microneedling

Microneedling

Meer lezen

Wat is een dermapen behandeling?

Bij microneedling wordt er gewerkt met een dermapen. Aan deze dermapen zitten miniscule naaldjes. Vandaar de naam microneedling. Als de pen wordt aangezet, worden deze naaldjes op en neer in je huid 'gestempeld'. Dit gaat heel snel. Hierdoor ontstaan er verticaal in de huid allemaal kleine gaatjes. De dermapen kan een diepte bereiken van 0,5 mm tot 2 mm. De gekozen diepte hangt af van het te behandelen gebied. Je kunt misschien wel voorstellen dat je op de wangen dieper kunt behandelen dan op je voorhoofd.

De gaatjes vult je huid vervolgens op met nieuwe huid. De elastine (bindweefsel) en collageen productie wordt als het waren gestimuleerd extra hard te gaan werken. Hierdoor worden huidverouderingsverschijnselen, waaronder: rimpels, pigmentvlekjes, verminderde elasticiteit en een doffer uitziende huid verminderd. Ook verminderd het kleine (acne) littekentjes. Een bijkomend voordeel is dat producten die na de microneedling op de huid worden gesmeerd dieper in de huid trekken. Er zitten tenslotte allemaal (niet zichtbare) gaatjes in je huid.


Verschil tussen dermapen en dermaroller

Naast de dermapen heb je ook nog de dermaroller. Een dermaroller mag je zelf thuis toepassen, zonder professionele achtergrond. Een verschil met de dermapen is dat een dermaroller niet in de huid stempelt maar rolt. Het maakt als het waren sneetjes in je huid. Geen gaatjes, zoals de dermapen doet. Ook hierdoor krijg je al het effect van huidvernieuwing. Je huid gaat namelijk de sneetjes opvullen met nieuwe huid. Dit is alleen oppervlakkiger dan bij de dermapen. Je ziet de sneetjes trouwens niet zitten hoor. Naast huidvernieuwing zorgen de kleine sneetjes er ook voor dat je huidverzorgingsproducten beter en dieper worden opgenomen. Een win-win situatie.

Een groot voordeel van een dermaroller is dat het relatief goedkoop is. Microneedling bij een kliniek kost als snel 120 euro per behandeling. Je hebt vaak 6 behandelingen nodig. Een dermaroller is veel goedkoper en natuurlijk een eenmalige aankoop. Rol iedere avond met de dermaroller even kort over je huid. Dit zal al een echte boost aan je huid geven. Veel familieleden van mij zijn inmiddels al druk aan het rollen! Let er wel op dat je een goede dermaroller koopt. Wanneer je de verkeerde koopt, vaak heel goedkoop, kan het je huid juist beschadigen in plaats van verbeteren. En gebruik bij voorkeur een serum als tussenstof. Een fijn voorbeeld is dit serum. 

Indicaties dermapen behandeling

Microneedling kan effectief worden ingezet tegen:

Contra indicaties dermapen behandeling

Microneedling mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:

 1. Koorts
 2. Zongebruinde huid (ook zelfbruiner)
 3. Ziek voelen
 4. (Huid) kanker
 5. Actieve herpes infectie (koortslip)
 6. Zwangerschap 
 7. Borstvoeding 
 8. Auto immuunziektes 
 9. Gebruik van lichtgevoelige medicatie 
 10. Infecties rondom het te behandelen gebied
 11. Gevoeligheid voor keloïd littekens 
 12. Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden


Behandeluitvoering microneedling

Vooraf aan de behandeling wordt de huid gereinigd. Vervolgens wordt een hylaronserum op de huid aangebracht. Dit serum werkt als tussenstof tussen de dermapen en je huid, zodat de dermapen makkelijker over je huid kan glijden. Daarnaast zorgen de naaldjes ervoor dat het hylauronserum meteen diep je huid in gaat. Een win-win situatie dus. Meestal wordt het behandelgebied in verschillende delen verdeeld. Ieder deel wordt op een andere stand behandeld. We nemen als voorbeeld het gezicht. Meestal wordt het gezicht verdeeld in de wangen, kin, voorhoofd en neus. De wangen worden op een diepere stand behandeld dan het voorhoofd en de kin.

Tijdens de behandeling kunnen wat punt bloedingen ontstaan. Geen zorgen, dit hoort en is gewenst. Na de behandeling wordt het hyaluronserum, wat al op de huid zit, nog even dieper in de huid gemasseerd. Verder wordt er niets aan de huid gedaan, zodat de huid kan genezen. Sommige therapeuten kiezen er wel voor om een zonnebrandcrème op te doen. Dit gebeurd over het algemeen alleen pas als je echt lang naar buiten gaat, na de behandeling.  Je huid is erg gevoelig voor zonlicht, dus buiten lopen kan pigmentvlekken veroorzaken. 


Behandelduur en frequentie

Afhankelijk van het te behandelen oppervlakte zullen er gemiddeld zes behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behaalden. Iedere behandeling zal ongeveer 60 minuten in beslag nemen, met een interval van 4 tot 6 weken tussen iedere behandeling.

 

Huidreactie dermapen behandeling

Hoe de huid reageert is afhankelijk van je huidtype en het soort huidoppervlakte wat is behandeld. Over het algemeen wordt de huid erg rood en kunnen er blauwe plekjes ontstaan. Deze reactie is wel gewenst en zal binnen een week verdwijnen. Daarnaast kan de huid de eerste dagen wat prikkelend en warm voelen. Ook dit is normaal en zal binnen een paar dagen afnemen. Verder kan de huid na een paar dagen gaan schilferen. Dit is eigenlijk wat je met de behandeling wilt bereiken, want dit betekent dat de huidcellen versneld gaan delen. Hierbij laten de dode huidcellen los en komt er nieuwe huid terug.

 

Dermapen ervaring

Een microneedling behandeling is helaas niet volledig pijnloos. Het kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Dit verschilt echter per persoon en per lichamelijke omstandigheden. Zo voel je bijvoorbeeld meer pijn rondom je menstruatie of als je moe bent. Vaak wordt de pijn als branderigheid omschreven. Je kan er eventueel voor kiezen om een verdovende emlá crème op de huid aanbrengen. Dit doe je 1 uur vóór de behandeling. Je huisarts kan dit voorschrijven. 

 

Behandelresultaat dermapen

Wanneer het behandeltraject helemaal is afgerond ziet je huid er egaler, elastischer en stralender uit. Als je last had van onzuiverheden, zullen ook deze minder zijn geworden. Dit komt omdat je dode huidcellen zijn verwijderd, waardoor verstoppingen minder snel ontstaan. Verder zal de pigmentatie in de huid gelijkmatiger verdeeld zijn, omdat overmatig pigment afschilfert en weg vaagt.

 

Dermapen nazorg adviezen

- Vermijd tenminste 4 weken zoveel mogelijk de zon. Wanneer je toch naar buiten gaat, smeer dan minimaal een SPF 50. Bijvoorbeeld deze zonnebrandcrème van Biodermal. Ook in de wintermaanden. Zolang er licht op aarde is, schijnt ook de zon. Je huid is verwond, en er wordt versneld nieuwe huid gemaakt. Ook je pigmentcellen zijn hierdoor versneld geactiveerd. De kans op pigmentvlekken is hierdoor heel groot. 

- Verwissel de avond na je behandeling je kussensloop hoes. Hier zitten vaak veel bacteriën op, en je huid is hier nu extra gevoelig voor. Het is tenslotte oppervlakkig verwond. 

- Gebruik de eerste 24 uur na de behandeling het liefst geen make-up. Het liefste zelf meerdere dagen.

- Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling: sauna, hete baden, en sporten.

- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. Indien de korstjes jeuken kunt u er een vette zalf of crème opsmeren.


Risico’s en Complicaties

Microneedling is een veilige behandelingsmethode mits het door een ervaren professional gedaan wordt. Toch zijn er aan iedere behandeling risico’s en complicaties verbonden. Bij een dermapen behandeling kunnen de volgende complicaties optreden: kleine infecties, lichte zwelling, aanhoudende roodheid en jeuk. Ook kunnen er pigmentvlekjes ontstaan. Maar hier ben je zelf voornamelijk verantwoordelijk voor. Je mag na de behandeling absoluut niet in de zon. Als je dit wel doet, ontstaat de kans op pigmentvlekken.Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.