Vaginale schimmelinfectie
05 augustus 2023 
8 min. leestijd

Vaginale schimmelinfectie

Bacteriën en schimmels zijn altijd aanwezig in onze vagina. Hier merken we meestal niets van. Tenzij het natuurlijke evenwicht van bacteriën en schimmels uit balans raakt. Dan kan er een infectie ontstaan, waardoor je wél klachten krijgt. Dit geldt ook voor een vaginale schimmelinfectie. Wat ook wel een candida infectie genoemd wordt. Deze infectie geeft klachten als pijn, een branderig gevoel en jeuk. In deze blog ga ik je hiermee helpen!

Wat is een vaginale schimmelinfectie (candida vaginalis)?

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie van de vagina dat wordt veroorzaakt door een verstoring van de micro-organismen in de vaginale flora. In een gezonde vagina leven zowel bacteriën als schimmels in een natuurlijk evenwicht. 

Maar wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels gaan vermenigvuldigen.  Op die manier veroorzaken de schimmels een infectie, waardoor je klachten krijgt. Dit wordt ook wel een candida infectie genoemd. De candida infectie veroorzaakt vooral een branderig gevoel, pijn bij het plassen, pijn en jeuk. 

Super vervelend, maar gelukkig niets ernstigs. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken vanzelf weer. Toch kan het fijn zijn om de vaginale schimmelinfectie wel te behandelen. Om zo snel van die vervelende en vooral ongemakkelijke klachten af te komen. Onderaan deze blog geef ik mijn tips!

vaginale schimmelinfectie

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie uit zich bij iedere vrouw net weer iets anders. Wel zijn er een aantal symptomen waar je een vaginale schimmelinfectie aan kunt herkennen. Eén van de meest voorkomende symptomen is een onaangenaam gevoel in je vagina. 

De meeste vrouwen beschrijven dit gevoel als een jeukend en branderig gevoel. Met name tijdens het plassen voelt het branderig aan. Deze klachten ontstaan niet alleen in de vagina, maar ook op de schaamlippen. 

Daarnaast is het ook vaak zo dat de vaginale afscheiding verandert. Een vaginale schimmel zorgt namelijk voor een dikkere, brokkelige en witte afscheiding. Sommige vrouwen ervaren ook pijn of ongemak tijdens de seks als gevolg van een vaginale schimmelinfectie.

vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie symptomen

Als je last hebt van een vaginale schimmel, geeft dit vaak één of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Branderig gevoel bij plassen
  • Brokkelige afscheiding
  • Vaginale afscheiding verandert
  • Pijn tijdens seks
  • Irritatie van slijmvlies
  • Rode huid
  • Jeuk in vagina
  • Jeukend gevoel huid
  • Rood slijmvlies

vaginale schimmelinfectie

Oorzaak vaginale schimmelinfectie

Er zijn verschillende factoren die een vaginale schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Of de kans op een vaginale schimmel vergroten. Daarnaast is de ene vrouw gevoeliger voor het oplopen van een vaginale schimmelinfectie dan de ander, waardoor de infectie bij sommige vrouwen vaker terugkomt. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken: 

1. Vaginale schimmel door antibiotica

Het gebruik van antibiotica is een veelvoorkomende oorzaak van een vaginale schimmelinfectie. In je vagina leven namelijk bacteriën en schimmels in een natuurlijk evenwicht. Antibiotica kan deze bacteriën doden en zo bepaald ontstekingen remmen. Op zich iets goeds, want dit is natuurlijk het doel van antibiotica gebruiken. 

Maar je neemt antibiotica vaak oraal in, waardoor antibiotica ook door je hele lichaam effect heeft. Hierdoor kan het innemen van antibiotica ervoor zorgen dat je vaginale flora veranderd. Wanneer antibiotica de bacteriën in je vagina doodt, nemen schimmels namelijk makkelijker de overhand. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een vaginale schimmelinfectie.  

2. Vaginale schimmel door menstruatie

Een vaginale schimmelinfectie kan ook ontstaan door je menstruatie. Tijdens je cyclus vinden er allerlei hormoon schommelingen plaats. Dit kan zorgen voor veranderingen in de vaginale flora. Ook verandert de zuurgraad van je vagina vaak tijdelijk als je ongesteld bent. Bloed is namelijk licht alkalisch, waardoor je vagina minder zuur wordt. En een minder zure omgeving vinden schimmels fijner. 

Daarnaast is de vagina tijdens de menstruatie over het algemeen wat vochtiger. Dit komt niet alleen door het bloedverlies, maar ook door het dragen van maandverband. Deze vochtige omgeving is een ideale leefomgeving voor schimmels, waardoor schimmels gaan groeien en zo voor een vaginale infectie kunnen zorgen. 

vaginale schimmelinfectie

3. Vaginale schimmel door zwangerschap

Een vaginale schimmelinfectie kan ook ontstaan door een zwangerschap. Net als tijdens je menstruatie, treden er tijdens je zwangerschap namelijk allerlei hormonale veranderingen op. Eén van deze veranderingen is een toename van het hormoon oestrogeen. 

Dit hormoon heeft een positief effect op de groei van de candida schimmel en kan zo de kans op een vaginale schimmelinfectie vergroten. Verder neemt de bloedtoevoer naar het bekkengebied toe tijdens je zwangerschap. Dit verhoogt de vochtigheid van de vagina en dat vinden schimmels lekker, waardoor ze gaan groeien.  

4. Vaginale schimmel door verzwakt immuunsysteem

Wanneer het afweersysteem van je lichaam verzwakt is, ben je veel vatbaarder voor infecties. Dit kan gaan om infecties met zowel bacteriën als schimmels. Hierdoor ben je dus ook vatbaarder voor een vaginale schimmelinfectie. Om die reden krijgen vrouwen sneller last van een vaginale schimmelinfectie als zij ziek, erg vermoeid of heel gestrest zijn. 

5. Vaginale schimmel door diabetes

Ook vrouwen met diabetes lopen mogelijk een groter risico op het krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Dit komt vooral door schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes is de bloedsuikerspiegel namelijk vaak verhoogd en suiker is een voedingsbron van schimmels. Op die manier kunnen schimmels gaan groeien en kan er een candida infectie plaatsen vinden. 

Daarnaast is er bij diabetes ook vaker sprake van een verzwakt immuunsysteem. Je lichaam kan zich minder goed tegen ziekteverwekkers beschermen, waardoor er sneller een infectie ontstaat. Zo ook een vaginale schimmelinfectie. 

vaginale schimmelinfectie

Is een vaginale schimmelinfectie een SOA?

Ondanks dat dit wel vaak gedacht wordt, is een vaginale schimmelinfectie niet seksueel overdraagbaar. Het is een veelvoorkomende infectie dat wordt veroorzaakt door een overgroei van schimmel in de vagina. Het kan op iedere leeftijd en op elk moment optreden, zonder dat je seksueel actief bent geweest. 

Een SOA daarentegen is een infectie dat wel altijd wordt overgedragen via seksueel contact met een geïnfecteerd persoon. Veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, zijn: chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes en genitale wratten

Hoewel een vaginale schimmelinfectie dus geen SOA is, kunnen sommige symptomen wel heel erg lijken op een bepaalde SOA's. Veel SOA's gaan namelijk ook gepaard met een branderig gevoel, verandering in afscheiding, jeuk en andere klachten in en rondom de vagina.  

Het is wel belangrijk om het onderscheid te maken tussen de twee, omdat de oorzaak en behandeling verschillend zijn. Als je twijfelt of je een vaginale schimmelinfectie hebt of een SOA, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.  

vaginale schimmelinfectie

Wat te doen tegen vaginale schimmelinfectie?

Gelukkig zijn vaginale schimmelinfecties in veel gevallen niets om je zorgen over te maken. Binnen twee weken trekken de meeste schimmelinfecties weer weg. Blijven de klachten aanhouden of heb je er erg veel last van? Dan kun je er ook voor kiezen om de vaginale schimmelinfectie te behandelen met een lokale behandeling. 

Dit is vaak goed te doen doormiddel van bepaalde medicijnen die de schimmel remmen. Een gemakkelijke en veelgebruikte manier bij vaginale schimmelinfecties is een vaginale crème gebruiken. Maar ook vaginale tabletten worden vaak ingezet tegen vaginale schimmelinfecties. Beide producten zijn gewoon zonder recept verkrijgbaar. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. 

Als de klachten blijven terugkomen kan het wel verstandig zijn om toch even langs de huisarts te gaan. Een huisarts kan er namelijk voor kiezen om sterkere anti schimmelmiddelen voor te schrijven. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol. Deze middelen zijn dus alleen op recept verkrijgbaar. 

1. Vaginale schimmelinfectie behandelen met tablet

Ondanks dat een vaginale schimmelinfectie symptomen aan de buitenkant geeft, wordt de infectie van binnenuit veroorzaakt. De meest effectieve manier is daarom ook om een inwendige behandeling te kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van een anti-schimmelinfectie tablet. 

Je brengt het tablet of de capsule in en laat het deze de hele nacht zit. Het voordeel hieraan is dat je het maar één keer hoeft in te brengen. Een nadeel aan het vaginale tablet is alleen dat het niet direct uitwendige klachten vermindert. Voorbeelden zijn:

vaginale schimmelinfectie behandelen

2. Infectie behandelen met vaginale schimmelinfectie creme

Als de vaginale schimmelinfectie ook veel klachten geeft buiten de vagina (jeuk, gezwollen schaamlippen) kun je ervoor kiezen om een vaginale crème te gebruiken in plaats van een tablet. Of eventueel als aanvulling op het tablet. Deze crème werkt ongeveer hetzelfde als het vaginale tablet hierboven. Het remt de groei van schimmels en zo ook de candida infectie. 

Alleen breng je de crème meerdere dagen inwendig in doormiddel van een speciaal pipetje. Daarnaast kun je de crème ook op je schaamlippen smeren. Het is dus eigenlijk een uitwendige en inwendige behandeling in één. Verder zorgt de stof clotrimazol ervoor dat jeuk en een branderig gevoel snel verdwijnen. 

vaginale schimmelinfectie behandelen

Overige tips vaginale schimmelinfectie behandeling

Naast bovenstaande middelen zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om klachten van een vaginale schimmelinfectie te verminderen. Of de kans op een nieuwe schimmelinfectie te verkleinen. 

Kies bijvoorbeeld het liefste voor katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding of synthetische kleding. Dit laatste zorgt namelijk snelle voor een vochtige omgeving en daar houden schimmels van. Daarnaast kan strakke kleding je vagina irriteren. 

Gebruik geen zeep, douchegels, vaginale spoelingen of sprays in het vaginale gebied. Ze kunnen je vagina irriteren en er zo juist voor zorgen dat je klachten krijgt. Wassen met lauw water is voldoende. Hetzelfde geldt voor zaaddodende middelen. Ook dit kan de natuurlijke balans van je vagina verstoren en zo voor een vaginale schimmelinfectie zorgen. 

vaginale schimmelinfectie

Andere vaginale klachten

Naast een vaginale schimmelinfectie, kunnen er nog andere klachten aan de vagina ontstaan. Over een aantal klachten heb ik een blog online staan. Net als blos met scheertips. Misschien vind je dat ook interessant! 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram