Het klinkt enger dan het is. Bij microneedling maakt een dermapen minuscule naaldjes in de huid. Om zo huidvernieuwing te stimuleren. Maar, waar moet je opletten als je wilt starten met microneedling? Welke indicaties kunnen met microneedling behandeld worden? En wat zijn microneedling ervaringen? Ik vertel het je allemaal.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Microneedling: een dermapen behandeling
Bij microneedling wordt er gewerkt met een dermapen. Aan deze dermapen zitten minuscule naaldjes. Vandaar ook de naam microneedling. Als de pen wordt aangezet, bewegen deze naaldjes heel snel op en neer.
Als de dermapen vervolgens op de huid wordt geplaatst, stempelt de dermapen deze naaldjes als het ware in de huid. Hierdoor ontstaan er allemaal kleine verticale gaatjes in de huid. Die je huid vervolgens zelf gaat opvullen met nieuwe huid.
De dermapen kan een diepte bereiken van 0,5 mm tot 2 mm. De gekozen diepte hangt af van het te behandelen gebied. Je kunt misschien wel voorstellen dat je op de wangen dieper kunt behandelen dan op je voorhoofd.
Wat doet microneedling?
De verticale gaatjes in de huid stimuleren de elastine en collageen productie. Hierdoor verminderen huidverouderingsverschijnselen. Denk aan: rimpels, pigmentvlekjes, huidslapte en een dof uitziende huid. Ook vermindert het kleine (acne) littekentjes.
Een bijkomend voordeel is dat producten die na de microneedling op de huid worden gesmeerd, dieper de huid intrekken. Er zitten tenslotte allemaal (niet zichtbare) gaatjes in je huid.
Behandelindicaties dermapen behandeling
Microneedling kan effectief worden ingezet tegen:
- Huidveroudering
- Atrofische (acne) littekens
- Fijne rimpeltjes
- Ouderdomsvlekken
- Zon beschadiging
- Grove poriën
- Lichte pigmentvlekken
- Striae
Contra indicaties dermapen behandeling
Microneedling mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:
- Koorts
- Zongebruinde huid (ook zelfbruiner)
- Ziek voelen
- (Huid) kanker
- Actieve herpes infectie (koortslip)
- Zwangerschap
- Het geven van borstvoeding
- Auto immuunziektes
- Gebruik van lichtgevoelige medicatie
- Infecties rondom het te behandelen gebied
- Gevoeligheid voor keloïd littekens
- Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden
Vóór de microneedling behandeling
Vermijd tenminste vier weken zoveel mogelijk de zon. Wanneer je toch naar buiten gaat, smeer dan minimaal een SPF 50. Bijvoorbeeld deze zonnebrandcrème van Biodermal. Ook in de wintermaanden, want zolang het buiten licht is, schijnt de zon!
Verder is het belangrijk om tenminste twee weken vooraf aan de microneedling behandeling te stoppen met botox, fillers of cosmetische behandelingen. Denk aan lasertherapie, microdermabrasie of chemische peelings.
Ook in de week vooraf aan de dermapen behandeling worden scrubs, exfolianten (peelings) en producten met retinol afgeraden. Verder is het beter om de huid vierentwintig uur voor de behandeling niet te scheren of te harsen.
Tijdens de microneedling behandeling
Allereerst wordt de huid gereinigd. Vervolgens wordt het behandelgebied meestal in verschillende delen afgetekend. Ieder deel wordt op een andere stand behandeld. Neem bijvoorbeeld het gezicht. Meestal wordt het gezicht verdeeld in de wangen, kin, voorhoofd en neus. De wangen worden op een diepere stand behandeld dan het voorhoofd en de kin. Niet iedere therapeut tekent af. Dit is niet erg.
Hierna wordt op het te behandelen gebied een hyaluronzuur serum aangebracht. Dit serum werkt als tussenstof tussen de dermapen en je huid. Zo kan de dermapen tijdens de microneedling behandeling makkelijker over je huid glijden. Daarnaast zorgen de naaldjes van de dermapen ervoor dat producten dieper de huid in kunnen dringen. Waaronder ook het hyaluronzuur serum. Een win-win situatie dus.
Vervolgens maakt de therapeut verticale en horizontale banen over de huid. Er kunnen dan wat punt bloedinkjes ontstaan. Dit is geheel gewenst. Na de behandeling wordt het hyaluronserum, wat al op de huid zit, nog even dieper in de huid gemasseerd. Verder wordt er niets aan de huid gedaan, zodat de huid kan genezen.
Sommige therapeuten kiezen er wel voor om een zonnebrandcrème op te doen. Dit gebeurt over het algemeen alleen als je na de microneedling behandeling lang buiten moet zijn. Je huid is erg gevoelig voor zonlicht, dus buiten lopen kan al voor pigmentvlekken zorgen.
Na de microneedling behandeling
Allereerst, is het super belangrijk om je huid tenminste vier weken na de behandeling goed te beschermen tegen de zon. Je huid is tenslotte verwond. En zo veel gevoeliger voor de zon. Er wordt namelijk versneld nieuwe huid aangemaakt, waardoor ook je pigmentcellen versneld geactiveerd zijn. De kans op pigmentvlekken is hierdoor groot.
Verder is mijn advies om je kussensloop na iedere microneedling behandeling te verwisselen. Hier zitten namelijk, zonder dat je het door hebt, veel bacteriën op. De behandelde huid ligt open en daarom gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je ontstekingen krijgt als gevolg van een vieze kussensloop.
Gebruik tenminste de eerste vierentwintig uur na de behandeling geen make-up. Het liefste zelf meerdere dagen. Vermijd ook tenminste 48 uur na de behandeling: de sauna, hete baden en intensief sporten.
Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. Indien de korstjes jeuken kunt u er een vette zalf of crème opsmeren.
Huidreactie dermapen behandeling
Hoe de huid reageert is afhankelijk van jouw huidtype en het huidoppervlakte wat is behandeld. Over het algemeen wordt de huid erg rood en kunnen er blauwe plekjes ontstaan. Deze reactie is gewenst en zal binnen een week verdwijnen.
Daarnaast kan de huid de eerste dagen wat prikkelend en warm aanvoelen. Alsof je onwijs verbrand bent. Ook dit is normaal en zal binnen een paar dagen weer afnemen. De roodheid kun je eventueel maskeren door een groene dagcrème te smeren. Zelf gebruik ik dan altijd deze Eucerin Anti-Redness crème.
Verder kan het smeren van cosmetica een prikkelend en bijtend gevoel geven. Dit komt, omdat de huid stuk is. Smeer daarom de eerste week liever geen crème met veel actieve stoffen. Maar kies voor een vette hydraterende en milde basiscrème. Met beschermende eigenschappen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:
Ik smeer bovenstaande crèmes als ik de deur niet uit hoef. Maar als ik wél naar buiten ga, smeer ik deze Eucerin Anti-Redness crème. Het bevat een groen pigment, waardoor de roodheid een stuk minder zichtbaar is.
Na een paar dagen gaat je huid schilferen. Dit is eigenlijk wat je met de behandeling wilt bereiken, want dit betekent dat de huidcellen versneld gaan delen. Hierbij laten de dode huidcellen los en komt er nieuwe huid terug. Dat is wat je wilt!
Ervaring microneedling
Ik heb zelf veel ervaring met microneedling behandelingen. Zowel in het krijgen ervan als het uitvoeren. Ik vind de behandeling zelf gevoelig, maar echt goed te doen. Het voelt een beetje branderig aan. Je kunt er eventueel voor kiezen om vooraf aan de behandeling een paracetamol te nemen of een verdovende emla crème te smeren. Dit kan de huisarts voorschrijven.
Jeuk na microneedling
Ook jeuk na microneedling is een veelvoorkomend en geheel onschuldige huidklacht. Het betekent namelijk dat je lichaam bezig is het met huidherstel. Als een wondje geneest kan dit ook jeuken. En bij jeuk na microneedling gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. De huid is verwond. En je lichaam start een wondgenezingsproces. Wat voor jeuk kan zorgen.
Het is belangrijk om niet te krabben! Is de jeuk toch ondragelijk? Smeer dan een vette crème. Zoals één van de voorbeelden hierboven. Ook gebruik een product met zinkoxide. Zinkoxide heeft namelijk een jeukstillende en verkoelende werking op de huid. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:
Microneedling hoe vaak?
Afhankelijk van het te behandelen oppervlakte zullen er gemiddeld zes behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behaalden. Tussen de behandeling zit ongeveer vier tot zes weken, zodat de huid volledig kan herstellen.
Hoelang duurt een microneedling behandeling?
Hoelang een microneedling behandeling duurt, hangt af van het te behandelen gebied. Wil je bijvoorbeeld je hele gezicht behandelen, dan duurt dit ongeveer een uur. Maar wil je alleen je wangen doen, dan ben je met twintig minuten tot een halfuur wel klaar.
Resultaat microneedling
Met microneedlng kun je hele mooie resultaten halen. Wat je over het algemeen aan de huid ziet is: minder oneffenheden, minder reliëf, vervaging van fijne lijntjes en algehele glow. De huid oogt jonger en frisser.
Microneedling thuis
Naast microneedling in de praktijk heb je ook microneedling thuis uitvoeren. Je maakt dan niet gebruikt van een dermapen, maar van een dermaroller. Een dermaroller mag namelijk zonder professionele achtergrond gebruiken.
Een verschil tussen een dermapen en een dermaroller voor thuis is dat een dermaroller geen naaldjes in de huid stempelt, maar rolt. Het maakt als het waren sneetjes in je huid. Geen gaatjes, zoals de dermapen doet. Ook met een dermaroller kun je zo huidvernieuwing stimuleren. Je huidt gaat de gemaakte sneetjes namelijk opvullen met nieuwe huid.
Met microneedling thuis wordt alleen oppervlakkiger gewerkt dan in de professionele klinieken. Het resultaat van microneedling thuis doormiddel van de dermaroller is hierdoor ook minder dan in de klinieken. Een groot voordeel van microneedling thuis is wel dat het relatief goedkoop is.
Dermaroller ervaring
Naast mijn ervaring met microneelding heb ik inmiddels ook behoorlijk wat dermaroller ervaring. Ik heb deze namelijk al een aantal jaar thuis liggen.
Een dermaroller gebruik je als volgt: rol om de avond met de dermaroller even kort over je huid. Maak eerst horizontale banen en hierna veritcale banen. Druk niet te hard. Dit zal een boost aan je huid geven.
Let er wel op dat je een goede dermaroller koopt. Wanneer je de verkeerde koopt, vaak heel goedkoop, kan het je huid juist beschadigen in plaats van verbeteren. Ik gebruik deze dermaroller. En smeer bij voorkeur ook een serum als tussenstof. Een fijn voorbeeld is dit serum.
Microneedling zon
Microneedling en de zon gaan heel slecht samen. Zowel vooraf aan de behandeling als na de behandeling kan de zon het microneedling resultaat beïnvloeden. Smeer je daarom tenminste vier weken vóór en na de microneedling behandeling in met een krachtige, huidvriendelijke, zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld:
- Deze Biodermal zonnebrandcrème - vette huid
- Deze Biodermal zonnebrandcrème - droge huid
Misschien vind je dit ook interessant!
Om je collageen productie te verbeteren kun je ook overwegen om collageen supplementen in te nemen. Zelf was ik altijd heel sceptisch over het gebruik van collageen poeder. Tot dat ik het zelf uitprobeerde. Benieuwd naar de voor,- en na foto's? Je leest het in deze review: SANA Amsterdam collageen poeder review.
Eva
op 04 Jul 2024Luus van Eck
op 04 Jul 2024