik zou het dan een aantal keer per week smeren.

Tenzij je snel last hebt van droge of ruwe voeten. Dan kan het dagelijks smeren van een voetencreme zeker helpen om verergering te voorkomen.

beste voetcreme

Formulering voetencrème

Een voetencrème kan verschillende stoffen bevatten. Wel zijn er bepaalde stoffen die je veel terugziet komen. Dit zijn met name stoffen met een hydraterend en exfoliërend effect, als: ureum, glycerine, lanoline, shea butter, parrafine, aloe vera, kokosolie en panthenol.

Ze maken je voeten zacht, verminderen eelt en verbeteren de natuurlijke barrière functie van je huid, waardoor je voeten beter beschermd zijn tegen uitdroging.

beste voetencreme

Welke voetencreme liever niet?

Naast mijn Top 7 Beste voetcrèmes zijn er natuurlijk ook voetencrèmes die ik niet zou smeren. Voorbeelden hiervan zijn:

beste voetencreme

Wanneer voetencrème smeren?

Een voetencrème kun je natuurlijk altijd smeren. Zie het als een soort stap in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Toch zijn er maar weinig mensen die de voeten echt meenemen als standaard stap. Op zich niets ergs natuurlijk. Ik moet bekennen dat ik mijn voeten zelf ook regelmatig oversla, maar in sommige gevallen kan het toch fijn zijn om ook wat extra aandacht aan je voeten te besteden!

Droge voeten

Als je 'last' hebt van droge voeten, kan het smeren van een goede hydraterende crème zeker helpen. Net als een droge huid in het gezicht, hebben ook droge voeten hydraterende ingrediënten nodig.

Kies bij een droge huid van de voeten het liefste voor een voedende crème met een niet te vette formule, want dat is op je voeten minder prettig. Ingrediënten die je graag terug ziet in een crème tegen droge voeten, zijn: hyaluronzuur, glycerine, shea butter, kokosolie, avocado olie, olijfolie.

beste voetencremes

Gebarsten huid

Naast een droge huid, kan er ook sprake zijn van een gebarsten huid. In veel gevallen gaat het dan om extreem droge voeten, waardoor er barstjes en schrale plekjes in de huid ontstaan. Maar er kan ook sprake zijn van hielkloven. Ook bij gebarsten hielen ontstaan er kloofjes in de huid, alleen is de oorzaak anders.

Een goede voetcrème tegen een gebarsten huid bevat bij voorkeur in ieder geval één of meerdere van onderstaande stoffen: ceramiden, niacinamide, glycerine, vitamine C en pantenol.

Lees hier meer over hielkoven en mijn tips tegen deze vervelende kloofjes: Hielkloven. Of bekijk mijn blog 'Beste hielklovenzalf voeten' voor mijn favoriete producten.

beste voetencreme

Eelt voeten

Een ander veelvoorkomend 'voetenprobleem' is natuurlijk eelt aan de voeten. Eelt komt super vaak voor en dat is op zich best logisch. Eelt zorgt er namelijk voor dat je onderliggende huidlagen beschermd zijn tegen wrijving en druk. Zie het als een soort beschermingsreactie.

Maar teveel eelt aan de voeten is niet fijn. Er ontstaat een verdikte huid dat vaak gepaard gaat met ruwe voeten, pijnlijke voeten en een harde huid. Het is daarom goed om het eelt een beetje zachter te maken.

Goede ingrediënten voor minder eelt, een minder ruwe huid en heerlijk zachte voeten zijn: salicylzuur, ureum, glycolzuur en melkzuur. Lees hier meer over eelt onder de voeten en mijn tips tegen eelt.

eelt onder voeten

Waarop letten beste voetencreme kopen?

Als je op zoek bent naar de beste voetencreme, zijn er een aantal dingen waar ik zelf op zou letten, voordat je het product aanschaft:

Geen hoge concentratie etherische oliën

Allereerst, zou ik hoge concentraties etherische oliën in voetencrèmes vermijden. Ik zou deze oliën eigenlijk altijd vermijden in cosmetica, maar al helemaal als je last hebt van ruwe of gebarsten voeten. Etherische oliën bestaan natuurlijk uit geurstoffen en deze geurmoleculen kunnen je huid irriteren.

Het is natuurlijk wel zo dat er onder je voeten vaak een wat verdikte huid zit, waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties kleiner is. Desalniettemin zou ik ze niet smeren, omdat ze vooral negatieve effecten hebben in plaats van positieve.

Met uitzondering van deze Scholl hielkloven zalf. Dit is eigenlijk de enigste hielkloven zalf die ik ken dat ook echt doet wat het beloofd. Namelijk: de kloven verminderen. Helaas ken ik nog geen geurvrije hielklovenzalf, maar mochten jullie tips hebben, laat deze vooral achter onderaan deze blog!

natuurlijke voetencreme

Effectieve ingrediënten tegen een droge huid

Als je op zoek bent naar de beste voetencreme wil je natuurlijk ook dat de crème genoeg effectieve ingrediënten bevat. Naar mijn mening moet een voetcrème in ieder geval een hydraterend effect op je voeten hebben.

Bij voorkeur bevat het product ook ingrediënten die de natuurlijke barrière functie versterken. Op die manier versterk je namelijk de conditie van je voeten en verklein je de kans op vervelende voetproblemen.

beste voetencreme

Snel intrekken

Een andere eigenschap van de beste voetencreme is natuurlijk de textuur. Het is niet fijn als je voetcrème zo vet is dat je een halfuur moet wachten om weer te kunnen lopen, omdat de rijke formule niet intrekt. Een goede crème trekt snel in en is niet te vet.

Kortom, een goede voetencreme bevat geen geur oliën, genoeg hydraterende ingrediënten en trekt snel in, waardoor je voeten weer goed gehydrateerd en gezond aanvoelen.

beste voetencremes

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast mijn lijst hierboven met beste voetencrèmes heb ik meer favoriete lijstjes online staan!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 23 Apr 2023

Die 10% ureum voetencreme van Eucerin is inderdaad een hele fijne, helpt echt tegen droge hielen. Ga je ook een blog schrijven over douche producten? Daar ben ik nl heel benieuwd naar :)

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 24 Apr 2023

Hi Manuela, ja fijn hé! Een lijstje met huidvriendelijke douche producten staat zeker op de planning. Ik hoop het deze maand nog online te zetten!

Manuela
Door

Manuela

op 24 Apr 2023

Oh leuk, kijk er naar uit! Dankzij jou heb ik al een aantal producten aangeschaft; het antioxidant serum & replenishing bodycream van PC, beide heel erg fijn. De 7in1 van Olaz gebruikte ik al. Nu nog even op zoek naar de Even Better foundation en meer ;-)

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram