vet haar
Luus
04/11/2022
8 min
0

Vet haar: hoe kom je er vanaf?

04/11/2022
8 min
0

Dat we onze haren beter niet te vaak kunnen wassen, weten we inmiddels wel. Toch is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat nou als je je haar snel vet wordt? Terwijl je het net gewassen hebt. Moet je dan maar gewoon gaan rondlopen met 'een vette kop'? Liever niet natuurlijk. Daarom geef ik je in deze blog een aantal handige tips tegen vet haar!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik linksboven in het scherm op de inhoudsopgave. 


Wat is vet haar?

Ik denk dat iedereen zich wel iets kan voorstellen bij vet haar. En ook dat iedereen hier wel eens last van heeft gehad. Het gaat eigenlijk gewoon om iets heel onschuldigs. Namelijk: haren die vet zijn geworden. Dit kan komen door vuil van buitenaf, het smeren van vette haarproducten of een verhoogde talgproductie. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om vet haar te verminderen!

Hoe ziet vet haar eruit?

Als je vet haar hebt, vallen je haren als sliertjes over je hoofd. Ook zien je haren er glimmend uit en vaak een stuk donkerder dan normaal. Met name de haaraanzet kleurt donkerder.

Verder voelt het haar plakkerig aan en soms zie je wat vettige schilfers zitten. Dit kan een teken van seborroïsch eczeem zijn. Een vorm van eczeem, waarbij er geel tot bruine, vettige, schilfers op de hoofdhuid en/of het gezicht ontstaan.

vet haar hormonen

Oorzaak vet haar

Als je je haren een week niet wast, is het logisch dat het er vet uit gaat zien. Maar bij sommige mensen gaat het veel sneller dan dat. Er is dan iets anders aan de hand dan alleen een paar wasbeurten uitstellen. Meestal maken de talgklieren op je hoofdhuid dan teveel talg aan. Wat ervoor zorgt dat je haren veel te snel vet worden.

Maar hoezo maken jouw talgklieren opeens meer talg aan? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder leg ik de belangrijkste oorzaken van vet haar uit.

Vet haar en het weer

In de warme, zonnige, zomermaanden, worden je haren over het algemeen juist droger in plaats van vet. Tenzij je natuurlijk veel transpireert. Ook op je hoofdhuid zitten namelijk zweetklieren. En als deze zweetklieren vocht uitscheiden, kan dit je haren vet maken.

Maar dit ligt dus vooral aan het transpireren zelf. En niet aan het zomer klimaat. Want het is juist de winter maand die zorgt voor vet haar. De kou en lage luchtvochtigheid drogen je huid namelijk uit Ook je hoofdhuid. Als gevolg hierop gaat je huid meer talg aanmaken. En dat zorgt vervolgens weer voor vet haar.

Vet haar en heet douchen

Ook de temperatuur van je douche water heeft invloed op de conditie van je haren. Heet douchen droogt je haren namelijk ook uit. Je huid gaat deze uitdroging vervolgens compenseren door meer talg aan te maken. En meer talg betekent sneller vet haar. Douche daarom niet te heet. En maak je haren het liefste alleen nat als je het gaat wassen.

vet haar hormonen

Vet haar en hormonen

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je bepaalde periodes meer last hebt van vet haar dan normaal. Dit kan goed komen door je hormoonhuishouding. Zo hebben veel vrouwen tijdens, of vlak vóór, hun menstruatie vetter haar. Net als mannen (en vrouwen) die in de puberteit komen. Ook dan slaan je hormonen natuurlijk op hol en schiet je talgproductie omhoog.

Zwanger en vet haar

Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde als de oorzaak hierboven. Namelijk: hormonen. Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn ( ) tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding onwijs. Waaronder ook de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Deze waarde stijgt, waardoor je last kunt krijgen van acne, een zwangerschapsmasker en dus ook vet haar.

Vet haar na wassen

Vet haar, direct na het wassen, kan aan je haarproducten liggen. Haaroliën zijn bijvoorbeeld een grote boosdoener voor mensen met vet haar. Net als vette conditioner en shampoos waaraan hoge concentraties vetachtige stoffen zijn toegevoegd. Voorbeelden van dit soort stoffen, die je vaak terug ziet in haarproducten, zijn: shea butter, glycerine en castor olie.

Hele goede en verzorgende stoffen. Maar voor vet haar niet de meest geschikte ingrediënten. Hieronder heb ik een aantal shampoos gezet die dit soort ingrediënten bevatten. En je dus beter bij vet haar kunt vermijden:

vet haar na wassen

Vet haar tips

Nu je een beetje weet hoe vet haar precies ontstaat, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je er weer vanaf komt. Je hebt dit helaas niet helemaal zelf onder controle, want sommige oorzaken zijn lastig aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld je hormoonhuishouding. Maar er zijn wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om de kans op vet haar te verkleinen. Hieronder heb ik mijn tips tegen vet haar op een rijtje gezet!

Tip 1. Kam je haren niet te vaak

Allereerst kan het helpen om je haar niet te vaak te kammen. Het liefste eigenlijk alleen 's ochtends. Tijdens het kammen van je haren, haal je met je borstel ook talg van de hoofdhuid. Dit smeer je vervolgens door de lengte van je haren. En dit wil je liever voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede haarborstel te gebruiken. Een goed voorbeeld is deze huidvriendelijke haarborstel.

Tip 2. Zit niet te veel aan je haren

Hoe meer we aan ons haar zitten, hoe vetter het wordt. Onze handen bevatten namelijk vet en vuil wat zo in je haren terecht komt. Daarnaast kun je met je vingers ook het talg van je hoofdhuid halen en zo door je haren 'smeren'. Je kunt je haren daarom beter vast doen. Of heel gedisciplineerd niet aan je haren friemelen, als je het toch los draagt.

vet haar hormonen

Tip 3. Niet masseren

Een hoofdhuid massage. Vele vinden het heerlijk. Maar als je last hebt van vet haar, kun je deze massage beter overslaan. Het maakt je haren namelijk vetter. Breng je shampoo ook liever niet masserend aan.

Tip 4. Vervang regelmatig je kussensloop

Vaak wordt onderschat hoeveel vuil er achterblijft op ons kussensloop. Terwijl we er meerdere nachten per week een hele nacht op slapen. Vuil, make-up resten en andere cosmetica producten blijven allemaal op dit kussensloop achter. Wat weer in ons haar terecht komt. Belangrijk is daarom om je kussensloop regelmatig te vervangen.

Slaap bijvoorbeeld twee dagen op de ene kant van je kussen. Draai je kussen vervolgens om, slaap er weer twee dagen op, en vervang het hierna. En draag je haren het liefste vast.

vet haar oma weet raadt

Tip 5. Gebruik de juiste haar producten

Haarmaskers kun je beter vermijden. Omdat deze maskers een soort vettig laagje over je haren leggen. Ook na het uitspoelen blijft dit laagje zitten. Wat je haren nog vetter maakt. Gebruik je een haarolie? Smeer het dan alleen in de puntjes. Niet in de haaraanzet.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken. Hieronder lees je mijn shampoo advies voor vet haar. Inclusief een aantal fijne voorbeelden van shampoos.

Shampoo vet haar

Het 'probleem' bij het vinden van een geschikte shampoo voor vet haar, is dat er agressief reinigende stoffen nodig zijn om je vette haren minder vet te maken. En die agressieve stoffen kunnen weer voor andere problemen zorgen. Zoals schilfertjes op je hoofdhuid of zelfs contacteczeem. Een lastig dilemma dus. Want het lijkt bijna alsof je moet kiezen tussen: vet haar óf geen vet haar, maar wel andere hoofdhuid problemen.

Een voorbeeld van een agressief reinigende stof is sodium lauryl sulfate. Het werkt goed tegen vet haar, maar is minder vriendelijk voor je hoofdhuid en haren. Gebruik daarom bij voorkeur één keer per week een shampoo met SLS. Om je haren te reinigen. En de andere dag(en) een huidvriendelijkere shampoo. Zodat je haren en hoofdhuid niet uitdrogen.

Probeer het wassen uit te stellen. Het liefste naar maximaal drie keer per week. Dit kan aan het begin een hele uitdaging zijn. Maar als je dit een tijdje volhoudt, zal je haar steeds minder snel vet worden.

shampoo bar vet haar

Goede shampoos tegen vet haar

Hieronder heb ik een aantal shampoos gezet die fijn zijn voor vet haar. Het zijn drie voorbeelden van shampoos met agressief reinigende stoffen. Die je dus het beste één keer per week kan gebruiken. En daaronder de shampoos voor de overige dagen, omdat ze mild geformuleerd zijn.

Lees hier mijn Top 7 beste shampoos.

vet haar oma weet raadt

Vet haar verbergen

Naast het verminderen van vet haar, kun je je vette haren natuurlijk ook verbergen. Hieronder heb ik twee simpele trucjes gezet:

Tip 1. Droogshampoo tegen vet haar

Het sprayen van een droogshampoo is een handige en vooral snelle manier om vet haar te verbergen. Een droogshampoo bevat namelijk stoffen die het talg absorberen. Helaas bevat droogshampoo ook vaak irriterende stoffen, als: parfum en alcohol. Die op hun beurt weer voor hoofdhuid problemen kunnen zorgen. Gebruik het daarom liever niet te vaak, borstel je haren na inbrengen altijd na en spoel het dezelfde dag weer uit je haren!  Hieronder heb ik twee goede droogshampoos gezet:

  • Deze droogshampoo van Maria Nila, Het bevat geen alcohol en maar een kleine beetje parfum. Daarnaast zit het vol met verzorgende ingrediënten, als panthenol, vitamine B3, olijfolie en proteïne
  • Deze natuurlijke droogshampoo van EcotintDeze natuurlijke droogshampoo is vrij van alcohol en parfum. En bevat verzorgende ingrediënten als rijstzetmeel, havermeel en magnesium.

natuurlijke droogshampoo

Tip 2. Talkpoeder tegen vet haar

Een huidvriendelijker alternatief op droogshampoos is talkpoeder. Het poeder, wat ook vaak op baby billetjes wordt gestrooid, heeft hetzelfde effect op je haren als droogshampoo. Namelijk: vet haar maskeren. Maar bevat vaak mildere stoffen. En is daarom huidvriendelijker voor je hoofdhuid en haren. Eigenlijk is het dus een soort droogshampoo poeder. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

natuurlijke droogshampoo


Reacties
Categorieën