Hirsutisme: overbeharing bij een vrouw
19 juli 2020 
8 min. leestijd

Hirsutisme: overbeharing bij een vrouw

Haargroei bij vrouwen. We hebben het er maar druk mee. Scheren, harsen, waxen. Veel vrouwen doen er alles aan om deze haren weg te krijgen. Anderen laten het juist lekker staan. Maar waar de meeste vrouwen niet op zitten te wachten is hirsutisme. Een abnormale haargroei, waarbij de haren groeien volgens een mannelijk patroon. De beharing zit dus op plekken waar normaal bij een vrouw geen donker haar groeit. Het weg halen van deze haren helpt vaak niet voldoende. Toch zijn er een aantal dingen die je tegen hirsutisme kunt doen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is hirsutisme? 

Oké, maar wat is hirsutisme nou eigenlijk? Hirsutisme is de medische term voor overbeharing bij vrouwen. En dan in het specifiek overbeharing volgens een mannelijk patroon. Er is sprake van een abnormale haargroei. 

Het is een vervelende haargroei afwijking. Die bij vrouwen voor veel ongemak zorgt. De haargroei wordt vaak door interne afwijkingen in stand gehouden, waardoor het behandelen van de haargroei lastig is. 

hirsutisme foto's

Overbeharing vrouw 

Hirsutisme wordt ook wel overbeharing bij een vrouw genoemd. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht, want wanneer noem je het overbeharing? De ene vrouw heeft gewoon meer haargroei dan de ander. 

Waar het bij hirsutisme vooral om gaat, is dat er een duidelijke haargroei zichtbaar is op plekken waar 'normaal' gesproken bij een vrouw geen (donker) haar groeit. Denk bijvoorbeeld aan je kin of buik. Het gaat niet om een paar haren op je kin. Of haren boven je lip. Maar echt om veel stugge, zwarte, donkere haren.

overbeharing vrouw

Hoe ziet hirsutisme eruit?

Als je last hebt van hirsutisme is er dus sprake van overbeharing bij de vrouw. Toch vind ik overbeharing niet per se de juiste benaming. Het gaat vooral om het uiterlijk van de haren, wat hirsutisme zo typeert. De haren zijn namelijk dik, stug en donker van kleur. Een beetje vergelijkbaar met mannelijk baardhaar. 

Daarnaast groeien de haren dus op plekken waar meestal niet zoveel haar groeit bij een vrouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kin, onderbuik, bovenlip, rug, borst en/of de bakkebaarden. Om deze reden wordt de haargroei vaak vergeleken met een mannelijk beharingspatroon.

Symptomen overbeharing vrouw

Hieronder heb ik nog even een lijstje symptomen gezet waaraan je hirsutisme kunt herkennen:

  • Overmatige beharing 
  • Abnormale haargroei vrouw 
  • Dikkere haren 
  • Stugge haren op kin 
  • Stugge haren bovenlip 
  • Stugge haren borst 
  • Stugge haren bovenbenen
  • Donkere haren op buik 
  • Ongewenste haargroei

overbeharing vrouw

Oorzaak hirsutisme

Hirsutisme heeft bijna altijd een hormonale oorzaak. Zo hebben veel vrouwen met hirsutisme een verhoogde testosteron spiegel. Een type mannelijke geslachtshormonen. Als deze waardes verhoogd zijn bij een vrouw, kunnen er ook mannelijke uiterlijke kenmerken ontstaan. 

Hirsutisme door mannelijke hormonen 

Hirsutisme kan binnen de familie worden overgeërfd. Zo kan er sprake zijn van een familiair hoge testosteron bloedspiegel. Waardoor er meer mannelijke hormonen in het bloed zitten. En er een toegenomen zichtbare haargroei bij de vrouw ontstaat. Volgens een mannelijk patroon. 

Ook kan het zo zijn dat de testosteron waardes niet verhoogd zijn, maar dat de haarzakjes gevoeliger zijn voor testosteron. Ook dit heeft effect op de haargroei.

mannelijke hormonen

Hirsutisme veroorzaakt door PCOS 

Ook interne factoren kunnen afwijkingen in testosteron waardes veroorzaken. Zo hebben veel vrouwen met hirsutisme last van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Hierbij vormen zich cysten op de eierstokken. 

Deze cysten op de eierstokken zorgen voor een verhoogde productie van mannelijke hormonen. Op die manier ontstaat hirsutisme. Naast overbeharing, kan PCOS ook zorgen voor andere mannelijke kenmerken. Waaronder: een hogere talgproductie, acne, een zwaardere stem, overgewicht en een mannelijk beharingspatroon. 

Daarnaast hebben veel vrouwen met PCOS ook last van een onregelmatige menstruatie. Heb je last van één of meer van deze symptomen? Dan is de kans groot dat PCOS jouw haargroei beïnvloed. 

Bloedonderzoek kan helpen om dit uit te zoeken. Bij een klein deel van de vrouwen is er sprake van een ernstige afwijking aan de bijnier of ovarium.

pcos hirsutisme

Hirsutisme door overerving testosteron spiegel

Daarnaast kan hirsutisme ook binnen de familie worden overgeërfd. Zo kan er sprake zijn van een familiair hoge testosteron bloedspiegel. Hierdoor gaan de haren volgens een mannelijk beharingspatroon groeien. 

Ook kan het zo zijn dat de testosteron waardes niet verhoogd zijn, maar dat de haren gevoeliger zijn voor testosteron. Ook dit heeft effect op de haargroei.

Hirsutisme door medicatie

Verder zijn er medicijnen die de overbeharing kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden van medicijnen die de haargroei kunnen beïnvloeden zijn: 

  • Steroïden
  • Valprate
  • Metoxlopramie
  • Methyldopa
  • Reserpine
  • Fenytoine
  • Minoxidil 
  • Hydralazine

hirsutisme behandeling

Behandeling hirsutisme

De oorzaak van hirsutisme komt vaak van binnenuit. Behandeling van hirsutisme is daarom complex. Als je de toegenomen haargroei zelf wilt verminderen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. 

Ontharen of verven

Overbeharing kan bij vrouwen voor veel ongemak en onzekerheid zorgen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om (tijdelijk) van de haargroei af te komen. Zo kun je de haren epileren, scheren, harsen en/of waxen. Bekijk hier mijn Top 3 Beste scheermesjes. Ook kan het lichter verven van de haren zorgen dat ze minder opvallen. 

hirsutisme

Uitlokkende factoren vermijden

Helaas los je met ontharen het ‘probleem’ niet op. De haren zullen terug blijven groeien. Dit komt omdat interne oorzaken de overmatige haargroei in stand houden. 

Het is daarom belangrijk om de uitlokkende factoren zo veel mogelijk te beperken. Een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overmatige haargroei te remmen, zijn: 

  • Gezonde leefstijl: Er is een bewezen relatie tussen overgewicht en PCOS. Veel mensen met overgewicht hebben ook last van PCOS. Het ik kan daarom helpen om je gewicht op pijl te houden. Als je afvalt, daalt automatisch ook de testosteron spiegel. En zo klachten als hirsutisme. 
  • Suikerziekte: Naast overgewicht, is er ook een bewezen relatie tussen suikerziekte en PCOS. Het PCOS kan vervolgens weer zorgen voor hirsutisme. Daarom is het ook belangrijk om uit te sluiten of je mogelijk last hebt van suikerziekte.

hirsutisme behandeling

Elektrische epilatie 

Ook kun je een huidtherapeut bezoeken voor een behandeling middels elektrische epilatie. Bij elektrisch ontharen wordt er een minuscule naald in het haarzakje gestoken. Tot aan de haarwortel. 

Vervolgens wordt hier stroom op afgegeven, waardoor de haarzakjes kapot gaan. Op die manier vermindert de haargroei. Belangrijk is wel om te weten dat de haren bij elektrisch ontharen niet na één behandeling weg zijn. Er zijn vaak zeker tien behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. 

Lasertherapie 

Daarnaast kiest een huidtherapeut sneller om de hirsutisme te behandelen met lasertherapie. Het laserlicht richt zich op het pigment in de haren. En verband zo de haarzakjes. De behandeling is kan een beetje pijnlijk zijn, maar geeft wel vaak mooi resultaat.

overmatige haargroei

IPL thuisapparaat

Sommige mensen verwijderen de haren niet met een scheermesje of wax strips, maar met een IPL licht ontharingsapparaat. Een behandeling met laserlicht is bewezen effectiever dan een behandeling met IPL (intense pulsed dye light). Vooral, omdat laserlicht veel gerichter werkt. In plaats van meerdere haren tegelijk weg flitst. 

Ondanks dat laserlicht de gouden standaard is, kan IPL de haren ook effectief verwijderen. Tegenwoordig kun je dit dus ook zelf doen, zonder enige professionele kennis. Maar je begrijpt wel dat er met een IPL-thuisapparaat met een lagere lichtenergie (joules) gewerkt dan in de klinieken. 

Het zal daarom altijd minder effectief zijn dan een behandeling in de kliniek. Toch zijn de ipl apparaat thuis ervaringen positief. Zo kwam ik dit IPL thuisapparaat van Phillips tegen met veel lovende reviews. Net als dit IPL apparaat van Braun. 

Wel moet je rekening houden met het behandeldoel. Als je de haren laat laseren in een kliniek is het behandeldoel vaak om 80% van de haren definitief ontharen. Het IPL thuisapparaat kan dit helaas niet bereiken. Het doel hierbij is meer gericht op de groei van de haren zo lang mogelijk uit te stellen. 

Fabrikanten geven aan dat de haren tot zes maanden wegblijven. Na de derde behandeling zal je al een aanzienlijk resultaat zien in de haargroei vermindering. In de praktijk zal je zes tot tien keer behandeld worden. Met een interval van ongeveer zes weken tussen iedere behandeling.

IPL thuisapparaat

Hoe vaak IPL thuis?

Maar hoe vaak doe je ipl thuis? Ze raden aan om de behandeling iedere vier tot acht weken te herhalen. Deze ‘touch-up’ zal steeds korter duren, omdat er natuurlijk steeds minder haren terug zullen groeien. Op zich het proberen waard toch?!

Professionele hulp hirsutisme

Ook is fijn om de diagnose hirsutisme door een arts te laten vaststellen. En (eventuele) oorzaken van hirsutisme te achterhalen. Bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek kan hierbij helpen. 

Een specialist kijkt dan naar hormonale afwijkingen in het bloed, waarbij vooral gefocust wordt op de aanwezigheid van mannelijke hormonen (androgenen). Eventueel in combinatie met een echo. 

Als er sprake is van een afwijking van de bijnier (congenitale bijnierhyperplasie) of ovarium (polycysteus ovariumsyndroom pcos) kan behandeling van een arts uitkomst bieden. Op deze manier kan ook vaak de onregelmatige menstruatie herstelt worden.

Overbeharing vrouw PCOS 

Als er geen sprake is van een afwijking aan de ovarium of bijnier kan medicatie mogelijk een gunstig effect hebben. Hierbij schrijft een huisarts medicatie voor die mannelijke hormonen kunnen onderdrukken of blokkeren. Een veel gebruikte onderdrukker is de anticonceptiepil.

pcos overbeharing

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram