Acne bij volwassenen
18 november 2021 
6 min. leestijd

Acne bij volwassenen

Tijdens je puberteit nooit last gehad van acne, maar nu komen ze opeens één voor één te voorschijn. Hoe dan?! Tja, helaas kun je als volwassene ook last krijgen met acne. Ook al is je huid altijd bespaard gebleven. Of heb je het acne al ver achter je gelaten. Je noemt het ook wel acne tarda. In deze blog leg ik je uit hoe acne bij volwassenen ontstaat en natuurlijk wat je ertegen kunt doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of bekijk mijn lijst met Beste acne producten.


Hoe ziet acne bij volwassenen eruit?

Acne bij volwassenen moet niet verward worden met de bekende jeugdpuistjes. Hierbij zitten de pukkeltjes en puistjes vaak op de kaaklijn, de wangen en het voorhoofd. Volwassen acne, ook wel acne tarda genoemd, zit juist vaak aan de onderkant van het gezicht. Denk hierbij aan je kin, rondom je mond en de nek.

Dit is meteen ook een typisch kenmerk van de oorzaak. Het gaat namelijk bijna altijd om hormonale acne bij volwassenen. En hormonale acne herken je aan onzuiverheden op de kaaklijnen.

volwassen acne

Verschil volwassen acne en rosacea

Acne moet niet verward worden met rosacea (linker foto). Een huidklacht die ook pas op latere leeftijd, 30+, ontstaat. Hierbij zie je, naast pukkeltjes en puistjes, ook gesprongen bloedvaatjes zitten. Met name op de wangen, waardoor deze rood kleuren.

Een ander belangrijk verschil tussen rosacea en acne tarda is dat bij rosacea nooit mee-eters zichtbaar zijn. En bij bij acne wel. Daarnaast zitten de pukkeltjes bij rosacea vooral op de wangen. En bij volwassen acne juist op de kaaklijn.

rosacea acne

Verschil volwassen acne en steenpuist

Heb je last van één puist, die ook groot is en zeer doet? Dan heb je waarschijnlijk geen last van volwassenen acne, maar van een steenpuist. Dit is iets heel anders dan volwassen acne, omdat het om één puist gaat. Veroorzaakt door een infectie met stafylokokken. Een huidbacterie.

hormonale acne bij volwassenen

Oorzaak acne bij volwassenen

Acne bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn hormonen de grote boosdoener. En dan met name hormonale acne bij volwassenen door een verstoring van de hormoonhuishouding. Dus heb je plotseling last van pukkeltjes en puistjes? Ga dan even na of het mogelijk kan zijn dat je hormoonhuishouding is ontregeld.

Bijvoorbeeld, omdat je zwanger bent, net een kindje hebt gekregen, je bent geswitcht van anticonceptie, je bijna ongesteld moet worden of juist net in de overgang bent gekomen. Het kunnen allemaal triggers zijn van hormonale acne bij volwassenen.

Acne door anticonceptie

Met name het starten of switchen van anticonceptie is een grote oorzaak van acne bij volwassenen. Zo bevat het Mirena spiraal het hormoon levonorgestrel. Net als veel anticonceptiepillen. Dit is een mannelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kenmerken. Waaronder ook het verhogen van de talgproductie, waardoor pukkeltjes en puistjes kunnen ontstaan.

Wel is het belangrijk om te zeggen dat deze klachten nog kunnen afnemen.  Door te starten of te veranderen van anticonceptie raakt je hormoonhuishouding tijdelijk ontregeld. De klachten die ontstaan, waaronder onzuiverheden, kunnen daarom ook van tijdelijke aard zijn.

Kijk het daarom het liefste altijd eerst even een halfjaartje aan, voordat je abrupt met de anticonceptie stopt.

hormonale acne bij volwassenen

Acne door zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap krijg je natuurlijk te maken met hormoonwisselingen, waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Acne door zwangerschap is eigenlijk ook weer vrij makkelijk te achterhalen.

De pukkeltjes en puistjes ontstaan tijdens de zwangerschap. En nemen na de zwangerschap ook weer af. Acne door zwangerschap is daarom ook bijna altijd iets tijdelijks.

acne zwangerschap

Acne door PCOS

Naast hormonale acne bij volwassenen, door zwangerschap of anticonceptie, is ook PCOS een grote trigger. Kortgezegd, groeien er bij PCOS cysten op je eierstokken, waardoor mannelijke kenmerken ontstaan.

Zoals: een verhoging van de talgproductie, een verlaging van je stem en meer beharing volgens een mannelijk beharingspatroon. Ook wel hirsutisme genoemd. In mijn ogen een heel vervelend, maar ook onderschat, probleem.

pcos acne

Wat te doen tegen acne bij volwassenen?

Nu je een beetje weet wat de oorzaak is van jouw huidklacht, wil je natuurlijk weten hoe je er weer vanaf komt. Als je veel cosmetica verpakkingen mag geloven gebeurt dit na één weekje goed reinigen en smeren. Maar helaas laat de praktijk zien dat je toch wat meer geduld moet hebben...

Vermijd cosmetica met irriterende ingrediënten

Daarnaast zijn er héél veel cosmetica merken die de klachten alleen maar verergeren. Benieuwd welke? Op de Sproetonline Instagram pagina laat ik iedere week zien welke merken je beter kunt laten staan!

irriterende cosmetica

Smeer cosmetica met effectieve ingrediënten

Oké, maar wat dan wel te doen tegen acne bij volwassenen? Het is vooral belangrijk om je huid te reinigen met milde stoffen. Die je huid niet uitdrogen. Uitdroging zorgt namelijk voor meer talg. En meer talg zorgt voor meer onzuiverheden.

Daarnaast is een exfoliant in mijn ogen echt onmisbaar als je last hebt van pukkeltjes en puistjes. Een exfoliant verweekt de dode huidcellen en lost overtollig talg op. Waardoor de kans op nieuwe onzuiverheden wordt geminimaliseerd. Verder is een goede, beschermende en kalmerende crème gewenst.

acne creme

Voorbeelden van goede cosmetica producten

Hieronder heb ik een aantal goede product voorbeelden gezet, waarvan ik de ingrediëntenlijst gescreend heb.

Stap 1. Reinigen – ochtend en avond

Stap 2. Verzorgen – ochtend en avond

Stap 3. Exfoliëren – avond 

Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij acne? Lees dan mijn gratis productadvies voor acne. 

verzorgingsproducten acne volwassenen

Supplementen slikken

Naast het smeren van goede stoffen, kun je verschillende stoffen natuurlijk ook innemen. Er is inmiddels van een aantal supplementen bekend, dat ze effectief kunnen worden ingezet tegen acne klachten. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen op de huid heeft.

En daarom pukkeltjes en puistjes kan verminderen. Zelf slik ik supplementen van het merk Goldea Health. Zij verkopen ook deze curcumine supplementen die ik zeker kan aanraden!

supplementen tegen acne

Wat kan een professional doen?

Ook een huidtherapeut kan veel doen tegen acne bij volwassenen. Eén van de meest voor de hand liggende behandelmethode is het uitreinigen van de huid in combinatie met een chemische peeling. Een chemische peeling verweekt de bovenste dode huidlaag, waardoor ontstekingen en verstoppingen verminderen.

Daarnaast zijn er ook klinieken die acne kunnen behandelen doormiddel van lasertherapie. De laser lost het overtollige talg als het ware op, waardoor verstoppingen verminderen.

Ook blauwlicht therapie wordt tegenwoordig ingezet, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen op het p. acnes bacterie heeft. Ik heb hier zelf ooit een WhitePaper overgeschreven voor de Mauritskliniek: Het effect van blauwlicht therapie op acne.

Als bovengenoemde producten en therapieën niet voldoende werken, kun je altijd overwegen om een huisarts te bezoeken. Hij of zij kan antibiotica voorschrijven om de ontstekingen te verminderen.

Interview met LINDA.nl

Toevallig ben ik een tijdje geleden geïnterviewd door LINDA.nl over acne tarda. Oftewel, acne bij volwassenen. Je leest het hele interview hier: Acne voor volwassenen: wat is het en kun je hier iets tegen doen?

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram