Vet haar en vette hoofdhuid
11 april 2022 
11 min. leestijd

Vet haar en vette hoofdhuid

Dat we onze haren beter niet te vaak kunnen wassen, weten we inmiddels wel. Toch is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat nou als je haar super snel vet wordt? Dan moet je het wel wassen. Maar het wordt hierdoor ook weer sneller vet, omdat je je hoofdhuid activeert. Op die manier kom je eigenlijk in een soort vicieuze cirkel terecht. In deze blog geef ik een aantal handige tips tegen vet haar!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik linksboven in het scherm op de inhoudsopgave. 

Wat is vet haar?

Ik denk dat iedereen zich wel iets kan voorstellen bij vet haar. En ook dat iedereen hier wel eens last van heeft gehad. Het gaat eigenlijk ook om iets heel onschuldigs. Namelijk: haren die vettig zijn geworden, waardoor ze veranderen in uiterlijk. Dit kan komen door vuil van buitenaf, het smeren van vette haarproducten of een verhoogde talgproductie.

Niets ergs maar soms wel erg vervelend. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om vet haar te verminderen. In deze blog ga ik je hiermee helpen! Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik al een aantal tips gezet. Deze staan ook in de paragraven 'Shampoo vet haar' en 'Vet haar verbergen' onderaan de blog.

vet haar na wassen

Hoe ziet vet haar eruit?

Als je last van vet haar hebt, is het vaak zo dat je haren als sliertjes over je gezicht vallen. Ook zien vette haren er glimmend uit en zijn ze een stuk donkerder dan normaal. Met name de haaraanzet kleurt donkerder. Ook is er meestal sprake van een vette hoofdhuid en voelt het haar plakkerig aan. Andere klachten die mensen vaak aangeven zijn: haar blijft vet na wassen, jeuk en een gekke geur.

Soms zie je ook wat droge of juist vettige schilfers zitten. Dit kan een teken van hoofdroos zijn maar ook seborroïsch eczeem. Een vorm van eczeem waarbij er geel tot bruine, vettige, schilfers op de hoofdhuid en/of het gezicht ontstaan. Ook is er dan vaak sprake van een jeukende hoofdhuid. Lees hier meer over: Seborroisch eczeem.

vet haar hormonen

Oorzaak vet haar en vette hoofdhuid

Als je je haren een week niet wast, is het logisch dat het er vet uit gaat zien. Maar bij sommige mensen gaat het veel sneller dan dat. Er is dan iets anders aan de hand dan alleen een paar wasbeurten uitstellen. Meestal is het zo dat de hoofdhuid meer talg produceert dan nodig is. Wat ervoor zorgt dat je haren snel vet worden. Meestal gaat het om een oorzaak dat de aanmaak van overtollig talg stimuleert. Maar hoe ontstaat vet haar precies? Hieronder leg ik de verschillende oorzaken uit!

1. Vet haar en het weer

In warme zomermaanden worden je haren over het algemeen juist droger dan vet. Tenzij je natuurlijk veel transpireert. Ook op je hoofdhuid zitten namelijk zweetklieren en als deze zweetklieren vocht uitscheiden, kan dit je haren vet maken. Maar dit ligt dus vooral aan het transpireren zelf en niet aan het zomer klimaat. Want het is juist de winter maand die zorgt voor vet haar. De kou en lage luchtvochtigheid drogen je huid namelijk uit. Ook je hoofdhuid. Om dit te compenseren gaat je huid meer talg produceren en deze overtollige talgproductie zorgt weer voor vettig haar.

2. Vet haar en heet douchen

Ook de temperatuur van je douche water heeft invloed op de conditie van je haren. Heet douchen droogt je haren en hoofdhuid namelijk ook uit. Je (droge) hoofdhuid gaat meer talg aanmaken om deze  uitdroging te compenseren. En meer talg betekent sneller vet haar. Door minder heet te douchen verminder je de kans op vette lokken. Maak je haren het liefste ook alleen nat als je het gaat wassen.

vet haar hormonen

3. Vet haar hormonen

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je bepaalde periodes meer last hebt van vet haar. Dit kan goed komen door hormonale veranderingen die voor een overmatige talgproductie zorgen. Niet alleen op je gezicht, maar ook op je hoofdhuid. Zo hebben veel vrouwen tijdens of vlak vóór hun menstruatie vetter haar. Net als mannen (en vrouwen) die in de puberteit komen. Ook dan slaan je hormonen natuurlijk op hol, waardoor je talgproductie omhoog schiet en je last kunt krijgen van vet haar.

4. Vet haar zwangerschap

Ook 'vet haar begin zwangerschap' is een veelvoorkomend probleem. De oorzaak hiervan is eigenlijk een beetje hetzelfde als de oorzaak hierboven. Namelijk: hormonen. Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn (🙄) maar tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding onwijs, waaronder ook de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Als deze waarde stijgt, kan er een hogere talgproductie ontstaan, waardoor je last kunt krijgen van acne bij volwassenen, melasma en dus ook vet haar.

5. Vettig haar na wassen

Is je haar vet na wassen? Dan ligt dit waarschijnlijk aan je haarproducten. Plantaardige oliën zijn bijvoorbeeld een grote boosdoener voor mensen met vet haar. Net als vette conditioners en shampoos waaraan hoge concentraties vetachtige stoffen zijn toegevoegd als: shea butter, glycerine en castor olie. Het zijn goede en verzorgende stoffen, maar voor vet haar minder geschikt. Hieronder heb ik shampoos gezet die dit soort ingrediënten bevatten en je dus beter bij vet haar kunt vermijden:

vet haar na wassen

Droge hoofdhuid vet haar

Op een gezonde hoofdhuid zit talg. Wanneer je hoofdhuid teveel talg produceert zorgt dit voor een vette hoofdhuid en vet haar. Maar het kan ook zo zijn dat je last hebt van een droge hoofdhuid en vet haar. Dit is vaak een frustrerende combinatie, want je hoofdhuid heeft eigenlijk andere behoeftes dan je haren. De combinatie droge hoofdhuid vet haar kan worden veroorzaakt door verschillende factoren.

Enkele voorbeelden zijn: te heet douchen, hormonale veranderingen en zelfs je dieet (inname onverzadigde vetten en verzadigde vetten). Ook door niet de juiste haarverzorgingsproducten te gebruiken kan dit zorgen voor een droge hoofdhuid en vet haar.

Dit werkt een beetje hetzelfde als een droge huid met acne klachten (overtollig talgproductie). Vaak is dit het gevolg van uitdrogende producten smeren. Je huid droogt uit en als gevolg hiervan gaat je lichaam de talgproductie omhoog gooien om deze uitdroging te compenseren. Dit geldt ook voor je hoofdhuid, wanneer je uitdrogende haar producten gebruikt.

Tips vet haar droge hoofdhuid

Het is belangrijk om een milde shampoo te gebruiken die specifiek is ontwikkeld voor een droge hoofdhuid. Terwijl je het gebruik van agressieve chemicaliën zoals sulfaten vermijdt. Beperk ook de frequentie van het wassen van je haar, omdat overmatig wassen de natuurlijke oliën kan verwijderen en de droogheid kan verergeren.

Vermijd daarnaast zoveel mogelijk het gebruik van hete stylingtools, omdat deze juist voor een droge hoofdhuid kunnen zorgen. Gebruik je shampoo vooral in haaraanzet en een conditioner hoort vooral in de haarpunten te worden aangebracht. Op die manier voorkom je dat je haren te vet worden.

Ook kun je droogshampoo gebruiken tussen de wasbeurten door (zie: Beste droogshampoo). Spoel je haar na het wassen met koud water om de poriën te sluiten en talgproductie te verminderen en gebruik stylingsproducten met mate, omdat deze er ook voor kunnen zorgen dat je haar sneller vettig wordt.

droge hoofdhuid vet haar

Vet haar tips

Nu je een beetje weet hoe vet haar en een vette hoofdhuid ontstaat, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je er weer vanaf komt! Je hebt dit helaas niet helemaal zelf onder controle, want sommige oorzaken zijn lastig aan te pakken. Zoals bijvoorbeeld je hormoonhuishouding. Maar er zijn wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om de kans op vet haar te verkleinen. Hieronder heb ik mijn tips tegen vet haar op een rijtje gezet!

Tip 1. Kam je haren niet te vaak

Allereerst kan het helpen om je haar niet te vaak te kammen. Het liefste eigenlijk alleen 's ochtends. Tijdens het kammen van je haren, haal je met je borstel ook talg van de hoofdhuid. Dit smeer je vervolgens door de lengte van je haren en zo ontstaat vet haar.. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede haarborstel te gebruiken. Een goed voorbeeld is deze huidvriendelijke haarborstel.

Tip 2. Zit niet te veel aan je haren

Hoe meer we aan ons haar zitten, hoe vetter het wordt. Onze handen zijn relatief vet en vuil wat zo in je haren terecht komt. Daarnaast kun je met je vingers ook het talg van je hoofdhuid halen en zo door je haren 'smeren'. Je kunt je haren daarom beter vast doen. Of heel gedisciplineerd niet aan je haren friemelen, als je het toch los draagt.

vet haar hormonen

Tip 3. Niet masseren

Een hoofdhuid massage. Vele vinden het heerlijk en het zorgt bovendien voor een goede doorbloeding. Wat weer een positief effect heeft op je haarconditie. Maar als je last hebt van vet haar, kun je deze massage beter overslaan. Het maakt je haren namelijk vetter. Breng je shampoo ook liever niet masserend aan. Ook dan worden je haren sneller vet, omdat je talg van je hoofdhuid je haren inneemt.

Tip 4. Vervang regelmatig je kussensloop

Vaak wordt onderschat hoeveel vuil er achterblijft op ons kussensloop. Terwijl we er meerdere nachten per week een hele nacht op slapen. Vuil, make-up resten en andere cosmetica producten blijven allemaal op dit kussensloop achter. Wat weer in ons haar terecht komt. Belangrijk is daarom om je kussensloop regelmatig te vervangen. Slaap bijvoorbeeld twee dagen op de ene kant van je kussen. Draai je kussen vervolgens om, slaap er weer twee dagen op, en vervang het hierna. En draag je haren het liefste vast.

vet haar oma weet raadt

Tip 5. Pas op met tips op met tips vet haar oma weet raadt

Als je Googelt op 'tips tegen vet haar oma weet raadt' krijg je allerlei goedbedoelde adviezen te zien. Maar veel van deze tips tegen vet haar en een vette hoofdhuid maken de klachten op lange termijn denk ik alleen maar erger. Zo zouden stoffen als aloë vera, appelazijn en rozemarijn olie de overmatige talgproductie remmen en zo een vette hoofdhuid tegengaan. Maar dit zijn fabeltjes en kunnen bovendien zorgen voor nieuwe problemen, namelijk: irritatie, een jeukende hoofdhuid en zelfs eczeem.

Tip 6. Gebruik de juiste haarverzorgingsproducten

Hydraterende haarmaskers kun je beter vermijden, omdat deze maskers een soort vettig laagje over je haren leggen. Ook na het uitspoelen blijft dit laagje zitten. Wat je haren nog vetter maakt. Wat wel kan helpen is een klei haarmasker. Klei absorbeert overtollige talg van de vette hoofdhuid. Het kan tijdelijk een overtollige talgproductie remmen, maar verwacht geen wonderen. Gebruik je een haarolie? Smeer het dan alleen in de puntjes. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een goede shampoo en conditioner te gebruiken. Hieronder lees je mijn shampoo advies voor vet haar.

haar blijft vet na wassen

Shampoo vet haar

Het 'probleem' bij het vinden van een geschikte shampoo voor vet haar en een vette hoofdhuid, is dat er vaak agressief reinigende stoffen nodig zijn om je vette haren minder vet te maken. En die agressieve stoffen kunnen weer voor andere problemen zorgen. Zoals schilfertjes op je hoofdhuid of zelfs contacteczeem.

Een lastig dilemma dus, want het lijkt bijna alsof je moet kiezen tussen: vet haar óf geen vet haar maar wel andere hoofdhuid problemen. Voorbeeld van een agressief reinigende stoffen zijn: sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES). Dit laatste sulfaat is overigens wel milder dan sodium lauryl sulfate). Ze werken goed tegen vet haar, maar zijn minder vriendelijk voor je hoofdhuid en haren.

Gebruik daarom bij voorkeur één keer per week een shampoo met SLS of SLES om je haren te reinigen. En de andere dag(en) een huidvriendelijkere shampoo, zodat je haren en hoofdhuid niet uitdrogen. Probeer het wassen ook uit te stellen. Het liefste naar maximaal drie keer per week. Dit kan aan het begin een hele uitdaging zijn. Maar als je dit een tijdje volhoudt, zal je steeds minder snel last hebben van een vette hoofdhuid.

shampoo bar vet haar

Goede shampoos tegen vet haar

Hieronder heb ik een aantal fijne producten gezet voor vet haar. Het zijn drie voorbeelden van shampoos met krachtige reinigende stoffen. Die je dus het beste één keer per week kan gebruiken. En daaronder een aantal geschikte shampoos voor de overige dagen, omdat ze milder geformuleerd zijn.  Misschien ook interessant: Beste shampoo blog of Beste conditioner blog.

vet haar oma weet raadt

Vet haar verbergen

Naast het verminderen van vet haar, kun je je vette haren natuurlijk ook verbergen. Je pakt dus niet het probleem aan, maar maskeert als het waren het 'probleem'. Namelijk een vette hoofdhuid en/of vet haar. Hieronder heb ik twee simpele trucjes gezet:

Tip 1. Droogshampoo tegen vet haar

Het sprayen van een droogshampoo is een handige en vooral snelle manier om vet haar te verbergen. Een droogshampoo bevat namelijk stoffen die (overtollig) talg absorberen. Helaas bevat droogshampoo ook vaak irriterende stoffen. Die op hun beurt weer voor hoofdhuid problemen kunnen zorgen. Gebruik het daarom liever niet te vaak, borstel je haren na inbrengen altijd na en spoel het dezelfde dag weer uit.

  • Deze droogshampoo van Maria Nila, Het bevat geen alcohol en maar een kleine beetje parfum. Daarnaast zit het vol met verzorgende ingrediënten, als panthenol, vitamine B3, olijfolie en proteïne
  • Deze natuurlijke droogshampoo van EcotintDeze natuurlijke droogshampoo is vrij van alcohol en parfum. En bevat verzorgende ingrediënten als rijstzetmeel, havermeel en magnesium.
  • Deze droogshampoo van Hairlust: deze natuurlijke droogshampoo is ook weer vrij van  irriterende stoffen. Verder hebben haverextract en aloe vera een licht verzorgende werking op de hoofdhuid.

natuurlijke droogshampoo

Tip 2. Talkpoeder tegen vet haar

Een alternatief op droogshampoos is talkpoeder. Het poeder, wat ook vaak op baby billetjes wordt gestrooid, heeft hetzelfde effect op je haren als droogshampoo. Namelijk: vet haar maskeren. Maar bevat vaak mildere stoffen. En is daarom huidvriendelijker voor je hoofdhuid en haren. Eigenlijk is het dus een soort droogshampoo poeder. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

natuurlijke droogshampoo


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram