Spider Neavi: een kluwen gesprongen adertjes
27 juni 2020 

Spider Neavi: een kluwen gesprongen adertjes

Gesprongen vaatjes die eruit zien als een soort spinnenkopje met pootjes. De kans is groot dat je een spider neavi hebt. Bij een spider neavi is er namelijk sprake van een groepje gesprongen vaatjes. Een typisch kenmerk is het donkerrode ‘stipje’ in het midden. Hierdoor lijkt de huidafwijking een beetje op een rood spinnetje. Vandaar ook de naam spider neavi. De gesprongen vaatjes zijn vaak het gevolg van zonlicht, leeftijd of erfelijkheid. Je kunt de gesprongen vaatjes helaas niet zelf behandelen, maar een huidtherapeut kan de vaatjes gelukkig behandelen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor couperose. Als je een spider neavi hebt, is het namelijk goed om verergering (couperose) te voorkomen.

productadvies spider neavi

Wat is een spider neavi?

Een spider neavi is eigenlijk een groepje uitgezette vaatjes. De gesprongen vaatjes worden vooral gezien op het gezicht. Maar ze kunnen ook voorkomen op je rug, borst, hals en/of slijmvliezen. De huidafwijking is geheel goedaardig, maar soms wel erg storend.. Vooral als de plek op je gezicht zit.

Hoe ziet een spider neavi eruit?

Je herkent een spider neavi vooral aan het rode stipje in midden. Rondom dit stipje zitten allemaal gesprongen adertjes.  Hierdoor lijkt de huidafwijking een beetje op een spinnenkop met pootjes. Vandaar ook de naam spider neavi. Je ziet deze vorm van gesprongen vaatjes vooral in het gezicht, en dan met name op de neus.

Oorzaak spider neavi

De oorzaak is helaas niet helemaal duidelijk. De bloedvaatjes verwijden en blijven helaas verwijdt. Wel is er mogelijk een verband tussen hormonen (oestrogeen) en de spinnenkopjes. Ze worden namelijk vaak gezien bij zwangere vrouwen. Maar goed nieuws voor de zwangere vrouwen onder ons: de spinnenkopjes kunnen na de zwangerschap weer helemaal verdwijnen! Ook kunnen spider neavi’s bij kindjes ontstaan. Meestal verdwijnen ook deze verwijde adertjes spontaan tijdens de puberteit. Daarnaast worden ze vaak gezien bij mensen met een leveraandoening of een schildklierafwijking.

Spider neavi behandelen

Wat kan ik zelf doen aan een spider neavi?

Helaas kan je zelf niks aan de gesprongen adertjes doen.. Als de vaatjes eenmaal gesprongen zijn, kun je dit niet meer terug draaien. Wel kun je natuurlijk verergering voorkomen. Dit doe je onder andere door je altijd goed in te smeren tegen de zon. Kies bij voorkeur voor een huidvriendelijke zonnebrandcrème met factor 50 en smeer je om de 2 uur in.

Daarnaast kun je de roodheden camoufleren doormiddel van maskerende crème. Een goed voorbeeld is deze huidvriendelijke groene crème. Het bevat naast groene pigmenten ook nog kalmerende ingrediënten

Wat kan een professioneel doen?

Een huidtherapeut kan de verwijde adertjes weg halen door middel van lasertherapie. Hierbij worden de adertjes met laserlicht opgewarmd en zo verbrand. Het lichaam zal de adertjes vervolgens zelf opruimen. Ook kan de huidtherapeut ervoor kiezen om de spinnenkopjes te behandelen door middel van elektrocoagulatie. Hierbij wordt er een minuscuul naaldje in het gesprongen vaatje geschoven. Vervolgens wordt hier stroom op gezet, waardoor aan het uiteinde van het naaldje warmte ontstaan. Het gesprongen adertje verhit en vernietigd.

Een andere, niet permanente, oplossing is camouflage therapie. Camoufleren kan natuurlijk met je foundation of concealer. Dat geeft al echt een verschil! Maar het kan ook met professioneler materiaal. Huidtherapeuten zijn namelijk opgeleid om huidafwijkingen te camoufleren. Hierbij wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van huidvriendelijk en waterbestendige camouflage crèmes. Tijdens de camouflage therapie mengt een huidtherapeut 2 kleuren tot ze precies jouw huidskleur heeft nagebootst.  Een nadeel van camouflage therapie is dat het niet permanent is. Een voordeel daarentegen is dat de behandeling geheel pijnloos is!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram