Top 7 Beste zelfbruiner
01 februari 2023 

Top 7 Beste zelfbruiner

Een jurkje staat toch net wat leuker als je benen lekker bruin zijn. Toch is niet iedereen weggelegd voor een zongebruinde huid. De ene persoon heeft na één week zonnen al lekker teintje. Terwijl de ander de hele zomer bezig is. Het smeren een zelfbruiner kan hierin helpen. Maar welke zelfbruiner smeer je? In deze blog lees je mijn top 7: Beste zelfbruiner!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

 

Beste zelfbruiner 2023: mijn top 7

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Check dan hieronder de samenvatting van mijn Beste zelfbruiner top 7!

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner lichaam en gezicht

Ben je opzoek naar de beste zelfbruiner, die je op zowel je gezicht als lichaam kunt gebruiken?Hieronder lees je mijn top 3 beste zelfbruiners voor zowel gezicht als lichaam. Ben je specifiek opzoek naar een zelfbruiner voor alleen het lichaam of alleen het gezicht? Scrol dan iets naar beneden!

1. Minetan zelfbruiner mousse

Ik ben inmiddels groot fan van de Minetan zelfbruiner. Vooral, omdat het gaat om een alcoholvrije en parfumvrije zelfbruiner mousse. Dit maakt het een huidvriendelijke zelfbruiner voor je lichaam, maar ook zeker voor je gezicht. Daarom staat de zelfbruiner ook in mijn top 6 beste gezicht zelfbruiners.

Het gaat dus om een zelfbruiner mousse. Deze breng je gemakkelijk aan door een paar pompjes op een zelfbruiner handschoen te doen. En dit vervolgens over je lichaam te wrijven. De zelbruiner mousse kleurt meteen, dus je ziet precies waar je gesmeerd hebt.

Wat ik zelf heel fijn vind aan deze zelfbruiner, is dat het een hele natuurlijke kleur afgeeft. Niet oranje. Daarnaast zitten er allerlei verzorgende oliën in, waaronder canola olie, avocado olie, macadamia olie, jojoba olie en kokosnoot olie. Waardoor de zelfbruiner je huid tegelijkertijd voedt en hydrateert.

Verder blijft de zelfbruiner goed zitten. Als je één keer per dag doucht en niet in chloorwater zwemt, heb je er zo vijf dagen plezier van. Ik vind het zelf de beste zelfbruiner van dit moment! Voor zowel het gezicht als het lichaam.

beste zelfbruiner

2. Bondi Sands zelfbruiner lotion

De zelfbruiner mousse hierboven laat een duidelijke, maar natuurlijke, kleur achter. Houd je van een wat subtieler kleurtje? Dan zou ik voor deze Bondi Sands zelfbruiner lotion gaan! De zelfbruiner geeft een mooie, natuurlijke, kleur. Die lang blijft zitten.

Je kunt deze kleur trouwens voor een deel zelf bepalen. Hoe dikker je de zelfbruiner aanbrengt, hoe donkerder de uiteindelijke kleur zal worden. Daarnaast breng ik de zelfbruiner zelf vaak twee keer aan. Zowel 's ochtends als 's avonds. Dit geeft naar mijn mening de mooiste kleur. Waar je dus dagen plezier van hebt.

En dan de formulering, hier verbaasde ik me echt over. In positieve zin! Het zou namelijk ook zo doorkunnen als bodylotion. Wat de lotion namelijk bevat zijn allerlei hydraterende ingrediënten, waaronder: hyaluronzuur, glycerine, coco-caprylate en glyceryl stearate. Maar ook antioxidanten die je huid beschermen tegen veroudering, waaronder: vitamine C en vitamine E.

Verder is ook deze zelfbruiner vrij van irriterende stoffen, als parfum en alcohol. Dit maakt het een geschikt product voor zowel het lichaam als gezicht. Ik vind dit zelf de beste zelfbruiner als je op zoek bent naar een subtiele, maar mooie zelfbruiner kleur.

Tip: in tegenstelling dat veel andere zelfbruiners zou ik deze lotion echt lekker royaal aanbrengen. Eigenlijk moet je het idee krijgen dat je veel te veel hebt opgesmeerd en er morgen als een wortel bijloopt. Dán is de kleur op z'n mooist! Meestal zie je het effect na anderhalve dag.

beste zelfbruiner lichaam

3. Ecooking Self Tanning mouse

Ook deze Ecooking zelfbruiner is zeker het proberen waard. Het gaat om een zelfbruiner mousse. Die je dus gemakkelijk aanbrengt met een zelfbruiner handschoen. Zonder dat je handen vies worden!

De reden dat deze zelfbruiner in mijn lijst met beste zelfbruiners staat, is met name de milde formulering. De formulering van de zelfbruiner mousse is namelijk beperkt tot een minimum, waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties klein is.

De zelfbruiner mousse is vrij van uitdrogende alcohol, parfum en geurstoffen. Dit maakt de zelfbruiningsfoam zowel geschikt voor je lichaam als gezicht. Wat de zelfbruiner wel bevat, zijn een aantal verzorgende ingrediënten als: hyaluronzuur, glycerine, komkommer extract en aloe vera.  Na het aanbrengen van de zelfbruiner voelt je huid lekker zacht en gehydrateerd aan.

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner lichaam

Als je specifiek opzoek bent naar de beste zelfbruiner voor het lichaam, kun je ook voor één van onderstaande producten kiezen. Deze zelfbruiners zijn minder geschikt om ook op je gezicht te gebruiken, maar werken net zo goed als zelfbruiners hierboven!

1. Bondi Sands zelfbruiner mousse

Deze zelfbruiner van Bondi Sands mag écht niet ontbreken in mijn lijst met beste zelfbruiners voor het lichaam. Vooral als je houdt van een goed opvallende zelfbruiner is dit product zeker aan te raden.

Ook hierbij gaat het weer om een zelfbruiner mousse. Die je aanbrengt op een zelfbruiner handschoen en vervolgens over je lichaam wrijft. Het geeft direct een kleurtje af, wat het smeren makkelijk maakt. Ik zou wel de kleur 'Dark' of 'Ultra Dark' nemen. Je kunt namelijk beter wat minder smeren voor de gewenste kleur. Dan heel veel smeren om je gewenste kleur te halen.

Verder geeft de zelfbruiner, na afspoelen, geen typische zelfbruiner geur af, maar wel een kokosgeur. Hier moet je dus wel van houden. Deze kokosgeur is meteen een teken dat de zelfbruiner parfum bevat. Dit ook de reden waarom ik deze zelfbruiner alleen voor het lichaam aanraad. En niet voor het gezicht.

Het laatste grote pluspunt aan deze zelfbruiner is dat het lang blijft zitten. Als ik één keer per dag douche, blijft de zelfbruiner vaak een week zitten. Kortom, een fijne zelfbruiner voor het lichaam met een duidelijke, maar natuurlijke kleur.

zelfbruiner mousse

2. Biodermal zelfbruiner lotion

Ook deze Biodermal zelfbruiner is het proberen waard als je opzoek bent naar een subtiele zelfbruiner. Het gaat hierbij om een zelfbruiner lotion. Dit breng je eigenlijk precies hetzelfde aan als je met een bodylotion zou doen. Alleen moet je bij een zelfbruiner lotion natuurlijk altijd goed je handen wassen.

De ingrediëntenlijst van deze zelfbruiner is ook weer mild. Wel zit er een klein beetje parfum in, maar deze concentratie is zo goed als verwaarloosbaar. Mits je geen parfum allergie hebt natuurlijk! Maar om die reden zou ik deze zelfbruiner wel alleen op je lichaam smeren. Niet het gezicht.

Verder bevat de lotion ook allerlei effectieve stoffen, waaronder: canola olie, shea butter, glycerine en vitamine E. Ze verzorgen je huid en beschermen tegelijkertijd tegen tekenen van huidveroudering. Kortom, een fijne, milde zelfbruiner voor het lichaam.

beste zelfbruiner

3. Sally Hansen zelfbruiner spray

Wil je direct een bruine kleur? Dan is deze leave-on zelfbruiner een fijne optie. Het werkt een beetje anders dan een standaard zelfbruiner. Het gaat namelijk niet om een middel die je huid langzaam bruin kleurt. Maar om een direct kleurtje. Je kunt het een beetje zien als een bronzer, maar dan dus voor het lichaam.

Ideaal als het onverwachts mooi weer wordt. En je graag een jurkje of korte broek aan wilt trekken. Maar ook als je bijvoorbeeld bepaalde plekken op je lichaam wilt camoufleren komt deze zelfbruiner handig van pas. Denk aan blauwe plekken, muggenbulten of spataderen.

Ook de formulering van deze zelfbruiner is weer mild voor de huid. Verder zijn er nog een aantal verzorgende stoffen aan toegevoegd, waaronder: dimethicone, vitamine E, panthenol, capryl glycol en magnesium. Een nadeel van dit product is natuurlijk wel, dat je het er ook meteen weer afspoelt. Dat is bij de andere producten, uit mijn lijst met beste zelfbruiners, niet zo.

beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner gezicht

Ben je specifiek op zoek naar een zelfbruiner voor het gezicht? Hieronder heb ik een fijne optie gezet! Of bekijk hier mijn complete lijst met beste zelfbruiners voor het gezicht.

1. Löwengrip zelfbruiner druppels

Deze Self Tan drops van Löwengrip mag zeker niet ontbreken in mijn lijst met beste zelfbruiners. Het gaat hierbij om zelfbruiner druppels die je door je dag,- of nachtcrème druppelt. Dit is handig, want zo kun je precies bepalen hoe donker je de kleur wilt hebben; hoe meer druppels, hoe donkerder de kleur.

Wel kan het de eerste keer even uitvogelen zijn hoe je de zelfbruiner het beste gebruikt. Hoeveel druppels gebruik je? Hoe zorg je dat je geen plekjes vergeet? Je zult zien dat dit steeds beter gaat. Om op save te spelen, kun je het beste de eerste keer één druppeltje gebruiken. En dit verhogen zodra je onder de knie hebt hoe je de zelfbruiner mooi en geleidelijk aanbrengt.

De reden dat ik ook dit product als 'beste zelfbruiner' zie, is de milde formulering. Zo bestaat de formulering van deze zelfbruiner alleen maar uit huidvriendelijke stoffen. Daarnaast zitten er ook een aantal ingrediënten in met een hydraterende en verzorgende werking, waaronder: glycerine, allantoïne en hyaluronzuur.

Kortom, een milde en huidvriendelijke zelfbruiner voor het gezicht!

beste zelfbruiner

Hoe zelfbruiner aanbrengen?

Als je de beste zelfbruiner hebt gevonden, komt het volgende probleem: hoe moet je een zelfbruiner aanbrengen? Dit verschilt een beetje per zelfbruiner. Een zelfbruiner lotion breng je bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde aan als je bodylotion of bodycrème. Je doet een beetje van het product op je handen en smeert dit vervolgens over je lichaam.

Een zelfbruiner spray aanbrengen gaat weer heel anders in zijn werk. Je kunt hiervoor het beste in de douche gaan staan, omdat je vaak wat zelfbruiner naast je huid sprayt. Vervolgens houd je de zelfbruiner spray op tien tot twintig centimeter afstand. En sprayt dit over de plekken van de huid die je graag gebruind wilt hebben.

En dan de zelfbruiner mousse. Dit vind ik zelf de makkelijkste manier van zelfbruiner aanbrengen. Je hebt hiervoor wel een zelfbruiner handschoen nodig. Hier doe je een paar pompjes van de zelfbruiner mousse op. En dit wrijf je over je huid. En voila!

Zelfbruiner handschoen

Een zelfbruiner mousse breng je dus het makkelijkste aan met een zelfbruiner handschoen. Maar welke zelfbruiner handsschoen kies je? Hieronder lees je mijn favorieten!

zelfbruiner handschoen

Mag je zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent?

Er zijn helaas geen betrouwbare studies uitgevoerd naar het direct effect van zelfbruiners op ongeboren kinderen. Maar er is wel onderzoek gedaan naar de zelfbruinende ingrediënten zelf. Zo is van DHA bekend bekend dat het in je bovenste huidlaag blijft. En dus niet dieper de huid indringt, waardoor de stof geen gevaar je ongeboren kindje zou moeten zijn.

Toch blijven de studies naar het precieze effect uit. Dit maakt het voor mij lastig om volmondig 'ja!' te antwoorden..

Mag je zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent

Zelfbruiner verwijderen

Ik denk dat iedereen met een zelfbruiner verleden wel eens heeft meegemaakt dat een zelfbruiner mislukt is. En dan breekt toch vaak de paniek uit, want hard schrobben helpt vaak niet. Gelukkig hebben ze hier inmiddels een oplossing op gedacht! Namelijk zelfbruiner erasers om je zelfbruiner te verwijderen. Héél handig om in huis te hebben (al zeg ik het zelf..).

Nadelen zelfbruiner

Naast voordelen heeft een zelfbruiner natuurlijk ook wat nadelen. Hieronder heb ik de nadelen van een zelfbruiner op een rijtje gezet. Inclusief mijn tips!

1. Onregelmatige kleur zelfbruiner

Een zelfbruiner kan een onregelmatige kleur afgeven. Dit gebeurt met name als je nog niet zoveel ervaring hebt met het smeren van zelfbruiners. Mijn advies is daarom om de eerste keren altijd voor een zelfbruiner te gaan die meteen kleurt. Zoals deze zelfbruiner mousse van Minetan of deze zelfbruiner mousse van Bondi Sands. Zo ben je vrijwel verzekerd van een egale kleur!

2. Oranje kleur zelfbruiner

Verder kan een zelfbruiner niet de gewenste kleur geven. Vaak gaat het om een onnatuurlijke kleur of een typische oranje zelfbruiner kleur. Dit ligt niet aan jezelf, maar vaak aan het product zelf. Ik vind dat de producten uit mijn lijst met beste zelfbruiners geen of oranje kleur afgeven. Is het kwaad al geschiet en ben je al oranje geworden door een zelfbruiner? Met een zelfbruiner eraser haal je het er gemakkelijk weer af!

3. Vlekken zelfbruiner

Verder geven sommige zelfbruiners vlekken in je kleding, lakens of handdoeken. Deze vlekken zijn vaak bruin of roze van kleur. Dit gebeurt vooral als je de zelfbruiner nog niet hebt afgespoeld. Ik zou daarom altijd iets aantrekken wat vies mag worden, of een korte pyjama. En pas na het afspoelen van de zelfbruiner je bed in duiken!

Zitten de vlekken van de zelfbruiner er al in? Je wast dit er gemakkelijk uit! Op dezelfde manier zoals je je kleding of beddengoed wast.

4. Huidirritatie zelfbruiner

Net als andere cosmetica producten kunnen ook zelfbruiners irriterende stoffen bevatten en zo huidreacties veroorzaken. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat zelfbruiners hoge concentraties parfum bevatten. Om zo het typische zelfbruiner geurtje te maskeren. Mijn advies is daarom om voor een parfumvrije zelfbruiner te gaan. Of voor een zelfbruiner waar maar een klein beetje parfum in zit.

nadelen zelfbruiner

Misschien vind je dit ook interessant

Naast mijn top 5 beste zelfbruiners, heb ik meer top-lijstjes online staan. Met daarin huidverzorgingsproducten die ik op dit moment het beste vind. Je leest ze hieronder!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram