Beste zelfbruiner (top 8)
22 januari 2024 
17 min. leestijd

Beste zelfbruiner (top 8)

Een jurkje of korte broek staat toch net even wat leuker boven twee bruine benen. Toch is een zongebruind kleurtje niet voor iedereen weggelegd. Bovendien is uren bakken in de zon sowieso niet echt huidvriendelijk. Het smeren een goede zelfbruiner kan hierin uitkomst bieden! Maar welke kies je? Ga je voor een frisse self tanning gel, self tan drops of juist een lichte tanning foam? In deze blog laat ik acht voorbeelden zien van producten die wat mij betreft door kunnen als Beste zelfbruiner!

Samenvatting van de beste zelfbruiner 2024 (top 8)

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Hieronder lees je een samenvatting van mijn beste zelfbruiner top 8! Bij het samenstellen van deze lijst met beste zelfbruiners heb ik vooral gelet op: de kleur, geur, formule, manier van aanbrengen, mijn ervaringen, ervaringen van anderen en natuurlijk de prijs.

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner lichaam en gezicht

Ben je opzoek naar de beste zelfbruiner voor zowel je gezicht als lichaam? Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van self tan producten die wat mij betreft door kunnen als beste zelfbruiner voor het gezicht als beste zelfbruiner voor het lichaam. Ben je specifiek opzoek naar een zelfbruiner voor alleen het lichaam of alleen voor het gezicht? Scrol dan iets naar beneden!

1. Minetan zelfbruiner mousse

Ik ben inmiddels groot fan van de Minetan zelfbruiner. Vooral omdat het gaat om een alcoholvrije en parfumvrije zelfbruinende mousse. Dit maakt het een huidvriendelijke zelfbruiner voor je lichaam, maar ook zeker voor je gezicht. Daarom staat de zelfbruiner ook in mijn top 6 beste gezicht zelfbruiners.

Het gaat dus om een zelfbruiner mousse. Deze breng je gemakkelijk aan door een paar pompjes op een zelfbruiner handschoen te doen. En dit vervolgens over je lichaam te wrijven. De zelfbruiner mousse kleurt meteen, dus je ziet precies waar je gesmeerd hebt (en waar niet  ).

Wat ik zelf heel fijn vind aan deze zelfbruiner, is dat het een hele natuurlijke kleur afgeeft. Totaal niet oranje. Daarnaast zitten er allerlei verzorgende oliën in, waaronder: canola olie, avocado olie, macadamia olie, jojoba olie en kokosnoot olie. Waardoor de zelfbruiner je huid tegelijkertijd voedt en hydrateert.

Maar er is nog een voordeel. De zelfbruiner blijft namelijk heel goed zitten. Als je één keer per dag doucht en niet in chloorwater zwemt, heb je er zeker zeven dagen plezier van. Ik vind de Minetan mouse zelf de beste zelfbruinende mousse van dit moment! Voor zowel het gezicht als het lichaam.

Laat je trouwens niet afschrikken door de term 'Very Dark'. Je kunt de kleur helemaal zelf bepalen. Ik laat het zelf 3 uur intrekken, maar je kunt ook gaan voor één uur inwerktijd. Dan is de heel kleur subtiel.

*De verpakking is veranderd. Sommige website verkopen nog de witte fles en andere websites de groene, maar de inhoud is precies hetzelfde!

beste zelfbruiner

2. Bondi Sands zelfbruiner lotion

De zelfbruinende mousse hierboven laat een duidelijke, maar natuurlijke, kleur achter. Houd je van een wat subtieler kleurtje? Dan zou ik voor deze Bondi Sands zelfbruiner lotion gaan! De zelfbruinende bodylotion geeft een mooie, natuurlijke teint. Die ook weer lang blijft zitten.

Je kunt deze kleur trouwens voor een deel zelf bepalen. Hoe langer en dikker je de zelfbruiner aanbrengt, hoe donkerder de uiteindelijke kleur zal worden. Daarnaast breng ik de zelfbruiner zelf vaak twee keer aan. Zowel 's ochtends als 's avonds. Dit geeft naar mijn mening de mooiste kleur. Waar je dus dagen plezier van hebt.

En dan de formulering. Hier verbaasde ik me echt over. In positieve zin! De voedende formule zorgt er namelijk voor dat het product ook door zou kunnen als verzorgende bodylotion. Het zit namelijk vol met hydraterende ingrediënten, als: hyaluronzuur, glycerine, coco-caprylate en glyceryl stearate. Maar ook antioxidanten die je huid beschermen tegen veroudering, waaronder: vitamine C en vitamine E.

Verder is ook deze zelfbruiner vrij van irriterende stoffen, als parfum en alcohol. Dit maakt het een geschikt product voor zowel het lichaam als gezicht. Ik vind dit zelf de beste zelfbruiner als je op zoek bent naar een subtiele, maar mooie zelfbruiner kleur voor de lichte huid.

Tip: in tegenstelling tot veel andere zelfbruiners zou ik deze zelfbruinende bodylotion echt lekker royaal aanbrengen. Eigenlijk moet je het idee krijgen dat je veel te veel hebt opgesmeerd en er morgen als een wortel bijloopt. Dán is de kleur op z'n mooist! Meestal zie je het effect na anderhalve dag.

beste zelfbruiner lichaam

3. Ecooking Self Tanning mouse

Ook deze Ecooking zelfbruiner is zeker het proberen waard. Het gaat om een zelfbruinende mousse die je gemakkelijk aanbrengt met een zelfbruiner handschoen. Zonder dat je handen vies worden! De reden dat deze zelfbruiner in mijn lijst met beste zelfbruiners staat, is met name vanwege de milde formulering.

De formulering van de zelfbruiner mousse is namelijk echt beperkt tot een minimum, waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties ook klein is. Verder is de zelfbruinende mousse vrij van uitdrogende alcohol, parfum en geurstoffen.

Dit maakt het een geschikte self tan voor zowel voor je lichaam als gezicht. Wat de zelfbruiner wél bevat, zijn een aantal verzorgende ingrediënten als: hyaluronzuur, glycerine, komkommer extract en aloe vera. Dit zorgt ervoor dat de mousse je huid hydrateert en geen trekkerig gevoel achter laat. Je huid voelt lekker zacht aan!

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner lichaam

Als je specifiek opzoek bent naar de beste zelfbruiner voor het lichaam, kun je ook voor één van onderstaande producten kiezen. Deze zelfbruiners zijn minder geschikt om ook op je gezicht te gebruiken, maar geven wel een hele mooie self tan kleur. Die ook nog lang blijft zitten.

1. Bondi Sands zelfbruiner mousse

Deze zelfbruiner van Bondi Sands mag écht niet ontbreken in mijn lijst met beste zelfbruiners voor het lichaam. Vooral als je houdt van een goed opvallende zelfbruiner is dit product zeker aan te raden. Ook hierbij gaat het weer om een zelfbruiner mousse. Die je aanbrengt doormiddel van een zelfbruiner handschoen en vervolgens over je lichaam wrijft.

Het geeft direct een kleurtje af, wat het smeren makkelijk maakt. Ik zou wel de kleur 'Dark' of 'Ultra Dark' nemen. Je kunt namelijk beter wat minder smeren voor de gewenste kleur. Dan heel veel smeren om je gewenste kleur te halen.

Verder geeft de zelfbruiner, na afspoelen, geen typische zelfbruiner geur af. Het is een subtiele kokos geur. Hier moet je dus wel van houden. Dit betekent wel dat de zelfbruiner dus parfum bevat. Om die zou ik deze zelfbruiner alleen voor het lichaam gebruiken. Niet voor het gezicht.

Het laatste grote pluspunt aan deze zelfbruiner is dat het lang blijft zitten. Als ik één keer per dag douche, blijft de zelfbruiner dik een week zitten. Kortom, een fijne zelfbruiner voor het lichaam met een duidelijke, maar natuurlijke kleur. Benieuwd wat ik van de andere Bondi sands zelfbruiners vind? Lees dan hier mijn Bondi Sands review.

zelfbruiner mousse

2. Biodermal zelfbruiner lotion

Ook deze Biodermal zelfbruiner is het proberen waard als je opzoek bent naar een subtiele self tan kleur. Het gaat hierbij om een zelfbruinende bodylotion. Dit breng je eigenlijk precies hetzelfde aan als je met een normale bodylotion zou doen. Alleen moet je bij een zelfbruiner lotion natuurlijk extra goed opletten waar je smeert (en waar niet ) plus je handen goed wassen na gebruik.

De ingrediëntenlijst van deze zelfbruiner is ook weer mild. Wel zit er een klein beetje parfum in, maar deze concentratie is zo goed als verwaarloosbaar. Mits je geen parfum allergie hebt natuurlijk! Maar dit is wel de reden waarom ik deze zelfbruiner alleen op je lichaam zou gebruiken. Niet het gezicht.

Verder bevat de lotion ook weer allerlei effectieve stoffen, waaronder: canola olie, shea butter, glycerine en vitamine E. Ze verzorgen je huid en beschermen tegelijkertijd tegen tekenen van huidveroudering. Kortom, een fijne, milde zelfbruiner voor het lichaam.

beste zelfbruiner

3. Sally Hansen zelfbruiner spray

Wil je direct een bruine kleur? Dan is deze leave-on zelfbruiner een fijne optie. Het werkt een beetje anders dan de standaard zelfbruiners. Het gaat namelijk niet om een middel die je huid langzaam bruin kleurt. Maar om een direct kleurtje. Je kunt het een beetje zien als een bronzer, maar dan dus voor het lichaam.

Ideaal als het onverwachts mooi weer wordt. En je graag een jurkje of korte broek aan wilt trekken. Maar ook als je bijvoorbeeld bepaalde plekken op je lichaam wilt camoufleren komt deze zelfbruiner handig van pas. Denk aan blauwe plekken, muggenbulten of spataderen.

Ook de formulering van deze zelfbruiner is weer mild voor de huid. Verder zijn er nog een aantal verzorgende stoffen aan toegevoegd, waaronder: dimethicone, vitamine E, panthenol, capryl glycol en magnesium. Een nadeel van dit product is natuurlijk wel, dat je het er ook meteen weer afspoelt. Dat is bij de andere producten, uit mijn lijst met beste zelfbruiners, niet zo.

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner gezicht

Ben je specifiek op zoek naar een zelfbruiner voor het gezicht? Hieronder heb ik twee fijne opties gezet! Of bekijk hier mijn complete lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht. Voor het mooiste resultaat zou ik in de avonden voordat je de zelfbruiner aanbrengt dit exfoliant smeren. Om zo dode huidcellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de self tan kleur mooi egaal verspreid.

1. Löwengrip zelfbruiner druppels

Deze Self Tan drops van Löwengrip mag zeker niet ontbreken in mijn lijst met beste zelfbruiners. Het gaat hierbij om zelfbruiner druppels die je door je dag,- of nachtcrème druppelt. Dit is handig, want zo kun je precies bepalen hoe donker je de kleur wilt hebben; hoe meer druppels, hoe donkerder de kleur.

Wel kan het de eerste keer even uitvogelen zijn hoe je de zelfbruiner het beste gebruikt. Hoeveel druppels gebruik je? Hoe zorg je dat je geen plekjes vergeet? Je zult zien dat dit steeds beter gaat. Om op safe te spelen, kun je het beste de eerste keer één druppeltje gebruiken. En dit verhogen zodra je onder de knie hebt hoe je de zelfbruiner mooi en geleidelijk aanbrengt.

De reden dat ik ook dit product als 'beste zelfbruiner' zie, is de milde formulering. Zo bestaat de formulering van deze zelfbruiner alleen maar uit huidvriendelijke en natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zitten er ook een aantal ingrediënten in met een hydraterende en verzorgende werking, waaronder: glycerine, allantoïne en hyaluronzuur. Kortom, milde en huidvriendelijke zelfbruiner druppels voor het gezicht!

beste zelfbruiner

2. Jungluck self tan drops

Ook deze self tan drops van het met Junglück zijn het proberen waard als je op zoek bent naar de beste zelfbruiner. Hierbij moet ik wel meteen zeggen dat ik de Minetan zelfbruiner gewoon de beste zelfbruiner uit deze top 8 beste zelfbruiners blijf vinden. Vooral vanwege de kleur en huidvriendelijke formule. Maar de Jungluck self tan drops zijn natuurlijk wel wat makkelijker aan te brengen.

Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een paar druppels van de self tan door je nachtcrème druppelen. Ik zeg expres nachtcrème omdat je beter niet direct na het aanbrengen van je zelfbruiner in de zon kan gaan. De reden dat deze zelfbruiner in mijn lijst met beste zelfbruiners staat is met name vanwege de milde natuurlijke ingrediënten die zijn gebruikt.

Zo is ook deze Jungluck zelfbruiner weer vrij van etherische oliën (geurstoffen), uitdrogende vormen van alcohol en andere stoffen die je liever niet terug ziet komen in je huidverzorgingsproducten. Ook blijft de zelfbruiner goed zitten en geeft het een natuurlijke teint. Ik zou het persoonlijk niet zo snel voor je lichaam gebruiken, zoals het merk ook adviseert. Hier vind ik de kleur te licht voor en bovendien heb je behoorlijk wat druppels nodig om je hele lichaam te tannen!

beste zelfbruiner

Extra tip!

Ik zou na het smeren van je zelfbruiner altijd een crème en/of met antioxidanten aanbrengen. Het self tanning ingrediënt in zelfbruiners kan mogelijk namelijk vrije radicalen vormen (schadelijke stoffen) na contact met zonlicht. Een goede crème en/of serum met antioxidanten vangt dit op. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet!

beste zelfbruiner

Hoe zelfbruiner aanbrengen?

Als je de beste zelfbruiner hebt gevonden, komt het volgende probleem: hoe kun je een zelfbruiner het beste aanbrengen? Dit verschilt een beetje per zelfbruiner. Een zelfbruiner lotion breng je bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde aan als je bodylotion of bodycrème. Je doet een beetje van het product op je handen en smeert dit vervolgens over je lichaam.

Een zelfbruiner spray aanbrengen daarentegen gaat weer heel anders in zijn werk. Je kunt hiervoor het beste in de douche gaan staan, omdat je een deel van de zelfbruiner naast je huid sprayt. Vervolgens houd je de zelfbruiner spray op tien tot twintig centimeter afstand. En sprayt dit over de plekken van de huid die je graag gebruind wilt hebben.

En dan de zelfbruiner mousse. Dit vind ik zelf de makkelijkste manier van zelfbruiner aanbrengen. Je hebt hiervoor wel een zelfbruiner handschoen nodig. Hier doe je een paar pompjes van de zelfbruiner mousse op. En dit wrijf je over je huid. En voila!

Zelfbruiner handschoen

Een zelfbruiner mousse breng je dus het makkelijkste aan met een zelfbruiner handschoen. Maar welke zelfbruiner handsschoen kies je? Hieronder lees je mijn drie favorieten!

zelfbruiner handschoen

Hoe werkt zelfbruiner?

Zelfbruiners werken dankzij de zelfbruinende stof: Dihydroxyacetone (DHA). Meestal gaat het om een concentratie van 1 tot 4% DHA. DHA reageert met de aminozuren in de bovenste huidlaag. Wat zorgt voor de vorming van melanoidines. Deze melanoidines geven de huid een bruine kleur. Vergelijkbaar met een natuurlijke bruining door de zon.

Na het aanbrengen van de zelfbruiner ontwikkelt de kleur zich meestal binnen enkele uren en bereikt deze zijn hoogtepunt na ongeveer 24 tot 72 uur. Het proces vindt plaats in de bovenste laag van de opperhuid en heeft geen invloed op het onderliggende pigment van de huid.

beste zelfbruiner

Mag je zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent?

Er zijn helaas (nog) geen betrouwbare studies uitgevoerd naar het directe effect van zelfbruiners op ongeboren kinderen. Maar er is wel onderzoek gedaan naar de zelfbruinende ingrediënten zelf. Zo is van DHA bekend bekend dat het in je bovenste huidlaag blijft en dus niet diep de huid indringt.

Hierdoor zou de stof volgens onderzoekers geen gevaar voor je ongeboren kindje moeten zijn. Toch blijven de studies naar het precieze effect uit. Dit maakt het voor mij lastig om volmondig 'ja!' te antwoorden. Misschien vind je dit ook interessant:

Mag je zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent

Zelfbruiner verwijderen: hoe haal je zelfbruiner weg?

Ik denk dat iedereen met een self tan verleden wel eens heeft meegemaakt dat de zelfbruiner niet bepaald lekker heeft uitgepakt. En dan breekt toch wel paniek uit, want hard schrobben helpt meestal niet. Gelukkig hebben ze hier inmiddels een oplossing op gedacht! Namelijk zelfbruiner erasers om je self tan te verwijderen. Héél handig om in huis te hebben (al zeg ik het zelf  ).

Hoe krijg je zelfbruiner van je handen?

Een goede zelfbruiner was je er vaak direct na gebruik weer af. Wacht hier niet te lang mee, want anders is de bruine tint al te ver ingetrokken. Maar ook dan is er geen reden tot paniek. Met de Bondi Sands zelfbruiner eraser, die ik hierboven ook al noemde, haal je iedere self tanner gemakkelijk van je handen.

zelfbruiner verwijderen

Nadelen zelfbruiner

Naast voordelen heeft een zelfbruiner natuurlijk ook wat nadelen. Hieronder heb ik de nadelen van een zelfbruiner op een rijtje gezet. Inclusief mijn tips om deze nadelen zoveel mogelijk te beperken!

1. Onregelmatige kleur zelfbruiner

Een zelfbruiner kan een onregelmatige kleur afgeven. Dit gebeurt met name als je nog niet zoveel ervaring hebt met het smeren van zelfbruiners. Mijn advies is daarom om de eerste keren altijd voor een zelfbruiner te gaan die meteen kleurt. Zoals deze zelfbruiner mousse van Minetan of deze zelfbruiner mousse van Bondi Sands. Zo ben je vrijwel verzekerd van een egale kleur!

Gebruik je de zelfbruiner voor je gezicht? Bijvoorbeeld self tan drops. Dan is het aan te raden om vooraf dode huidcellen te verwijderen met een exfoliant. Gebruik het exfoliant tenminste drie avonden voordat je aan de slag gaat met een self tan product. Je zal zien dat de kleur er veel egaler uit komt te zien en bovendien ook langer blijft zitten!

2. Oranje kleur zelfbruiner

Verder kan het ook zo zijn dat de zelfbruiner niet de gewenste kleur heeft gegeven. Vaak gaat het om een onnatuurlijke kleur. Of een oranje zelfbruiner kleur. Dit ligt niet aan jezelf, maar vaak aan het product zelf. Ik vind dat de producten uit mijn lijst met beste zelfbruiners hierboven geen onnatuurlijke of oranje kleur afgeven. Is het kwaad al geschiet en moet je op dit moment oranje gekleurd door het leven? Met een zelfbruiner eraser haal je jouw self tan er gemakkelijk weer af!

3. Vlekken zelfbruiner

Verder geven sommige zelfbruiners vlekken in je kleding, lakens of handdoeken. Deze vlekken zijn vaak bruin of roze van kleur. Dit gebeurt vooral als je de zelfbruiner nog niet hebt afgespoeld. Ik zou daarom altijd iets aantrekken wat vies mag worden en pas na het afspoelen van de self tan je bed in duiken. Zijn er al vlekken zichtbaar? In de meeste gevallen gaat de zelfbruiner kleur er in de wasmachine gewoon weer uit!

4. Huidirritatie zelfbruiner

Net als andere cosmetica producten kunnen ook zelfbruiners irriterende stoffen bevatten en zo huidreacties veroorzaken. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat zelfbruiners hoge concentraties parfum bevatten. Om zo het typische zelfbruiner geurtje te maskeren en het product een aangename geur te geven. Toch is mijn advies om voor een parfumvrije zelfbruiner voor het gezicht te gaan. Of voor een zelfbruiner waar maar een klein beetje parfum aan is toegevoegd.

Maar ook hulpstoffen in self tanning producten kunnen voor irritatie zorgen. Deze stoffen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de zelfbruiner zich goed tussen de dode huidcellen gaat zitten en helpt het product zo egaal over de huid verspreiden. Onmisbaar dus. Maar helaas dus soms ook een uitlokker van irritatie. Gebruik zelfbruiners daarom niet te vaak en houd twee weken 'rust' tussen twee smeerbeurten in.

nadelen zelfbruiner

Hoe lang blijft zelfbruiner zitten?

Hoelang je self tan blijft zitten verschilt heel erg per zelfbruiner, per locatie en per situatie. Zo blijft een self tan product automatisch minder goed op je gezicht zitten dan op je lichaam. Dit komt omdat we op ons gezicht meer andere huidverzorgingsproducten gebruiken. Bovendien reinig je je gezicht meestal ook wat uitgebreider.

Maar er zijn meer factoren die een rol spelen in het behouden van je self tan kleur. Wanneer je bijvoorbeeld veel in chloorwater of zeewater zwemt zal de kleur er veel sneller afgaan dan wanneer je dit niet doet. Een goede zelfbruiner blijft, ongeacht de locatie en je situatie, in ieder geval drie dagen goed zitten.

beste zelfbruiner

Hoe vaak zelfbruiner smeren?

Hoe vaak je een zelfbruinende bodylotion, of ander self tan product smeert, hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Zelf smeer ik in de zomer één keer in de twee weken een zelfbruiner op. Hier kan ik dan een week van genieten. Hierna ben ik dus een weekje wat bleker en smeer ik foundation.

Een zelfbruiner is namelijk niet het meest huidvriendelijke cosmetica product. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat DHA, de bruinende stof in self tanning producten, vrije radicalen kan vormen wanneer het in contact komt met zonlicht.

 Wel hebben deze onderzoeken gebruik gemaakt van 20% DHA. Terwijl de meeste self tanning producten die wij kunnen kopen maximaal 5% DHA bevatten. Daarom zou ik je hier niet al teveel zorgen over maken. Wel is het advies om de zelfbruiner daarom het liefste altijd 's avonds aan te brengen en vooral niet vlak voordat je de zon aan gaat.

Ook zou ik altijd hierna een crème met antioxidanten opsmeren. Zij gaan de vorming van vrije radicalen namelijk tegen. In mijn blog over Beste anti-age crèmes staan een aantal fijne voorbeelden! Verder is een mooie zomerse teint uit een flesje natuurlijk altijd beter dan een zomerse tan door de zon.

beste zelfbruiner

Hoe lang moet zelfbruiner intrekken?

Hoe lang de zelfbruiner moet intrekken hangt heel erg af van het product. Zo moet een zelfbruinende bodylotion vaak langer intrekken dan een zelfbruinende mousse. Op de verpakking van een goede zelfbruiner staat altijd een advies met betrekking tot de gewenste inwerktijd. Hierin geldt meestal: hoe langer je de zelfbruiner laat intrekken, hoe dieper de bruine tint wordt.

beste zelfbruiner

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn top 8 beste zelfbruiners, heb ik meer top-lijstjes online staan. Met daarin huidverzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je leest ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram