Vaginale jeuk: wat te doen?
10 juni 2023 
12 min. leestijd

Vaginale jeuk: wat te doen?

Vaginale jeuk. Het is niet alleen heel vervelend, maar ook vaak ongemakkelijk. Je praat er tenslotte niet zo snel over en krabben in het openbaar kan al helemaal niet. Gelukkig kun je vaginale jeuk vaak zelf verhelpen. In deze blog help ik je hier graag mee!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is vaginale jeuk?

Er zijn ontzettend veel verschillende vaginale ongemakken. Vaginale jeuk is hier één van. Bij vaginale jeuk is er letterlijk sprake van jeuk aan de vagina. Dit kan gaan om jeuk aan het begin van de vagina of dieper in de vagina. Maar ook je schaamlippen worden vaak ´meegerekend´ als het om vaginale jeuk gaat, ondanks dat dit eigenlijk onder je vulva valt. In de meeste gevallen is vaginale jeuk niets om je zorgen over te maken en zullen de klachten vanzelf overgaan.

Maar er kan ook iets meer aan de hand zijn. Zo kan vaginale jeuk bijvoorbeeld een teken zijn van een vaginale schimmelinfectie of seksueel overdraagbare aandoening. Maar er kunnen ook andere oorzaken aan de hand zijn. Die misschien minder voor de hand liggen. Zoals het dragen van te strakke kleding of bepaalde inlegkruisjes. Maar ook wc papier en het materiaal van je ondergoed zijn mogelijke uitlokkers.

Vaginale jeuk behandelen is niet nodig maar vaak wel prettiger. Niemand zit tenslotte te wachten op constante jeuk en een ongemakkelijk gevoel ´down under'. Bovendien is het ook niet echt een plek waar je even aan gaat krabben. Zeker niet in het openbaar.

Een super ongemakkelijke klacht dus! In deze blog laat ik verschillende oorzaken van vaginale jeuk zien, zodat je hopelijk de grote boosdoener van jouw vaginale klachten kunt achterhalen en de klachten op die manier snel kunt verminderen!

vaginale jeuk

Symptomen vaginale jeuk

Voor iedere vrouw uit vaginale jeuk zich weer op een andere manier. Zo hebben sommige vrouwen alleen last van een jeukende vagina. Terwijl er bij andere vrouwen ook nog andere klachten optreden. Daarnaast zit er natuurlijk ook nog een verschil in hoe hevig de vaginale jeuk aanwezig is. Hieronder vind je een aantal symptomen die vaak samen gaan met vaginale jeuk:

  • Branderig gevoel
  • Jeukende vagina
  • Jeukende schaamlippen
  • Brandend gevoel
  • Pijnlijke vagina
  • Zichtbare irritatie
  • Intiem ongemak
  • Pijnlijk gevoel tijdens seks
  • Pijn bij aanraking
  • Ongemakkelijk gevoel
  • Lokale jeuk
  • Roodheid van de huid
  • Zwelling van slijmvlies
  • Meer afscheiding

wat te doen tegen vaginale jeuk

Welke vaginale jeuk oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende factoren die jeuk aan de vagina veroorzaken. Een aantal van deze oorzaken komen regelmatig voor. Terwijl er ook oorzaken zijn waar we niet zo 1 2 3 aandenken. Het achterhalen van de oorzaak van de vaginale jeuk is super belangrijk, omdat je de jeuk op die manier kunt verminderen. Maar zo ook verergering of zelfs terugkerende infecties kunt vermijden. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van vaginale jeuk:

1. Vaginale schimmelinfectie

Eén van de bekendste oorzaak van vaginale jeuk is een vaginale schimmelinfectie. Het gaat hierbij in het specifiek om de Candida Albicans schimmel. Dit klinkt misschien eng en vies, maar deze schimmel leeft normaal gesproken ook gewoon op onze vagina. En hier merken we niets van!

Tenzij het natuurlijke evenwicht van je vagina verstoord raakt, waardoor bepaalde schimmels toenemen en overheersen. Dit kan zorgen voor een schimmelinfectie en zo voor vaginale jeuk. Maar een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt niet alleen jeuk. Er treden ook klachten op, als: dikkere afscheiding, gezwollen schaamlippen, roodheid en een branderig gevoel tijdens het plassen.

Een vagina schimmelinfectie ontstaat natuurlijk niet zomaar. Er zijn bepaalde factoren die het natuurlijke evenwicht in je vagina verstoren. Zo ontstaat de infectie sneller bij hormonale veranderingen, bijvoorbeeld na je menstruatie. Dit komt omdat de aanwezigheid van bacteriën na je menstruatie in korte tijd afneemt, waardoor een schimmel de overhand kan nemen.

Maar ook als je je vagina reinigt met zeep kan dit je slijmvlies irriteren plus de zuurgraad veranderen, waardoor schimmels toenemen. Net als het nemen van antibiotica, omdat antibiotica zich richt op het remmen van bepaalde bacteriën, waardoor schimmels automatisch meer overheersen.

Een vaginale schimmelinfectie zal in de meeste gevallen vanzelf overgaan. Toch kiezen veel vrouwen ervoor om de infectie wel te behandelen. Logisch, want het jeukt natuurlijk. Bovendien is een vaginale schimmelinfectie vrij gemakkelijk te behandelen. Je kunt online, of in de drogist, zonder recept schimmeldodende middelen kopen:

vaginale jeuk

2. Bacteriële infectie

Naast een vaginale schimmelinfectie kan er ook sprake zijn van een bacteriële infectie. Ook wel bacteriële vaginose genoemd. Hierbij is het niet een schimmel dat overheerst, maar juist bacteriën. In het specifiek het gardnerella vaginalis bacterie.

Naast vaginale jeuk geeft een bacteriële infectie weinig klachten. Veel minder dan een vaginale schimmel bijvoorbeeld geeft. Er treedt meestal ook geen roodheid of zwelling op. En ook tijdens het plassen ervaren de meeste vrouwen geen branderig gevoel. Wat er wel optreedt is een verandering in afscheiding. Er ontstaat een grijswitte afscheiding dat onaangenaam ruikt.

Ook bacteriële vaginose kan veroorzaakt worden door een veranderde zuurgraad, waardoor bacteriën toenemen en voor vaginale jeuk zorgen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer je langere tijd schimmeldodende producten tegen een vaginale schimmelinfectie. Bacteriën krijgen zo sneller de overhand.

Een bacteriële vaginose gaat meestal vanzelf weer over, maar je kunt er ook voor kiezen om de infectie te behandelen. In tegenstelling tot een vaginale schimmelinfectie heb je hier helaas wel een recept voor nodig. Een huisarts kan antibiotica, vaak Metronidazol, voorschrijven. Het gaat meestal om vaginale capsules. Wel kun je ook eerst proberen om de klachten met deze bacteriële vaginose gel op te lossen. Bij sommige infecties is er geen antibiotica nodig om de klachten te verhelpen!

vaginale jeuk

3. Vaginale jeuk door seksueel overdraagbare aandoeningen

Vaginale jeuk kan ook een uiting zijn van een seksueel overdraagbare aandoening. Voorbeelden van seksueel overdraagbare aandoeningen die gepaard gaan met jeuk zijn: herpes genitalis, genitale wratten, gonorroe en schaamluis.

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpes virus en kan zowel herpes aan de genitaliën als herpes aan de lippen (koortslip) veroorzaken. Je herkent deze seksueel overdraagbare aandoening vooral aan de kleine, pijnlijke en jeukende blaasjes. Die in een groepje bij elkaar liggen.

Bij genitale wratten daarentegen bestaan er niet zo zeer blaasjes, maar meer kleine wratjes. Die ruw aanvoelen. Ze worden veroorzaakt door het HPV virus en kunnen gepaard gaan met vaginale jeuk. Meestal bevriest een huisarts de wratjes of wordt er een virus dodende crème voorgeschreven.

Ook bij gonorroe ontstaat vaginale jeuk. Alleen wordt het niet veroorzaakt door een virus maar bacterie. Het geeft klachten als vaginale jeuk, groenige afscheiding en pijn. De SOA is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Ook bij schaamluis ontstaat er vaginale jeuk. Vaak in de vorm van jeukende, rode plekken op het uitwendige deel van de vagina. In de nacht is deze jeuk het ergste. Deze vorm van vaginale jeuk kun je vaak zelf goed behandelen door anti-luizenproducten te gebruiken. Hierin lijkt Permetrine (receptvrij te koop bij apotheek) het beste te werken. Dit middel wordt ook gebruikt bij schurft.

vaginale jeuk na seks

4. Vaginale jeuk door scheerirritatie

Eén van de oorzaken van vaginale jeuk is scheerirritatie. Het is ook meteen een oorzaak die (vaak onbewust) ontzettend vaak voorkomt. Scheerirritatie hoeft namelijk niet zichtbaar te zijn. Ook wanneer er geen rode bultjes, ingegroeide haren en irritatie te zien zijn, kan er alsnog sprake zijn van scheerirritatie.

Zowel je scheermesje als het scheerschuim dat je gebruikt kan je huid en slijmvlies irriteren. Wanneer je bijvoorbeeld scheert met een scheermesje waaraan een zeepblokje of gelkussentje vastzit, is de kans dat je vagina jeukt veel groter dan wanneer je scheert met een mesje zonder allerlei 'poespas'.

Dit geldt trouwens ook voor scheerschuim. Ontzettend veel scheerproducten zorgen voor irritatie en jeuk. Zelfs scheerschuim dat zogenaamd speciaal geschikt is voor de meest intieme zone is vaak een grote uitlokker van irritatie. Ze bevatten namelijk veel geurstoffen en parfum die je daar juist liever niet wilt smeren. Ontzettend krom!

Scheer Ben je benieuwd welke scheerproducten ik zou aanraden en hoe je deze het beste kunt gebruiken? Lees dan mijn blog: Vagina scheren: hoe doe je dit het beste? Of bekijk mijn top 3 Beste scheermesjes. 

vaginale jeuk na scheren

5. Allergische reactie

Een minder voor de hand liggende oorzaak van vaginale jeuk is een allergische reactie. Deze reactie treedt op na contact met een bepaalde stof waar je lichaam dus een allergische reactie voor heeft aangemaakt. Je noemt dit ook wel allergisch contacteczeem aan de vagina.

Klachten die hierbij optreden, zijn: zwelling, bultjes, blaasjes, roodheid en vaginale jeuk. Deze allergische reacties kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo zijn condooms, inlegkruisjes, bepaald ondergoed (vooral elastaan), het metaal van je scheermes, badkleding en geparfumeerd of gekleurd toiletpapier bekende boosdoeners van allergisch contacteczeem aan de vagina.

Maarja, hoe kom je erachter waar je allergisch op reageert? Het makkelijkste is om een soort dagboekje bij te houden. Iedere week probeer je één mogelijke oorzaak helemaal te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld één week geen wc papier, maar een handdoekje na het plassen. Verdwijnen de klachten? Dan is wc papier waarschijnlijk de boosdoener van jouw vaginale jeuk.

Blijven de klachten aanwezig? Probeer dan bijvoorbeeld een week lang niet te scheren. Om zo uit te sluiten of het metaal aan e scheermesje een mogelijke oorzaak is. Heb je nog steeds klachten? Vervang ondergoed van elastaan of polyester dan een week voor katoenen ondergoed. En kijk of dit effect heeft. Ga op deze manier stap voor stap verder tot je de precieze oorzaak gevonden hebt.

vaginale jeuk

6. Voedselallergie

Ook voeding kan een allergie veroorzaken en zo vaginale jeuk uitlokken. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar als je allergisch bent voor bepaald voedsel kan er pijn, zwelling en jeuk van zowel je huid als slijmvliezen ontstaan. Op die manier kan er dus ook vaginale jeuk optreden als gevolg van een voedselallergie. Bekende allergenen zijn: pinda's. schelpdieren, noten, melk en eieren.

Het is natuurlijk een behoorlijke klus om erachter te komen waar je allergisch op reageert. We eten gedurende de dag tenslotte zoveel verschillende dingen. Het makkelijkste is daarom om een eetdagboek bij te houden. Schrijf vier weken lang iedere dag op wat je gegeten hebt, ook tussendoortjes etc., en mankeer de dagen waarop je klachten.

Een allergische reactie ontstaat vaak binnen twee dagen ná het eten van bepaald voedsel. Op die manier kun je terugkijken in je eetdagboek wat je gegeten hebt op de twee dagen voordat je klachten kreeg. Vaak is het vermijden van deze voedingsmiddelen de oplossing tegen de vaginale jeuk!

vaginale jeuk

7. Vaginale jeuk na seks

Ook na de seks kan vaginale jeuk ontstaan. Dit is dan vaak het gevolg van het condoom. Je kunt bijvoorbeeld allergisch of gevoelig zijn voor latex. Maar vaginale jeuk kan ook ontstaan door schuring en wrijving. Wat irritatie veroorzaakt en zo ook vaginale jeuk.

Bovendien zijn sommige vrouwen allergisch voor sperma of glijmiddel. De allergische reactie treedt dan vaak een aantal uur na gemeenschap op en kan onder andere vaginale jeuk veroorzaken. Probeer te achterhalen welke van deze drie factoren bij jou de oorzaak is, zodat je deze in het vervolg kunt vermijden.

Als condooms bijvoorbeeld de boosdoener lijken te zijn, kun je bijvoorbeeld condooms van lams- of schapendarm als alternatief gebruiken. Het klinkt minder, ik weet het.. Als je erachter bent gekomen dat het glijmiddel de vaginale jeuk veroorzaakt, kun je zonnebloemolie als alternatief gebruiken. Wel even een handdoekje eronder liggen, voordat alles onder zit! Was je vagina na de seks ook altijd met lauwwarm water, zodat de natuurlijke balans van je vagina minder snel verandert.

vaginale jeuk na seks

8. Onderliggende huidaandoenigen

Ook bepaalde huidaandoeningen kunnen voor vaginale jeuk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan lichen sclerosus, lichen planus, psoriasis of eczeem aan de vagina. Ze geven hierbij eigenlijk dezelfde klachten als aan de huid. Namelijk: jeuk, irritatie, gevoelige huid, schilfertjes en soms zwelling. Met name lichen sclerosus is een veelvoorkomende huidaandoening dat gepaard gaat met vaginale jeuk.

Wanneer een onderliggende huidaandoening de oorzaak van de vaginale jeuk is, is het natuurlijk vooral belangrijk om deze huidaandoening aan te pakken. Meestal kan een dermatoloog de juiste diagnose stellen en hier een passende (smeerbare) therapie voor voorschrijven. Daarnaast heb ik op mijn online productadviezen pagina per huidklacht een productadvies op maat staan. De meeste producten mochten (uitwendig) gesmeerd worden.

vaginale jeuk

Vaginale jeuk behandelen: wat te doen tegen vaginale jeuk?

Hieronder heb ik nog even, per oorzaak, een samenvatting van alle tips uit mijn blog gezet:

Vaginale schimmelinfectie: een vaginale schimmelinfectie hoeft niet behandeld te worden, maar dit is meestal wel prettig. Je hebt hiervoor geen recept nodig van de huisarts. Je kunt schimmeldodende capsules en deze volgens de beschrijving inbrengen. Of een schimmeldodende crème smeren. Was je vagina niet met zeep om zo de kans op een nieuwe vaginale schimmelinfectie te voorkomen.

Bacteriële vaginose: ook een bacteriële vaginose hoeft niet behandeld te worden, maar als de klachten erg hinderlijk zijn kan een huisarts antibiotica voorschrijven. Vaak gaat het om Metronidazol in de vorm van vaginale capsules. Maar je kunt ook eerst deze bacteriële vaginose gel proberen.

Seksueel overdraagbare aandoening: helaas kan ik hier niet veel tips over geven, omdat het om een medische aandoening gaat. Je kunt het beste contact opnemen met je huisarts. De meeste SOA's zijn met de juiste medicatie namelijk goed te behandelen! Bovendien kun je tegenwoordig, geheel anoniem, een SOA test zelf uitvoeren.

Scheerirritatie: ook scheren kan vaginale jeuk veroorzaken. Het gaat dan vooral om het metaal in je scheermesje of zeepblok aan je scheermesje. Maar ook scheerschuim en scheerlotions bevatten vaak stoffen die irriteren. Scheer liever met olijfolie en gebruik een scheermes dat uit één mesje bestaat. Bekijk hier mijn Top 3 beste scheermesjes.

Allergische reactie: vaginale jeuk kan één van de symptomen van een allergische reactie zijn. Het makkelijkste is om een dagboek bij te houden en telkens iedere week één mogelijke oorzaak te vermijden. Op die manier kun je uitsluiten wat de vaginale jeuk veroorzaakt.

Voedsel allergie: om erachter te komen welk voedsel bij jou voor vaginale jeuk zorgt is het goed om een eetdagboek bij te houden. Schrijf vier weken lang in detail op wat je gegeten hebt en vervolgens ook op welke dagen je last kreeg. De vaginale jeuk klachten ontstaan meestal binnen twee dagen ná het eten van het voedsel.

Vaginale jeuk na seks: jeuk aan de vagina na seks is vaak de oorzaak van vaginale droogheid, een reactie op het condoom of een reactie op sperma. Was je vagina na seks daarom altijd goed na met lauwwarm water, zonder zeep. En probeer erachter te komen wat de jeuk bij jou uitlokt, zodat je dit kan vermijden. Zonnebloem olie is een fijne vervanger op glijmiddel. En ook condooms van lams- of schapendarm zijn een goed alternatief bij een allergie voor latex.

Onderliggende huidaandoeningen: wanneer een onderliggende huidaandoening de oorzaak van jouw vaginale jeuk is, is het belangrijk om eerst de juiste diagnose te achterhalen. Een huisarts of dermatoloog kan hierin helpen. Vervolgens is het belangrijk om deze huidaandoening aan te pakken. Op mijn productadviezen pagina geef ik voor allerlei huidklachten een passend advies.

wat te doen tegen vaginale jeuk


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram