Beste striae crème zwangerschap
09 april 2024 
10 min. leestijd

Beste striae crème zwangerschap

Anti striae crèmes zijn eigenlijk een beetje misleidend. Van bijna geen één cosmetisch ingrediënt is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het daadwerkelijk tegen striae vorming kan beschermen. Met uitzondering van twee ingrediënten: zoete amandelolie en centella extract. In mijn 'Beste striae crème zwangerschap top 4' laat ik hier vier voorbeelden van zien! 

Beste striae crème zwangerschap

Geen zin om de hele blog te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn beste striae crème zwangerschap top 4! De producten bevatten allemaal in ieder geval centella extract, siliconen en/of amandelolie. Met name naar het effect van centella extract en amandelolie is wetenschappelijk bewijs beschikbaar. Maar omdat striae beschouwd worden als een vorm van littekens, lijkt het smeren van siliconen (wat heel effectief tegen littekens werkt) ook het proberen waard te zijn!

beste striae creme

1. Purito re-barriere striae creme zwangerschap

Een crème dat zeker thuis hoort in deze 'Beste striae crème zwangerschap top 4' is de Purito creamDe reden dat ik deze crème zo goed vind, komt vooral door de combinatie van verschillende actieve ingrediënten die gebruikt zijn. Zo bevat de crème onder andere een hoge concentratie centella asiatica extract. Dit extract staat bekend om de herstellende eigenschappen die het op onze huid heeft.

Daarnaast laten verschillende studies zien dat centella extract de collageenproductie kan stimuleren en de huidelasticiteit kan verbeteren. Wat de kans op striae vorming kan verkleinen. Overigens is dit ook het enige ingrediënt waarvan harde bewijzen zijn gevonden dat het daadwerkelijk iets kan betekenen in het voorkomen van striae tijdens de zwangerschap.

Een ander fijn ingrediënt in deze striae crème is panthenol. Panthenol, ook wel provitamine B5 genoemd, heeft met name hydraterende eigenschappen. Maar het helpt ook bij het herstellen van je huidbarriere en het verminderen van ontstekingen. Dit effect wordt versterkt door de toevoeging van squalene. Een hydraterend ingrediënt dat de huid soepel en gehydrateerd houdt.

Samen met niacinamide. Een krachtig antioxidant dat verschillende voordelen voor je huid kan hebben. Het vermindert ontstekingen, verbetert de huidtextuur, beschermt tegen de vorming van pigmentvlekken en kan de huidskleur licht egaliseren. Kortom, deze Purito crème is wat mij betreft echt een aanrader!

beste striae creme zwangerschap

2. Purito Seoul centella creme voor zwangere buik

Ook de parfumvrije crème van Purito Seoul kan wat mij betreft door als beste striae crème om tijdens de zwangerschap te smeren. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst bevat ook deze crème weer een hoge concentratie centella asiatica extract. Een extract dat, zoals ik hierboven ook al aangaf, de huidbarriere kan versterken plus herstellen, waardoor de kans op striae vorming vermindert.

Daarnaast bevat ook deze striae crème weer het antioxidant niacinamide. Wat in staat is om de (droge) huid te hydrateren, te beschermen, te kalmeren en dus licht op te bleken wanneer er sprake is van van donkere vlekken die kunnen ontstaan door striaevorming. Een ander groot pluspunt vind ik de toevoeging van squalene en macadamia olie.

Je noemt dit ook wel occlusieve stoffen. Wat betekent dat ze een beschermende laag over je huid vormen om zo de kans op vochtverlies te verkleinen. Tijdens je zwangerschap ben je extra vatbaar voor een droge huid. En hoe droger de huid is, hoe minder makkelijk je huid zich kan herstellen.

Dit beschermende en hydraterende effect wordt overigens versterkt door verschillende ceramiden die zijn toegevoegd. Deze ingrediënten richten zich met name op het versterken van je huidbarrière. Door als een soort cement tussen je huidcellen te gaan liggen. Het gevolg is dat je huid minder snel vocht verliest en zo ook mooier zal genezen. Ook weer een goede striae crème om uit te proberen dus!

beste striae creme

3. Amandelolie (beste zwangerschapsolie)

Amandelolie is, net als (biologische) jojoba olie, kokosolie en kukui olie, een hele fijne olie om huis te hebben. Ook tijdens je zwangerschap! Dit komt met name vanwege de hydraterende en elasticiteit verbeterende eigenschappen die amandelolie op je huid (buik) heeft.

Wel is het zo dat alle betrouwbare studies gebruik hebben gemaakt van de combinatie: amandelolie en masseren. Het effect van amandelolie op zichzelf lijkt weinig te doen. Daarnaast gaf ook alleen het smeren van bittere amandelolie (wetenschappelijk bewezen) resultaat. Geen zoete amandelolie.

Een nadeel aan bittere amandelolie is dat het relatief duur is en lastig te vinden. Veel lastiger dan zoete amandelolie. Hieronder heb ik een flesje bittere amandelolie gezet, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Het is vooral belangrijk dat het om pure bittere amandelolie gaat, dus zonder toevoegingen. Kortom, je moet dus wel bereid zijn om wat meer geld uit te geven en je huid te masseren wanneer je voor bittere amandelolie als 'anti striae olie' gaat!

beste striae creme zwangerschap

4. Fagron Nourisil siliconen gel

Ook de Fagron Nourisil siliconen gel kan ik aanraden als je op zoek bent naar een goede striae crème. Het bevat geen centella extract zoals de andere twee voorbeelden uit deze 'Beste striae crème zwangerschap top 4', maar wel siliconen.

Siliconen hebben een verzachtend effect op de huid en kunnen bovendien helpen in het verbeteren van het vochtgehalte. Evenals het verbeteren van de textuur van je huid. Ze vormen eigenlijk een soort beschermende barrière op het huidoppervlakte (zonder vettig laagje), waardoor vochtverlies wordt beperkt en de huid beter gehydrateerd blijft.

En water is de allerbelangrijkste factor als het gaat om wondgenezing en huidherstel. Deze eigenschappen zijn daarom niet alleen gunstig voor het behandelen van littekens, maar ook in het verkleinen van de kans op zwangerschapsstriemen. Aangezien striae op zichzelf als littekens worden beschouwd als gevolg van het uitrekken van de huid. Daarom geloof ik zelf in het smeren van siliconen!

beste striae creme

Welke anti striae crèmes liever niet?

In mijn 'Beste striae crème zwangerschap top 4' hierboven heb ik voorbeelden gezet van producten die wat mij betreft door kunnen als beste striae crème. Maar er zijn ook genoeg ant-striae crèmes die ik juist niet zou smeren. Vooral omdat ze de conditie van je huid verslechteren in plaats van verbeteren. Maar bijvoorbeeld ook omdat ze niets bevatten wat de kans op zwangerschapsstriemen kan verkleinen

  • Weleda zwangerschapsolie
  • De Tuinen vitamine E crème
  • Bio oil ant striae
  • Etos skin oil

striae creme zwangerschap

Striae tijdens zwangerschap

Striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd, zijn eigenlijk een soort strepen of lijnen die op een (zwangere) buik verschijnen. Deze striemen kunnen variëren in kleur. Wel gaat het vaak om rode tot paarse striae. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook zilverachtig wit zien. Afhankelijk van jouw huidskleur en hoe lang de striae er al zitten.

De vorming van striae begint eigenlijk zodra de huid uitrekt. Bijvoorbeeld omdat je buik groeit tijdens een zwangerschap. Een beetje groei kan je huid wel herstellen. Je huid is tenslotte elastisch. Maar op een gegeven moment kan je huid deze rek niet meer bijbenen en kunnen er scheurtjes in de huid ontstaan. Oftewel striae. Dit zijn dus eigenlijk een soort littekens in de huid.

De exacte oorzaak van striae weten we nog steeds niet helemaal. Net als dat nog steeds niet duidelijk is waarom de ene vrouw wel zwangerschapsstriemen krijgt en de ander niet. Wel wordt aangenomen dat hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap een rol spelen. Ook erfelijkheid speelt een rol. Het gaat hierbij vooral om de mate van huidelasticiteit dat door je genen bepaald kan zijn.

Een striae crème kan zwangere vrouwen helpen om de huid soepel te houden en zo beter weerbaar tegen het uitrekken van de huid. Maar striae voorkomen kan helaas niet. Het hoort er gewoon een beetje bij. Wel is het zo dat zwangerschapsstriemen na de zwangerschap vaak minder opvallend worden. Misschien ook interessant: Productadvies zwangerschap (voor het gezicht).

striae creme zwangerschap

Beste crème of olie striae zwanger

Het vinden van de beste striae creme of olie om tijdens je zwangerschap te smeren, is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk zo dat er van maar weinig ingrediënten bekend is dat ze daadwerkelijk iets voor je huid kunnen betekenen. Waar het meeste betrouwbare onderzoek naar is gedaan, zijn de ingrediënten: centella extract en bittere amandelolie. Hieronder leg ik beide kort uit!

1. Beste creme tegen striae zwangerschap = centella extract of siliconen

Centella extract, ook wel bekend als Gotu Kola, kom je steeds vaker tegen in cosmetica producten. Het wordt met name in veel Zuid Koreaanse skincare producten gebruikt. Een land waar merken vaak voorlopen met betrekking tot cosmetica innovatie op Europese cosmetica merken.

De reden dat centella asiatica-extract in anti striae crèmes wordt gebruikt, is met name vanwege het feit dat het ontstekingen zou verminderen en het wondgenezingsproces zou ondersteunen. Wat in theorie natuurlijk nuttig kan zijn in het verminderen van zwangerschapsstriemen.

Naast het smeren van een goede striae crème met centella extract, lijken ook crèmes met siliconen je huid een handje te helpen in het verkleinen van de kans op striemen. Siliconen leggen namelijk een extra beschermlaag over je huid, waardoor de huidhydratatie verbetert en zo ook het wondgenezings-proces. Daarnaast maken siliconen je huid soepel, zacht, minder rood, minder pijnlijk en kunnen ze (zwangerschaps)jeuk verminderen.

beste striae creme zwangerschap

2. Beste olie tegen striae zwangerschap = bittere amandelolie

Om de kans op zwangerschapsstriemen te verkleinen, kan het smeren van bittere amandelolie op je buik ook mogelijk helpen. Maar dan wel de combinatie van amandelolie en massage. De gedachte hierachter is dat amandelolie verschillende vetzuren en antioxidanten bevat. Die een hydraterend effect hebben op je huid.

Daarnaast verbetert amandelolie mogelijk de huidhydratatie en houdt de olie je huid soepel. Wat ook weer kan helpen in het verkleinen van de kans op zwangerschapsstriemen. Daarnaast kun je amandelolie ook voor allerlei andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld om te masseren, als body oil of als make up remover. Een heerlijk product om in huis te hebben dus!

beste striae creme zwangerschap

Striae voorkomen zwangerschap

Het is helaas niet zo dat je zwangerschapsstriemen kunt voorkomen. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans op zwangerschapsstriemen te verkleinen. Bijvoorbeeld het regelmatig hydrateren van je buik met een ´anti striae' creme of olie.

Verder is er wel een bewezen relatie tussen een verhoogd BMI tijdens de zwangerschap en striae ná de zwangerschap. Met name een relatief snelle gewichtstoename zorgt sneller voor striae op de buik en borsten. Het kan daarom helpen om tijdens je zwangerschap voldoende te bewegen en gezond te eten, zodat je je zo min mogelijk extra kilo’s aankomt (maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk).

striae creme zwangerschap

Kun je bestaande striae verminderen?

Helaas kun je niet verwachten van een crème dat het bestaande striae kan verminderen. Ook al zegt het merk zelf van wel. Dit is namelijk vrijwel onmogelijk.. Je kunt alleen de kans op striae verkleinen door het juiste product te smeren. Wel zijn er tegenwoordig verschillende behandelmethodes die de striae minder zichtbaar kunnen maken. Afhankelijk natuurlijk van de ernst van de striae en jouw huidtype. Voorbeelden van behandelmethodes zijn: vaatlaser, microdermabrasie en microneedling.

Striae verminderen met lasertherapie

Een veelvoorkomende behandelmethode om zwangerschapsstriemen te verminderen is lasertherapie. Bij deze therapie wordt met name de roodheid in de striae aangepakt. Dit maakt lasertherapie vooral een effectieve behandeling bij roze tot rode zwangerschapsstriemen. Ook wel striae rubra genoemd.

Striae verminderen met microdermabrasie

Een andere mogelijk effectieve behandeling om striae minder zichtbaar te maken is microdermabrasie. Deze behandeling werkt anders dan de therapie hierboven. Het gaat namelijk om een methode waarbij fijne kristallen tegen de huid aan worden geschoten. Met als gevolg dat de bovenste huidlaag verwijdert en plaatst maakt voor nieuwe cellen, waardoor striae minder zichtbaar worden.

Striae verminderen met microneedling

Ook microneedling wordt ingezet om zwangerschapsstriemen op de buik te vervagen. Met korte ronddraaiende bewegingen worden kleine naaldjes op en neer in de huid gedrukt, waardoor de bindweefsellaag gestimuleerd wordt om nieuwe huid aan te maken. Eigenlijk dus een beetje vergelijkbaar met het behandeldoel als microdermabrasie. Dit maakt de huid egaler.

Striae verminderen met peeling

Ook zou een peeling met een hoge concentratie glycolzuur (alpha hydroxy acids) mogelijk kunnen helpen in het verminderen van bestaande striae. Dit komt omdat glycolzuur huidvernieuwing stimuleert. En de aanmaak van nieuwe huidcellen zorgt voor een egalere en elastischere huid.

striae zwangerschap

Hoe vaak buik insmeren zwangerschap?

Er is niet echt een richtlijn dat aangeeft hoe vaak je centella extact of amandelolie kunt insmeren tijdens je zwangerschap. Ik zou het persoonlijk gewoon lekker 's ochtends en s' avonds doen. En ermee beginnen zodra je merkt dat je buik begint de groeien. Waarschijnlijk vrij vroeg al dus!

Daarnaast kun je de voorbeelden uit mijn 'Beste striae crème zwangerschap top 4' ook prima na je zwangerschap smeren. De producten werken tenslotte verzorgend en barriere herstellend.

striae

Conclusie: wat smeren tegen striae zwangerschap?

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram