Vaginale schimmelinfectie
05 augustus 2023 
10 min. leestijd

Vaginale schimmelinfectie

Bacteriën en schimmels zijn altijd aanwezig in onze vagina. Hier merken we niets van. Tenzij het natuurlijke evenwicht van deze bacteriën en schimmels uit balans raakt. Dan kan er een infectie ontstaan, waardoor je wél klachten krijgt. Bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie. Dit is niets ernstigs, maar wel super vervelend. In deze blog ga ik je hiermee helpen! Ik geef onder andere antwoord op de vragen: Hoe kun je symptomen schimmelinfectie herkennen? Waarom komt een vaginale schimmel na menstruatie zo vaak voor? En hoe lang kan een schimmelinfectie duren? 

Wat is een vaginale schimmel (candida vaginalis)?

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een verstoring van de micro-organismen in de vaginale flora. In een gezonde vagina zitten bacteriën en schimmels. Je merkt hier zoals ik eerder al zei niets van. Mits deze bacteriën en schimmels in evenwicht zijn.

Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels gaan vermenigvuldigen en zo een infectie veroorzaken, waardoor je wel klachten krijgt. Dit wordt ook wel een candida infectie genoemd. De candida infectie veroorzaakt vooral een branderig gevoel, pijn bij het plassen en jeuk.

Super vervelend, maar gelukkig niets ernstigs. Meestal verdwijnen de klachten na 2 weken vanzelf weer. Toch kan het fijn zijn om de vaginale schimmelinfectie wel te behandelen om zo snel van die vervelende en vooral ongemakkelijke klachten af te komen. Onderaan deze blog geef ik mijn tips!

vaginale schimmelinfectie

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie uit zich bij iedere vrouw net weer iets anders. Wel zijn er een aantal symptomen waaraan je een vaginale schimmelinfectie kunt herkennen. Eén van de meest voorkomende symptomen is een onaangenaam gevoel in je vagina.

De meeste vrouwen beschrijven dit gevoel als een jeukend en branderig gevoel. Met name tijdens het plassen voelt het branderig aan. Sommige vrouwen ervaren ook pijn of ongemak tijdens de seks als gevolg van een vaginale schimmelinfectie.

Deze klachten ontstaan niet alleen in de vagina, maar ook op de schaamlippen. Daarnaast is het ook vaak zo dat de vaginale afscheiding verandert. Een vaginale schimmel zorgt namelijk voor een dikkere, brokkelige en witte afscheiding

vaginale schimmelinfectie

Symptomen vaginale schimmelinfectie (inwendige en uitwendige schimmelinfectie)

Als je last hebt van een vaginale schimmel, geeft dit vaak één of meerdere van onderstaande symptomen. Let op, schimmelinfectie symptomen uiten zich bij iedereen anders. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van schimmelinfectie zonder jeuk. Terwijl de andere vrouw een intense jeuk ervaart.

  • Branderig gevoel bij plassen
  • Brokkelige afscheiding
  • Vaginale afscheiding verandert
  • Pijn tijdens seks
  • Irritatie van slijmvlies vagina
  • Wit vocht
  • Rode huid
  • Jeuk in vagina
  • Jeukend gevoel huid
  • Rood slijmvlies

Schimmelinfectie na seks symptomen

Hoewel seks op zichzelf niet direct een schimmelinfectie veroorzaakt, kan het de symptomen van een vaginale schimmel wel verergeren. Of een bestaande infectie aan het licht brengen. Een vaginale schimmelinfectie na seks geeft onder andere de volgende symptomen: een intense jeuk rond de vulva en in de vagina, een brandend gevoel en/of pijn tijdens de seks en gezwollen schaamlippen.

vaginale schimmelinfectie

Oorzaak vaginale schimmelinfectie

Er zijn verschillende factoren die een vaginale schimmelinfectie kunnen veroorzaken. Of de kans op een vaginale schimmel vergroten. Daarnaast is de ene vrouw gevoeliger voor het oplopen van een vaginale schimmelinfectie dan de ander, waardoor de infectie bij sommige vrouwen vaker terugkomt. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een vaginale schimmelinfectie:

1. Schimmelinfectie na antibiotica

Schimmelinfectie na antibiotica komt heel veel voor. In je vagina leven namelijk bacteriën en schimmels in een natuurlijk evenwicht. Antibiotica heeft als doel ontstekingen remmen door bacteriën te doden. Op zich iets goeds, want dit is natuurlijk het doel van antibiotica gebruiken. Maar als je antibiotica oraal inneemt, heeft antibiotica ook door je hele lichaam effect.

Hierdoor kan het innemen van antibiotica ervoor zorgen dat je vaginale flora verandert. Het kan bijvoorbeeld ook bepaalde bacteriën in je vagina dood maken, waardoor het natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmel verstoord raakt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een vaginale schimmelinfectie. Schimmelinfectie door antibiotica voorkomen kan geprobeerd worden door direct óók een antischimmel middel te nemen. Een huisarts kan je hierin adviseren.

2. Schimmelinfectie na menstruatie

Een vaginale schimmelinfectie kan ook ontstaan door je menstruatie. Het heeft een vergelijkbare oorzaak als een schimmelinfectie door antibiotica gebruik. Tijdens je cyclus vinden er namelijk hormoon schommelingen plaats die zorgen voor veranderingen in de vaginale flora. Oftewel een verandering in het evenwicht van schimmels en bacteriën.

Ook verandert de zuurgraad van je vagina vaak tijdelijk als je ongesteld bent. Bloed is namelijk licht alkalisch, waardoor je vagina minder zuur wordt en een minder zure omgeving vinden schimmels fijner. Daarnaast is de vagina tijdens de menstruatie over het algemeen wat vochtiger. Dit komt niet alleen door het bloedverlies, maar ook door het dragen van maandverband.

Deze vochtige omgeving is een ideale leefomgeving voor schimmels, waardoor schimmels gaan groeien en zo een vaginale infectie kunnen veroorzaken. Daarnaast wassen sommige vrouwen zich (vaker) met zeep tijdens de menstruatie. Ook dit kan een schimmelinfectie triggeren omdat zeep producten je vagina irriteren. Al deze factoren zorgen ervoor dat een vaginale schimmelinfectie na ongesteldheid veel voorkomt.

vaginale schimmelinfectie

3. Schimmelinfectie voor menstruatie

Ook een schimmelinfectie vóór je menstruatie kan voorkomen. Dit heeft ook weer te maken met hormonale veranderingen die al plaatsvinden voordat je ongesteld wordt. Deze schommelingen kunnen, zoals ik eerder ook al aangaf, het balans tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren en zo een vaginale schimmelinfectie uitlokken.

4. Vaginale schimmel door zwangerschap

Een vaginale schimmelinfectie kan ook ontstaan door een zwangerschap. Net als tijdens je menstruatie treden er tijdens je zwangerschap allerlei hormonale veranderingen op. Eén van deze veranderingen is een toename van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon heeft een positief effect op de groei van de candida schimmel en kan zo de kans op vaginale schimmelinfectie vergroten.

Verder neemt de bloedtoevoer naar het bekkengebied toe tijdens je zwangerschap. Dit verhoogt de vochtigheid van de vagina en dat vinden schimmels lekker, waardoor ze gaan groeien. Misschien vind je deze blogs ook interessant: Productadvies zwangerschap, Beste striae crème zwangerschap en Beste baby huidverzorging.

5. Vaginale schimmel door verzwakt immuunsysteem

Wanneer het afweersysteem van je lichaam verzwakt is, ben je veel vatbaarder voor infecties. Dit kan gaan om infecties met zowel bacteriën als schimmels. Hierdoor ben je dus ook vatbaarder voor een vaginale schimmelinfectie. Om die reden krijgen vrouwen sneller last van een vaginale schimmelinfectie als zij ziek, erg vermoeid of heel gestrest zijn.

6. Vaginale schimmel door diabetes

Ook vrouwen met diabetes lopen een groter risico op het krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Dit komt vooral door schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes is de bloedsuikerspiegel namelijk vaak verhoogd en suiker is een voedingsbron van schimmels.

Op die manier kunnen schimmels gaan groeien en kan er een candida infectie plaatsen vinden.  Daarnaast is er bij diabetes ook vaker sprake van een verzwakt immuunsysteem. Je lichaam kan zich minder goed tegen ziekteverwekkers beschermen, waardoor er sneller een infectie ontstaat. Zo ook een vaginale schimmelinfectie.

vaginale schimmelinfectie

Is een vaginale schimmelinfectie een SOA?

Ondanks dat vaak gedacht wordt dat een schimmelinfectie een SOA is, is een vaginale schimmelinfectie niet seksueel overdraagbaar. Het is een veelvoorkomende infectie dat wordt veroorzaakt door een overgroei van schimmel in de vagina. Het kan op iedere leeftijd en op elk moment optreden zonder dat je seksueel actief bent geweest.

Wel kan een schimmelinfectie besmettelijk zijn voor je partner. Je kunt de schimmel dus overdragen. Net als schimmelinfecties aan de huid. Maar omdat je een vaginale schimmelinfectie ook kunt krijgen zonder seks gehad te hebben, wordt het niet beschouwd als een SOA.

Een SOA daarentegen is een infectie dat wel altijd wordt overgedragen via seksueel contact met een geïnfecteerd persoon. Veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, zijn: chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes en genitale wratten.

Hoewel een vaginale schimmelinfectie dus geen SOA is, kunnen sommige symptomen wel heel erg lijken op bepaalde SOA's. Veel SOA's gaan namelijk ook gepaard met een branderig gevoel, verandering in afscheiding, jeuk en andere klachten in en rondom de vagina.

Het is wel belangrijk om het onderscheid te maken tussen de twee, omdat de oorzaak en behandeling verschillend zijn. Als je twijfelt of je een vaginale schimmelinfectie hebt of een SOA, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.

vaginale schimmelinfectie

Gaat een vaginale schimmel vanzelf over?

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf weer over, omdat het evenwicht tussen bacteriën en schimmels meestal vanzelf weer herstelt. De vaginale ontsteking is dus niets om je zorgen over te maken. Toch kan het wel ontzettend vervelend zijn, waardoor veel mensen er toch voor kiezen om de schimmelinfectie te behandelen.

Hoelang duurt een vaginale schimmelinfectie?

Na hoeveel dagen schimmelinfectie weg gaat verschil per situatie. Over het algemeen duren vaginale schimmelinfecties ongeveer twee weken. Maar het kan ook iets langer of korter duren. Bovendien zijn de symptomen van een vaginale schimmel ook niet altijd even merkbaar, waardoor je onbewust nog last kunnen hebben van de infectie.

schimmelinfectie behandelen tijdens menstruatie

Wat te doen bij vaginale schimmel?

Gelukkig zijn vaginale schimmelinfecties in veel gevallen niets om je zorgen over te maken. Binnen twee weken trekken de meeste schimmelinfecties weer weg. Blijven de klachten aanhouden of heb je er erg veel last van? Dan kun je er ook voor kiezen om de vaginale schimmel infectie lokaal te behandelen.

Dit is vaak goed te doen doormiddel van medicijnen die de schimmel remmen. Een gemakkelijke en veelgebruikte manier bij vaginale schimmelinfecties is een vaginale crème gebruiken. Maar ook vaginale tabletten worden vaak ingezet tegen vaginale schimmelinfecties. Beide producten zijn gewoon zonder recept verkrijgbaar. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet.

1. Vaginale schimmelinfectie behandelen met tablet

Ondanks dat een vaginale schimmelinfectie symptomen aan de buitenkant geeft, wordt de infectie van binnenuit veroorzaakt. De meest effectieve manier is daarom ook om een inwendige behandeling te kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van een anti-schimmelinfectie tablet.

Je brengt het tablet of de capsule in en laat het deze de hele nacht zit. Het voordeel hieraan is dat je het maar één keer hoeft in te brengen. Een nadeel aan het vaginale tablet is alleen dat het niet direct uitwendige klachten vermindert. Voorbeelden zijn:

vaginale schimmelinfectie behandelen

2. Infectie behandelen met vaginale schimmelinfectie creme

Als de vaginale schimmelinfectie ook veel klachten geeft buiten de vagina (jeuk, gezwollen schaamlippen) kun je ervoor kiezen om een vaginale crème te gebruiken in plaats van een tablet. Of eventueel als aanvulling op het tablet. Deze vaginale crème werkt ongeveer hetzelfde als het vaginale tablet hierboven. Het remt de groei van schimmels en zo ook de vaginale candida infectie.

Alleen breng je de crème meerdere dagen inwendig in doormiddel van een speciaal pipetje. Daarnaast kun je de crème ook op je schaamlippen smeren. Het is dus eigenlijk een uitwendige en inwendige behandeling in één. Verder zorgt de stof clotrimazol ervoor dat jeuk en een branderig gevoel snel verdwijnen.

vaginale schimmelinfectie behandelen

Overige tips vaginale schimmelinfectie behandeling

Naast bovenstaande middelen zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om klachten van een vaginale schimmelinfectie te verminderen. Of de kans dat je opnieuw last van (teveel) schimmels krijgt verkleint. Kies bijvoorbeeld het liefste voor katoenen ondergoed en vermijd synthetische kleding.

Dit laatste zorgt namelijk snelle voor een vochtige omgeving en daar houden schimmels van. Gebruik ook geen zeep, douchegels, vaginale spoelingen of sprays in het vaginale gebied. Ze kunnen je vagina irriteren en er juist voor zorgen dat je klachten krijgt. Je vagina maakt zichzelf schoon. Wassen met lauw water is voldoende.

Hetzelfde geldt voor zaaddodende middelen. Ook dit kan de vagina irriteren en er zo voor zorgen dat het evenwicht verstoord raakt, waardoor er een vaginale schimmelinfectie kan ontstaan. Je krijgt géén ontsteking (schimmel) door strakke kleding of het dragen van inlegkruisjes. Dit wordt nog wel eens gezegd, maar hier is helemaal geen bewijs van.

Als de klachten blijven terugkomen kan het verstandig zijn om toch even langs de huisarts te gaan. Een huisarts kan er namelijk voor kiezen om sterkere anti schimmelmiddelen voor te schrijven. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol. Deze middelen zijn dus alleen op recept verkrijgbaar.

Tips bij terugkerende schimmelinfectie zijn verder nog: wissel snel van natte kleding, zoals zwempakken of sportkleding, om het vaginale gebied droog te houden. En probeer suiker en geraffineerde koolhydraten te minderen. Dit kan de groei van schimmels helpen beperken, omdat schimmels van suikers houden

vaginale schimmelinfectie

Schimmelinfectie behandelen tijdens menstruatie

Schimmelinfectie behandelen tijdens de menstruatie kan wat extra uitdagingen met zich meebrengen, omdat de effectiviteit van een vaginale schimmel crème of anti schimmel tabletten verminderen tijdens de menstruatie. Dit komt onder andere vanwege de bloedstroom en vochtigheid in het vaginale gebied. Dit kan de duur van de behandeling verlengen.

Om die reden wordt een schimmelinfectie tijdens menstruatie dagen vaak afgeraden. Maar als de symptomen van de vaginale schimmelinfectie erg storend zijn kan het toch nodig zijn om behandeling te starten, zelfs tijdens de menstruatie.

Andere vaginale klachten

Naast een schimmelinfectie aan de vagina, kunnen er nog andere klachten aan de vagina ontstaan. Over een aantal klachten heb ik een blog online staan. Net als blos met scheertips. Misschien vind je dat ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram