Hoofdroos: jeukende hoofdhuid en hoofdhuid schilfers
31 mei 2022 
8 min. leestijd

Hoofdroos: jeukende hoofdhuid en hoofdhuid schilfers

Heel veel mensen hebben last van hoofdhuid schilfers. Ook wel hoofdroos genoemd. Het gaat hierbij om kleine, witte, schilfertjes in en tussen de haren. De huidaandoening is niet gevaarlijk of gevaarlijk. Maar kan wel super vervelend zijn. Met name op donker haar zie je de schilfertjes goed zitten. En dat kan voor schaamte zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om de hoofdhuid schilfers te verminderen. In deze blog help ik je hier graag mee!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga direct naar mijn gratis productadvies tegen roos.

Wat is hoofdroos?

Hoofdroos noem je ook wel pityriasis capitis. De Latijnse term capitis betekent namelijk hoofd. En pityriasis is de verzamelnaam voor allerlei huidklachten die gepaard gaan met schilfering. Denk bijvoorbeeld ook aan: pityriasis rosea (huidgriep), pityriasis versicolor, pityriasis alba en dus ook pityriasis capitis. Oftewel, hoofdroos.

Hoofdroos is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Het wordt gezien als een onschuldige huidaandoening die niet besmettelijk is. Dit betekent echter niet dat de huidklacht niet vervelend is. Als je last van roos hebt zitten er constant witte velletjes in je haren. Wanneer ze op donkere kleding vallen zijn ze bovendien ook nog goed zichtbaar voor anderen. Bovendien zorgt hoofdroos naast velletjes ook voor irritatie, jeuk en soms ook korstjes.

Meestal verdwijnt roos vanzelf weer, maar dit kan soms wel jaren duren. Reden genoeg dus om tóch iets aan de hoofdroos klachten te doen. Onderaan deze blog geef ik mijn hoofdroos tips! Met daarin onder andere voorbeelden van medicinale shampoo om jeuk en schilfertjes tegen te gaan. Maar ook voorbeelden van milde shampoo om ervoor dat er minder snel opnieuw schilfertjes ontstaan.

hoofdhuid schilfers

Hoofdroos herkennen

Als je last hebt van roos, zie je kleine, witte, schilfertjes op en tussen je haren zitten. Deze schilfertjes zitten los en kunnen hierdoor naar beneden dwarrelen. Om vervolgens op je kleding terecht te komen. Dit valt met name wanneer de schilfers op zwarte kleding vallen. Naast het uiterlijke beeld van hoofdhuid schilfers, kunnen ze ook voor andere klachten zorgen, waaronder: een gevoelige en jeukende hoofdhuid. Vaak als gevolg van irritatie. Hieronder heb ik alle symptomen op een rijtje gezet:

  • Schilfers hoofdhuid
  • Witte schilfers hoofdhuid
  • Jeukende hoofdhuid
  • Gevoelige hoofdhuid
  • Witte korstjes op hoofdhuid
  • Soms vastzittende schilfers op hoofdhuid

roos hoofdhuid

Roos of seborroïsch eczeem?

Roos wordt gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. In de eerste levensmaanden van een baby noem je dit ook wel berg. Een vorm van eczeem, waarbij er vettige vastzittende schilfers op de hoofdhuid ontstaan. Meestal zitten deze dikke schilfers in de haargrens, achter de oren, in de wenkbrauwen en op het behaarde hoofd. De meeste mensen met hoofdroos hebben ook last van kleine, witte, hoofdhuid schilfers tussen de haren.

Daarom wordt het gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. Maar het kan ook zo zijn dat het om een ernstige vorm gaat. De schilfers zijn dan vaak wat vetter, geler en dikker. En kunnen zelfs de hele hoofdhuid bedekken. Ook is er sprake van een vettige hoofdhuid die vaak erg jeukt. De combinatie van dikke schilfering en veelvoudig krabben aan de hoofdhuid kan tijdelijk voor haaruitval zorgen. Lees hier meer over seborroïsch eczeem.

vastzittende schilfers op hoofdhuid

Roos of psoriasis capitis?

Waar hoofdroos ook op kan lijken is psoriasis capitis. Een vorm van psoriasis dat specifiek op de hoofdhuid zit. Een belangrijk verschil tussen beide huidklachten is dat hoofdroos met name tussen de haren zitten en psoriasis capitis zich vooral langs de haargrenzen en slapen verspreid. Daarnaast gaat het bij hoofdroos alleen op witte schilfertjes. Bij psoriasis capitis is de huidklacht heftiger en treden er rode, jeukende plekken op. Met op de psoriasis plekken een zilverachtige schilfering.

Ook dit is meteen een belangrijk verschil tussen hoofdroos en hoofdhuid psoriasis. Bij roos zijn de schilfers namelijk niet zilverkleurig maar wit van kleur. Wel kan psoriasis capitis in het begin stadia een beetje lijken op hoofdroos, omdat de roodheid dan minder heftig is. Hetzelfde geldt voor mensen met wat vettigere haren of vettige hoofdhuid. Ook dan lijken de schilfers bij psoriasis capitis minder zilverkleurig en zo meer op hoofdroos schilfers. Lees hier meer over psoriasis capitis.

roos hoofdhuid

Hoofdroos oorzaak

Hoofdroos ontstaat door een te snelle deling van de huidcellen op je hoofdhuid. Normaal doen je huidcellen er ongeveer drie weken over om oude huidcellen te vervangen voor nieuwe huidcellen. Je merkt hier verder niets van. Maar bij roos gaat dit vernieuwingsproces te snel, waardoor je er dus wél iets van merkt. De huidcellen krijgen maar weinig tijd om volledig uit te rijpen. Ze drogen uit, sterven af en klonteren samen. Hierdoor worden de (dode) huidcellen zichtbaar als witte hoofdhuid schilfers.

Daarnaast spelen je talgklieren ook een rol bij hoofdroos. Deze klieren gaan namelijk meer talg produceren, waardoor de huidschilfertjes nog sneller aan elkaar blijven plakken. En ook erg kunnen gaan jeuken. Daarom hebben veel mensen met roos ook last van een jeukende hoofdhuid. Verder zijn er nog een aantal triggers die hoofdroos kunnen uitlokken, zoals: een droog klimaat, allergische reactie op gistcellen en agressieve shampoos.

roos schilfers

Droog klimaat

De koude wintermaanden zorgen voor droge lucht. Niet alleen buiten, maar ook binnen is de luchter in de winter droger. Vooral omdat we de verwarming deze maanden hoger zetten. Deze droge lucht kan onze huid enorm uitdrogen, waardoor mensen in de winter last krijgen van: een droge huid, droge lippen of droge handen en dus ook een droge hoofdhuid. Als reactie hierop gaat je lichaam de talgproductie verhogen. Door deze verhoogde aanmaak van talg klonteren de huidschilfers eerder samen en kunnen er hoofdroos schilfertjes ontstaan.

Allergische reactie op gist

Roos kan ook ontstaan door een allergische reactie op bepaalde gisten. Vaak het gist 'Pityrosporum ovale'. De gist leeft op iedereen zijn of haar huid en geeft meestal geen problemen. Tenzij je huid er dus een allergische reactie voor heeft aangemaakt. Vaak gaat het hierbij om erfelijke aanleg. Je huid maakt dan onterecht een ontstekingsreactie aan op het gist. Wat voor hoofdroos klachten kan zorgen.

Agressieve haarproducten en antiroos shampoo

Ook het smeren van de verkeerde haarproducten kan de hoofdhuid irriteren en zo hoofdroos veroorzaken. Meestal gaat het om shampoos met hoge concentraties agressieve was stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de was-stof sodium lauryl sulfate. Maar ook aan irriterende stoffen, als: menthol, munt, citroen en eucalyptus. Met name shampoos speciaal voor de vette hoofdhuid en haren bevatten dit soort agressieve stoffen.

Maar ook ph neutrale shampoo of hypoallergene shampoo. Het zegt eigenlijk allemaal niets... Merken willen dat de shampoo een fris en droog gevoel geeft, zodat wij denken dat het werkt. Maar in werkelijkheid irriteer je de hoofdhuid en droog je het uit. Door deze uitdroging gaan de talgklieren op de behaarde hoofdhuid de talgproductie verhogen. Deze overmatige talgproductie zorgt vervolgens weer voor meer irritatie en het samenklonteren van huidschilfers, waardoor de huid ontstoken raakt en er schilfertjes, jeuk en tekenen van irritatie ontstaan. Met name bij fijn en/of chemisch beschadigd haar.

anti roos shampoo

Hoofdroos behandelen: mijn hoofdroos tips

Stap één in het behandelen van de hoofdroos schilfers, is het gebruik van de juiste shampoo. Er zijn onwijs veel anti-roos shampoos op de markt, waarvan maar weinig shampoos ook écht doen wat ze beloven. Sterker nog; veel anti-roos shampoos maken de roos schilfers en jeukende hoofdhuid alleen maar erger. Ze bevatten agressieve en irriterende stoffen die juist voor meer schilfers zorgen. Waarom? Misschien omdat wij de producten dan blijven kopen? Een beetje vergelijkbaar met fanatieke Labello gebruikers. Let daarom goed op wát je smeert. In het stappenplan hieronder help ik je!

Stap 1. Hoofdroos shampoo

Je kunt het beste starten met het, om de dag, gebruiken van een anti-roos shampoo. Laat deze tien minuten inwerken en spoel de shampoo goed uit met lauw water. Een goede anti-roos shampoo bevat tenminste één van de volgende ingrediënten: ureum, piroctone olamine, zinkpyrithion of seleensulfide.

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Alleen de onderste twee shampoos uit de lijst bevatten sulfaten. Het gaat om sodium laureth sulfaat. Een veel milder sulfaat dan sodium lauryl sulfaat en dat bovendien wordt aangevuld met terug-vettende oliën! Deze zijn niet geschikt als je allergisch bent voor cocamidopropyl betaine.

hoofdhuid schilfers

Stap 2. Haren wassen met milde shampoo

Als je merkt dat de hoofdhuid schilfers minder worden, dan kun je de anti-roos shampoo nog één keer per week of één keer per twee weken gebruiken. Puur als onderhoudsbehandeling. De overige dagen kun je een 'gewone' shampoo gebruiken. Spoel de shampoo altijd goed uit, want achtergebleven zeepresten kunnen voor eventuele irritatie zorgen. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet! Ben je ook op zoek naar een goede haar olie die je haren niet vet maakt? Dan zou ik voor de Davines Oil gaan. Ik gebruik deze al jaren!

hoofdroos

Stap 3. Haaruitval door roos remmen

Helaas kan roos uiteindelijk zelfs voor haaruitval zorgen. Het gaat hierbij wel om een agressieve vorm van roos. Die vaak niet goed behandeld is. Of niet goed behandeld kan worden. Er is sprake van vastzittende schilfers op de hoofdhuid die een groot deel van de huid bedekken. Hierdoor ontstaat er een constante ontstekingsreactie van de haarzakjes. Wat er uiteindelijk dus voor kan zorgen dat de haren gaan uitvallen.

Meestal gaat het om een tijdelijke vorm van haaruitval. Dat weer herstelt als de roos klachten verminderen. Een huisarts kan eventueel ketoconazol hoofdgel (op recept verkrijgbaar) voorschrijven als bovenstaande producten niet voldoende werken. Sommige artsen en onderzoekers beweren dat rozemarijnolie roosklachten en haaruitval kan verhelpen. Toch zou ik met hoofdroos wel oppassen met rozemarijnolie. In deze blog vertel ik je hier meer over: Rozemarijn olie haar trend.

haaruitval roos


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram