Vagina scheren: hoe doe je dit het beste?
07 augustus 2023 
7 min. leestijd

Vagina scheren: hoe doe je dit het beste?

Om mee te beginnen is je vagina scheren eigenlijk niet de juiste benaming. Je vagina heeft namelijk niets te maken met alles wat we uitwendig zien. Toch heb ik ervoor gekozen om in deze blog wel het woord vagina te gebruiken, puur omdat hier op gezocht wordt. Maar hoe kun je je 'vagina' het beste scheren? En welke stappen kun je nemen om de kans op ingegroeide haartjes zo klein mogelijk te houden? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Ingegroeide haartjes vagina

Ingegroeide haartjes kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wel ontstaan ingegroeide haartjes sneller op plekken waar de haren wat dikker zijn. Bijvoorbeeld in je oksels en dus ook de schaamstreek of bikinilijn.

De reden dat haren ingroeien verschilt per persoon. Wel zijn er een aantal factoren die de ingegroeide haren uitlokken. Denk aan het harsen, waxen, trimmen of epileren van de haren. Maar ook wanneer je de huid strak trekt tijdens het ontharen, een scheermes gebruikt dat snel bot wordt of haartjes tegen de haargroei mee scheert kan dit zorgen voor ingegroeide haartjes in de bikinilijn.

Bovendien kunnen bacteriën in aantal toenemen als de geschoren haren ingroeien, waardoor er ook nog ontstoken haarzakjes ontstaan. Dit uit zich meestal in de vorm van: rode bultjes, puistjes, roodheid, huidirritatie, een branderig gevoel, kan leiden tot ontstekingen en soms zelfs pijn.

Super vervelend en bovendien ook vaak nog goed zichtbaar wat het extra ongemakkelijk maakt. Toch denk ik dat irritatie als gevolg van je schaamhaar scheren helemaal niet nodig! In deze blog vertel ik daarom hoe je je 'vagina' het beste kunt scheren. Met als doel: geen rode bultjes, vaginale jeuk of andere vervelende klachten meer na het scheren!

scheren vagina

Symptomen scheerirritatie vagina

Iedere scheerbeurt kan zorgen voor scheerirritatie. Wel kunnen deze symptomen per keer verschillen. Zowel in ernst als in klachten die optreden. De meeste vrouwen hebben met name last van onderstaande klachten na het scheren van de 'vagina':

vagina scheren

Oorzaak scheerirritatie na schaamhaar scheren

Scheerirritatie, als gevolg van je schaamhaar scheren, komt onwijs veel voor. Sommige mensen hebben na iedere scheerbeurt last van rode bultjes, puistjes, wondjes, irritatie en/of ingegroeide haren. Terwijl anderen af en toe klachten krijgen. Hoe dan ook, het is altijd even vervelend!

Zoals ik hierboven ook al schreef is je schaamhaar dikker en stugger, waardoor ze ook gemakkelijker de huid ingroeien. Maar er zijn veel meer factoren die er na het waxen, epileren, harsen of scheren voor kunnen zorgen dat er irritatie ontstaat. Herin speelt zowel de manier van scheren als de producten die je tijdens het scheren gebruikt een rol. Bekende oorzaken van scheerirritatie in de schaamstreek zijn:

Oorzaak 1. Te dikke dode huid laag

Een trigger van ingegroeide haartjes na ontharen is een opstapeling van dode huidcellen, waardoor je huid dikker en stugger wordt. Het gevolg hiervan is dat je haren niet meer zo makkelijk de huid uit groeien. Ze groeien als het waren tegen de huidlaag aan, waardoor ze geen andere 'keuze' hebben dan naar links of rechts te groeien.

Hierdoor groeien de haren de omliggende huid in, waardoor er ingegroeide haren ontstaan. Dit gebeurt met name na het ontharen, omdat er dan natuurlijk nieuwe haartjes groeien. Bovendien kunnen bacteriën na iedere huidbeschadiging (zoals scheerschade) toenemen, waardoor je haarzakjes ontsteken.

vagina scheren

Oorzaak 2. Krullend schaamhaar scheren

Ook het scheren van krullend schaamhaar vergroot het risico op irritatie en ingegroeide haren na het epileren, scheren, harsen of waxen. Krullend haar groeit van nature namelijk onder een schuine hoek. In plaats van recht naar boven.

Dit kan ervoor zorgen dat de haartjes gemakkelijker terug groeien in de huid. Hierin geldt; hoe strakker de krul, hoe meer kans er is dat het haar zichzelf kan omkrullen en in de huid kan groeien. Dit geldt vooral voor mensen met zeer krullend of kroeshaar. Met als gevolg: ingegroeide haartjes en ontstoken haarzakjes.

ingegroeide haar vagina

Oorzaak 3. Manier van scheren

Naast epileren, waxen en harsen is scheren doorgaans nog steeds de meest gebruikte methode van ontharen. En je manier van scheren heeft zeker invloed op het wel of niet krijgen van scheerirritatie. Wanneer je je schaamhaar bijvoorbeeld met een bot scheermes scheert, groeien je haren veel makkelijker in dan wanneer je een scherp scheermes gebruikt.

Hetzelfde geldt voor het aantal mesjes waarmee we ons schaamhaar scheren. Vaak wordt gedacht dat het beter is om voor een scheermesje te gaan dat de haren op meerdere plekken afscheert, omdat dit je huid goed glad maakt. Maar deze manier van ontharen vergroot juist het risico op ingegroeide haren, omdat het je haren stuk en broos maakt.

Hetzelfde geldt voor het te kort scheren van je haren en/of wanneer je scheergel of scheerschuim gebruikt dat allerlei geurstoffen bevat. Ook dit zorgt sneller voor rode bultjes, wondjes en andere tekenen van irritatie.

vagina scheren

Hoe kun je het beste je bikinilijn scheren?

Nu je een beetje weet hoe scheerirritatie, na het scheren van schaamhaar ontstaat, is het natuurlijk vooral interessant om te weten hoe je je 'vagina' het beste kunt scheren. Hieronder heb ik vijf stappen gezet die de kans op scheerirritatie na het scheren van je 'vagina' verkleinen!

Stap 1. Schaamhaar goed nat maken

Maak je haren goed nat voordat je je bikinilijn gaat scheren. Dit zorgt er namelijk voor dat je schaamhaar minder stevig wordt, waardoor je ze veel gemakkelijker afscheert. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je huid goed nat te maken tijdens een warme douche of een warm bad. Maar ook door een nat washandje op je schaamstreek te leggen voordat je gaat scheren.

Gebruik wel altijd warm water. Bij koud water werkt het juist averecht. Hierdoor sluiten je poriën en wordt de huid stugger, waardoor je juist sneller irritatie en wondjes krijgt.

vagina scheren

Stap 2. Exfoliëren voorkomt ingegroeide haartjes

Omdat ingegroeide haren in de schaamstreek ook het gevolg kunnen zijn van een opstapeling van dode huidcellen, kan het helpen om vóór het scheren een exfoliant te gebruiken. En dan in het specifiek een exfoliant met glycolzuur.

Het zuurtje zorgt er namelijk dat de bovenste dode huidlaag versnelt afschilfert, waardoor je huidcellen minder snel opstapelen en je haren makkelijker naar buiten kunnen groeien. Een goed voorbeeld is dit exfoliant van Paula's Choice.

Het makkelijkste is om het exfoliant gebruiken op de dagen dat je je bikinilijn niet scheert. Ben je bijvoorbeeld van plan om je morgenavond te scheren? Breng het exfoliant dan de avond ervoor en eventueel ook nog de ochtend ervoor aan op je huid. Afhankelijk van hoe snel de haartjes ingroeien. Blijf dit tussen de scheerbeurten door herhalen.

ingegroeide haar bikinilijn

Stap 3. Scheren met goed scheermesje

Verder is het heel belangrijk om tijdens het ontharen een goed scheermesje te gebruiken. Scheer bij voorkeur niet met een scheermesje waar een zeepblokje of stripje aan zit. Ze maken het scheren vaak wel iets makkelijker, maar bevatten helaas stoffen die de huid kunnen irriteren. Een scheermesje zonder poespas werkt veel beter en helpt ingegroeide haren voorkomen.

Hierin is het ook belangrijk dat het scheermes niet uit meerdere mesjes bestaat, maar uit één mesje. Wanneer je schaamhaar namelijk op meerdere plekken afscheert, maakt dit het risico op ingegroeide haren van je bikinilijn alleen maar groter.  Scheer ook voorzichtig met de haargroei mee, zonder aan de huid te trekken.

Welke scheermes het beste bij jou past is natuurlijk een persoonlijke keuze. Wel heb ik hieronder drie voorbeelden gezet van scheermesjes die op de 'juiste' manier scheren waardoor de kans op scheerirritatie, na je bikinilijn scheren, kleiner wordt.

ingegroeide haar vagina

Stap 4. Scheer bikinilijn met olijfolie

Ingegroeide haren voorkomen kun je ook doen door kritisch naar je scheerschuim producten te kijken. Helemaal bij het scheren van je 'vagina' is dit heel belangrijk. Er worden tegenwoordig allemaal scheer producten aangeboden die speciaal ontwikkeld zijn voor de meest kwetsbare of intieme zone.

Maar het tegendeel is vaak waar. Veel scheerschuim, scheergel, scheerlotions of neutrale zeep producten bevatten allerlei stoffen die je juist beter niet op kwetsbare plekken als je bikinilijn kunt gebruiken.

Ik heb het al vaker op Instagram gedeeld, maar mijn tip is nog steeds om je bikinilijn met olijfolie als tussenstof te scheren. Olijfolie kan overal komen zonder problemen te geven. En zorgt er bovendien ook nog voor dat je scheermesje makkelijker over huid glijdt.

ingegroeide haar vagina

Stap 5. Huid kalmeren na iedere scheerbeurt

Ook je bikinilijn insmeren na iedere scheerbeurt kan helpen om de huid rustig te houden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een hydraterende crème waaraan verkoelende en kalmerende stoffen zijn toegevoegd. Voorbeelden van stoffen die de huid kalmeren en/of verkoelen zijn: aloë vera, zoethoutwortel, niacinamide en vitamine C.

Na een hete douche kan je huid behoorlijk uitdrogen. Dit, in combinatie met het ontharen van je schaamstreek, zorgt snel voor irritatie. Door kalmerende stoffen te smeren, breng je je huid weer tot rust. En verklein je de kans op vervelende rode bultjes, een branderig gevoel en andere tekenen van irritatie. Probeer dit zeker na scheerbeurt te doen!

vagina scheren

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram