Laser ontharing

Meer lezen

Wat is lasertherapie? 

Laser ontharing wordt ook wel definitieve ontharing genoemd. Dit is echter niet heeeelemaal waar. Het is namelijk zo dat de behandelde haartjes nooit 100% wegblijven. Over het algemeen zal 80% van de haren niet meet terug groeien en dus definitief onthaart zijn. Bij een lasertherapie behandeling met de pigmentlaser wordt er specifiek gericht op het pigment in de haarzakjes. De energie van de laserstraal geeft haar warmte af aan deze haarzakjes. Op die manier worden de haarzakjes opgewarmd en uiteindelijk vernietigd. De behandeling moet meerdere keren herhaald worden om een succesvol behandelresultaat te verkrijgen. Omdat de laser, in tegenstelling tot IPL, één golflengte uitstraalt, wordt uitsluitend het haarzakje vernietigd. De omliggende huid blijft dus gespaard.


Haargroeifases

De haartjes op je lichaam zitten eigenlijk allemaal in verschillende groeifases. Een laserbehandeling zal het meest effectief zijn wanneer de haren in de groeifase zitten. Dit komt, omdat de haar dan nog vast zit in de haarwortel. Niet alle haren bevinden zich tegelijkertijd in deze groeifase (anagene fase). Je kan helaas niet van buitenaf zien in welke groeifase de haren zitten. Daarom zullen niet alle haren direct na de laserbehandeling weg blijven. De haargroeifases waarin de lichaamsharen kunnen zitten zijn :


1. De groeifase (anagene fase)
Ongeveer 90% van al je lichaamshaar bevind zich in deze fase. Ieder haartje zal ongeveer 3 tot 5 jaar in deze fases zitten tot het overgaat in de volgende fase. Met als uitzondering de wenkbrauwen en wimpers, waarbij deze fase maar hooguit 6 maanden zal duren.


2. De overgangsfase (katagene fase)
Minder dan 1% van al je lichaamshaar bevind zich in deze fase. Ieder haartje zal ongeveer maar 1 tot 2 weken in deze fase zitten. In deze fase maken de haarzakjes (haarfollikels) zich los van de hypodermis. De hypodermis is het deel van de huid waar de haar voedingsstoffen vandaan haalt. haarfollikel (haarzakje) zich los van de hypodermis (het deel van de huid, waar de haar de voedingsstoffen vandaan haalt.


3. De rustfase (telogene fase)
Ongeveer 10% van al je lichaamshaar bevind zich in deze fase. Deze fase duurt net zo lang tot de vergroeide haar uitvalt. Over het algemeen is dit ongeveer 6 maanden. Het haartje kan ook pas uitvallen als een nieuwe haar 'm er als het ware uit duwt.

 

Behandelindicaties lasertherapie

Lasertherapie door middel van een ontharingslaser kan effectief worden ingezet tegen:


Contra indicaties lasertherapie

Laserlicht mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:

 1. Koorts
 2. Zongebruinde huid (ook zelfbruiner)
 3. Zonverbranding
 4. Ziek voelen
 5. Pacemaker 
 6. (Huid) kanker
 7. Actieve herpes infectie (koortslip)
 8. Zwangerschap 
 9. Borstvoeding 
 10. Auto immuunziektes 
 11. Gebruik van lichtgevoelige medicatie 
 12. Infecties rondom het te behandelen gebied
 13. Gevoeligheid voor keloïd littekens 
 14. Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden


Huidtypes

Niet ieder huidtype kan met elk type laser behandeld worden. De wat donkerdere huidtypes als huidtype 4 en 5, zijn bijvoorbeeld niet voor iedere laser een indicatie. Dit komt, omdat deze huidtypes relatief veel pigment in de huid hebben. Bij laserontharing richt het laserlicht zich op het pigment in de haarzakjes. Als er ook veel pigment in de huid ligt, kan het laserlicht lastiger onderscheid maken tussen het pigment in de huid en in het haarzakje. Hierdoor is de kans op oppervlakkige verbranding groter. Tegenwoordig zijn er veel verschillende lasers op de markt die ook huidtype 4 en 5 kan behandelen. Vaak wordt het laserlicht dan niet op het pigment in de haarzakjes gericht, maar op de bloedvaatjes die naar het haarzakjes lopen. Op die manier sterft het haarzakje alsnog af, maar wordt de kans op pigmentverschillen verkleind.

 

Behandeluitvoering laser ontharing

Allereerst wordt het behandelgebied afgetekend. Hierna worden de haartjes geschoren en wordt het te behandelen gebied gedesinfecteerd. Bij sommige lasers wordt hierna een gel aangebracht, omdat het laserlicht dan beter de huid in kan gaan. Als iedereen de veiligheidsbril op heeft, wordt de eerste laserpuls afgegeven. Na het zetten van deze puls kijkt de behandelend therapeut altijd even hoe de huid reageert. Is de huidreactie goed? Dan kan worden doorgegaan op dezelfde instellingen. Reageert de huid niet voldoende of juist te heftig? Dan past de therapeut de instellingen aan. Puls voor puls wordt de behandeling voortgezet. Na de behandeling voelt de huid branderig aan. De huid wordt daarom gekoeld met speciale coldpacks. 


Behandelduur en frequentie

Het aantal behandelingen en de frequentie hierin varieert per behandelgebied en per persoon. Gemiddeld zullen er 6 tot 8 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Tussen deze behandelingen zal een interval van ongeveer 6 weken worden ingepland, zodat er een nieuwe serie haren in de gewenste groeifase zal zitten.  

Huidreactie

Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen en kan er lichte roodheid en een lichte zwelling rondom de behandelde haartjes (haarfolikels) optreden. Deze reactie hoort en is gewenst. Het betekent dat de behandeling heeft gewerkt. De roodheid en zwelling zullen binnen enkele uren tot enkele dagen weer verdwijnen. Vervolgens zullen de haartjes twee tot drie weken na de behandeling geleidelijk uitvallen.

Haren laseren ervaring

De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Dit verschilt echter per individu en per lichamelijke omstandigheden (bv. Eventuele menstruatie cyclus). Vaak wordt de pijn omschreven als korte speldenprikjes of een elastiekje wat tegen de huid wordt geschoten.

Behandelresultaat laser ontharing

Na iedere behandeling zullen er minder haren terug komen. Tevens zijn de haren die wel terug groeien dunner en zwakker. Wanneer het gehele behandeltraject afgelegd is zal er gemiddeld een totale haar reductie van 70% behaald zijn. Echter is er geen garantie dat er in de toekomst helemaal geen haartjes zullen terug groeien. Er kunnen altijd nieuwe haren ontstaan onder invloed van hormonale veranderingen, eventueel door het gebruik van bepaalde medicijnen en door de verschillende haargroeifases waarin de behandelende haren zich in bevinden.  Om het verkregen resultaat te onderhouden zou je gemiddeld één keer per jaar terug kunnen komen voor een onderhoudsbehandeling.

Voor – en nazorg adviezen laser ontharing 

- Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling het bezoeken van: Sauna, Stoombaden.

- Vermijd tenminste 48 uur na de behandeling intensief sporten en het drinken van alcoholische dranken.

- Vermijd tenminste 6 weken voor en na de behandelingen blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht. Ook zelfbruiners mogen deze periode niet gebruikt worden. Het laserlicht richt zich namelijk op pigment De laserstraal kan lastig onderscheid maken tussen het pigment in de haarzakjes en pigment in of op je huid (zelfbruiner). Hierdoor kan oppervlakkige verbranding ontstaan. 

- Stop minimaal 5 weken vooraf aan de behandeling met het epileren en harsen. Een haarzakje zonder haar kan namelijk niet behandeld worden.  

- Stop minimaal een week van te voren met scheren. Op die manier kan de huidtherapeut goed zien hoe de haargroei eruit ziet. Dit is nodig om de laser instellingen te bepalen.

- Gebruik tijdens, en minimaal 4 weken na, het behandeltraject weken een zonnebrand met minimaal factor 30.  De huid is namelijk extra gevoelig voor zonlicht. De kans op pigmentvlekjes is hierdoor groot. 

- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

Een gratis productadvies voor jouw huid?

Na mijn studie (Bachelor of Science, in huidtherapie) heb ik voor diverse huidproblemen een productadvies op maat geschreven. In dit advies staan allerlei producten waar ik positieve ervaring mee heb. Zowel in de praktijk, als in mijn privé leven. Het zijn producten met daarin ingrediënten die écht iets voor je huid kunnen betekenen.