Beste droogshampoo (top 6)
09 januari 2024 
13 min. leestijd

Beste droogshampoo (top 6)

Een droogshampoo kan dé uitkomst zijn tussen twee wasbeurten door. Toch is de ene droogshampoo de andere niet. De kwaliteit verschilt enorm. Net als het eindresultaat. Daarom ging ik op zoek naar de beste droogshampoos van dit moment. Voor zowel donkere als lichte haartypes. Je leest mijn beste droogshampoo top 6 hieronder!

Samenvatting beste droogshampoos 2024

In de zoektocht naar de beste droogshampoo van dit moment, heb ik meerdere droogshampoos getest. Hierbij heb ik vooral gelet op: de geur, het eindresultaat maar ook de prijs. Er zijn tenslotte genoeg goede droogshampoos met een belachelijk hoog prijskaartje. Uiteindelijk vond ik vijf producten die wat mij betreft door kunnen als beste droogshampoos. Hieronder lees je een samenvatting!

beste droogshampoo

Is droogshampoo beter dan haren wassen?

Vaak wordt gedacht dat je beter een droogshampoo kunt gebruiken dan een shampoo. Toch is dit niet helemaal waar. Ook droogshampoo kan je haren en hoofdhuid beschadigen. Droogshampoo laat namelijk restjes achter op je hoofdhuid. Deze resten kun je alleen verwijderen door je haren te wassen.

Wanneer je vooral focust op het gebruik van droogshampoo en niet meer op het wassen van je haren, kunnen droogshampoo resten gaan ophopen. Dit kan vervolgens zorgen voor vervelende hoofdhuidproblemen, als: jeuk, roodheid en zelfs hoofdroos. Zie het gebruik van een droogshampoo daarom liever als handige oplossing tussen twee wasbeurten in. En niet als een vervanging.

Verder is het belangrijk om droogshampoo minimaal twee minuten te laten intrekken en altijd uit te borstelen. Daarnaast ben ik zelf fan van talkpoeder als vervanger voor droogshampoo. Dit producten zijn speciaal ontwikkeld voor de baby billen en daarom ook vaak wat huidvriendelijker geformuleerd. Hieronder lees je daar meer over!

beste droogshampoo

1. Zwitsal droogshampoo

Als je op zoek bent naar een goede droogshampoo, is dit talkpoeder flesje van Zwitsal zeker het proberen waard! Zoals ik hierboven ook al aangaf, vind ik talkpoeder een mooi alternatief op droogshampoo spray.

Talkpoeders zijn namelijk qua samenstelling wat huidvriendelijker dan droogshampoos. Ze moeten tenslotte op kwetsbare baby billetjes gebruikt worden. Qua functie en doel zijn beide producten wel vergelijkbaar. Namelijk: absorberen. Bijvoorbeeld het vet uit je haren.

Zelf gebruik ik dit flesje al een tijdje en ik ben nog steeds super tevreden! Een mooi alternatief voor haren wassen bij gebrek aan tijd (of zin). Het maakt je haren minder vet, geeft volume en een fris gevoel. Ook maakt talkpoeder je haren in mijn beleving minder stug dan reguliere droogshampoos doen.

Je haren behouden zo hun natuurlijke glans. Een bijkomend voordeel is dat het lekker ruikt. Kortom, als je op zoek bent naar de beste droogshampoo van dit moment, dat ook nog redelijk hoofdhuid vriendelijk is, is Zwitsal talkpoeder een goede optie!

beste droogshampoo

2. Johnson and Johnson talkpoeder

Een ander product dat wij betreft ook zeker door kan als beste droogshampoo voor vet haar is Johnson's baby talkpoeder. Dit talkpoeder flesje is vergelijkbaar met het talkpoeder van Zwitsal hierboven. Het bestaat ook weer uit talk en een klein beetje parfum, niet veel.

Het makkelijkste is om eerst je haren te scheiden en een beetje naar de zijkant of naar achter te leunen. Op die manier voorkom je namelijk dat je hele vloer onder zit als je het poeder aanbrengt. Er kan wel wat poeder op je kleding vallen, maar dit klop je er zo af.

Het talkpoeder absorbeert vet en olie en geeft volume aan je haren. Kortom, ook dit flesje is weer het proberen waard als je op zoek bent naar de beste droogshampoos van dit moment!

beste droogshampoo

3. Hairlust Dry Shampoo (beste natuurlijke droogshampoo)

Als je specifiek op zoek bent naar een natuurlijke droogshampoo, of biologische droogshampoo, zou ik voor de Hairlust Refresh Powder gaan. De droogshampoo heeft een milde ingrediëntenlijst en ik hoorde er al lange tijd veel positieve verhalen voor. Inmiddels heb ik het product zelf ook uitgeprobeerd en ik ben enthousiast!

De dry shampoo bevat namelijk tapioca zetmeel en kaolien klei. Beide stoffen absorberen vet en olie uit je haren, waardoor je ze makkelijk fris maakt na het borstelen. Een ander groot voordeel is dat het om een droogshampoo in poeder vorm gaat dat wél verstuift. In tegenstelling tot de twee voorbeelden hierboven. Dit zorgt ervoor dat je het wat makkelijker aanbrengt.

Verder is deze natuurlijke droogshampoo ook helemaal parfumvrij. Dit vind ik ook een groot pluspunt! Wel vind ik de Hairlust shampoo vrij prijzig. Ik weet (nog) niet hoelang je ermee doet, maar zal hier een update overgeven zodra het op is. Benieuwd wat ik van de andere Hairlust producten vind? Lees dan hier mijn Hairlust review.

beste droogshampoo

4. Maria Nila natuurlijke droogshampoo

Ook deze droogshampoo van het merk Maria Nila is een natuurlijke droogshampoo alleen dan in spray vorm. Maria Nila is een Zweeds merk dat bekend staat om zijn haarverzorgingsproducten, waaronder shampoos, conditioners, stylingproducten en dus ook droogshampoo. Vrij van sulfaten en bovendien dus 100% natuurlijk.

De droogshampoo maakt je haren ook weer snel fris en geeft bovendien behoorlijk wat textuur, Hier moet je dus wel van houden. Het maakt je haren wat stugger, maar hierdoor creëer je wel makkelijk volume. Verder vind ik de geur van deze droogshampoo zelf erg lekker. Geen typische droogshampoo geur. De prijs van de Maria Nila droogshampoo wel wat aan de hoge kant.

beste droogshampoo

5. Schwarzkopfh Fresh Dry shampoo

Ook deze Dry Shampoo fles van Schwarzkopfh wil ik als tip meegeven als je op zoek bent naar de beste droogshampoo. Er staat groot 'fresh' op de fles vermeld. En dit is eigenlijk ook precies hoe ik deze droogshampoo in één woord zou omschrijven. De spray geeft meteen een fris gevoel aan je haren, zonder je haren te verzwaren. Plus vette haren zijn verleden tijd.

Om dit effect te bereiken is rijstzetmeel gebruikt. Zetmeel wordt door verschillende studies beschouwd als het meest effectieve ingrediënt in droogshampoos, omdat het talg en olie heel goed absorbeert. Tijdens het absorberen zwellen de zetmeel korrels op, waardoor droogshampoo automatisch ook vaak voor meer volume zorgt.

Verder laat ook deze droogshampoo geen witte waas achter Wat de droogshampoo ideaal maakt voor mensen met donker haar. Een ander voordeel vind ik de geur. Deze is namelijk niet zo sterk, wat sommige droogshampoos wel hebben. Kortom, ook deze Schwarzkopfh droogshampoo is het proberen waard.

goede droogshampoo

6. Batiste dry shampoo original

Ook deze Batiste Dry Shampoo Original verdient wat mij betreft een plek in deze top 6 beste droogshampoos. De ingrediëntenlijst ziet er, vanwege het parfum en de geurstoffen, wat minder mild uit. Maar ik moet wel zeggen dat het wel écht doet wat het beloofd. Namelijk: je haren in een handomdraai minder vet maken.

Ook hiervoor is weer rijstzetmeel gebruikt. Dat effectief oliën en vetten absorbeert. De droog shampoo neemt direct vet en olie op, waardoor je haren er snel weer lekker fris uitzien. Een bijkomend voordeel aan deze droogshampoo is dat de spray voor veel volume en textuur zorgt. Zelfs bij fijn haar.

Het creëert volumineus haar, ongeacht je haartype. Een soort volumiserende spray en droogshampoo in één dus! Kortom, ook weer een goede droogshampoo optie als je op zoek bent naar de beste droogshampoo van dit moment. Hetzelfde geldt trouwens voor deze Batiste Dar & Deep droogshampoo spray. Ideaal bij donker haar!

beste droogshampoo

Wat is een droogshampoo?

Droogshampoo, ook wel dry shampoo genoemd, is een populair haarverzorgingsproduct dat steeds vaker wordt gebruikt als alternatief op haren wassen. Het biedt een handige oplossing voor momenten waarop je geen tijd (of zin  ) hebt om je haar grondig te wassen. Maar toch wilt genieten van een frisse uitstraling.

De belangrijkste eigenschap van een droogshampoo is dat het product resten, overtollig olie en zweet absorbeert. En geschikt is voor vrijwel alle haartypes. Het wordt om die reden vaak gebruikt tussen wasbeurten door om je haren in een handomdraai weer fris en volumineus te maken. Zelfs als het een tijdje geleden is dat je het voor het laatst hebt gewassen.

beste droogshampoo

Voordelen van een droogshampoo

Er zijn verschillende redenen die het gebruik van droogshampoo (dry shampoo) zo populair maken. Ten eerste bespaart het natuurlijk tijd en moeite. Althans een goede droogshampoo doet dit. Als je droogshampoo slecht is zorgt het juist vaak voor nieuwe problemen waardoor je alleen maar langer bezig bent.

Een goede droogshampoo laat geen witte waas achter, waardoor het een fijn alternatief kan zijn op haren wassen. Dit kan tenslotte best veel tijd kosten. Zeker bij lang en dik haar. Hetzelfde geldt voor het drogen en stijlen na het wassen. Met een droogshampoo kun je snel vet haar oplossen, zonder al die stappen te hoeven nemen.

Bovendien bieden sommige droog shampoos nog andere voordelen, zoals: uv bescherming, zachte lokken, meer volume en textuur. Een tijdje geleden konden vooral mannen en vrouwen met blond haar profiteren van deze voordelen, omdat veel droogshampoos een witte tot grijze waas achterlieten. Maar tegenwoordig zijn er ook droogshampoos speciaal voor donker haar. Sommige hebben zelfs een kleurtje.

beste droogshampoo

Hoe werkt droogshampoo?

Droogshampoo werkt met name door de absorberende ingrediënten die ze bevatten. Zoals rijstzetmeel, maïszetmeel of (franse roze) klei. Deze stoffen zijn in staat om overtollige olie en product resten op te nemen. Dit betekent dat wanneer je een droogshampoo in je haar aanbrengt, de ingrediënten aan de oliën hechten en deze absorberen.

Door je haren hierna voorzichtig te kammen, haal je het vet en olie gemakkelijk uit je haren. Droog shampoo heeft op die manier ook een reinigend effect. Dit maakt een droogshampoo ideaal om op vet haar te gebruiken dat je liever nog niet wilt wassen. Het geeft fris gevoel.

Bovendien zwellen de zetmeel extracten ook op wanneer ze olie, talg en vet absorberen. Het gevolg hiervan is dat je haarvezels van elkaar worden weggeduwd en je automatisch meer volume in je haren krijgt. Wel is het belangrijk om te beseffen dat overmatig gebruik van droogshampoo je hoofdhuid kan uitdrogen. Het advies is daarom om droogshampoo met mate te gebruiken. En je haren tussendoor wel te blijven wassen om zo ophoping van droogshampoo testen te voorkomen.

goede droogshampoo

Is droogshampoo slecht voor je haar?

Ondanks dat droogshampoo een mooie oplossing kan zijn voor het snel maskeren van vet haar, is het niet zo dat het veel huidvriendelijker is dan het wassen van je haren met shampoo. Het is vooral makkelijker.

Om die reden is het belangrijk om droogshampoo op de juiste manier te gebruiken. Zo moet je droogshampoo bijvoorbeeld altijd minimaal twee minuten laten intrekken en uitborstelen. Hieronder zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het gebruik van droogshampoo:

1. Ophoping van droogshampoo

Als je droogshampoo te vaak gebruikt, kan er een ophoping van het product ontstaan. Zowel op je hoofdhuid als in je haren. Het gevolg hiervan is dat je lokken zwaarder worden. Met het kan er ook voor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt. Zo kan langdurig en verkeerd gebruik zelfs voor hoofdroos zorgen.

Daarom is het altijd belangrijk droogshampoo niet te vaak gebruiken en goed uit te spoelen aan het einde van de dag. Met alleen borstelen haal je helaas niet alle droog shampoo restjes van je hoofdhuid.

2. Droge hoofdhuid

Zoals ik hierboven ook al aangaf blijven er vaak ongemerkt droog shampoo resten achter op je hoofdhuid. Ook wanneer je het altijd goed uitborstelt voorkom je dit niet. Deze achtergebleven droog shampoo resten kunnen je hoofdhuid uitdrogen. Wat weer kan leiden tot jeuk, schilfering en ongemak. Dit geldt ook voor de beste droogshampoos hierboven.

3. Haarbeschadiging

Niet alleen je hoofdhuid kan beschadigen als gevolg van een droog shampoo spray of poeder. Het kan ook de conditie van je haren verslechteren. Een droog shampoo geeft natuurlijk volume en textuur aan je haren, omdat ze je lokken stugger maken.

Na aanbrengen van de droogshampoo is het super belangrijk om je haren te borstelen. Maar wanneer je met de borstel door je (ruwe) haren heen gaat, kan dit je haren beschadigen. Net als het té ruw inmasseren van de droog shampoo. Wees daarom voorzichtig tijdens het masseren en uitborstelen.

beste droogshampoos

Hoe gebruik je droogshampoo?

Droogshampoo is dus een super handig tijdelijk hulpmiddel om je haren er weer fris uit te laten zien, wanneer je even geen tijd hebt om je haren te wassen. Maar hoe gebruik je droogshampoo eigenlijk? Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het product. Hieronder leg ik het gebruik van zowel een droog shampoo spray als poeder uit!

Stap 1. Schud de fles

Als je een droogshampoo in spray vorm gebruikt, is het belangrijk dat je eerst goed de fles schudt voordat je de droogshampoo aanbrengt. Hierdoor kunnen de ingrediënten goed mengen. Dit is bij een droogshampoo poeder niet nodig. Een natuurlijke droogshampoo komt vaak in poedervorm.

Stap 2. Spray of poeder aanbrengen

Til voordat je begint met sprayen of poederen eerst kleine secties van je haar op. Om zo de hoofdhuid bloot te leggen. Dit helpt bij een gelijkmatige verdeling van de droogshampoo. Houd de sprayfles ongeveer 20 centimeter van je hoofdhuid.

Spuit de droogshampoo vervolgens gelijkmatig op de haarwortels en op de gebieden waar je merkt dat je haar vettig is. Probeer niet te veel product op één plek aan te brengen om witte resten te voorkomen.

Gebruik je een droogshampoo poeder? Strooi dan een kleine hoeveelheid poeder in je handpalm of direct in je scheiding. Gebruik je vingers of make up kwast om het poeder op je hoofdhuid en haarwortels te masseren. Werk van de ene sectie naar de andere.

Stap 3. Masseer en wacht

Nadat je de droogshampoo hebt aangebracht, is het goed om met het product met je vingers te verspreiden en licht in te masseren. Wanneer je een warrige textuur wilt creëren, kun je ook een beetje in je haren kneden. Laat de droogshampoo vervolgens een aantal minuten intrekken. Meestal is twee minuten voldoende.

Stap 4. Borstel of kam

Dit is echt de belangrijkste stap in het gebruik van droogshampoo: borstelen! Het heeft namelijk geen zin om absorberende stoffen in je haar te sprayen of poederen en vervolgens niet te borstelen. Om vet en olie uit je haren te halen moet je deze absorberende stoffen uit je haren borstelen.

Hierna kun je je haren gewoon stijlen zoals je gewend bent. Het voordeel aan een goede droogshampoo is dat het volume geeft en zo voor volumineus haar kan zorgen. Met name droogshampoos met daarop de term 'matte finish' maken je haren wat stugger en zorgen zo voor volumineus haar.

beste droogshampoo

Eisen de beste droogshampoo voor vet haar

Iedereen heeft weleens van die dagen waarop het gewoon te veel moeite lijkt om je haren te wassen. Droogshampoo is dan een handig product dat olie absorbeert en je haar een frisse uitstraling geeft. Zonder dat je het hoeft te wassen.

Maar wat maakt een goede droogshampoo nou eigenlijk de beste droogshampoo? Hieronder heb ik op een rij gezet waar ik zelf opgelet heb tijdens het samenstellen van deze top 6 beste droogshampoo voor vet haar.

1. Goede droogshampoo absorbeert overtollige oliën

Het belangrijkste doel van droogshampoo is het verwijderen van overtollige oliën die je haar een vettig uiterlijk geven. De beste droogshampoo doet dit effectief en laat je haar er weer fris uitzien, zodat je een wasbeurt kunt uitstellen. Zoek het liefste naar een droogshampoo met absorberende ingrediënten als rijstzetmeel of maïszetmeel. Die overtollige oliën opnemen zonder je haar te verzwaren.

2. Goede droogshampoo laat geen witte waas achter

Voor mensen met donker haar is het soms lastig om droogshampoo te gebruiken, omdat sommige producten een witte waas achterlaten. Een droogshampoo is wat mij betreft pas goed als het geen witte waas achterlaat Maar er zijn ook droogshampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor donker haar. Of er staat duidelijk op dat het geen zichtbare residu achterlaat.

3. Goede droogshampoo geeft wat volume

Als je naast het verwijderen van overtollige oliën ook wat extra volume aan je haar wilt toevoegen. Kies dan voor een goede revitaliserende droogshampoo met zetmeel. Zetmeel absorbeert vet en olie. Dit absorberen zorgt voor een zwelling van het zetmeel. Als gevolg hiervan worden je haarvezels uit elkaar geduwd en zit je haar vol volume. Wat vooral handig is als je fijn of plat haar hebt. Van bijna iedere droogshampoo kun je er trouwens vanuit gaan dat het ook een beetje volume geeft hoor.

beste droogshampoos

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze blog met beste droogshampoos, heb ik meer haar gerelateerde blogs geschreven:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram