Poikiloderma van civatte: gesprongen adertjes, pigmentvlekken en huidverdunning
26 juli 2020 
3 min. leestijd

Poikiloderma van civatte: gesprongen adertjes, pigmentvlekken en huidverdunning

Heb je het idee dat je hals sneller verouderd dan je gezicht? Dat kan kloppen. Onze hals vangt namelijk super veel zonlicht op, en we vergeten dit stukje regelmatig bij het insmeren. Als je hals verouderd, is er vaak sprake van poikiloderma van civatte. Hierbij zijn drie tekenen van zon schade te zien: pigmentvlekjes, verwijde vaatjes en een dunnere huid. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor huidveroudering.


Wat is poikiloderma van civatte?

Poikiloderma van civatte is dus eigenlijk een huidverouderingsverschijnsel, waarbij er drie huidafwijkingen zichtbaar zijn. De huid wordt dunner en er ontstaan kleine bruine ouderdomsvlekjes met daarin verwijde vaatjes. Andere namen voor deze vorm van huidveroudering zijn: erythrosis interfollicularis colli en zonnehals.

De huidafwijking is volkomen onschuldig. Het hoort gewoon bij het ouder worden. Toch kunnen veel mensen het storend vinden. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om verergering te voorkomen!

Hoe ziet poikiloderma van civatte eruit?

Zoals ik hierboven al beschreef is deze huidafwijking een teken van huidveroudering. De huid wordt dunner, waardoor het een beetje ribbelig aanvoelt. Het klinkt misschien een beetje gek, maar de huid voelt aan als een kippenvel.

Doordat de huid dunner wordt, is het ook kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Er ontstaan hierdoor allerlei bruin pigmentvlekjes. Als je goed kijkt zie je in die bruine vlekjes gesprongen adertjes zitten. Deze adertjes zorgen voor de roodheid.

Verder zit er geen duidelijke rand rondom deze vlekjes. Eigenlijk vloeien de pigmentvlekjes een beetje samen, waardoor het van veraf lijkt op een groot verkleurd gebied.

Je ziet poikiloderma vooral in de hals. Misschien kerken je het wel: je smeert je hele lichaam in, maar alleen je hals verbrand keer op keer. Heel vervelend, maar ook wel een beetje logisch. De huid in je hals is namelijk veel dunner dan de huid op je armen en benen.

Bij veel vrouwen zit de huidafwijking daarom ook net boven hun borsten. Wat hieraan opvalt is dat de verkleuringen symmetrisch over de huid verdeeld zitten. Dit betekent dat als je een spiegel in het midden van de huid zou zetten, de weerspiegeling precies hetzelfde is. Waarom dit komt is nog onduidelijk. Naast de hals zitten de drie tekenen van zon schade ook vaak in de nek.

Oorzaak poikiloderma van civatte

Er zijn een aantal factoren die de huidverouderingsverschijnselen veroorzaken. De grootste boosdoener is hierin waarschijnlijk de zon. Daarom wordt poikiloderma van civatte ook wel zonnehals genoemd. De zon maakt de huid dunner, zorgt voor pigmentverschuivingen en verwijd de bloedvaatjes.

Je ziet daarom ook vaak dat op het stukje huid onder je kin geen of minder huidverouderingsverschijnselen zichtbaar zijn. Dit komt omdat dit stukje huid vaak in de schaduw zit, vanwege je kin. Ook voelt dit stukje huid vaak gladder aan.

Daarnaast spelen hormonen vaak een rol. Maar ook röntgenstraling en sommige auto-immuunziektes waarbij de huid wordt ‘aangevallen’. Verder kunnen je verzorgingsproducten een rol spelen in huidveroudering van je hals.

Denk maar aan het lekkere luchtje  die je iedere dag in opspuit. In parfum zitten vaak irriterende ingrediënten, als alcohol, geurstoffen en natuurlijk het parfum zelf. Langdurige irritatie van je huid lijdt tot veroudering.

Helemaal de combinatie zonlicht en alcohol versneld dit proces. Spuit je parfum daarom altijd op je kleren in plaats van op je huid. Als laatste is onze biologische klok natuurlijk ook een oorzaak. Want tja, helaas wordt onze huid ieder jaar ook een stukje ouder.

Behandeling poikiloderma van civatte

Het is heel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon, om verdere schade te voorkomen. Smeer minimaal een factor 30, om de 2 uur. Het liefste zelfs 50 op je gezicht en hals. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke zonnebrandcrème.

Daarnaast kunnen de juiste cosmetica producten helpen. Kies bij voorkeur cosmetica met daarin kalmerende ingrediënten en natuurlijk antioxidanten om je huid te beschermen tegen verder zonschade.

 Smeer bijvoorbeeld iedere dag dit serum met vitamine C en EWeet je zelf niet zo goed welke producten je moet aanschaffen? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidveroudering.

Professionele behandeling

Vind je de klachten erg storend? Dan kan een arts een lokale antibiotica voorschrijven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:  Metronidazolcreme, Azelaïnezuur crème, Metronidazoltabletten of Tetracyclinetabletten of Tretinoïne (Vitamine A).

Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst bieden door middel van lasertherapie. Met een vaatlaser kunnen de gesprongen adertjes als worden behandeld. En met een pigmentlaser de pigmentvlekjes. Met een gecontroleerd laserlicht wordt zowel het bloed in de gesprongen adertjes als het pigment in de pigmentvlekjes opgewarmd en zo vernietigd.

Ook kan een dermapen behandeling helpen. Hierbij worden er allemaal gaatjes in de huid gestempeld. Je huid gaat deze gaatjes vervolgens opvullen met nieuwe huid. Liever zelf je huid behandelen? Dan kun je ervoor kiezen om een dermaroller aan te schaffen.

Een dermaroller is vergelijkbaar met het effect van een dermapen. Alleen mag een dermaroller ook door iemand gebruikt wordt die niet gediplomeerd is. Een dermaroller maakt namelijk sneetjes in de huid, geen gaatjes. Deze behandeling is dus oppervlakkiger.

Je ziet deze sneetjes trouwens niet. Een dermapen kun je iedere avond over je gezicht rollen. Je producten zullen ook beter worden opgenomen door de onzichtbare sneetjes. Daarnaast is een dermaroller aanzienlijk goedkoper dan 6 dermapen behandelingen in de praktijk!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram