Hoofdroos: jeukende hoofdhuid en hoofdhuid schilfers
31 mei 2022 

Hoofdroos: jeukende hoofdhuid en hoofdhuid schilfers

Heel veel mensen hebben last van hoofdhuid schilfers. Ook wel roos genoemd. Het gaat hierbij om kleine, witte, schilfertjes in en tussen de haren. Deze huidklacht is helemaal niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn. Met name op donker haar zie je de schilfertjes namelijk goed zitten. En dat kan voor schaamte zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om de hoofdhuid schilfers te verminderen. Ik help je hier graag mee!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga direct naar mijn gratis productadvies tegen roos. 


Hoofdroos noem je ook wel pityriasis capitis. De Latijnse term capitis betekent namelijk hoofd. En pityriasis is een verzamelnaam voor huidklachten die gepaard gaan met schilfering. Denk bijvoorbeeld ook aan: pityriasis rosea (huidgriep), pityriasis versicolor, pityriasis alba en dus ook pityriasis capitis. Oftewel, hoofdroos.

Als je last hebt van roos, zie je kleine, witte, schilfertjes op en tussen je haren zitten. Deze schilfertjes zitten los en kunnen hierdoor naar beneden dwarrelen. En op je kleding terecht komen. Dit valt met name op als je zwart gekleed bent.

Naast het uiterlijke beeld van hoofdhuid schilfers, kunnen ze ook nog voor andere klachten zorgen. Namelijk, een jeukende hoofdhuid. Als de hoofdhuid jeukt, komt dit vooral doordat de hoofdhuid geïrriteerd is.

roos hoofdhuid

Roos wordt gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem, waarbij er vettige schilfers op de huid en hoofdhuid ontstaan. Meestal zitten de seborroïsch eczeem schilfers in de haargrens, achter de oren, in de wenkbrauwen en op het behaarde hoofd.

De meeste mensen met roos hebben last van kleine, witte, hoofdhuid schilfers. Deze schilfertjes zitten tussen de haren en de hoofdhuid jeukt vaak een beetje. Dit is dus een milde vorm van seborroïsch eczeem.

Maar het kan ook zo zijn dat het om een ernstige vorm gaat. De schilfers zijn dan vaak wat vetter, geler en dikker. En kunnen zelfs de hele hoofdhuid bedekken. De hoofdhuid jeukt enorm. En de combinatie van dikke schilfering en veelvoudig krabben aan de hoofdhuid kan tijdelijk voor haaruitval zorgen.

roos hoofdhuid

Hoofdroos ontstaat door een te snelle deling van de huidcellen op je hoofdhuid. Normaal doen je huidcellen er namelijk ongeveer drie weken over om zich te vernieuwen. Je merkt hier verder niets van. Maar bij roos gaat dit vernieuwingsproces veel te snel, waardoor je er wél iets van merkt.

De huid vernieuwd zich dan namelijk in anderhalve week tijd. In plaats van in drie weken. Hierdoor krijgen je huidcellen maar weinig tijd om volledig uit te rijpen. Ze drogen uit, sterven af en klonteren samen. Hierdoor worden de huidcellen zichtbaar als witte hoofdhuid schilfers en vlokjes.

roos schilfers

Daarnaast spelen je talgklieren ook een rol bij hoofdroos. Deze klieren, verantwoordelijk voor de productie van talg, gaan namelijk vaak meer talg producten. Waardoor de huidschilfertjes nog sneller aan elkaar blijven plakken. En ook erg kunnen gaan jeuken. Daarom hebben veel mensen met roos ook last van een jeukende hoofdhuid.

Je weet nu een beetje hoe roos precies ontstaat. Namelijk, door een té snelle deling van je huidcellen. Maar hoezo is dit proces bij jou versneld en bij iemand anders niet? Dat kan een aantal redenen hebben:

Droge lucht

De koude wintermaanden zorgen voor droge lucht. Niet alleen buiten, maar ook binnen is de luchter in de winter vaak droger. Vooral, omdat we de verwarming hoger zetten. Deze droge lucht kan onze huid enorm uitdrogen, waardoor mensen in de winter last krijgen van: een droge huid, droge lippen of droge handen.

Maar ook je hoofdhuid kan uitdrogen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je lichaam de talgproductie gaat verhogen. Om zo deze uitdroging te compenseren. Door de verhoogde talgproductie klonteren de huidschilfers eerder samen en ontstaat er hoofdroos.

hoofdhuid schilfers

Een allergische reactie

Roos kan ook ontstaan door een allergische reactie. Het gaat hierbij om een allergische reactie op het gist “Pityrosporum ovale”. Dit gist leeft op iedereen zijn/haar huid en geeft meestal geen problemen.

Tenzij je huid er dus een allergische reactie voor heeft aangemaakt. Vaak gaat het om erfelijke aanleg. Je huid maakt dan een ontstekingsreactie aan op het gist. Wat voor roos klachten kan zorgen.

Agressieve haarproducten

Ook het smeren van de verkeerde haarproducten kan hoofdroos en hoofdhuid schilfers veroorzaken. Meestal gaat het om shampoos met hoge concentraties agressieve was stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de was stof Sodium Lauryl Sulfate. Maar ook aan irriterende stoffen, als: menthol, munt, citroen en eucalyptus.

Met name shampoos speciaal voor de vette huid bevatten dit soort agressieve stoffen. Omdat ze een fris en droog gevoel afgeven, waardoor de shampoo lijkt te werken. Maar in werkelijkheid irriteer je de hoofdhuid alleen maar. En droog je het uit.

Door deze uitdroging gaan je talgklieren de talgproductie verhogen, om zo de uitdroging te compenseren. Deze overmatige talgproductie zorgt vervolgens weer voor irritatie en het samenklonteren van huidschilfers, waardoor hoofdroos ontstaat.

hoofdhuid schilfers

Helaas kan roos uiteindelijk zelfs voor haaruitval zorgen. Het gaat hierbij wel om een agressieve vorm van roos. Die vaak niet goed behandeld is. Of niet goed behandeld kan worden. De schilfers hebben de hele hoofdhuid bedekt. En kleven zich hier vast.

Er ontstaat een constante ontstekingsreactie van de haarzakjes. Wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat de haren gaan uitvallen. Meestal gaat het om een tijdelijke vorm van haaruitval. Die weer herstelt als de roos klachten verminderen.

haaruitval roos

Stap één in het behandelen van de hoofdhuid schilfers, is het gebruik maken van de juiste haarproducten. En dan met name de juiste shampoo. Er zijn suuuuper veel anti-roos shampoos op de markt. Waarvan maar suuuuper weinig anti-roos shampoos ook echt doen wat ze beloven. Namelijk, de hoofdhuid schilfers behandelen.

Geloof het of niet, maar veel anti-roos shampoos maken de roos schilfers en jeukende hoofdhuid alleen maar erger. De producten bevatten agressieve en irriterende stoffen, die voor nog meer hoofdhuid schilfers zorgen.

Waarom? Geen idee! Misschien, omdat wij de producten dan blijven kopen? Ik bedoel, het zijn ook vaak de mensen met Labello in hun tas, die al jaren lang last hebben van droge lippen hebben. Let daarom goed op wát je smeert. In het stappenplan hieronder help ik je verder!

anti roos shampoo

Stap 1. Je haren wassen met anti-roos shampoo

Je kunt het beste starten met het om de dag wassen van je haren met een anti-roos shampoo. Laat deze altijd even tien minuten inwerken. En spoel hierna uit met lauw water. het is belangrijk om je haren echt niet met heet water te wassen, want dit droogt onwijs uit!

Een goede anti-roos shampoo bevat tenminste één van de volgende ingrediënten: ureum, piroctone olamine, zinkpyrithion en/of seleensulfide. Hieronder heb ik een lijstje gezet met voorbeelden van goede anti-roos shampoos.

Stap 2. Je haren wassen met een milde shampoo

Als je merkt dat de hoofdhuid schilfers minder worden, dan kun je de anti-roos shampoo nog één keer per week of één keer per twee weken gebruiken. Puur als onderhoudsbehandeling. De overige dagen kun je een milde 'normale' shampoo gebruiken. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

Psst, ben je ook op zoek naar een goede haar olie? Die je haren niet vet maakt? Dan zou ik voor de Davines Oil gaan. Ik gebruik het zelf al jaren en ben nog steeds super enthousiast!

hoofdhuid schilfers

Stap 3. Optioneel: haar uitval remmen

Meerdere artsen en onderzoekers beweren dat rozemarijnolie roosklachten en haaruitval zou kunnen verhelpen. In deze blog vertel ik je hier meer over: Rozemarijn olie haar trend.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram