Hirsutisme: overbeharing bij een vrouw
19 juli 2020 

Hirsutisme: overbeharing bij een vrouw

Haargroei bij vrouwen. We hebben het er maar druk mee. Scheren, harsen, waxen. We doen er alles aan om de haren weg te krijgen. Waar je als vrouw dan echt niet op zit te wachten is hirsutisme. Hierbij is er sprake van overbeharing bij een vrouw volgens een mannelijk beharingspatoon. De beharing zit dus op plekken, waar normaal bij een vrouw geen donker gekleurd haar groeit. Het weg halen van deze haren helpt vaak niet, omdat ze blijven terug groeien. Toch zijn er een aantal dingen die je tegen hirsutisme kunt doen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is de medische term voor overbeharing bij vrouwen, waarbij de haren groeien volgens een mannelijk beharingspatroon. Het is een zeer vervelende en veel voorkomende haargroei afwijking. Vaak veroorzaakt door interne problemen.

Hoe ziet hirsutisme eruit?

De haren zijn dik, stug en donker van kleur. De haargroei zit op plekken waar normaal bij een vrouw geen donker, stug haar groeit. Denk hierbij aan: de kin, onderbuik, bovenlip, rug, borst en/of de bakkebaarden. Om deze reden wordt de haargroei vaak vergeleken met een mannelijk beharingspatroon.

Oorzaak hirsutisme

Veel vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde testosteron spiegel. Testosteron is een mannelijk hormoon. Als deze waardes verhoogd zijn bij een vrouw, kunnen er mannelijke uiterlijke kenmerken ontstaan. Verschillende interne factoren kunnen deze afwijkende testosteron waardes veroorzaken. Zo hebben veel vrouwen last van het polycysteus overiumsyndroom (PCOS). Hierbij vormen zich cysten op de eierstokken. Dit zorgt voor een verhoogde productie van mannelijke hormonen. Hierdoor ontstaan mannelijke symptomen, als: acne, een zwaardere stem, overgewicht en een mannelijk beharingspatroon. Heb je last van één of meer van deze symptomen? Dan is de kans groot dat PCOS jouw haargroei beïnvloed. Bloedonderzoek kan helpen om dit uit te zoeken. Bij een klein deel van de vrouwen is er sprake van een ernstige afwijking aan de bijnier of ovarium.

Daarnaast kan hirsutisme ook binnen de familie worden overgeërfd. Zo kan er sprake zijn van een familiair hoge testosteron bloedspiegel. Hierdoor gaan de haren volgens een mannelijk beharingspatroon groeien. Ook kan het zo zijn dat de testosteron waardes niet verhoogd zijn, maar dat de haren gevoeliger zijn voor testosteron. Ook dit heeft effect op de haargroei.

Verder zijn er medicijnen die de overbeharing kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden van medicijnen die de haargroei kunnen beïnvloeden zijn:

 • Steroïden
 • Valprate
 • Metoxlopramie
 • Methyldopa
 • Reserpine
 • Fenytoine
 • Minoxidil
 • Hydralazine
 • Ciclosporine
 • Tamoxifen

Behandeling hirsutisme

Wat kun je zelf doen tegen hirsutisme?

Gezichtsbeharing bij vrouwen kan voor veel ongemak en onzekerheid zorgen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om (tijdelijk) van de haargroei af te komen. Zo kun je de haren epileren, scheren, harsen en/of waxen. Ook kan het lichter verven van de haren zorgen dat de haren minder opvallen. Helaas los je met ontharen het ‘probleem’ niet op. De haren zullen terug blijven groeien. Dit komt omdat interne oorzaken de overmatige haargroei in stand houden. Het is daarom belangrijk om de uitlokkende factoren zo veel mogelijk te beperken. Een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overmatige haargroei te remmen, zijn:

 • Gezonde leefstijl: Er is een bewezen relatie tussen overgewicht en PCOS. Veel mensen met overgewicht hebben ook last van PCOS. PCOS kan, zoals hierboven beschreven, zorgen voor hirsutisme. Het is daarom van belang om je gewicht op pijl te houden. Als je afvalt, daalt automatisch ook de testosteron spiegel.
 • Suikerziekte: Naast overgewicht, is er ook een bewezen relatie tussen suikerziekte en PCOS. Het PCOS kan vervolgens weer zorgen voor hirsutisme. Daarom is het ook belangrijk om uit te sluiten of je mogelijk last hebt van suikerziekte.

IPL thuisapparaat

Sommige mensen verwijderen de haren niet met een scheermesje of waxstrips, maar met een IPL lichtontharingsapparaat. Een behandeling met laserlicht is bewezen effectiever dan een behandeling met IPL (intense pulsed dye light). Vooral omdat laserlicht veel gerichter werkt. Ondanks dat laserlicht de gouden standaard is, kan IPL de haren ook effectief verwijderen. Tegenwoordig kun je dit dus ook zelf doen, zonder enige professionele kennis. Maar je begrijpt wel dat er met een IPL-thuisapparaat met een lagere lichtenergie (joules) gewerkt dan in de klinieken. Het zal daarom altijd minder effectief zijn dan een behandeling in de kliniek. Toch zijn de ipl apparaat thuis ervaringen positief. Zo kwam ik dit IPL thuisapparaat van Phillips tegen met veel lovende reviews. Net als dit IPL apparaat van braun. Wel moet je rekening houden met het behandeldoel. Als je de haren laat laseren in een kliniek is je behandeldoel 80% van de haren definitief ontharen. Het IPL thuisapparaat kan dit helaas niet. Het behandeldoel hierbij is de terug groei van de haren zo lang mogelijk uit te stellen. Fabrikanten geven aan dat de haren tot 6 maanden wegblijven. Na de derde behandeling zul je al een aanzienlijk resultaat zien in de haargroei vermindering. In de praktijk zul je 6 a 10 keer behandeld worden. Met een interval van ongeveer 6 weken tussen iedere behandeling. Maar hoe vaak doe je ipl thuis? Ze raden aan om de behandeling iedere vier tot acht weken te herhalen. Deze ‘touch-up’ zal steeds korter duren, omdat er natuurlijk steeds minder haren terug zullen groeien. Op zich het proberen waard toch?!

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Allereerst is belangrijk om de (eventuele) onderliggende oorzaak te ontdekken. Bloedonderzoek kan hierbij helpen. Een specialist kijkt dan naar hormonale afwijkingen in het bloed. Eventueel in combinatie met een echo. Als er sprake is van een afwijking van de bijnier of ovarium kan behandeling uitkomst bieden.

Indien er geen sprake is van een afwijking aan de ovarium of bijnier kan medicatie mogelijk helpen. Hierbij schrijft een huisarts medicatie voor die mannelijke hormonen kunnen onderdrukken of blokkeren. Een veel gebruikte onderdrukker is de anticonceptiepil.

Je kunt de haargroei ook verminderen door een huidtherapeut te bezoeken voor lasertherapie met de ontharingslaser. Hierbij worden de haartjes met gecontroleerd laserlicht verbrand en vernietigd.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!