Beste zonnebrand wintersport (top 6)
07 januari 2024 
13 min. leestijd

Beste zonnebrand wintersport (top 6)

Ga je op wintersport, maar weet je niet zo goed welke zonnebrand je dan het beste kunt meenemen? Ik help je hier graag mee! In deze blog geef ik voorbeelden van goede zonnebrand producten die zowel beschermen tegen de zon als uitdroging door kou.

Samenvatting beste zonnebrand wintersport 2024

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder heb ik alle zonnebrand op een rijtje gezet. Ieder product biedt een goede bescherming aan zowel je huid als lippen. En is geschikt voor de kinder,- en volwassenhuid. Van onderstaande zes zonnebrandcrèmes hebben de eerste drie mijn voorkeur, omdat deze ook antioxidanten bevatten. En de watervrije zonnebrandcrèmes niet.

wintersport zonnebrand

Waarop letten bij zonnebrand wintersport kopen?

Je zou kunnen zeggen 'een zonnebrand is een zonnebrand'. Toch verschilt een goede wintersport zonnebrand wel met de 'standaard' zonnebrandcrème die je in de zomer gebruikt. Als je op wintersport gaat is kouder dan tijdens een zonnige vakantie bestemming. Bovendien ligt er, als je geluk hebt, veel sneeuw en sta je dichterbij de zon.

Het is belangrijk om je zonnebrand hier ook op aan te passen. Een zonnebrandcrème is normaal gesproken vaak op water basis. Dit is op zich geen probleem. Maar een wintersport zonnebrand is over het algemeen wat vetter en rijker van textuur. Hierdoor zal het niet makkelijk bevriezen tijdens lage temperaturen en beschermt het je huid tegen uitdroging.

Ook biedt de zonnebrand een optimale bescherming tegen uv straling. Die over het algemeen krachtiger zijn als je hoog in de bergen bent. Maar ook tegen uitdroging als gevolg van kou. Het gaat namelijk vaak om een verzorgende zonnebrandcrème met relatief veel hydraterende stoffen.

Daarnaast is je misschien al opgevallen op de foto hierboven dat het allemaal zonnebrand producten in stick-vorm zijn. Normaal gesproken ben ik hier geen fan van,  omdat het lastig is om de juiste beschermingsfactor te smeren. Maar voor wintersport maak ik een uitzondering. Dan wil je gewoon een product dat gemakkelijk en snel aangebracht kan worden. Zonder dat aller onder zit!

Geef je toch de voorkeur aan een zonnebrandcrème in plaats van stick?  Dan zou ik voor zonnebrand 1 of 3 uit dit advies gaan: Top 11 Beste zonnebrand.

zonnebrand wintersport

1. Ultrasun Alpine zonnebrand wintersport SPF 50

Een voorbeeld van een goede zonnebrandcrème voor wintersport is deze Face Alpine Combi SPF50+ van Ultrasun. Het gaat om een twee in één zonnebrandcrème dat zowel geschikt is voor je gezicht als lippen. Dit is trouwens vaker zo bij speciale zonnebrandcrèmes voor wintersport, omdat je het dan makkelijk en snel over je hele gezicht kunt aanbrengen.

De waterdichte stick is helemaal vrij van parfum en andere stoffen die je liever niet terugziet in je zonnebrandcrème. Wat de stick wél bevat zijn effectieve en huidvriendelijke zonnefilters, waaronder: methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, titanium dioxide, ethylhexyl salicylate en bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine.

Bovendien bevat de zonnebrandcrème ook nog vette stoffen om voldoende bescherming te bieden tegen uitdroging van de huid als gevolg van (extreme) kou. Zo bevat de stick capric triglyceride, glycerine, squalene, vitamine C en vitamine E. Helaas ook een klein beetje alcohol, maar deze concentratie is zo laag dat je hier niets van zal merken.

De zonnebrand smeert makkelijk uit, prikt niet in je ogen en laat geen waas achter. Kortom, ben je op zoek naar een goede verzorgende zonnebrandcrème voor wintersport? Dan kan ik de Ultrasun Face Alpine SPF 50 zeker aanraden! Zowel als zonnebrandcrème en lippenbalsem. Om ook je lippen goed te beschermen tegen de kou en zon.

zonnebrand wintersport

2. Drs Leenarts zonnebrand wintersport SPF 50

Ook deze Suncare Ski stick van Drs Leenarts kan ik zeker aanraden als je op zoek bent naar een speciale zonnebrand voor wintersport. Net als het product hierboven gaat het weer om een stick. Die je zowel op je lippen als gezicht kunt gebruiken. De zonnebrandcrème smeert heel makkelijk uit en laat geen witte waas achter.

De zonnebrand bevat weer krachtige zonnefilters die je huid en lippen beschermen tegen de zon. Namelijk: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, Ethylhexyl Salicylate, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate en Ethylhexyl triazone.

Verder zijn er ook nog hydraterende en verzorgende stoffen toegevoegd, zodat je huid ook goed beschermt is tegen uitdroging als gevolg van kou en wind. Zo bevat de stick onder andere: caprilyl methicone, glycerine, glyceryl stearate, caprylyl glycol en een beetje zonnebloemolie. Kortom, ook weer een goede en huidvriendelijke zonnebrand!

zonnebrand wintersport

3. Beauty of Joseon Sun Stick SPF 50

Van de Beauty of Joseon Sun cream ben ik groot fan. Met name vanwege de vele antioxidanten en krachtige zonnefilters. Maar tijdens wintersport is deze crème minder gemakkelijk. Dan zou ik eerder voor een stick gaan. Bijvoorbeeld deze Beauty of Joseon Sun stick

De stick biedt, net als de producten hierboven, een goede zonbescherming tegen de zon. Hiervoor zijn verschillende zonnefilters gebruikt: diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en ethylhexyl triazone. Stuk voor stuk effectieve en huidvriendelijke filters.

Ik ben met name erg tevreden over deze stick vanwege de hoeveelheid verzorgende stoffen die zijn toegevoegd. Zo bevat de stick krachtige antioxidanten, als kurkuma extract, groene thee extract, japanse camellia olie, moringa olie, coccinia indica fruitextract en centella asiatica extract. Maar ook de hydraterende stoffen: hyaluronzuur, jojoba olie, glycerine, panthenol en synthethische wax.

De toevoeging van silicia zorgt verder voor een licht matterend effect. Maar zoals ik in mijn Beauty of Joseon sunscreen review ook al schreef, merkte ik hier zelf niet heel veel van. Kortom, ook deze Beauty of Joseon Sun Stick is een goede optie als je op zoek bent naar een zonnebrand stick voor op wintersport!

zonnebrand wintersport

4. Cetaphil Sheer Mineral stick

Deze zonnebrand stick van Cetaphil is met name geschikt als je naar een heel koud land gaat. Waar temperaturen ver onder het vriespunt niet ongebruikelijk zijn. De zonnebrand bevat namelijk niet alleen vette stoffen, maar is ook nog eens helemaal watervrij. Dit betekent dat het bij de meest koude temperaturen niet zal bevriezen. Hier hoef je op wintersport trouwens meestal niet bang voor te zijn.

Wat ik verder zo goed vind aan deze zonnebrand zijn de vetachtige en verzorgende stoffen die zijn gebruikt, waaronder: beeswax, candelilla wax, paraffine en ozokerite. Kortom, de Cetaphil stick is een hele geschikte zonnebrand als je een extreem koud land gaat bezoeken!

zonnebrand wintersport

5. CeraVe mineral sunscreen stick spf 50

Ook deze stick van CeraVe is een goede optie als je op zoek bent naar een 100% watervrije zonnebrand. De zonnebrand bevat het zonnefilter zinc oxide. Niet mijn meest favoriete zonnefilter, maar wel geschikt als je op zoek bent naar een watervrije zonnebrand. Er is niet gebruik gemaakt van de zogeheten nanotechnologie. Wat juist goed is. Alleen hierdoor valt de crème iets witter uit.

Bij mij verdween deze waas wel gewoon weer! Verder zijn er nog een aantal stoffen toegevoegd die de huidbarriere hydrateren en herstellen. Zo bevat de stick verschillende ceramiden, dimethicone, candelilla wax en ozokertie. Kortom, een goede optie als je op zoek bent naar een watervrije zonnebrand.

zonnebrand wintersport

6. Neutrogena Sheer Zinc Kids sunscreen SPF 50

Deze zonnebrand stick van het merk Neutrogena lijkt een beetje op de zonnebrand hierboven. Het bevat ook weer zinc oxide (non-nano) en is vrij van water. Alleen de ingrediëntenlijst is verder wat minder spannend. Het bevat een aantal hydraterende en verzorgende stoffen, als: paraffine, ozokerite, caprylyl glycyl en haverpitolie. Maar geen antioxidanten.

Toch wilde ik deze graag toevoegen aan deze 'Beste wintersport zonnebrand top 6', omdat het makkelijk smeert. En daarom ook heel geschikt is om kinderen op de pist even snel mee in te smeren!

zonnebrand wintersport

Waarom normaal gesproken liever geen stick?

In mijn adviezen, maar ook op Instagram, heb ik vaak aangegeven dat ik zelf de voorkeur geef aan een zonnebrandcrème of lotion. En zonnebrand sticks, rollers en oliën liever laat staan. Dit komt vooral omdat je met een crème of lotion veel beter ziet waar je gesmeerd hebt (en waar niet). Maar ook omdat je met een crème of lotion sneller de juiste zonbescherming factor haalt.

Dit is minder vanzelfsprekend bij het gebruik van een stick. Toch zijn alle producten hierboven zonnebrandcrèmes in stick vorm. Dit komt vanwege het gebruiksgemak. Op wintersport heb je tenslotte een skibril en handschoenen op. Het is vervelend om hier dan allemaal vloeibare crème of lotion op te morsen.

Bovendien breng je een stick ook veel sneller aan. Maar zorg er dus wel voor dat je meerdere keren over dezelfde plek gaat, zodat je de juiste zonbescherming factor haalt! Geef je liever de voorkeur aan een zonnebrandcrème in plaats van stick? Dan zou ik voor zonnebrand 1 of 3 uit dit advies gaan: Top 11 Beste zonnebrandcrèmes.

zonnebrand wintersport

Overige huidverzorgingsproducten wintersport

Naast bovenstaande zonnebrandcrèmes is het ook goed om je dagcrème/nachtcrème aan te passen als je op wintersport gaat. Zo kun je bijvoorbeeld beter voor een wat vettere balsem gaan dan voor een crème of lotion. Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet!

Deze producten kun je zowel als dagcrème en nachtcrème gebruiken. In de beschrijving staat dat ze geschikt zijn voor de eczeem gevoelige huid. Dit betekent niet dat je deze producten niet kunt smeren als je geen gevoelige huid hebt. Ze zijn gewoon heel mild en bevatten zowel kalmerende als hydraterende stoffen.

beste zonnebrand wintersport

Wat doet kou met je huid?

In wintersport gebieden is het kouder en bevat de lucht minder vocht. De kans is groot dat je dit op een gegeven moment aan je huid gaat merken. Het wordt droger, roder, schraler en gaat misschien zelfs schilferen. Dit komt omdat de weersomstandigheden ervoor zorgen dat water sneller uit je huid verdampt.

Bovendien hebben onderzoeken laten zien dat deze gure weeromstandigheden een negatieve invloed hebben op een bepaald eiwit in onze huid: filaggrine. Dit eiwit speelt een cruciale rol in het ondersteunen van het vochtgehalte in de huid. Een goede bescherming tegen zowel de zon als de kou is op wintersport daarom belangrijk!

zonnebrand wintersport

Wat is een speciale zonnebrand wintersport?

Een wintersport zonnebrand is een speciaal ontwikkelde zonnebrandcrème die is bedoeld om de huid te beschermen tijdens activiteiten in koude winterse omstandigheden, zoals skiën of snowboarden. Deze zonnebrandproducten verschillen in formulering en eigenschappen van typische zonnebrandcrèmes die in de zomer worden gebruikt. De reden hierachter is dat dit ervoor zou zorgen dat we fanatieker smeren als we de piste afdalen.

1. Hoge factor

Allereerst bevat een speciale wintersport zonnebrand vaak een relatief hoge factor. Je zal niet zo snel een wintersport zonnebrand zien met een factor lager dan SPF 30. Het advies is zelfs om op deze hoogtes altijd voor een zonnebrand met een minimale beschermingsfactor van 50 te gaan. Om je lippen en huid goed te beschermen tegen de zon. Ik vind SPF 30 persoonlijk te laag.

2. Combinatie

Wat ook opvalt is dat veel wintersport zonnebrandcrèmes een combinatie zijn van zowel een lippenbalsem als gezichtszonnebrand. Je kunt een standaard zonnebrand natuurlijk altijd op je lippen smeren, maar dit voelt vaak niet fijn aan.

Bovendien maakt het je lippen dan ook onwijs wit en is de kans groot dat een deel van de crème in je mond terechtkomt. Een combinatie is daarom fijn. Op die manier hoef je niet te sjouwen met meerdere zonnebrand producten en kun je in één keer zowel je gezicht als lippen insmeren. Wel zo makkelijk!

3. Stick

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien in mijn lijst met 'Beste wintersport zonnebrand' worden deze producten vaak verkocht in de vorm van stick. Het idee hierachter is dat er op de piste handschoenen gedragen worden, wat het lastig maakt om een crème aan te brengen. Merken spelen hierop in door zonnecrème in stick vorm te verkopen, zodat je alleen het dopje eraf hoeft te halen om je huid en lippen goed in te kunnen smeren.

zonnebrandcreme wintersport

Waarom is een verzorgende zonnebrandcrème belangrijk?

Een zonnebrandcrème tijdens wintersport is wat mij betreft van groot belang, in de breedste zin van het woord. Het biedt namelijk een essentiële bescherming voor wintersporters in de bergen. Waar de zon, ondanks de kou, heel erg krachtig kan zijn.

De zon in de bergen is zelfs intenser dan je zou denken. Dit komt niet alleen omdat je hoog in de bergen zit en hierdoor dichterbij de zon. Maar ook door de sneeuw, waarin uv straling gemakkelijk gereflecteerd wordt. Hierdoor kun je zelfs in de koude winter snel verbranden.

Bovendien worden wintersporters natuurlijk blootgesteld aan (extreem) lage temperaturen. Dit kan de huid kan snel uitdrogen en beschadigen door koude wind. Smeer je daarom goed in! Zonnebrandcrème, speciaal ontworpen voor wintersport, bevat vaak ingrediënten die de huid hydrateren en beschermen tegen deze koude omstandigheden.

zonnebrand wintersport

Waarom zonnebrand wintersport zonder parfum?

Parfum is de grootste veroorzaker van allergisch contacteczeem. Een vorm van eczeem, waarbij je lichaam een huidontsteking aanmaakt, zodra het in contact komt met een bepaalde stof. In dit geval dus het parfum. Je kunt jarenlang zonder problemen parfum smeren en er plotseling allergisch op reageren. Je lichaam heeft er in de loop van de tijd een allergie voor ontwikkeld.

Naast het feit dat het smeren van parfum contacteczeem kan uitlokken. Heeft het verder ook nog eens nul positieve eigenschappen op de huid. Het wordt dus eigenlijk puur gebruikt om het product lekker te laten ruiken, dus waarom zou je het smeren? En zo het risico lopen last van je huid te krijgen.

Ook andere zonnebrandcrèmes, die claimen parfumvrij te zijn, kunnen alsnog geurstoffen bevatten. En zo overgevoeligheidsreacties uitlokken en een rode huid veroorzaken. Met name producten, waaraan natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd, bevatten dit soort geurstoffen. Maar zelfs producten met de term 'dermatologisch getest' bevatten super vaak parfum.

zonnebrand wintersport

Bescherm ook je lippen goed tegen uv straling

Naast een goede zonnebrandcrème voor je gezicht is het natuurlijk ook belangrijk om je lippen op wintersport te beschermen. Je lippen worden tenslotte ook constant blootgesteld aan uv straling. Deze uv straling is over het algemeen ook krachtiger dan hier beneden, omdat je dichterbij de zon staat. Maar ook omdat de uv straling hier door sneeuw weerkaatst.

De meeste wintersport zonnecrème producten zijn een combinatie van zowel een goede lippenbalsem met SPF als gezichtszonnebrand. Toch snap ik ook dat je misschien de voorkeur geeft aan het smeren van een aparte lippenbalsem met SPF.

Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van goede lippenbalsem met een beschermingsfactor. Beide bevatten helaas niet mijn favoriete zonnefilters. Maar omdat je de balsems maar op een klein stukje huid smeert, vind ik ze toch geschikt.

Mocht ik in de toekomst lippenbalsems met betere zonnefilters vinden, voeg ik deze zeker toe! Hier lees je mijn complete wintersport lippenbalsem advies: Beste lippenbalsem wintersport.

beste zonnebrand wintersport

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze Top 6 Beste wintersport zonnebrand 2024, heb ik van meer producten een lijst gemaakt met daarin mijn favorieten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram